Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))

Zablokowany
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))

Post »

Justynko gratulacje za wyobraźnię ;:138 ;:138 pieknie Ci to wyszło.
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

I ja przybiechłam powzdychać do Twoich piękności Justynko ;:138 za pomysłowość :D
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Goskle- jutro wrzos jedzie już na swoje, stałe miejsce, czyli do ogrodu. Teraz, nim będę się zachwycać, między moimi, białymi wrzosami na wrzosowisku ;:108 A falki, może jeszcze w koszu postoją w dużym pokoju <strona południowa, ok. 1m >.

Kasiunieczka- też mi sie podoba ;) Jutro troszku ją zmienię, zamiast wrzosu może wstawię jakiś bukiet w wazonie. Woda bęzie parować i podniesie wilgotność wokół orchidei. A paczusi jednak jeszcze dziś nie dostałam, czyli czekam nadal...

Dusiu- ja uważam, że jeśli robi się kompozycję z głową, to można sobie czasami takową zrobić. Ale trzeba wziąć pod uwagę warunki uprawowe dla poszczególnych roślinek i łączyć w kompozycji te, które mają podobne wymagania hodowlane. ;:108

Grażynko- dziękuję...to jesień ma tak "kolorowy" wpływ na mnie :D

Arlet- dzękuję w imieniu kwiatuszków ;:108

Zapraszam do mojego offtopicu, dalam parę fotek grzybków ;:224
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Dusiu- ja uważam, że jeśli robi się kompozycję z głową, to można sobie czasami takową zrobić. Ale trzeba wziąć pod uwagę warunki uprawowe dla poszczególnych roślinek i łączyć w kompozycji te, które mają podobne wymagania hodowlane.

No tak, ale nie da się non stop tak trzymać jednych roslin. Lepiej na przykład co jakiś czas wymieniać, np. jak te przekwitną, to wsadzić tam inne, kwitnące, a jak tamte przekwitną, to znowu wymienić... Kompozycje są ładne i ciekawe, ale, jak napisałaś, trzeba je robić z głową i dobrać rośliny o podobnych wymaganiach i ostrożnie podlewać. Najlepiej, jak rośliny są w swoich doniczkach, każda osobno, a nie wszystkie wsadzone razem w jedno naczynie, a niektórzy tak robią.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I tu Masz rację ;) Każda roślinka jest inna. I nie zamierzam falków tam do końca kwitnienia tak trzymać. W tym koszyku kwiatki stoją w swoich doniczkach. A od wierzchu i po bokach owinęłam tak rafię < ona też przepuszcza powietrze>, żeby nie było widać przezroczystych doniczek. Jutro, jak włożę wazon lub słoik z ciętymi kwiatami, też Wam pokażę, jak to wygląda.
parapetowce
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś rano kolejny kwiatuszek "Ciapka" postanowił pokazać swoją buźkę:

Obrazek

Encyclia, mimo podziału, postanowiła przedłużać pędzik, już 3 kolejne pączki widać:

Obrazek

Oraz...wiadomość dnia, wreszcie dotarła do mnie paczusia z nowościami :tan Dzięki uprzejmości Agity < dziękuję Ci ślicznie jeszcze raz Agitko, Dobra Kobietko ;:196 > moja kolakcja wzbogaciła się o kolejne, dwie hybrydy katlejek. Są o gęste, trozrosnięte i duże egzemplarze, na dodatek obie mają pochewki kwiatowe :heja

Dostały juz swoje imionka <chciałam, aby zaczynaly się na literkę "A", od imienia Mamy chrzestnej Agitki>, zatem, oto "Arnika". Większa, z dużymi psb i wielką pochewką kwiatową:

Obrazek

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oraz, mniejsza, ale za to z dwiema pochewkami kwiatowymi "Amelka". Mam nadzieję, że obie nie zasuszą pochewek i zakwitną u mnie:

Obrazek

Obrazek

Tym samym moja kolekcja katlejek wynosi obecnie 11sztuk, a marzylam o 10 :;230 ;:224 Nowe, stoją już w nowym domku, czyli w skrzyneczce. Gdzie zrobiło się dość ciasno, ale to dobrze, mają większą wilgotność powietrza:

Obrazek

Odkryłam też jednego "cosia: na jednym z moich falków, ale nie zapeszam Będzie większe, to się okaże, czy to korzonek, czy... ;:224

Zapraszam też do offtopicu, zaraz wkleję tam parę fotek ze spacerku leśnego :)
parapetowce
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ten nakrapiany pierwszy Phalaenopsis cudeńko!!! Bardzo lubię tą odmianę, jest śliczna i oryginalna. Mój ostatnio nieco zwiotczał, ale go wsadziłam glębiej (ma krótkie korzenie i ciągle wypada z doniczki) i mam nadzieję, że puści jakieś nowe korzonki :).
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

No rzeczywiście, stwierdzam naocznie ;) że przyszły w stanie nienaruszonym- uff, strasznie się o nie bałam!
Niech Ci się pięknie rozrastają, no i przede wszystkim trzymam kciuki za ich pochewki kwiatowe ;:108 Aaa... i piękne imiona dostały "po chrzestnej" ;:224

Ciapek bardzo radosny, będzie w sam raz na jesienną aurę, a encyclia zdecydowanie ma "to coś" w sobie i jednak muszę ją mieć! ;) Brawa dla Twojej, podjęła trafną decyzję, popieram :D
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusiu- musimy mieć pbratymców. Bo właśnie ów storczyk mi wychodzi z doniczki. Nawet po przesadzeniu prawie leży, wrrr. Gdyby nie ciężka, gliniana osłonka, juz kilka razy by leżał na ziemii. Też go bardzo lubię ;:108

Agitka- nawet nie Wiesz, jak chciałam szybko wracać z firemki, żeby zobaczyć, czy paczusa już dotarła. I udało się, już są w swoim, nowym domku ;:108 Mam nadzieję, że jednak zakwitną :)
parapetowce
Awatar użytkownika
nieinna
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 15:31

Post »

Twój koszykowy "Cętek"....ech piękny jest! ;:152 ;:152 ;:152 W ogóle cała kompozycja jest świetna,
a reszta kolekcji, o mamo! ;:138 ;:138 ;:138 taka różnorodność
Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Gratuluje nowych cattleyek!!Faktycznie - przyszły w stanie super,poprzedni właściciel zna się na rzeczy :D
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusiu- musimy mieć pbratymców. Bo właśnie ów storczyk mi wychodzi z doniczki. Nawet po przesadzeniu prawie leży, wrrr. Gdyby nie ciężka, gliniana osłonka, już kilka razy by leżał na ziemii. Też go bardzo lubię

Tylko że pewnie twój wychodzi, bo ma cięzkie liście, a mój, bo ma bardzo słabe korzonki, które go nie potrafią utrzymać w podłożu. Mam nadzieję, że jakoś odżyje, bo mi bardzo na nim zależy.
Awatar użytkownika
goskle
500p
500p
Od: 18 sie 2010, o 23:50

Post »

gratuluję kolekcji jest cudna. A nowości pierwsza klasa :uszy
Pozdrawiam
Gosia
moje storczysie
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nieinna- Wiesz, zaczęłam od falków, jak większość z nas. Chcialam mieć ich dużo, ale doszłam do liczby ok 20 sztuk, a potem...Potem to zakochałam się cambriach, a teraz katlejki mi się bardzo podobają ;:108

Grażynko- Agitka nawet je Wyczyściła sokiem z cytryny. Opieka była - pierwsza klasa :tan

Storczykowa- mój też ma raczej krótkie korzonki, za to ich ilość jest duża. Może dlatego nie mieszczą się w doniczce i ciężar liści też robi swoje... ;:224

Goskle- do mojej wymarzonej, wielkiej kolekcji jeszcze troszku mi brakuje. Teraz mam chęć na Vandzię i ze trzy sztuki falków do ratowania ;:108
parapetowce
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”