Rośliny cebulowe
-
Reposit-10
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aniu, życzę Ci dużo cierpliwości w oczekiwaniu na kwiat:lol: Mnie te kwiaty oczarowały rok temy i kupiłam 2 cebulki. O rany ile się naczekałam, żeby po długaśnych liściach wreszcie pojawiły się piekne kwiaty. Miały kwitnąć zimą, Zakwitły latem. Były suuuuper
Terez moje jeszcze śpią przez 2 tygodnie.
Pozdrowionka
-
Reposit-10
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- iwika
- 500p

- Od: 17 paź 2006, o 14:08
- Kontakt:
Moje tylko raz podleję i wyrastają dwa listki z pączkiem, w tej chwili są dwa ale nie podlewam bo trochę za szybko poczekam jeszcze ze 2-3 tyg. Jedna z cebul ma kilka lat i jest już pokaźna.Amlos pisze:Dziękuje bardzo Szpilko ! Będę cierpliwa jak Indianin he,he...![]()
A można wiedzieć, po jakim czasie od wsadzenia zakwitły ?
Pozdrawiam
Jeżeli dobrze pamiętam to moja od pierwszego podlania zakwitła po 3 tyg.
POZDRAWIAM IWONA
-
przemek1136
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Cyclamen hederifolium (synonim C. neapolitanum) powinien być sadzony na głębokość 3-5cm. Powinien rosnąć w półcieniu, pod drzewami lub krzewami ponieważ nie lubi nadmiernej wilgotności. Po zaschnięciu liści wskazane jest ściółkowanie kompostem liściowym. Na zimę warto przykryć np. gałązkami świerka.Kwiaty wyrastają w połowie jesieni. Podobno rozsiewa się obficie ale jak na razie ja nie mogę tego potwierdzić. Bardziej zadowolony jestem z C. coum, który kwitnie u mnie właściwie od grudnia do tej pory.
-
przemek1136

Oczywiście, że są i inne cyklameny nadające się do uprawy w gruncie. C. repandum o czerwonych, różowych lub białych kwiatach (kwitnie nieco później niż cyklamen dyskowaty-C. coum)-kwiaty pojawiają się w kwietniu. W lipcu-wrześniu kwitnie C. purpurascens (dawna nazwa C. europaeum). Gatunków jest zdecydowanie więcej niż wymieniłem. Ale te są chyba najbardziej dostępne. W doniczkach rosną głównie odmiany C. persicum. Pozdrawiam! Przemek
-
przemek1136