Witajcie Właśnie dostałam prezent świąteczny od mojego przyjaciela -parę storczyków - niektóre kwitnące inne nie Te poniżej były jeszcze z cudownymi kwiatkami ......... Oto wesoły piegusek o zaokrąglonych policzkach i uśmiechniętym karminowych usteczkach ....
I eteryczny z pozoru , delikatny jak zwiewny woal -w realu olbrzym ,ma naprawdę duże kwiaty 11cm. oraz duże liście i grube wysokie pędy
No a to stara bandziorka z parapetu nie można ich pomijać , tak się chłopaki starają umilać zimowe wieczory
No i się doigrałam - dzisiejszy prezent wywołuje u mnie i zachwyt i przerażenie Miltonia Nie wiem czy dam rade ją utrzymać przy życiu , czy też skończy marnie .... zobaczymy oby nam się udało ,trzymajcie kciuki Mimo wszystko mam kochanych przyjaciół, którzy w ten sposób próbują poprawić mi nastrój - zresztą skutecznie Teraz pozostaje tylko nie dać jej zmarnieć...
Pięknie kwitnie, wygląda zdrowo. Zaczynałam od dokładnie takiego miltoniopsis'a. Podlewam dopiero jak przesycha podłoże na głębokości palca. Lubi wilgotne powietrze, ale ponieważ mam takie, nigdy nie zraszam.Rośnie dobrze.W zeszłym roku rozdzieliłam, bo dzieciak mi go rozbił (był w glinianej donicy). Powodzenia
Piękne, mam identyczne. Moim zdaniem wymaga zwiekszonej wilgotności powietrza, bo inaczej liście wyglądają jak harmonijka. U mnie rośnie średnio ale mimo tego i tak kwitnie każdej zimy.
Witajcie po Świętach - wszystkiego najlepszego , choć troszkę opóźnione z serca wszystkim życzone
Teraz pokażę małego bohatera ,który trafił pod mój dach niedawno z przeceny -ma etykietkę z napisem "Magic Toutch" i właśnie otworzył się na świat ... Myślę że ten osobnik nie zamierza mnie opuścić Kwiat jest niewielki jakby lekko nawoskowany , za to język ma długi , niezła papla z niego
Następny to dublecik - podobnego juz mam , choć ten ma odrobinę mniejszą głowę i nieco niebieskawą kredką pociągnięte brzegi usteczek Podobają mi się też te romantyczne loczki na języku Bezimienny , ale chętny do współpracy , ma sporo pąków , a i odrosty cały czas się wydłużają .....