Ogród Oli , sezon 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Oli , sezon 2011

Post »

Olu, bardzo dziękuję za podpowiedzi w sprawie avocado. Spróbuję dać mu twardej wody. Bo to największa różnica w porównaniu do Twojej hodowli. Ja też mam złe doświadczenia z wystawianiem na słońce. Paliły się liście. A teraz szczególnie nie mogę, jak młode są takie mizerne i bledziutkie. Spaliły by się w 15 min.

Mam wrażenie, że Twój ogród jest kilka dni do przodu w porównaniu do mojego. Piwonie już rozwinięte, maki też. Krzewuszki u mnie dopiero startują (te, które nie przemarzły :( ). I masz moje ukochane goździki ;:167 .
Agata
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Olu ;:167 mak czerwony - przepiękny !!!

Piszesz: "Doszłam do wniosku, że w przyszłym roku powstrzymam się od siania w domu nasion kwiatowych." ... ja, tak, co roku sobie obiecuję :;230 :;230 :;230

Obrazek

To czosnek ozdobny, chyba czosnek bułgarski (Allium bulgaricum, nectaroscordum siculum) :lol:
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p
Od: 9 mar 2011, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Olu :wit Bardzo cieszę się, że i Ty zajrzałaś do mnie. Dlatego przybiegam z rewizytą, choć zdołałam zaledwie musnąć wzorkiem poprzedni wątek, zaś w bieżącym zazdroszczę Ci pigwy! Widziałam w NOMI drzewko, ale wyglądało tak marnie, że nie odważyłam się dać pół setki za coś, co nie wiadomi, czy da radę dalej wegetować.
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Olu, ja też dzisiaj wąchałam piwonię majową i nic nie czułam. Zmobilizowała mnie Jadzia stwierdzeniem, że u niej piękne aromaty :roll: A propos, kwitnie mi biała majówka, od P. Kołodziejskiego :D
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14

Post »

Olu, wzbogaciłaś się we wspomnienia z Paryża i w mnóstwo pięknych roślinek. Rabata na rh b. udana. Orliki i wajgele super. ;:196
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Janeczko, Paulinko, chociaż moje krzewuszki także bezimienne, ciągle się nimi zachwycam. Na razie zakwitły u mnie dwa kolory piwoni :
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Agatko, może podlewaj avocado wodą odstałą. Nie będzie miała tak dużego szoku po wodzie przegotowanej :wink: Ja podlewam różnie. Mam sporo doniczkowych w domu a tylko jeną butelkę przygotowaną do podlewania. Na jednorazowe podlewanie używam kilka pełnych butelek 1,5 l. Pierwsza odstała woda nie zawsze przypada na avocado. Wszystkie traktuję równo :lol:

Halinko, ja także tak mówię co roku :;230 A w następnym pędzę do sklepu po nasionka. To zima ma taki wpływ na człowieka ;:224 dziękuję za nazwę czosnku bułgarskiego ;:180 To może jeszcze raz. I do kompletu czosnek karatawski :

Obrazek Obrazek

Oster, bedę do Ciebie zaglądała systematycznie i dziękuję za odwiedzinki :D
50zł za pigwę, to zdecydowanie za dużo. Poszukaj gdzieś w szkółkach. Moja kosztowała ok 20 zł (jakieś 5 lat temu), ale ceny drzewek nie podskoczyły tak drastycznie. Poczekaj do jesieni i kupisz z całą pewnością ładny okaz .

Basiu, ja nie wiem co z moimi piwoniami (albo ze mną). Pachną tak mizernie. Czekałam na tą jasno-różową i także aromat umiarkowany :shock: Białą tez miałam (zakupioną), ale chyba padła.Teraz czekam na kwitnienie sorbetowej :D W sierpniu powiększę kolekcję piwonii :D
Gencjana pisze:Rabata na rh b. udana.
Adrianno, czy udana :wink: Dużo jeszcze muszę się nauczyć w postępowaniu z rh. Oby mi przeżyły do następnego kwitnienia. Teraz to wygląda tak :

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I jeszcze małe co nieco :
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p
Od: 9 mar 2011, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki Olu, że się przypomniałaś :wit , bo dzień za dniem leci, a człowiek zapomina o Bożym świecie. Kiedy ja będę mogła pochwalić się takimi okazami, eh :( ....
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

Ale ładnie ,a na fotce ze szkłem to ta roślinka pod czy za .Najładniejsze dla mnie to te niebowo -zółte.
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Olu uwielbiam piwonie, ale u mnie jeszcze nieduże pączki, a u ciebie już piękne kwitnienia. Świetna kępa liliowca, a u mnie pojedyncze szczypiorki :(
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Olu pokazujesz ślicznie swój ogród no i oczywiście fotorelacja z udanej wycieczki rocznicowej super ;:196
piwonie u mnie tez się położyły ale tzw.majówki, inne stoją na baczność podobnie jak u Ciebie, ale chciałam się pochwalić zachwycił mnie od Ciebie żywokost, choć inne też są bardzo piękne, jestem mile zaskoczona, dzięki
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aleksanderk pisze:na fotce ze szkłem to ta roślinka pod czy za
Aleksandrze, to druga próba zrobienia pigwówki :;230 W zeszłym roku, robotnicy zerwali wszystkie pigwy i musiałam obejść sie smakiem. Teraz podejście drugie, czyli pigwa w butelce :D

Iwonko, na kwitnienie piwoni warto czekać. Specjalnie dla Ciebie :

Obrazek Obrazek

Aniu, cieszę się że żywokost ładnie się przyjął i cieszy oczy. A oto od Ciebie jedna z kwitnących kępek bodziszków:

Obrazek

A teraz takie inne :
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Tyle się teraz dzieje w ogrodzie ,że nie wiadomo ,gdzie oczy podziać . :P ;:138 ;:138 ;:138

Czy ta krzewuszka to niziutka odmiana ,czy zwykła duża Variegata. :?:
Obrazek
Jeśli niziutka to pewnie Monet .
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Jejuniu ile u Ciebie kwitnie, u mnie teraz się zrobił dziwny przestój. Czekam na róże i aż clemki bardziej się okwiecą. Jak na razie wolno wszystkiemu idzie.
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, podejrzewam, że to jest najzwyklejsza variegata z tych większych, ale u mnie na razie nie miała szans, bo została ciachnięta w zeszłym roku o połowę. Teraz ma ok 50 cm wysokości, a po cięciu ładnie się zagęściła. Z tym, że kwiatuszki nieco zbladły. W zeszłym roku miały nieco intensywniejszy róż. Teraz w całości nie jest większa od lilii :
Obrazek

Paulinko, troszeczkę mam kwitnących, ale ciagle za mało .... :D Też czekam z niecierpliwością na kwitnienie róż i liliowców, bo to w wiekszości moje ostatnie nabytki. Czeka mnie pełna niespodzianka, czy będą zgodne z opisem przy zakupie :D A i tak się będę cieszyła z każdego kwiatka. Na razie róże jeszcze w pączkach, choć niektóre obiecują, że lada moment .... No i czekam niecierpliwie ;:65 Wygląda na to, że ich kwitnienie zbiegnie się z rozkwitem lilii. Toż to bedzie dopiero kolorowy zawrót głowy. Aby nie robić przestojów w fotorelacjach, proponuję po jednym zdjęciu : co w domu kwitnie a co w ogrodzie :
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”