Clemoholizm - mania zbierania, co kupiła(e)m nowego cz.1

Powojniki
Zablokowany
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 11:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witajcie "Myszek" i Darla :D . Do wyczerpującego info dorzucę tylko zdjęcia Proteusa i pewno wiecie, ze pełne ma tylko wiosną, na starszych pędach a potem tworzy pojedyncze kwiaty na młodych.
Obrazek Obrazek

Pozdrawiam , cieplej już
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

Peonia- czym go nawozisz,że on taki niebieski? :)
Mój jest podręcznikowo różowy:

Obrazek

i kwiaty na tegorocznych pędach:

Obrazek
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jurek pisze:Peonia- czym go nawozisz,że on taki niebieski? :)

Obrazek
Obrazek

Jurku to młoda sadzonka trzyletnia, a może mam pomyłkę ?
Czy to przy złej kartce- może być inny w odmianie powojnik np.( 'Belle of Woking') ?Czy ma ktoś dla porównania
i zechce pokazać fotki ? Dodaję do gleby siarczan wapnia.

A to kilka ' starszych, stażem odmian[/b]

'Niobe'
Obrazek

'Comtesse de Bouchaud'
Obrazek

'Hagley Hybrid'
Obrazek

'Duchess of Edinburgh' i w górnym tle "The President".
Obrazek
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p
Od: 28 kwie 2007, o 00:37

Post »

Jurek pisze:Peonia- czym go nawozisz,że on taki niebieski? :)
No i nieodłączny, wkurzający problem - jaki ON ma tak naprawdę kolor....
Czy to kwestia różnicy w :
a) oświetleniu
b) odmianie ;) aparatu
c) ustawieniach aparatu
d) genetyce danej roślinki
e) warunkach uprawy..... :?: (stanowisko, nawożenie, rodzaj podłoża...)
d) zakładam, że pomyłki w 'oflagowaniu' odmiany widać na pierwszy rzut oka...

'Proteus' jest bardzo pociągający. Przesunęłam go niedawno z listy 'must have' na 'almost must have' ;), bo zaintrygowało mnie coś, co ma bardziej konkretny kolor.

I jeszcze jedna kwestia a propos kolorów - czy jest naprawdę czerwony clematis? Nie karminowczerwony, różowoczerwony, purpurowoczerwony, winnoczerwony itd itp, tylko czerwony jak czerwona pelargonia czy czerwona szałwia albo najzwyklejszy mak.
W sumie myślę, że w 'powojnikowym' dziale temat ten zasługuje na oddzielny wątek... Zakładam więc i zapraszam do wymiany poglądów... :)
Mysza

'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Obrazek
Ustaliłam , ze jednak kupiłam ten powojnik ze złą kartką, okazuje się ,ze mam wcześnie kwitnącą - 'Veronica's Choice'

Info ze strony www.clemats.pl- tu podane:
Interesująca odmiana tworząca w czerwcu-lipcu, na zeszłorocznych pędach, pełne, duże, fioletowo-białe kwiaty.
Powtarzając kwitnienie w sierpniu ma kwiaty tej samej barwy, ale pojedyncze.
Do stosowania w dobrze oświetlonych miejscach. Wyhodował W. Pennell, Wielka Brytania, 1973 r.

Pozdrawiam serdecznie,
Beata
Mark Twain
koneweczka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 mar 2009, o 12:24

Post »

Jurku faktycznie się chyba skuszd bo bardzo łądny powojniczke :o
A co do Myszki, piękne powojniki poprosze o nasionka ;p
koneweczka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 mar 2009, o 12:24

Post »

tarnovitz pisze:Może "Solidarność"?
to z twojego ogradu??
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p

Post »

koneweczka pisze:
A co do Myszki, piękne powojniki poprosze o nasionka ;p

Nie zbierałam do tej pory, ale skoro jest zapotrzebowanie, to może w tym roku się pobawię... ;)

Pozdrawiam,
Mysza

'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

koneweczka pisze:
tarnovitz pisze:Może "Solidarność"?
to z twojego ogradu??
Z mojego.To młoda sadzonka,w tym roku będzie miała 3 lata,zdjęcie robione w zeszłym roku.
baldtom
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 mar 2009, o 15:52

Post »

Powojniki mają piękne kwiaty czy one tez musza miec odpowiednia glebe żeby szybko i ładnie rosły ? chodzi mi o ten odczyn glebowy bo wiem ze dla niektórych rośliny ma duże znaczenie ponieważ wiele roślin nie znosi gleby zakwaszonej
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p

Post »

baldtom pisze:Powojniki mają piękne kwiaty czy one tez musza miec odpowiednia glebe żeby szybko i ładnie rosły ? chodzi mi o ten odczyn glebowy bo wiem ze dla niektórych rośliny ma duże znaczenie ponieważ wiele roślin nie znosi gleby zakwaszonej
Zacytuję za superksiążką: "Powojniki najlepiej rosną na glebach żyznych, próchniczych, wilgotnych, ale przepuszczalnych (nie podmokłych), o odczynie od lekko zasadowego do lekko kwaśnego. Tolerują większość przeciętnych gleb, które przed sadzeniem powinny zostać użyźnione." Szczepan Marczyński 'Clematis i inne pnącza ogrodowe' :)

Pozdrowienia,
Mysza

Awatar użytkownika
myszek
500p
500p

Post »

No trudno. Muszę się pogodzić z myśla, że nie jestem całkiem normalna.
Posadziłam właśnie: Obrazek Obrazek Obrazek
i powiedziałam 'uff, to by było na tyle... plus jeszcze tylko te trzy zamówione, co to mają przyjść w przyszłym tygodniu...' :lol:
No i pojechałam jak ta durna po coś na murek i przywlokłam jeszcze dwa. Właściwie trzy ale na szczęście trzeci dla przyjaciółki, która jeszcze nie ma ani jednego clemka (nie wiem jak to możliwe... :wink:)
Mysza

Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2007, o 13:19

Post »

Mysza jesteś całkowicie normalna, ja też :twisted:
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
wena
100p
100p
Od: 20 kwie 2008, o 19:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dołączam się i ja jako początkująca "clematisoróżomaniaczka" :). Kolejne nasadzenia róż znów w planach zakupowych, a teraz doszły jeszcze clematisy jako straszne chciejstwa . Jesienią sadziłam Jackmani, Presidenta i Nelly Moser, Ville de Lyon, ale teraz mam zamiar kupić i posadzić bylinowe i viticella. Problem w tym, że w mojej okolicy jest marniutki wybór clematisów.
Myszek, czy kupowałaś może przez internet? Jeśli możesz podać gdzie, to miło by było :) (nie wiem czy tak można oficjalnie), jeśli nie, podaj , proszę do mnie na PW. Na stronie clematis.pl znalazłam informację o sprzedawcy, panu Kaliszanie. Napisałam do niego i czekam na odpowiedź.
Tak na marginesie, to sklepy chyba nie są zainteresowane sprzedażą innych, niż wielkokwiatowe, bo te zachwycają potencjalnego nabywcę wielkością i kolorystyką kwiatów. A tymczasem dla początkujących posiadaczy clematisów, najlepsze są właśnie te mniej wymagające min.z grupy viticella. Ludzie nie pytają, sklepikarze nie sprowadzają, "zamydlą" oczy, kilkoma odmianami i finito :cry:
pozdrawiam cieplutko:)
Bogusia
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p

Post »

Witaj Wena - bratnia duszo :mrgreen: !
W tym roku po raz pierwszy kupowałam powojniki przez internet i jestem bardzo, bardzo zadowolona :mrgreen:. Sprawdzone źródła podawane były już pare dni temu w innych wątkach powojnikowych, więc myślę, że można. Osobiście wypróbowałam dwa: Multifiori (www.pracowniaogrodnicza.pl) i Clematisy (www.clematisy.pl). obie firmy przez All...
Z czystym sumieniem mogę polecić, Multi sprzedaje sadzonki prosto ze szkółki pana Marczyńskiego, kilkuletnie sadzonki, a Clematisy ze swojej szkółki - młode rośliny ale dobrze ukorzenione. Wszystkie rosną jak na drożdżach, niektóre już mają i listki i maleńkie pąki kwiatowe :shock:.
Przez Multi... można zamówić także nietypowe odmiany, chyba prawie wszystkie opisywane na stronie www.clematis.pl. Trochę drożej niż np w moich okolicznych szkółkach ale rośliny w duuużo lepszym stanie i stadium rozwoju... :).

Pozdrawiam,
Mysza

Zablokowany

Wróć do „Powojniki”