Fikus Benjamina - choroby i szkodniki

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AniaZ
200p
200p
Od: 6 lut 2009, o 17:36

Problem opadających liści :(

Post »

Witam wszystkich forumowiczów!
Proszę o pomoc. Mój benjamin od jakiegoś czasu, systematycznie, po trochę, traci listki - wewnętrzne, tak, jakby brakowało mu światła (po raz pierwszy od trzech lat). Faktem jest, że zmieniłam mu miejsce (w dodatku z jaśniejszego - 1 metr od okna, na ciemniejsze - 4 metry od okna). Dzisiaj ponownie zmieniłam mu miejsce na jaśniejsze (przy oknie płn.-wschodnim). Wiem już, że ten kwiat nie lubi zmiany miejsca, ale nie wiem, czy to proces przejściowy (odchoruje i będzie rósł dalej), czy mam z nim wrócić na stare miejsce, czy mam go tak zostawić? :(

Pozdrawiam i dziękuję, Ania
Awatar użytkownika
Bozena S
50p
50p
Od: 28 paź 2007, o 12:20

Post »

Kilkakrotna zmiana miejsca w krótkim czasie zapewne jest powodem opadania liści Twojego beniamina. Już z nim nie biegaj po pokoju. Zostaw go tam, gdzie postawiłaś ostatnio. Wróci do normy. Powodzenia!
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Daj mu troszeczkę odżyć. Jak zacznie wypuszczać nowe liście i pędy - wtedy można go trochę poprzycinać. To co stracił jest już nie do odzyskania ale powinien się rozkrzewić.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
AniaZ
200p
200p
Od: 6 lut 2009, o 17:36

Post »

Dziękuję za radę.
Przyznam, że przez trzy lata stał w jednym - jasnym miejscu, przy dużym kaloryferze, a tym samym w dosyć suchym powietrzu - rósł pięknie i nie było żadnych problemów (ale za to regularnie w lecie i w zimie podlewałam go wodą z nawozem), w doniczce z ziemią jeszcze ze sklepu - dopóki nie zaczęłam z nim latać po całym salonie :roll:

Dziękuję i pozdrawiam, Ania
gosmi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 lut 2009, o 14:21

Post »

Witam serdecznie forumowiczów!
Potrzebuję ratunku dla mojego beniaminaka. Od niedawna zajmuję się kwiatami i moim ostatnim nabytkiem jest właśnie 20 cm beniaminek. Przeglądałam już to forum ale mam wrażenie, że dorwało go kilka chorób naraz :cry: Zaczęły mu opadać liście więc ja zaczęłam obserwację. I tak- na wierzchnich stronach niektórych liści widać drobne, jasne plamki przy brzegach, a pod niektórymi znalazłam czarne kulki pokryte jakąś błyszczącą mazią. Ratunkuu! Jeżeli potrzeba będzie dokładniejszych opisów co do pielęgnacji przeze mnie stosowanej czy innych objawów to chętnie się rozpiszę. Aha! Nie znalazłam żadnych pajęczyn! Jak tylko mi się uda to dołączę zdjęcia Obrazek Obrazek Obrazek
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zdejmij ta rafię z pni, przesadź fikusa w większą i głębszą doniczkę, wytrzyj wszystkie listki wodą z denaturatem 1:1 i wykonaj dwukrotnie w odstępach 5 dni oprysk Actellic 500 EC ( 0,5 ml na 1 L wody). :D
gosmi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 lut 2009, o 14:21

Post »

Dziękuję za szybką odpowiedź. Mam jednak pytanie, a nawet dwa! Po 1. czy jest inny sposób niż przetarcie każdego liścia bo ma on strasznie drobniutkie liście i kruche, a po 2. czy opryski nie zaszkodzą mojej 2-letniej córce?
Pozdrawiam.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Nie ma innego sposobu na przetarcie liści - możesz ich nie przecierać a oprysk z pewnością może zaszkodzić wszystkim domownikom, opary chemii są szkodliwe dla człowieka dlatego oprysk wykonuje się w miarę szybko i w pomieszczeniu gdzie nikt nie będzie wchodził przez co najmniej 12 h. :wink:
ewitta
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 cze 2008, o 17:49

Fikus benjamina

Post »

Witam Wszystkich!
Mam problem z fikusem benjamina. Przez zimę zgubił prawie wszystkie liście. Podlewam go raz na 1,5 tygodnia. W ziemi zauważyłam małe białe robaczki, ale z tego co wiem są one nieszkodliwe dla rośliny. Fikus nadaje się do wyrzucenia ale szkoda mi go. Czy jest jakaś szansa na uratowanie rośliny (nie wiem - może poprzycinanie gałązek??). Proszę o poradę. Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Nie wiem w jakim jest stanie, ale warto spróbować go ratować! Przyciąć i zastosować środek na owady w ziemi. Ja stosuję basudin, ale śmierdzi, może w sklepie ogrodniczym mają coś innego!
Awatar użytkownika
2iza
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 13:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z tego co mi wiadomo to trzeba przyciąć gałązki do tego momentu aż wypłynie z nich mleczko, wtedy wiadomo,że roślinka jeszcze żyje . A robaczki o których mówisz pojawiają się od nadmiaru wody, czego benjaminki bardzo nie lubią . Ja robaczków pozbywałam się wymianą ziemi. Mówią ,że można również roślinkę wstawić do wody zamaczając całą doniczkę na 24 h po czym zlać delikatnie robaczki które wypłynęły na wierzch, ale jeżeli roślinka zmarniała z powodu nadmiaru wody to nie polecam tego sposobu.
Awatar użytkownika
PoprostuAga20
50p
50p
Od: 23 kwie 2009, o 11:33

Proszę, pomóżcie...

Post »

Od kilku dni pojawiły się na moich niektórych kwiatuszkach takie dziwne białe pajęczynki. Na początku myślałam że to są przędziorki i nawet kupiłam na nie środek, zastosowałam ale nie pomógł... Dziwne jest to, że te pajęczynki są tylko przy ziemi, a nie na listkach. czasem wychodzą jakieś robaczki o brązowym kolorze ale są ledwo widoczne. Proszę o pomoc...

To zdjęcie zaatakowanego fikusa Obrazek :cry:
Awatar użytkownika
2iza
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 13:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie wiem dokładnie, mi wygląda to na jakieś grzybki albo pleśń . Lepiej poczekaj na odpowiedz profesjonalistów. Może rozkop troszkę ziemię przy korzeniach i umieść zdjęcie tych robaczków na pewno będzie łatwiej zdiagnozować.
Awatar użytkownika
PoprostuAga20
50p
50p
Od: 23 kwie 2009, o 11:33

Post »

W tym problem że nie posiadam dobrego aparatu i jak zrobię zdjęcie to ich w ogóle nie widać . Bardzo wtapiają się w otoczenie i trudno je zobaczyć gołym okiem, ale jeszcze spróbuje i dziękuje za pomoc.
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 cze 2006, o 12:31

Post »

Hmmm... walczyłam kiedyś z ziemiórkami ale pajęczyn nie miałam. Poza tym larwy są białe a dorosłe lata. Drugi podejrzany to wełnowce tworzące takie kępy waty ale one żerują raczej na gałązkach.
Nie wiele pomogłam ale rzucę jeszcze okiem w literaturę. Pewnie jednak ktoś z forumowiczów szybciej toto rozpozna.

Ps. pytanie nieco nie w tym dziale co trzeba ale pewnie moderator zaraz przeniesie :)
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”