Oj, na kwiaty to sobie jeszcze jakiś czas poczekasz ;) - ale warto, to naprawdę piękne rośliny.Paula1984 pisze:Dzięki Aleksander, ucieszył mnie fakt, że obydwa to Echinopsisy, nie miałam jeszcze do czynienia z tym rodzajem kaktusów, a tym bardziej z ich kwiatami!
Moje kaktusy - Paula1984
- moritius
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje kaktusy - Paula1984
Pozdrawiam, Aleksander
Darek dzięki za info. W takim razie to będzie moja piąta mammillaria. Chyba ten rodzaj staje się przeważający w mojej skromnej kolekcji. Tak sobie teraz pomyślałam, że jeszcze rebutii nie mam żadnej, muszę nad tym popracowaćdarekcn42 pisze:Co do haczykowatych cierni nie przypisywałbym ich tylko i wyłącznie rodzajowi Parodia, bo z tego co mi się wydaje jest znacznie więcej parodii bez haczykowatych cierni, szczerze to chyba nie jest ich za wiele... Henryk się może lepiej na ten temat wypowiedzieć...
Skłonny jestem powiedzieć, że jest dużo roślinek o takich cierniach. Roślinka która posiadasz to jak najbardziej jakiś gatunek rodzaju Mammillaria.
Numerek 5 to jakaś haworsja.
Pozdrawiam!

Tak wiem, poczekam. To są dopiero co posadzone małe zaszczepki. Ale będę czekać cierpliwie, bo również uważam, że na prawdę warto!moritius pisze:Oj, na kwiaty to sobie jeszcze jakiś czas poczekasz ;) - ale warto, to naprawdę piękne rośliny.Paula1984 pisze:Dzięki Aleksander, ucieszył mnie fakt, że obydwa to Echinopsisy, nie miałam jeszcze do czynienia z tym rodzajem kaktusów, a tym bardziej z ich kwiatami!
- darekcn42
- 1000p
- Od: 9 lut 2009, o 18:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rebucje będę miał na zbyciu zapewne, bo planuję wysiewy na wiosnę.
Jak coś to się upomnij u mnie.
Chyba że wysiewy szlag trafi, ale wydaje mi się, że raczej nie ma powodu do obaw...

Chyba że wysiewy szlag trafi, ale wydaje mi się, że raczej nie ma powodu do obaw...
Pozdrawiam, Darek.
- moritius
A co z Aylostera (Rebutia) deminuta? Co do rebucji, też będę się pozbywał (jeśli przeżyją) siewek, ale to dopiero za czas jakiś ;)Paula1984 pisze:Tak sobie teraz pomyślałam, że jeszcze rebutii nie mam żadnej, muszę nad tym popracować
Pozdrawiam, Aleksander
Dziękuję i chętnie się przypomnę, tylko powiedz kiedy?darekcn42 pisze:Rebucje będę miał na zbyciu zapewne, bo planuję wysiewy na wiosnę.

- darekcn42
- 1000p
- Od: 9 lut 2009, o 18:43
Dziękuje Ci Bardzo. Myślę, że bliżej końca sezonu siewki powinny być już w miarę duże, więc jak będę pikował, to się podzielę z Tobą. Pozdrawiam!
Pozdrawiam, Darek.
Oj, oj, oj strasznie się czuję zawstydzonamoritius pisze:A co z Aylostera (Rebutia) deminuta? Co do rebucji, też będę się pozbywał (jeśli przeżyją) siewek, ale to dopiero za czas jakiś ;)Paula1984 pisze:Tak sobie teraz pomyślałam, że jeszcze rebutii nie mam żadnej, muszę nad tym popracować

Co to Twoich siewek - bardzo chętnie przyjęłabym od Ciebie jakieś maleństwo, jeśli oczywiście będziesz miał ich nadmiar! Tylko powiedz mi kiedy mogę się przypomnieć?
- moritius
To deminuta. Minuscula ma trochę inny kształt kwiatu (trochę pełniejszy). A co do siewek - będę pamiętał, jak mi się jakieś ostaną to dam ci znać ;)
Pozdrawiam, Aleksander
Dzięki, tylko jak ja się odwdzięczę

A u mnie wiosna
Mammillaria backebergiana

Mammillaria backebergiana

- Sebek87
- Od: 10 gru 2010, o 18:11
Wspaniały widoczek 

Jeszcze lepiej byłoby jakby wszystkie kwiatki kwitły na raz, a tu sześć pąków i każdy osobno. Ale nie ma co narzekać - przynajmniej dłużej mogłam się cieszyć tym widokiem!
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37