Masz może?
Małe co nieco od Ave ...
- agnieszka72
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Posty: 3847
- Od: 22 lip 2008, o 20:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewuniu...Dzisiejszy obiad...To orgia zmysłów!
Dziękuję!
Dziękuję!
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Kurczak w galarecie
Składniki:
Kurczak – pierś, udka, albo cały
pęczek włoszczyzny,
kukurydza, groszek konserwowy, jajko (do przybrania, jeśli ktos nie lubi, to nie),
opakowanie żelatyny,
2-3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
pęczek natki pietruszki,
pieprz ziarnisty, ziele angielskie
1/2 -1 kostki rosołku wołowego (zależy od ilości płynu-rosołu)
Wegeta, sól, cytryna.
Wykonanie:
1. Kurczaka dokładnie umyć, podzielić na części. Zalać wrzącą wodą – zagotować przez 5 min.
2. Wyjąć mięso, przepłukać pod bieżącą wodą , pozbywając się „szumów” z mięsa.
3. Przełożyć mięso do garnka, w którym będzie się gotowało „docelowo” , zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia.
4. Włoszczyznę obrać, opłukać, włożyć do garnka. Dodać pieprz, rosołek, troszkę wegety.
5. Gotować na wolnym ogniu (ma tylko pyrkotać) do momentu, aż mięso z kurczaka będzie miękkie .
6. Dołożyć czosnek i natkę pietruszki – pogotować chwilę.
7. Spróbować wywar, dosmaczyć, dodać pieprz mielony (szczyptę)
8. Wywar przecedzić przez gazę (złożoną dwa razy) , dodać żelatynę (przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu).
9. Kukurydzę i groszek osączyć z zalewy. Jajka pokroić . Udekorować na spodzie miseczki marchewką, jajkiem, listkami natki pietruszki, wsypać troszkę groszku i kukurydzy, zalać 2-3 łyzkami galaretki i schłodzic, żeby galaretka „złapała” dekoracje .
10. Ułożyć cząstki kurczaka, zalać pozostała galaretką .Wstawić do lodówki.
Podawać z cytryną.
Składniki:
Kurczak – pierś, udka, albo cały
pęczek włoszczyzny,
kukurydza, groszek konserwowy, jajko (do przybrania, jeśli ktos nie lubi, to nie),
opakowanie żelatyny,
2-3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
pęczek natki pietruszki,
pieprz ziarnisty, ziele angielskie
1/2 -1 kostki rosołku wołowego (zależy od ilości płynu-rosołu)
Wegeta, sól, cytryna.
Wykonanie:
1. Kurczaka dokładnie umyć, podzielić na części. Zalać wrzącą wodą – zagotować przez 5 min.
2. Wyjąć mięso, przepłukać pod bieżącą wodą , pozbywając się „szumów” z mięsa.
3. Przełożyć mięso do garnka, w którym będzie się gotowało „docelowo” , zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia.
4. Włoszczyznę obrać, opłukać, włożyć do garnka. Dodać pieprz, rosołek, troszkę wegety.
5. Gotować na wolnym ogniu (ma tylko pyrkotać) do momentu, aż mięso z kurczaka będzie miękkie .
6. Dołożyć czosnek i natkę pietruszki – pogotować chwilę.
7. Spróbować wywar, dosmaczyć, dodać pieprz mielony (szczyptę)
8. Wywar przecedzić przez gazę (złożoną dwa razy) , dodać żelatynę (przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu).
9. Kukurydzę i groszek osączyć z zalewy. Jajka pokroić . Udekorować na spodzie miseczki marchewką, jajkiem, listkami natki pietruszki, wsypać troszkę groszku i kukurydzy, zalać 2-3 łyzkami galaretki i schłodzic, żeby galaretka „złapała” dekoracje .
10. Ułożyć cząstki kurczaka, zalać pozostała galaretką .Wstawić do lodówki.
Podawać z cytryną.
- judyta
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 4060
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Ewuś obserwuję Twój wątek nieustająco. Kiedy trafiłam na podłoże, nie mogę przejść obojętnie. Gratuluję!!!
A teraz wyjaśnię...hihihi...czego. Otóż w w mojej rodzinie wykonaniem podłoże zajmuje się mąż. Doszło do tego. że po wielu pochwałach uważa, że gotuje podłoże nad podłoże. A ten "podłoże", który ja gotuję, to kapucha z dodatkami. ( i dobra..niech tak zostanie...nawet mi to na rąsię...hihi )
Pokazałam mu Twój przepis, przekornie....i uznał...JEST niezły, Jestem pod wrażeniem, gdyż w kwestii podłoże słyszę to pierwszy raz od niego
Zatem chylę czoła !
A teraz wyjaśnię...hihihi...czego. Otóż w w mojej rodzinie wykonaniem podłoże zajmuje się mąż. Doszło do tego. że po wielu pochwałach uważa, że gotuje podłoże nad podłoże. A ten "podłoże", który ja gotuję, to kapucha z dodatkami. ( i dobra..niech tak zostanie...nawet mi to na rąsię...hihi )
Pokazałam mu Twój przepis, przekornie....i uznał...JEST niezły, Jestem pod wrażeniem, gdyż w kwestii podłoże słyszę to pierwszy raz od niego
Zatem chylę czoła !
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
- kryska
- Przyjaciel Forum

- Posty: 2338
- Od: 30 kwie 2007, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Ziemia Lubuska
Ewo, dziękuję za zupę ogórkową. Ja też podam swój przepis na tę zupę ale..
Jest to zupa krem.
Można ja ugotować na kostkach rosołowych lub na wywarze jarzynowym. Ogórki najlepsze są te długie wężowe i nie obieram tylko miksuje. Daję do gorącego wywaru i krótko gotuje /2 - 3 min/. Pozostałe składniki jak u Ciebie- śmietana, masło, mąka, koperek. Do tego grzanki lub groszek ptysiowy. Zupa ma pięknu zielony kolor.
Jest to zupa krem.
Można ja ugotować na kostkach rosołowych lub na wywarze jarzynowym. Ogórki najlepsze są te długie wężowe i nie obieram tylko miksuje. Daję do gorącego wywaru i krótko gotuje /2 - 3 min/. Pozostałe składniki jak u Ciebie- śmietana, masło, mąka, koperek. Do tego grzanki lub groszek ptysiowy. Zupa ma pięknu zielony kolor.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Szaszłyki z kurczaka

Składniki:
1,5 piersi z kurczaka
2 papryki (żółta, czerwona)
30 dkg pieczarek (jeśli będą większe pokroić na połowę)
Opcjonalnie - małe cebulki
Przyprawa do kurczaka, zioła prowansalskie
Vegeta, olej, liść laurowy
Patyczki do szaszłyków
Wykonanie
1. Pieczarki umyć, dodać całe obrane cebulki, podgotować w wodzie z dodatkiem vegety i liścia laurowego ok. 15-20 min, odcedzić. (cebulki można wyjąć wcześniej, powinny być jeszcze jędrne, nie rozgotowane, pokroić je na grubsze krążki, może być na pół, jeśli są małe)
2. Piersi kurczaka pokroić na kawałki (nie za małe, żeby dawały się dobrze nadziać na patyki)
3. Na talerzyk wysypać przyprawę do kurczaka, obtoczyć mięso.
4. Na patyki nakładać naprzemiennie: mięso, pieczarkę, cebulkę, mięso, paprykę, mięso, itd.
5. Gotowe szaszłyki posypać ziołami prowansalskimi. Odłożyć na 10 minut do lodówki.
6. Na patelni (najlepiej grillowej) rozgrzać tłuszcz. Układać szaszłyki. W trakcie pieczenia obracać na każdą stronę, można przykryć pokrywkę (zmniejszając ogień).
Podawać z młodymi ziemniaczkami i sałatką kolorową.
Sałatka kolorowa
Składniki
1/2 główki młodej kapusty białej (niedużej)
1/4 główki czerwonej kapusty (niedużej)
1-2 cebulki (najlepiej takie sprzedawane ze szczypiorem)
2 młode marchewki
2 papryki (różne kolory, po pół papryki z każdego)
1-2 pomidory
1/2 pęczka natki koperku
3 łyżki majonezu
szczypta cukru
sól, pieprz, kwasek cytrynowy lub ocet winny
Wykonanie:

1. Kapustę białą drobno poszatkować. Osolić.
2. Z liści kapusty czerwonej odkroić grubą żyłę. Kapustę poszatkować. Sparzyć ją leciutko i zakwasić szczyptą octu lub kwasku cytrynowego, żeby miała ładny kolorek. Ostudzić.
3. Cebulkę i papryki, pokroić w kostkę.
4. Pomidory w cząstki (ja sparzam i obieram)
5. Marchewki zetrzeć na tarce (grube oczka).
6. Dodać 1-2 łyżki posiekanego koperku.
7. Składniki połączyć, wymieszać. Doprawić do smaku cukrem i pieprzem i dodać majonez
Zamiast majonezu można użyć olej lub oliwę.

Składniki:
1,5 piersi z kurczaka
2 papryki (żółta, czerwona)
30 dkg pieczarek (jeśli będą większe pokroić na połowę)
Opcjonalnie - małe cebulki
Przyprawa do kurczaka, zioła prowansalskie
Vegeta, olej, liść laurowy
Patyczki do szaszłyków
Wykonanie
1. Pieczarki umyć, dodać całe obrane cebulki, podgotować w wodzie z dodatkiem vegety i liścia laurowego ok. 15-20 min, odcedzić. (cebulki można wyjąć wcześniej, powinny być jeszcze jędrne, nie rozgotowane, pokroić je na grubsze krążki, może być na pół, jeśli są małe)
2. Piersi kurczaka pokroić na kawałki (nie za małe, żeby dawały się dobrze nadziać na patyki)
3. Na talerzyk wysypać przyprawę do kurczaka, obtoczyć mięso.
4. Na patyki nakładać naprzemiennie: mięso, pieczarkę, cebulkę, mięso, paprykę, mięso, itd.
5. Gotowe szaszłyki posypać ziołami prowansalskimi. Odłożyć na 10 minut do lodówki.
6. Na patelni (najlepiej grillowej) rozgrzać tłuszcz. Układać szaszłyki. W trakcie pieczenia obracać na każdą stronę, można przykryć pokrywkę (zmniejszając ogień).
Podawać z młodymi ziemniaczkami i sałatką kolorową.
Sałatka kolorowa
Składniki
1/2 główki młodej kapusty białej (niedużej)
1/4 główki czerwonej kapusty (niedużej)
1-2 cebulki (najlepiej takie sprzedawane ze szczypiorem)
2 młode marchewki
2 papryki (różne kolory, po pół papryki z każdego)
1-2 pomidory
1/2 pęczka natki koperku
3 łyżki majonezu
szczypta cukru
sól, pieprz, kwasek cytrynowy lub ocet winny
Wykonanie:

1. Kapustę białą drobno poszatkować. Osolić.
2. Z liści kapusty czerwonej odkroić grubą żyłę. Kapustę poszatkować. Sparzyć ją leciutko i zakwasić szczyptą octu lub kwasku cytrynowego, żeby miała ładny kolorek. Ostudzić.
3. Cebulkę i papryki, pokroić w kostkę.
4. Pomidory w cząstki (ja sparzam i obieram)
5. Marchewki zetrzeć na tarce (grube oczka).
6. Dodać 1-2 łyżki posiekanego koperku.
7. Składniki połączyć, wymieszać. Doprawić do smaku cukrem i pieprzem i dodać majonez
Zamiast majonezu można użyć olej lub oliwę.
- agnieszka72
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Posty: 3847
- Od: 22 lip 2008, o 20:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Kapuśniaczek - wg receptury Dziadka Tadka
Porcja na 6-8 -osób lubiących zupy
Składniki:

40-50 dkg kapusty kiszonej
włoszczyzna: 2 marchewki, 2 pietruszki, 1/2 selera, 1/8 kapusty włoskiej lub białej
1 duża cebula
ok. 10-12 ziemniaków
6-7 grzybów suszonych
1 łyżka wegety, sól, pieprz mielony,
4-5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
Kostka od schabu
30-40 dkg boczku wędzonego
1/2 laski cienkiej kiełbasy (wiejska, podlaska lub inna)
Wykonanie:

Namoczyć grzyby.
Kapustę kiszoną jeśli ma długie wiórka - posiekać, zalać wodą tak, żeby ją tylko przykryła, lekko posolić i w mniejszym garnku wstawić, żeby się gotowała.
Do garnka w którym będzie się gotował kapuśniak włożyć kostkę od schabu, podgotować ok. 20-30 min. Nie należy wlewać zbyt dużo wody. Lepiej uzupełniać wodę wg potrzeb, w trakcie dodawania pozostałych składników, żeby zbytnio nie rozwodnić zupy.
Boczek i kiełbasę pokroić w grubą kostkę, pokroić cebulę, podsmażyć razem na patelni nie za mocno (jeśli dodajemy tłuszcz to bardzo mało, boczek trochę się stapia) i dodać do garnka.
Dołożyć ziele angielskie, liście laurowe, 1 marchewkę, 1 pietruszkę, połowę selera (czyli 1/4 w całości), grzyby z wodą w której się moczyły (przecedzoną, bez "piaszczystych dodatków , gotować dalsze 10 min.
Pozostałą 1 marchewkę, 1 pietruszkę, połowę selera (czyli 1/4 zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, pokroić kapustę białą lub włoską na wiórka - dodać do garnka. Wsypać wegetę.
W międzyczasie obrać ziemniaki, pokroić w kostkę, dodać do zupy.
Jak ziemniaki będą prawie miękkie dodać ugotowana kapustę kiszoną. Dodawana ilość kapusty będzie zagęszczała zupę, dlatego ja najpierw wlewam wodę z tej kapusty, sprawdzam kwasowość i potem dodaję samą kapustę. Chwilę pogotować na małym ogniu.
Dosolić, dodać pieprzu mielonego, dosmaczyć.
Kapuśniak jest dosyć gęsty, ale jeśli ktoś lubi można go jeszcze zarzucić zasmażką z 1 łyżki mąki.
Sól należy dodawać pod koniec gotowania, ponieważ kapusta kiszona gotuje się po lekkim jej posoleniu, boczek i kiełbasa też są słonawe, w trakcje dodawana jest też wegeta.
Kapuśniaczek jest niezastąpiony jako rozgrzewka na zimne jesienne dni. SMACZNEGO.
Porcja na 6-8 -osób lubiących zupy
Składniki:

40-50 dkg kapusty kiszonej
włoszczyzna: 2 marchewki, 2 pietruszki, 1/2 selera, 1/8 kapusty włoskiej lub białej
1 duża cebula
ok. 10-12 ziemniaków
6-7 grzybów suszonych
1 łyżka wegety, sól, pieprz mielony,
4-5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
Kostka od schabu
30-40 dkg boczku wędzonego
1/2 laski cienkiej kiełbasy (wiejska, podlaska lub inna)
Wykonanie:

Namoczyć grzyby.
Kapustę kiszoną jeśli ma długie wiórka - posiekać, zalać wodą tak, żeby ją tylko przykryła, lekko posolić i w mniejszym garnku wstawić, żeby się gotowała.
Do garnka w którym będzie się gotował kapuśniak włożyć kostkę od schabu, podgotować ok. 20-30 min. Nie należy wlewać zbyt dużo wody. Lepiej uzupełniać wodę wg potrzeb, w trakcie dodawania pozostałych składników, żeby zbytnio nie rozwodnić zupy.
Boczek i kiełbasę pokroić w grubą kostkę, pokroić cebulę, podsmażyć razem na patelni nie za mocno (jeśli dodajemy tłuszcz to bardzo mało, boczek trochę się stapia) i dodać do garnka.
Dołożyć ziele angielskie, liście laurowe, 1 marchewkę, 1 pietruszkę, połowę selera (czyli 1/4 w całości), grzyby z wodą w której się moczyły (przecedzoną, bez "piaszczystych dodatków , gotować dalsze 10 min.
Pozostałą 1 marchewkę, 1 pietruszkę, połowę selera (czyli 1/4 zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, pokroić kapustę białą lub włoską na wiórka - dodać do garnka. Wsypać wegetę.
W międzyczasie obrać ziemniaki, pokroić w kostkę, dodać do zupy.
Jak ziemniaki będą prawie miękkie dodać ugotowana kapustę kiszoną. Dodawana ilość kapusty będzie zagęszczała zupę, dlatego ja najpierw wlewam wodę z tej kapusty, sprawdzam kwasowość i potem dodaję samą kapustę. Chwilę pogotować na małym ogniu.
Dosolić, dodać pieprzu mielonego, dosmaczyć.
Kapuśniak jest dosyć gęsty, ale jeśli ktoś lubi można go jeszcze zarzucić zasmażką z 1 łyżki mąki.
Sól należy dodawać pod koniec gotowania, ponieważ kapusta kiszona gotuje się po lekkim jej posoleniu, boczek i kiełbasa też są słonawe, w trakcje dodawana jest też wegeta.
Kapuśniaczek jest niezastąpiony jako rozgrzewka na zimne jesienne dni. SMACZNEGO.
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Paprykarz
Paprykarz

Składniki:
3 marchewki (średnie)
5-6 cebul (średniej wielkości)
4 plasty cukinii ( ok 1-1,5 cm szerokości)
1/2 papryki (można dać więcej)
2-3 ząbki czosnku
1 puszka tuńczyka w sosie własnym ( w kawałkach ) - odsączyć
1/2 puszki tuńczyka w oleju - odsączyć
saszetka ryżu
koncentrat pomidorowy (tyle ile kto lubi - trzeba smakować) - ja daję taki w puszce
2-3 łyżki keczupu
oliwa / olej
pieprz, sól, papryka ostra, papryka słodka do smaku
Wykonanie

Gotujemy ryż w osolonej wodzie ( lepszy rozgotowany niż twardy ).
Kroimy marchewkę i kabaczka w drobną kosteczkę (albo ścieramy na tarce na grubych oczkach), to samo czosnek i cebulę,
Wszystko dusimy do miękkości na oleju ( na wolniejszym ogniu). Cebulę można zacząć dusić ciut wcześniej, bo jest najtwardsza.
Dodajemy tuńczyka, keczup i koncentrat. Doprawiamy do smaku przyprawami. Na koniec łączymy z ryżem.
Zajadamy na ciepło lub na zimno - z chlebkiem lub bułeczką.

Składniki:
3 marchewki (średnie)
5-6 cebul (średniej wielkości)
4 plasty cukinii ( ok 1-1,5 cm szerokości)
1/2 papryki (można dać więcej)
2-3 ząbki czosnku
1 puszka tuńczyka w sosie własnym ( w kawałkach ) - odsączyć
1/2 puszki tuńczyka w oleju - odsączyć
saszetka ryżu
koncentrat pomidorowy (tyle ile kto lubi - trzeba smakować) - ja daję taki w puszce
2-3 łyżki keczupu
oliwa / olej
pieprz, sól, papryka ostra, papryka słodka do smaku
Wykonanie

Gotujemy ryż w osolonej wodzie ( lepszy rozgotowany niż twardy ).
Kroimy marchewkę i kabaczka w drobną kosteczkę (albo ścieramy na tarce na grubych oczkach), to samo czosnek i cebulę,
Wszystko dusimy do miękkości na oleju ( na wolniejszym ogniu). Cebulę można zacząć dusić ciut wcześniej, bo jest najtwardsza.
Dodajemy tuńczyka, keczup i koncentrat. Doprawiamy do smaku przyprawami. Na koniec łączymy z ryżem.
Zajadamy na ciepło lub na zimno - z chlebkiem lub bułeczką.

