Małe co nieco od Ave ...

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 3847
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja bym chciała.... :roll: przepis na kurczaka w galarecie :oops: .
Masz może?
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2030
Od: 28 sie 2008, o 22:29
Lokalizacja: dolnośląskie

Post »

Ewuniu...Dzisiejszy obiad...To orgia zmysłów!
Dziękuję!
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8216
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź/łódzkie

Post »

Pyszczydło mi się uśmiecha od ucha do ucha na takie diktum i miło, że jedzonko smakuje :)
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8216
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź/łódzkie

Post »

Kurczak w galarecie

Składniki
:
Kurczak – pierś, udka, albo cały
pęczek włoszczyzny,
kukurydza, groszek konserwowy, jajko (do przybrania, jeśli ktos nie lubi, to nie),
opakowanie żelatyny,
2-3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
pęczek natki pietruszki,
pieprz ziarnisty, ziele angielskie
1/2 -1 kostki rosołku wołowego (zależy od ilości płynu-rosołu)
Wegeta, sól, cytryna.

Wykonanie:
1. Kurczaka dokładnie umyć, podzielić na części. Zalać wrzącą wodą – zagotować przez 5 min.
2. Wyjąć mięso, przepłukać pod bieżącą wodą , pozbywając się „szumów” z mięsa.
3. Przełożyć mięso do garnka, w którym będzie się gotowało „docelowo” , zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia.
4. Włoszczyznę obrać, opłukać, włożyć do garnka. Dodać pieprz, rosołek, troszkę wegety.
5. Gotować na wolnym ogniu (ma tylko pyrkotać) do momentu, aż mięso z kurczaka będzie miękkie .
6. Dołożyć czosnek i natkę pietruszki – pogotować chwilę.
7. Spróbować wywar, dosmaczyć, dodać pieprz mielony (szczyptę)
8. Wywar przecedzić przez gazę (złożoną dwa razy) , dodać żelatynę (przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu).
9. Kukurydzę i groszek osączyć z zalewy. Jajka pokroić . Udekorować na spodzie miseczki marchewką, jajkiem, listkami natki pietruszki, wsypać troszkę groszku i kukurydzy, zalać 2-3 łyzkami galaretki i schłodzic, żeby galaretka „złapała” dekoracje .
10. Ułożyć cząstki kurczaka, zalać pozostała galaretką .Wstawić do lodówki.

Podawać z cytryną.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4060
Od: 10 lut 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Post »

Ewuś obserwuję Twój wątek nieustająco. Kiedy trafiłam na podłoże, nie mogę przejść obojętnie. Gratuluję!!!
A teraz wyjaśnię...hihihi...czego. Otóż w w mojej rodzinie wykonaniem podłoże zajmuje się mąż. Doszło do tego. że po wielu pochwałach uważa, że gotuje podłoże nad podłoże. A ten "podłoże", który ja gotuję, to kapucha z dodatkami. ( i dobra..niech tak zostanie...nawet mi to na rąsię...hihi )
Pokazałam mu Twój przepis, przekornie....i uznał...JEST niezły, Jestem pod wrażeniem, gdyż w kwestii podłoże słyszę to pierwszy raz od niego :shock:

Zatem chylę czoła !
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 2338
Od: 30 kwie 2007, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Ziemia Lubuska

Post »

Ewo, dziękuję za zupę ogórkową. Ja też podam swój przepis na tę zupę ale..
Jest to zupa krem.
Można ja ugotować na kostkach rosołowych lub na wywarze jarzynowym. Ogórki najlepsze są te długie wężowe i nie obieram tylko miksuje. Daję do gorącego wywaru i krótko gotuje /2 - 3 min/. Pozostałe składniki jak u Ciebie- śmietana, masło, mąka, koperek. Do tego grzanki lub groszek ptysiowy. Zupa ma pięknu zielony kolor.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8216
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź/łódzkie

Post »

Kryska - dzięki za inspirację :) trzeba będzie wypróbować :)

Judytko - a to ci dopiero... ;:137 dziękuję :)
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8216
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź/łódzkie

Post »

Szaszłyki z kurczaka

Obrazek

Składniki:
1,5 piersi z kurczaka
2 papryki (żółta, czerwona)
30 dkg pieczarek (jeśli będą większe pokroić na połowę)
Opcjonalnie - małe cebulki
Przyprawa do kurczaka, zioła prowansalskie
Vegeta, olej, liść laurowy
Patyczki do szaszłyków

Wykonanie
1. Pieczarki umyć, dodać całe obrane cebulki, podgotować w wodzie z dodatkiem vegety i liścia laurowego ok. 15-20 min, odcedzić. (cebulki można wyjąć wcześniej, powinny być jeszcze jędrne, nie rozgotowane, pokroić je na grubsze krążki, może być na pół, jeśli są małe)
2. Piersi kurczaka pokroić na kawałki (nie za małe, żeby dawały się dobrze nadziać na patyki)
3. Na talerzyk wysypać przyprawę do kurczaka, obtoczyć mięso.
4. Na patyki nakładać naprzemiennie: mięso, pieczarkę, cebulkę, mięso, paprykę, mięso, itd.
5. Gotowe szaszłyki posypać ziołami prowansalskimi. Odłożyć na 10 minut do lodówki.
6. Na patelni (najlepiej grillowej) rozgrzać tłuszcz. Układać szaszłyki. W trakcie pieczenia obracać na każdą stronę, można przykryć pokrywkę (zmniejszając ogień).

Podawać z młodymi ziemniaczkami i sałatką kolorową.

Sałatka kolorowa

Obrazek

Składniki
1/2 główki młodej kapusty białej (niedużej)
1/4 główki czerwonej kapusty (niedużej)
1-2 cebulki (najlepiej takie sprzedawane ze szczypiorem)
2 młode marchewki
2 papryki (różne kolory, po pół papryki z każdego)
1-2 pomidory
1/2 pęczka natki koperku
3 łyżki majonezu
szczypta cukru
sól, pieprz, kwasek cytrynowy lub ocet winny

Wykonanie:

Obrazek
1. Kapustę białą drobno poszatkować. Osolić.
2. Z liści kapusty czerwonej odkroić grubą żyłę. Kapustę poszatkować. Sparzyć ją leciutko i zakwasić szczyptą octu lub kwasku cytrynowego, żeby miała ładny kolorek. Ostudzić.
3. Cebulkę i papryki, pokroić w kostkę.
4. Pomidory w cząstki (ja sparzam i obieram)
5. Marchewki zetrzeć na tarce (grube oczka).
6. Dodać 1-2 łyżki posiekanego koperku.
7. Składniki połączyć, wymieszać. Doprawić do smaku cukrem i pieprzem i dodać majonez
Zamiast majonezu można użyć olej lub oliwę.
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3561
Od: 14 sie 2008, o 15:02
Lokalizacja: Łódź

Post »

Ewo, a co z moim pieczystym???? :(
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8216
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź/łódzkie

Post »

Lucy - Słonko, ja tego pościka nie zauważyłam, sorki wielkie. Popatrzę, co tam mam do mięs (zalewy) :)
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2030
Od: 28 sie 2008, o 22:29
Lokalizacja: dolnośląskie

Post »

Ewciu, wykańczasz ludzi! Wykańczasz! :D
:wink:
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8216
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź/łódzkie

Post »

Ależ nie, Agniesiu :) Pomagam, pomagam, żeby nie musieli sami za długo kombinować , co i jak :;230
Ja najbardziej nie lubię wymyślać CO mam dać do pożarcia rodzince, bo jak wiem CO, to już z górki :)
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 3847
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Och Ewuś jesteś moim słonkiem które rozświetla ten ponury dzień ;:180 ;:180 ;:180.
Bardzo ci dziękuję :D
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8216
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź/łódzkie

Post »

Kapuśniaczek - wg receptury Dziadka Tadka
Porcja na 6-8 -osób lubiących zupy

Składniki:
Obrazek

40-50 dkg kapusty kiszonej
włoszczyzna: 2 marchewki, 2 pietruszki, 1/2 selera, 1/8 kapusty włoskiej lub białej
1 duża cebula
ok. 10-12 ziemniaków
6-7 grzybów suszonych
1 łyżka wegety, sól, pieprz mielony,
4-5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe

Kostka od schabu
30-40 dkg boczku wędzonego
1/2 laski cienkiej kiełbasy (wiejska, podlaska lub inna)

Wykonanie:

Obrazek

Namoczyć grzyby.
Kapustę kiszoną jeśli ma długie wiórka - posiekać, zalać wodą tak, żeby ją tylko przykryła, lekko posolić i w mniejszym garnku wstawić, żeby się gotowała.

Do garnka w którym będzie się gotował kapuśniak włożyć kostkę od schabu, podgotować ok. 20-30 min. Nie należy wlewać zbyt dużo wody. Lepiej uzupełniać wodę wg potrzeb, w trakcie dodawania pozostałych składników, żeby zbytnio nie rozwodnić zupy.

Boczek i kiełbasę pokroić w grubą kostkę, pokroić cebulę, podsmażyć razem na patelni nie za mocno (jeśli dodajemy tłuszcz to bardzo mało, boczek trochę się stapia) i dodać do garnka.

Dołożyć ziele angielskie, liście laurowe, 1 marchewkę, 1 pietruszkę, połowę selera (czyli 1/4 w całości), grzyby z wodą w której się moczyły (przecedzoną, bez "piaszczystych dodatków , gotować dalsze 10 min.

Pozostałą 1 marchewkę, 1 pietruszkę, połowę selera (czyli 1/4 zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, pokroić kapustę białą lub włoską na wiórka - dodać do garnka. Wsypać wegetę.

W międzyczasie obrać ziemniaki, pokroić w kostkę, dodać do zupy.

Jak ziemniaki będą prawie miękkie dodać ugotowana kapustę kiszoną. Dodawana ilość kapusty będzie zagęszczała zupę, dlatego ja najpierw wlewam wodę z tej kapusty, sprawdzam kwasowość i potem dodaję samą kapustę. Chwilę pogotować na małym ogniu.

Dosolić, dodać pieprzu mielonego, dosmaczyć.

Kapuśniak jest dosyć gęsty, ale jeśli ktoś lubi można go jeszcze zarzucić zasmażką z 1 łyżki mąki.

Sól należy dodawać pod koniec gotowania, ponieważ kapusta kiszona gotuje się po lekkim jej posoleniu, boczek i kiełbasa też są słonawe, w trakcje dodawana jest też wegeta.

Kapuśniaczek jest niezastąpiony jako rozgrzewka na zimne jesienne dni. SMACZNEGO.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8216
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź/łódzkie

Paprykarz

Post »

Paprykarz

Obrazek

Składniki:
3 marchewki (średnie)
5-6 cebul (średniej wielkości)
4 plasty cukinii ( ok 1-1,5 cm szerokości)
1/2 papryki (można dać więcej)
2-3 ząbki czosnku
1 puszka tuńczyka w sosie własnym ( w kawałkach ) - odsączyć
1/2 puszki tuńczyka w oleju - odsączyć
saszetka ryżu
koncentrat pomidorowy (tyle ile kto lubi - trzeba smakować) - ja daję taki w puszce
2-3 łyżki keczupu
oliwa / olej
pieprz, sól, papryka ostra, papryka słodka do smaku

Wykonanie

Obrazek
Gotujemy ryż w osolonej wodzie ( lepszy rozgotowany niż twardy ).
Kroimy marchewkę i kabaczka w drobną kosteczkę (albo ścieramy na tarce na grubych oczkach), to samo czosnek i cebulę,
Wszystko dusimy do miękkości na oleju ( na wolniejszym ogniu). Cebulę można zacząć dusić ciut wcześniej, bo jest najtwardsza.
Dodajemy tuńczyka, keczup i koncentrat. Doprawiamy do smaku przyprawami. Na koniec łączymy z ryżem.

Zajadamy na ciepło lub na zimno - z chlebkiem lub bułeczką.
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”