Na niedzielny obiad, mój M zaserwował nam jedna ze swoich specjalności
Mam nadzieje ze perliczkę można łatwo znaleźć w sklepach.
PERLICZKA W KAPUŚCIE
- 1 perliczka
- 150 g wędzonego boczku. Pokrojony na małe kawałki
- 1 cebula pokrojona na małe kawałki
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 1 kapusta. Poszatkowana ale na większe kawałki
- 6 marchewek, na rondelki
- pol butelki białego wina
- kilka ziemniaków
- 2/ 3 goździki, ale nie koniecznie.
- tymianek, liść laurowy.
- oliwa do pieczenia, ja używam oliwę z oliwek
W Dość dużym garnku obsmażyć perliczkę ze wszystkich stron. Odłożyć na bok
W tym samym garnku podsmażyć: cebule, czosnek, marchew, boczek ,następnie dodać wino.
Jak wino wyparuje do 1/4, dodać kapustę . Położyć na nią mięso, ziemniaki, goździki , tymianek liść laurowy.
Gotować na małym ogniu przez dobre 1h30
My w sobotni wieczór zajadaliśmy się pysznymi krabami
A Wy czy macie jakieś specjalności przeznaczone wyłącznie na week end ?
