Mój ogród....

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
adamian
500p
500p
Od: 13 wrz 2009, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród....

Post »

Ula
Tuję kupilem jako zwykłą sadzonkę, a że była jakaś taka rozczochrana zacząłem przycinać ją na bałwanka. co dwa lata formuję nowe piętro, zostawiam jeden "biczyk: jako przewodnik i w następnym sezonie na wierzchołku się rozgałęzia. Jak widać strzyżenie jej służy i mimo tego że lekko przemarza po cięciu świetnie się regeneruje.
Ula za to Ciebie przy bramce świetnie wygląda w naturalnej formie, Pozdrawiam Adam
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34

Post »

Czyli tu na zdjęciu mamy Thuje occidentalis "Filiformis", powiem Wam, że moje oko tego nie wyłapało za pierwszym razem :) świetny pomysł, genialnie nadałeś ciekawą formę i kształ. Powiedz mi ile ma lat :?: w domyśle ile lat pracy przede mną jeszcze :D

Obrazek
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aaaa, to takie buty... A ja myślałam, że to jeden egzemplarz na dole, a drugi szczepiony na pieńku. Hmmm, czyli trzeba by mi kupić jescze jedną... Do eksperymentów :D
adamian
500p
500p

Post »

Ula Sylwek

U mnie rośnie pięć lat. Rzeczywiście wygląda na szczepiony okaz, a tu taka dużo tańsza wersja :)
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to jak na 5 lat, to cudnie poprowadzony. Ile razy do roku go ciachasz? Albo inaczej - czy ciachasz go ciągle?
adamian
500p
500p

Post »

Dwa razy: Pierwsze cięcie pod koniec lipca, drugie we wrześniu, wtedy usuwam pojedyncze pędy wyrastające z kulek. Z tym jest trochę zabawy bo biczyki wyrastają nieregularnie i każdy pęd należy przycinać osobno. Krzew ma ciekawy bo w przeciwieństwie do innych żywotników, ciętych w kule jest na tyle luzny w formie że wygląda naturalnie.
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I forma rzadko spotykana, i odmiana tui - bo widzisz, nawet Sylwek nie rozpoznał co to za cudak. Jak na razie, samodzielnie (bez szczepienia) w ten sposób poprowadziłam tylko cisa - samosiejkę. Dooobrze wyszło :D
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34

Post »

Naprawdę świetny pomysł, ale przyznam się, że miałem go za o wiele wolniej rosnącego, mój owszem przyrost roczny ma spory, ale pieć lat i taki kolos :shock: :shock: , a w sumie też nie od małego go przycinałeś, muszę wieć swój teraz ciągnąć w górę ile się da, a dalej z formowaniem nie powinno być problemu :)
adamian
500p
500p

Post »

Fotograficzny trik
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

He he he, akurat!
adamian
500p
500p

Post »

Mam farta mój rośnie blisko oczka i faktycznie przyrasta ok30cm rocznie. Pędy nie do końca drewnieją i po zimie bywa że końce obmarzają, trochę nietypowo bo np dużo bardziej wrażliwy żywotnikowiec odm Variegata nie wykazuje żadnych uszkodzeń.
Ula dzisiaj to mamy iglakowy wieczór :)
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Nocny Adamie.
Przespacerowałam się po Twoim ogrodzie i jestem zachwycona. Przepiękne masz okazy. Drzewa, krzewy, kwiaty. Wszystko cudowne. Z chęcia będę powracać aby nasycić oczy. Pozdrawiam :wit
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

:wit :) obym tylko ja nie zachorowała na iglaki tak jak zachorowałam na inne roślinki :) trudno policzyc ile to juz w moim przypadku tych chorób w roku było :roll:
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Adam witaj ja choruję na piękne iglaki i bardzo chciałabym mieć pięknie formowane .
Ale po pierwsze nie mam już na nie miejsca, a po drugie to dużo pracy z przycinaniem .
Genia
adamian
500p
500p

Post »

Witaj Geniu
Naprawdę z przycinaniem pracy jest o wiele mniej jak np z cebulowymi, świetna zabawa, i dzięki temu można utrzymać w ryzach gatunki szybkorosnące, a efekt całoroczny. Geniu Twoje zdjęcie niezłe Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”