Szaszłyki z kurczaka
Składniki:
1,5 piersi z kurczaka
2 papryki (żółta, czerwona)
30 dkg pieczarek (jeśli będą większe pokroić na połowę)
Opcjonalnie - małe cebulki
Przyprawa do kurczaka, zioła prowansalskie
Vegeta, olej, liść laurowy
Patyczki do szaszłyków
Wykonanie
1. Pieczarki umyć, dodać całe obrane cebulki, podgotować w wodzie z dodatkiem vegety i liścia laurowego ok. 15-20 min, odcedzić. (cebulki można wyjąć wcześniej, powinny być jeszcze jędrne, nie rozgotowane, pokroić je na grubsze krążki, może być na pół, jeśli są małe)
2. Piersi kurczaka pokroić na kawałki (nie za małe, żeby dawały się dobrze nadziać na patyki)
3. Na talerzyk wysypać przyprawę do kurczaka, obtoczyć mięso.
4. Na patyki nakładać naprzemiennie: mięso, pieczarkę, cebulkę, mięso, paprykę, mięso, itd.
5. Gotowe szaszłyki posypać ziołami prowansalskimi. Odłożyć na 10 minut do lodówki.
6. Na patelni (najlepiej grillowej) rozgrzać tłuszcz. Układać szaszłyki. W trakcie pieczenia obracać na każdą stronę, można przykryć pokrywkę (zmniejszając ogień).
Podawać z młodymi ziemniaczkami i sałatką kolorową.
Sałatka kolorowa
Składniki
1/2 główki młodej kapusty białej (niedużej)
1/4 główki czerwonej kapusty (niedużej)
1-2 cebulki (najlepiej takie sprzedawane ze szczypiorem)
2 młode marchewki
2 papryki (różne kolory, po pół papryki z każdego)
1-2 pomidory
1/2 pęczka natki koperku
3 łyżki majonezu
szczypta cukru
sól, pieprz, kwasek cytrynowy lub ocet winny
Wykonanie:

1. Kapustę białą drobno poszatkować. Osolić.
2. Z liści kapusty czerwonej odkroić grubą żyłę. Kapustę poszatkować. Sparzyć ją leciutko i zakwasić szczyptą octu lub kwasku cytrynowego, żeby miała ładny kolorek. Ostudzić.
3. Cebulkę i papryki, pokroić w kostkę.
4. Pomidory w cząstki (ja sparzam i obieram)
5. Marchewki zetrzeć na tarce (grube oczka).
6. Dodać 1-2 łyżki posiekanego koperku.
7. Składniki połączyć, wymieszać. Doprawić do smaku cukrem i pieprzem i dodać majonez
Zamiast majonezu można użyć olej lub oliwę.