Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011

Post »

Można między pomidorami sadzic wiele warzyw ale trzeba wziąć pod uwagę ewentualny oprysk pomidorów. Zatem należy unikać sadzenia takich warzyw, których częścią jadalną jest część nadziemna.

Pozdro
bara8
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 lut 2010, o 21:44

Post »

Rusałko mam pytanie ile dałaś za ten namiocik--ja kupiłam takie 2 za śmieszną cenę (obniżka z poprzedniego roku) i zastanawiam się co w nich posadzić.
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bara..
na allegro chodzą po 120 a nawet po 140
a ja zrobiłam polowanie na okazje w supermarkecie i kupiłam za 50 :twisted:
Pod moim skoro jest tylko przydatny na rośliny "kurdupelowate" Więc będzie chronić sałatę pewnie i kalafiory :twisted:
No.. kalafiory na pewno :) sałatę jakoś przeżyję jak mróz się nią zaopiekuje..
Ale tak naprawde.. okaże się jak ogródek sobie rozplanuje.. a to będzie pewnie na 2 dni przed sadzeniem ;) (cholera za dużo kwiatków mam na działce i mi tylko miejsce zajmują ) :twisted:

Pomidoro...
Czyli sałata też odpada??
a tyle czytam o sałatach między pomidorami..
Swoją drogą..
jeśli nie zamierzam chemii stosować..-no chyba że jak mus - czytałam że taki mus to 3 razy w sezonie jest..
No ale skoro nie zamierzam szaleć -też nie wskazane??
A pomidory się pryska..i zjada później..
Sałatę też umyć można (gorzej z parzeniem )
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Awatar użytkownika
Jankiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 16:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

poza ilością światła na "wybieganie" siewek ma wpływ temperatura. Optymalna temperatura do wzrostu rozsad jest dużo niższa od tej jaka panuje w mieszkaniach na parapetach okien, pod którymi są gorące grzejniki.

tutaj przedstawione są temp optymalne.

Obrazek
źródło: Hasło ogrodnicze

Trzeba przyznać, że w mieszkaniach temp. przekracza zazwyczaj 20 stopni. Łatwiej w takich warunkach wyhodować dobrą rozsadę papryki i melona które wymagają ciepła niż kapusty, która daje zdrowe rozsady w temp. poniżej 18 stopni.
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Paweł!!
NIE STRASZ!!
No jak zobaczyłam podział na dni pochmurne i słoneczne.. ;:44 idzie się zastrzelić ;)
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Dlatego nie robię rozsad....po prostu boję sie porażek...Na pomidory się skusiłam ,bo już raz robiłam swoje rozsady i to pierwszy raz ,jak miałam działkę dopiero rok...wyszły i miałam pomidory końca września,a nawet w październiku..raz tylko miałam tak dlugo pomidorki i to własnie ze swojej rozsady...zobaczymy jak to będzie w tym roku...jestem dobrej mysli..
Asia
KiniaSG
100p
100p
Od: 5 lut 2011, o 21:15

Post »

Ja już przepikowałam kalafiory i kapustę i oczywiście podlałam.
Mam nadzieję, że mi nie zdechną. No ale z wybiegniętych siewek też nic by nie wyszło.
Mój M się śmiał, ze ręce mi latają nad tymi kalafiorami jakbym przeprowadzała najważniejszy zabieg chirurgiczny w moim życiu :lol:
Jeszcze nie zaczęłam pierwszego w życiu sezonu działkowego a już stwierdziłam, że to praco-czasochłonne zajęcie ale dające satysfakcję.

Pozdrawiam
Kinia

P.S. forumowicz za 40 lat to ja też będę siewki z zamkniętymi oczami pikować :tan
Pozdrawiam.
Kinia.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=43949" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Damroka
100p
100p
Od: 28 cze 2009, o 19:02

Post »

Kinia - znacznie wcześniej ;:108 Dasz radę :uszy
Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

W sianie kapust czy kalafiorów na własne potrzeby już się nie bawię.Kupuję na rynku sadzonki po ok 20-50 gr co przy ilości ok 10 sztuk nie stanowi zbyt dużego wydatku zważywszy , że moja rozsada zawsze była dosyć brzydka .Poza tym zupełnie zarzuciłam kalafiory czy brokuły bo się nie udawały .Sadzę kalarepkę, pory i kapusty ale wszystko z zakupionej na rynku gotowej rozsady .Natomiast sama robię rozsadę pomidorów ale mam to szczęście ,że posiadam tzw pokój gościnny w którym na co dzień jest zakręcony kaloryfer i tam też przenoszę sadzonki pomidorów po wytworzeniu pierwszego piętra liści. Zdjęć jeszcze nie posiadam bo siać zamierzam w przyszły weekend :lol:
Awatar użytkownika
stokrotka-77
200p
200p
Od: 21 lut 2011, o 21:42
Kontakt:

Post »

Ja właśnie szykuję się do wysiewu, w tamtym roku zrobiłam eksperyment, część warzywek posiałam w styczniu drugą część tych samych początkiem marca. Morał: nie ma się co spieszyć. :) późniejsze były zdrowsze i bez problemu dogoniły pierwszakÓw.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Ależ oczywiście. Ale terminy agrotechniczne dotrzymywac trzeba. Ja tu wpadłem w kompleksy widząc u forumowiczów rozsady sałat, kalafiorów i innych roślin. Myślę, że wielu agro entuzjastów chce tym sposobem przywołać wiosnę . Ona przyjdzie kochani sama, we właściwym czasie.

@ Kinia SG
Za 40 lat nabędziesz wprawy - na pewno, ale za to będą ręce i oczy nie te.

Pozdrawiam skoro świt.
Awatar użytkownika
stokrotka-77
200p
200p
Od: 21 lut 2011, o 21:42
Kontakt:

Post »

Kiniu a Ty wysiewasz nasiona warzyw?
Awatar użytkownika
Damroka
100p
100p
Od: 28 cze 2009, o 19:02

Post »

forumowicz - bo to jest trochę takie przywoływanie, zaklinanie wiosny - przynajmniej w moim przypadku. I poligon doświadczalny. Choćbyś tysiąc tabelek obejrzał i milion porad życzliwych Forumowiczów przeczytał, to i tak nie nauczysz się, póki sam nie spróbujesz. To po prostu trzeba własnymi drżącymi z przejęcia łapkami posiać, podlać, przepikować, wysadzić... Własne parapety przetestować, bo w końcu u każdego z nas w domu inne warunki panują, inne nasłonecznienie, temperatury, ba nawet co pomieszczenie, to inaczej być może. Niektórzy też (np. ja) muszą trochę błędów popełnić, trochę popsuć, by wreszcie nauczyli się, co wolno robić, a co stanowczo należy wybić sobie z głowy.
Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Sałatę można jak najbardziej pikować między pomidory, nim dojdzie do pierwszego oprysku "ciężką artylerią", o ile w ogóle dojdzie, to po sałacie zostanie tylko wspomnienie.
Tak właśnie robimy na działce; po posadzeniu pomidorów- oprysk miedzianem a na drugi dzień rozpikowanie sałaty między pomidory..
Pozdrawiam! Gienia.
KiniaSG
100p
100p
Od: 5 lut 2011, o 21:15

Post »

stokrotka-77 pisze:Kiniu a Ty wysiewasz nasiona warzyw?
stokrotka-77, oczywiście, że wysiewam :D
Są na tym wątku zdjęcia moich siewek
a Ty też wysiewasz?
stokrotka-77 pisze:Za 40 lat nabędziesz wprawy - na pewno, ale za to będą ręce i oczy nie te.
za to teraz dobre oczy, dobre ręce a wprawy brak, no cóż........każdy wiek ma swój urok
forumowicz, damy radę :D
Pozdrawiam.
Kinia.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=43949" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”