Funkia - kiedy pojawia się na wiosnę

Hosty
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 10 lut 2007, o 20:28

Post »

Śliczne :D :shock: :D
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

paco- brawo za tłumaczenie ! :P

Ciotko, a tak wygląda dorosła Sum & Substance :lol:
Obrazek
www.oakcrestgardens.com/ sz.html
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p
Od: 4 paź 2007, o 23:26

Post »

Andrzejku jesteś cudowny. ;:79 Bardzo, bardzo Ci dziękuję. Teraz wiem , że muszę swoją funkię przesadzić bo rośnie w pełnym słońcu przez cały dzień. Wszystko to co napisane to święta prawda. Kilka lat temu była jedna sztuka a teraz mam chyba 15 - przyrosty ma znakomite. Tylko u mnie pewnie trochę zbyt ciężka ziemia, bo kiełki wychodzą wtedy gdy już większość kwiatów kwitnie, ale i tak zawsze zdąży zakwitnąć o swojej porze. Kwitnie wtedy gdy już inne moje funkie przekwitły. Latem mam nadziej jeśli zdrowie pozwoli pokażę piękne zadbane funkie bez ślimaków. Pozdrawiam Marysia :D
Człowiek potyka się o kretowiska - nie o góry - Konfucjusz

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lut 2007, o 13:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu ta funkia u mnie też zawsze kwitnie póżniej :P
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

Dzięki Jolu. :lol: Teraz będę spać spokojnie. Marysia

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
niezapominajka567
100p
100p
Od: 13 mar 2007, o 18:19

Post »

Po waszych wypowiedziach nabrałam jeszcze większej ochoty na funkie!!! Dopiero zaczynam przygodę z tymi roślinkami :D Póki co zamówiłam kilka kłączy przez internet i teraz czekam na przesyłkę( a już się nie mogę doczekać) .Jeśli dobrze zrozumiałam to radzicie żeby je jednak na czas mrozów wsadzić do doniczki i na parapet, a tak około kwietnia , maja do gruntu?
Pozdrawiam-Aneta
Aneta
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Anetko, od wczoraj biegam i z powrotem wnoszę donice do grażu.
W nocy, w Beskidach było -20C..., co po dniach z temperaturą +13 C, wróży niestety uszkodzenia rozhartowanych roślin.
Poczekajmy zatem z ogródkowym sadzeniem do maja, a sadzonki niech sobie już rosną, ale w domciu :P

W końcu, to LUTY :twisted:
niezapominajka567
100p
100p
Od: 13 mar 2007, o 18:19

Post »

Też tak sobie właśnie Haniu pomyślałam, że wsadzę je do doniczek na parapecie. Chociaż początkowo miałam zamiar od razu do gruntu za radą doświadczonych forumowiczów( ale w zeszłym tygodniu była taka ładna pogoda całkiem jak nie zima :lol: ) Trochę się boję , że jednak zmarzną-tymbardziej że nie wiadomo w jakoch warunkach były te kłącza trzymane. :roll:
Aneta
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

To jest chyba jedyne wyjście. Ja przed mrozami właśnie odkryłam moje funkie w ramach wiosennych porządków i teraz martwię się, że mi zmarzną :cry:

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

W zeszłym tygodniu były dodatnie temperatury i nawet ziemia ładnie zaczęła rozmarzać.
Ale kilka dni mrozów po kilkanaście stopni, wymrozi grunt na głębokośc szpadla, a tam trzymane wczesniej w cieple kłącza, które nie przeżyły adaptacji, dostana szoku termicznego i mogą zamrzeć na amen. Jak to pewnie zrobiły posadzone przeze mnie w grunt- kiełkujące lilie i szafirki :cry: ; szczęściem, druga połowa zimowych, głupich pomysłów, już rośnie w doniczkach w piwnicy i w garażu, więc choć to, mądrze zrobiłam :oops:

Maryś, wyjęłam z donicy iglaka - jest w drugiej donicy wypełnionej styropianem i wyłozonej folią pęcherzykową; stoi przy osłonietej ścianie pod baldachimem. Bryła korzeniowa, to 30cm lodu.... To samo lub jeszcze gorzej, jest na grządkach.
W nocy zarzucałam...hmmmm....poszwy na odsłonięte Rh, bo nie są patulone, a śniegu tylko 20 cm. A słońce od rana - jak na Florydzie, bez okularów nie da się spojrzeć na śnieg:shock:
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

Haniu ! ciesz się , że masz chociaż trochę śniegu. U nas do tych mrozów ziemia była miękka. Jeszcze w ubiegłą sobotę przekopywałam kawałek co mi został z jesieni, a teraz tylko mróz i w niektórych miejscach odrobina śniegu. :cry: Jeśli chcesz zobaczyć nasze marzenia o wiośnie to wejdź na naszym forum na stronę " Wiosna, wiosna ..." Pozdrawiam Marysia

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzięki Maryś, dzięki :P
Cały czas przyzwyczajam się do innego, górskiego świata i Dolny Śląsk, jawi mi się teraz, jako ten CIEPŁY raj utracony :wink:
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Andrzeju świetne opracowanie na temat host. :D :D :D

Jeżeli masz więcej takich mądrych i ciekawych informacji, proszę "oświecaj"nas, zwykłych miłośników tych roślin, zagubionych w ich gatunkach i odmianach.

Andrzeju żeby to ciekawe opracowanie nie zginęło wśród innych wątków, czy mogę je wkleić do encyklopedii?
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Hmmm lilu31, ale zgodnie z przepisami prawa autorskiego i zasadą "dozwolonego użytku", wypada podać źródło oryginału :)
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Nie rozumiem Haniu. :(
Czy Twoja uwaga dotyczy opracowania Andrzeja, czy mojej chęci przeniesienia Jego tekstu do encyklopedii?

Jeżeli odnosi się to do mnie, to sprawdź w encyklopediach "prowadzonych" przeze mnie, wszędzie jest podawane źródło.
Nie mam potrzeby przypisywania sobie cudzej wiedzy, a potrafię docenić i wyeksponować czyjąś.
Zresztą Andrzej mnie "zna", i wie, że nie zrobiłabym takiego "świństwa".
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hosty”