Kolejna Storczykomaniaczka:)

ODPOWIEDZ
Blue Monkey
500p
500p
Od: 31 gru 2008, o 20:04

Post »

Dzięki za odwiedziny :)
Agita masz rację, nie pomyślałam o tym :)
Ewelino dzięki za komplement, powtórzyłam Falkowi, może go to skłoni do otwarcia pączka :D Co do Cymbidium to masz racje, kwiaty wyglądają prawie jak sztuczne :shock: strasznie mi szkoda że jest cięte :( ale pewnie w doniczce nigdy nie doczekałabym sie takiego kwitnienia.
A co do pączków, jak pewnie wiecie mój krnąbrny Falek ususzył ich 6. 2 mu zostały więc oczywiście wgapiam się w nie jak sroka w gnat czekając aż Pan Falkowski zdecyduje się co z nimi zrobic 8) Sama już nie wiem czy one rosną czy nie...
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Witaj :D
Piękny kolorek :D
Sprawdź, czy gorące powietrze znad kaloryfera nie unosi się w górę koło kwiatostanu phalaenopsis'a,
cięte kwiaty też wydzielają etylen (gaz) który może powodować opadanie pąków
(Zdarzyło mi się,że opadły1-2 pąki z powodu cytrysów, a nie z powodu przeniesienia do domu w zimie, ale być może mam warunki które im odpowiadają...(transport w torbie izotermicznej, papierze i w samochodzie))
Może być kwestią hybrydy, mam buraczkowego z sekcji stupid, który nie popisuje się długością i obfitością kwitnienia, a teraz zaczyna tworzyć keiki, moje pierwsze , inny "piegusek" też z tej sekcji kwitł 9 miesięcy, krótka przerwa i właśnie znowu zaczyna kwitnąć
Częściej kiepski stan korzeni jest przyczyną zrzucania kwiatów, mam nadzieję,że to nie będzie ten problem
Powodzenia i obfitych kwitnień i więcej storczyków :)
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Blue Monkey
500p
500p

Post »

Miło mi że do mnie wpadłaś Mario Tereso :) więc tak: Falek stoi jakies 1,5-2m od kaloryfera, w tym samym pokoju nie ma żadnych kwiatów ciętych ani owoców. Co do korzeni to wkleiłam ich zdjęcia wcześniej i Forumowiczki orzekły że wyglądają zdrowo-te które widać przez doniczkę są ładne i zielone. Korzenie powietrzne są faktycznie w kiepskim stanie-wiekszosc wyschnięta. Może to dlatego...
Poniewaz "gołym okiem" nie jestem w stanie wychwycić ewentualnych różnic postanowiłam robić im zdjęcia: Obrazek Obrazek Obrazek
No i sami powiedzcie-rosną czy nie rosną :?: :wink:
pozdrawiam,
Basia :)
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

wygląda,że paki rosną czyli szczęśliwie było to kwestią aklimatyzacji :)
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Blue Monkey
500p
500p

Post »

Albo nieumiejętnego fotografowania ich :wink: hihihi może za każdym razem zrobiłam użyłam większego zoomu i tak sobie wmawiam że rosną :lol:
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mnie też się wydaje ze rosną :wink: są ładniutkie zielone ale już powoli kolorek widać :wink:
Chyba już by odpadły jakby miały taki zamiar :lol:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Blue Monkey
500p
500p

Post »

nie strasz mnie, jak ostatnio było kolorek widać na pączku to właśnie okazało się że to objaw usychania-one mi usychają na bordowo :shock: cos jednak jest w tej nazwie STUPID :wink:
Awatar użytkownika
pikasia
100p
100p
Od: 5 wrz 2007, o 23:09

Post »

Witaj Basiu :wink: Bardzo podoba mi się Twój storczyk. Narobiłaś mi ochoty na taki kolorek :D
A co do pąków, które widać na fotkach to wydaje mi się, że są zdrowiutkie. Widać że mają taką błyszczącą powierzchnię, a gdyby chciały zastrajkować, to zrobiłyby się matowe (tak zaobserwowałam na moich falkach, które w tym roku zrzuciły dużo pąków :cry: )
Trzymam kciuki :wink:
Pozdrawiam
Kasia

moje storczyki
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Dokładnie tak, matowe i lekko pomarszczone, tzn by było widać takie jakby żyłki :roll:
Na pewno się rozwiną, tzymam kciuki :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Blue Monkey
500p
500p

Post »

Kasiu, Asiu :wink: dzięki za wizytę i pokrzepienie mojej wiary w Falka :) wygląda na to że macie rację, same zobaczcie :D :D :D
Obrazek
i z baaaardzo bliska: Obrazek
Awatar użytkownika
pikasia
100p
100p
Od: 5 wrz 2007, o 23:09

Post »

Basiu po pierwsze- świetne zdjęcia :!: :D Z tak bliska i takie wyraźne ;:63
Po drugie jeszcze lepiej na nich widać, że te dwa pąki mają się świetnie! :D Pokaż koniecznie jak się otworzą :wink:
A tak na marginesie to niezły model z Twojego storczyka ;:113
Pozdrawiam
Kasia

moje storczyki
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oj niezły, niezły, potwierdzam tą opinię. Jakże mi się podoba ten kolorek, jak spotkam gdzieś to pewnikiem będzie mój ;:80
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
kasicqa
200p
200p
Od: 1 gru 2008, o 17:35

Post »

to i ja coś o pączkach dopowiem. moja wczorajsza zdobycz otwiera dziś powoli dwa. pozostałe na razie nie wyglądają na usychające ale nauczona moim SKROMNYM doświadczeniem z pozostałymi dwoma falkami wiem że na cuda nie należy liczyć. falk ma poza tymi co się otwierają jeszcze 5 maleńkich pączków i jeden maciupki ale był uschnięty gdy go kupiłam. jeżeli któryś z tych pięciu maleństw dojrzeje i się otworzy to moja teoria ze świetlówką się sprawdzi. zyczcie mi tego kochani ;:113
Awatar użytkownika
kasicqa
200p
200p
Od: 1 gru 2008, o 17:35

Post »

to i ja coś o pączkach dopowiem. moja wczorajsza zdobycz otwiera dziś powoli dwa. pozostałe na razie nie wyglądają na usychające ale nauczona moim SKROMNYM doświadczeniem z pozostałymi dwoma falkami wiem że na cuda nie należy liczyć. falk ma poza tymi co się otwierają jeszcze 5 maleńkich pączków i jeden maciupki ale był uschnięty gdy go kupiłam. jeżeli któryś z tych pięciu maleństw dojrzeje i się otworzy to moja teoria ze świetlówką się sprawdzi. zyczcie mi tego kochani ;:113
Blue Monkey
500p
500p

Post »

Kasicqa a gdzie opisałaś teorię ze świetlówką?? bardzo mnie ten temat interesuje, sama przeprowadzam eksperymenty świetlówkowe i chętnie sie zapoznam z Twoją teorią :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”