Majkowy zielony dom i .....

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
majar
1000p
1000p
Od: 26 sty 2011, o 14:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Majkowy zielony dom i .....

Post »

Różami zapachniało w pokoju. ;:3
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

MAJU [majar ] jeszcze się z Tobą nie przywitałam więc witaj wśród nas
MAJU nie mów nic Tosi na Westerlanda ona jest w nim zakochana :;230 . Przyznam ,ze ładna jest ,ale ,,,,, ;:224
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie z 4 Westerlandów po ubiegłej zimie zostały dwa :( terza okryłam skuteczniej i jestem ciekawa jak będzie po zimie ;:3 Fakt,jak kwitną są efektowne ;:108
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

A pachnie ci on wspaniale i wygląda super a że wymagający to trudno, miłość zawsze jest wymagająca. :;230
Awatar użytkownika
meg58
100p
100p
Od: 7 mar 2010, o 19:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Majko :wit
podczas spaceru pod Twoim zielonym domem puściłam wodze wyobraźni , poczułam zapach róż z Twego ogrodu. Trudno było wrócić do zimowo- szrej rzeczywistości . Piękny dom i jego otoczenie.
Pozdrwaiam Małgosia

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=32248" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Majko z zielonego domu :wit
Przespacerowałam sie po twoim ogrodzie, przysiadłam na tarasie w cieniu aktinidii, posłuchałam koncertu pszczół. Pięknie u ciebie ;:108
A róże :shock: cudo! Też mam Westerlanda posadzonego z Sympatią, ale jeszcze nie kwitły bo to młodziaki. Zastanawiałam się czy go nie zabrać stamtąd, ale teraz zaczynam się znów wahać. Wyglądają razem niczego sobie. Napisz proszę czy u ciebie rosną w pełnym słońcu? U mnie raczej od 11 do wieczora patelnia i zastanawiam się jak to wpłynie na Westerlanda. I tak mało trwały a w takim słoneczku... Może przesadzić go w bardziej ocienione miejsce? Sama nie wiem :?
A z oczkiem się nie spiesz, wszystko dobrze zaplanuj. Potem ciężko cokolwiek poprawić. Wiem to z autopsji :wink:
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12

Post »

I kto to mówi! Majka, nie słuchaj jej - Dorotka ma jedno z njpiekniejszych oczek ogrodowych, jakie widziałam na forum!

Majka - dziękuję za info i zdjęcia 'westerlanda'. No to mam zgryz! Niesłychanie podoba mi się kolor tej róży i pokrój kwiatów - bo nie przepadam za angielkami (i tu mnie forumki od róż zadziabią :D ). Martwi mnie za to krótki żywot jej kwiatów. Moja ciocia zawsze mówi, że w ogrodzie warto mieć tylko te kwiaty, które kwitną minimum 2 tygodnie! Trudno się nie zgodzić...

Jadziu - dziękuje za badylki różane, ale za słaby ze mnie ogrodnik 'od róż', żeby próbowac wyhodować całą wielka ogromną różę z badylka. Ha! - bukszpan, trzmielina, bluszcz, jałowiec to co innego ;:224 Ale róża - to dla mnie wyższy poziom ogrodnictwa :D
mroofka
500p
500p
Od: 7 lut 2011, o 19:00

Post »

Sielanka... A jakie zwierzaki kochane! Niektórzy to mają szczęście :D
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj mroofka w moich skromnych zielonych progach :wit
Zwierzaczki kochane jak nie zgobią i nie błocą po całym domu. :;230
Ula ja też nie przepadam za angielkami, wolę takie proste swojskie róże. Westerland rzeczywiście ma niepowtarzalny kolor i nie umiałam dobrać mu towarzystwa różanego więc posadziłam koło niego różową bo on też chwilami ma taki kolor. Troszkę poczytałam u Ciebie i wydaje mi się że szukasz róży bardziej zwartej a nie takiego krzaczora, on zawsze czepia się ubrania mimo że jest dość ciasno przywiązana, stanowczo dałam jej za mało miejsca ale to jet tak jak się kupuje coś o czym się nie wie prawie nic. ;:223
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12

Post »

Och, jak się cieszę, że mnie rozumiesz! Lubię takie właśnie róże, które są - jak mówisz - swojskie. O wyrazistych kolorach, klasycznych wykrojonych płatkach.
Majka - masz rację, 'westrland' jest dla mnie zbyt ekspansywny i zaczepialski. Uwiódł mnie kolorem i pokrojem kwiatów... No i tym, że podobno kwitnie nieprzerwanie do jesieni (czy to prawda?).
Ale cóż, będę szukac innej podobnej, ale mniejszej i bardziej zwartej.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

URSZULKO jak umiesz ukorzenić zieloności to i z patyczkami różanymi ne będziesz mieć kłopotu .Monika ma ładny pokrój i jest tego samego koloru co Westerland a ja kupiłam na jesieni Aleksandra ognisto pomarańczowego . Jestem ciekawa gdyż bardzo mi się podobał . Masz rcję angielki są ładne i zdrowe ale ja osobiście nie lubię zbyt pełnych kwiatów . Zyczę Wam Urszulko i Maju miłej niedzieli
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Urszulko, właściwie to nie ma chyba róży żeby kwitła bez jakiejkolwiek przerwy, no ja takiej nie mam. Czas między pierwszym kwitnieniem a następnym jest różny u każdej róży i zależy też od warunków w zimie i potem w lecie. Takie są moje wiadomości ale może wypowiedzą się bardziej doświadczone 'różowiczki' - chyba takie określenie wyczytałam gdzieś na forum i bardzo mi się spodobało. :;230
Urszulko musisz określić jaką chcesz tą różę, czy wielkokwiatową czy pnącą bo kolor mniej więcej znamy, jak już będziesz wiedziała to będziemy szukać odpowiedniej róży dla wspaniałej ogrodniczki. ;:108
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Mam jeszcze jedno pytanie. Ile sadzonek winobluszczu rośnie dookoła twojego domu? Bo o ile się nie mylę obrósł dość szybko :)
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie Małgosia-mega58 i Doroto-dodad i wybaczcie mi tę wpadkę z brakiem przywitania Was w moim zielonym świecie, przeoczyłam Wasze wpisy na końcu strony i gdyby Dorota nie wpisała się jeszcze raz to bym wcale Was nie zauważyła, :oops: na przeprosiny ;:196
Małgosiu dziękuję za pobyt u mnie i uznanie dla mojego ogrodu. ;:180
Doroto Mój Westerland rośnie od wschodu i na słońcu jest do popołudnia chyba gdzieś około 16-tej zacienia go dom ale nogi zawsze miał obrośnięte. Może rzeczywiście dłużej trzymałby kwiaty jak by miał troszkę więcej cienia, u mnie już za późno go ruszać ale może Ty mogłabyś spróbować go przesadzić i zobaczysz czy w większym cieniu będzie mu lepiej. :roll:
Winobluszcz obrósł prawie cały dom w ciągu 10 lat i można powiedzieć że to jest tylko jeden. Posadziłam go 10 lat temu między tymi większymi oknami /drugie okno widać tylko troszeczkę/ ale to już było jego drugie miejsce i chyba to jest z korzeni a nie szczepiony bo jest taki zwykły zielony.

Obrazek

Potem robiłam sadzonki i kupowałam takie szczepione co mają większe liście i bardziej czerwone ale tylko jeden rośnie w miarę dobrze, na tym zdjęciu na samum końcu domu z wysokim dachem. Ten obrósł kawałek ściany na dole i całą szczytową od północy. Nie mam zdjęć tego kawałka domu to tam był w zeszłym roku remont i nie było co fotografować.

Obrazek

Ten staruszek dorósł aż do ganku i myślę że w przyszłym roku już zarośnie całość i to będzie rzeczywiście cały dom z jednego.

Obrazek

W tym rogu jest posadzony jeden szczepiony i rośnie tak powoli że ledwo go widać i tylko zagłusza bluszcz.

Obrazek

W międzyczasie milin zarósł tę ścianę i właściwie winobluszcz już nie jest tu potrzebny.Obrazek ;:108
Lucy2na

Post »

Majeczko przepiękne fotki , co za miejsce tam stworzyłaś :shock: gały wylazowują
chcę sobie winobluszcz puścić po altance i w związku z tym mam pytanie : Jak myślisz czy to że dach jest pokryty papą nie będzie mu szkodzić?
chodzi o to że się bardzo nagrzewa lub czy pnącze nie uszkodzi teko pokrycia?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”