Mój ogród....
Re: Mój ogród....
Ula
Tuję kupilem jako zwykłą sadzonkę, a że była jakaś taka rozczochrana zacząłem przycinać ją na bałwanka. co dwa lata formuję nowe piętro, zostawiam jeden "biczyk: jako przewodnik i w następnym sezonie na wierzchołku się rozgałęzia. Jak widać strzyżenie jej służy i mimo tego że lekko przemarza po cięciu świetnie się regeneruje.
Ula za to Ciebie przy bramce świetnie wygląda w naturalnej formie, Pozdrawiam Adam
Tuję kupilem jako zwykłą sadzonkę, a że była jakaś taka rozczochrana zacząłem przycinać ją na bałwanka. co dwa lata formuję nowe piętro, zostawiam jeden "biczyk: jako przewodnik i w następnym sezonie na wierzchołku się rozgałęzia. Jak widać strzyżenie jej służy i mimo tego że lekko przemarza po cięciu świetnie się regeneruje.
Ula za to Ciebie przy bramce świetnie wygląda w naturalnej formie, Pozdrawiam Adam
Czyli tu na zdjęciu mamy Thuje occidentalis "Filiformis", powiem Wam, że moje oko tego nie wyłapało za pierwszym razem
świetny pomysł, genialnie nadałeś ciekawą formę i kształ. Powiedz mi ile ma lat
w domyśle ile lat pracy przede mną jeszcze 

- ursulka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 paź 2009, o 23:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aaaa, to takie buty... A ja myślałam, że to jeden egzemplarz na dole, a drugi szczepiony na pieńku. Hmmm, czyli trzeba by mi kupić jescze jedną... Do eksperymentów 

Ula Sylwek
U mnie rośnie pięć lat. Rzeczywiście wygląda na szczepiony okaz, a tu taka dużo tańsza wersja
U mnie rośnie pięć lat. Rzeczywiście wygląda na szczepiony okaz, a tu taka dużo tańsza wersja

- ursulka
No to jak na 5 lat, to cudnie poprowadzony. Ile razy do roku go ciachasz? Albo inaczej - czy ciachasz go ciągle?
Dwa razy: Pierwsze cięcie pod koniec lipca, drugie we wrześniu, wtedy usuwam pojedyncze pędy wyrastające z kulek. Z tym jest trochę zabawy bo biczyki wyrastają nieregularnie i każdy pęd należy przycinać osobno. Krzew ma ciekawy bo w przeciwieństwie do innych żywotników, ciętych w kule jest na tyle luzny w formie że wygląda naturalnie.
- ursulka
I forma rzadko spotykana, i odmiana tui - bo widzisz, nawet Sylwek nie rozpoznał co to za cudak. Jak na razie, samodzielnie (bez szczepienia) w ten sposób poprowadziłam tylko cisa - samosiejkę. Dooobrze wyszło 

Naprawdę świetny pomysł, ale przyznam się, że miałem go za o wiele wolniej rosnącego, mój owszem przyrost roczny ma spory, ale pieć lat i taki kolos
, a w sumie też nie od małego go przycinałeś, muszę wieć swój teraz ciągnąć w górę ile się da, a dalej z formowaniem nie powinno być problemu 

Fotograficzny trik
- ursulka
He he he, akurat!
Mam farta mój rośnie blisko oczka i faktycznie przyrasta ok30cm rocznie. Pędy nie do końca drewnieją i po zimie bywa że końce obmarzają, trochę nietypowo bo np dużo bardziej wrażliwy żywotnikowiec odm Variegata nie wykazuje żadnych uszkodzeń.
Ula dzisiaj to mamy iglakowy wieczór
Ula dzisiaj to mamy iglakowy wieczór

- stasia109
- Od: 7 lip 2008, o 10:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Nocny Adamie.
Przespacerowałam się po Twoim ogrodzie i jestem zachwycona. Przepiękne masz okazy. Drzewa, krzewy, kwiaty. Wszystko cudowne. Z chęcia będę powracać aby nasycić oczy. Pozdrawiam
Przespacerowałam się po Twoim ogrodzie i jestem zachwycona. Przepiękne masz okazy. Drzewa, krzewy, kwiaty. Wszystko cudowne. Z chęcia będę powracać aby nasycić oczy. Pozdrawiam

Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Adam witaj ja choruję na piękne iglaki i bardzo chciałabym mieć pięknie formowane .
Ale po pierwsze nie mam już na nie miejsca, a po drugie to dużo pracy z przycinaniem .
Genia
Ale po pierwsze nie mam już na nie miejsca, a po drugie to dużo pracy z przycinaniem .
Genia
Witaj Geniu
Naprawdę z przycinaniem pracy jest o wiele mniej jak np z cebulowymi, świetna zabawa, i dzięki temu można utrzymać w ryzach gatunki szybkorosnące, a efekt całoroczny. Geniu Twoje zdjęcie niezłe Pozdrawiam
Naprawdę z przycinaniem pracy jest o wiele mniej jak np z cebulowymi, świetna zabawa, i dzięki temu można utrzymać w ryzach gatunki szybkorosnące, a efekt całoroczny. Geniu Twoje zdjęcie niezłe Pozdrawiam