Witam Bardzo lubię pierwiosnki. Te kwiaty wiosenne bardzo długo kwitną i naprawdę warto je mieć na działce, czy w ogrodzie. U mnie posadzone są wzdłuż ścież i można chodzić po działce bez obawy że podepcze się inne kwiaty.
Witam Nie wszystkie kwiatki wysiewają się . Próbowałam z pierwiosnkami storczykowanymi. Kilka razy wysiewałam. Spróbuję na wiosnę jeszcze raz. Myślę że uda mi się.
Wystarczy, że będzie się miało jednego kwiatuszka, a już na drugi rok będzie więcej.
Hiacynta tym razem posadziłam w domu w wodzie w odpowiednim flakonie szklany. Od września stał w piwnicy w odpowiednim flakonie. Przykryty był papierowym kapeluszem, który sama zrobiłam . Teraz stoi na parapecie w domu.
Piwonię drzewiastą miałem 4 lata i każdego roku przemarzła do korzeni a to oznacza,że nigdy nie zakwitła.Nie wiem jaką miałem
odmianę,może to jest przyczyną ale okrycie dobre raczej wskazane.Mazowsze od łódzkiego nie jest tak odległe.
O, dobrze, że mi przypomnieliście, muszę okryć moją. Posadziłam ją w tym roku i jeszcze nie kwitła, ale bardzo liczę na kwiaty w przyszłym sezonie. A te pierwiosnki bardzo ciekawe, Elu, i to jeszcze z nasionek! Świetnie! Oby Ci się udało. Pokaż też hiacynta, kiedy zakwitnie. To będzie pewnie jakoś w okolicy Świąt, co?
No to jesteś szczęściarą,że masz pierwiosnki w obfitości,bez fatygi.Ja w tym roku sama kilka wyhodowałam i mam nadzieję,że może i u mnie będą się rozsiewać Kupowałam ale zawsze ginęły... O morwę jeszcze zapytam,kiedy będzie owocować?
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka Mój ci On,Mój ci On cz.2, Mój ci on cz. 3
Witam Szafirki przygotowują się do kwitnięcia. Jak co roku i w tym listki wypuścił nad ziemię i porobiły się zielone kępy. Kwiaty będą dopiero na przyszły rok. Listki są wytrzymałe na zimno i śnieg.
W tym roku bardzo obficie zaowocowały mi poziomki z lasu. Kilka lat wcześniej będąc na grzybach przyniosłam kilka sadzonek poziomek. Kupione ni przyjęły się. Zawsze z czasem ginęły, a leśne są do tej pory.
Witam Ja się coś chce to się mam. Tak spodobały mi się pierwiosnki storczykowate, że byłam w sklepie i kupiłam nasionka ich i posiałam do małego naczynka i stoi w domu. Kto wie może coś będzie