Działka z dębami...czy coś urośnie? - agape cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ten podagrycznik to najgorszy chyba chwast na świecie. U mnie też go wszędzie pełno. Miejscami to nawet łopaty wbić nie mogę. Wybieram i wybieram, a on ciągle wyłazi. Z najmniejszego kawałeczka się odradza - dziadostwo wstrętne :evil:
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oj tak.Wystarczy 1 cm korzonka i zaczyna się :cry: .
Już mi się nawet koszmary z nim śniły że mnie wciąga :lol: .
Czy sobie jakoś z nim poradziłaś?
Ja widłami ziemię przewalałam miesiąc ale jeszcze zostało,mało tego różę odkopałam bo w jej korzeniach były wplątane korzenie tego chwastu :evil: .Póki się go nie pozbędę nie chcę szaleć z roślinkami :roll: .
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie chcę Cię straszyć Agnieszko, ale wątpię czy można z nim wygrać walkę. Ja starałam się oczyścić chociaż miejsce rabat. Teraz jak tylko wylezie jakiś malutki to ja go od razu za łeb i won mi z kwiatków. W miejscach gdzie nie mam jeszcze rabatek jest tego od groma. Pryskałam nawet Rondapem - usycha - nie powiem, ale za chwilę wyrasta świeżutki.
Miszka007
100p
100p
Od: 16 cze 2008, o 19:05
Kontakt:

Post »

tu.ja pisze:Ten podagrycznik to najgorszy chyba chwast na świecie. U mnie też go wszędzie pełno. Miejscami to nawet łopaty wbić nie mogę. Wybieram i wybieram, a on ciągle wyłazi. Z najmniejszego kawałeczka się odradza - dziadostwo wstrętne :evil:
Ja też mam z nim taki problem. Porósł mi pół ogródka (30 m2 jedynie). U mnie rośnie tylko w cieniu lub lekkim słońcu.
Pozdrawiam
Michał
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p
Od: 23 sty 2008, o 02:51

Post »

Cześć dziewczyny! Co do chwastów ; jest jedyny sposób - widły amerykańskie, siłę w barach i czas.Po przekopaniu i zagrabieniu czekam aż jakiś niedobitek sie pojawi i jak Wy wyciągam korzenie. Jest jeden chwast nie do przekopania _ skrzyp- ma tak głęboko osadzone korzenie, że nie ma sposobu -zawsze odrośnie.Jeżeli natkniecie sie na informacje jak się go pozbyć to bardzo proszę! :lol:
TuJa, czy przekopujesz łopatą? Cięte korzenie radośniej odrastają, używaj widły amerykanskie.
Agnieszko!, widzę że nie ja jedna mam zapasy nasion, ha, ha wiosenne szaleństwo!
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Orania
witaj :D .
U mnie właśnie amerykany szły,ale jak była susza to te korzonki się tak skurczyły :roll: no a na deszczu wychodzą :evil: .
Tyle że ziemia przekopana,więc delikatnie chwycę i wyciągam całość :D .Wyczytałam na forum o mazaku-nawet go byłam oglądać,ale 40 zł ,szkoda mi było,a efekty podobne jak smarowanie pędzlem.Jedyne pocieszenie że częste koszenie trawy pomaga tego się pozbyć.
Skrzyp-też mam ale on mi tam za bardzo nie wadzi-na razie.
Za to walczę z chrzanem :!: .No co za osioł w trawie go posadził?Muszę wyrywać z trawą bo tak zarósł.Mały korzonek zostanie a odrasta jak reszta chwastów.
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p

Post »

Witaj Agnieszka :lol: AGA, czy przygotować dla Ciebie korzonek chrzanu, może będziesz chciała go mieć na działce? Trzeba go tylko posadzić z dala od kwiatów. Ale za to ma ładne, wielkie liście! Genetalnie nie denerwuję sie z powodu chwastów, bo po prostu bardzo staranie i stopniowo przygotowuję trawniki lub rabaty i te wściekłe chwasty usunę na pewno za to te jednoroczne- to sama przyjemność- przynajmiej trochę lekcji z botaniki.I własnie wczoraj wykopałam chrzan z przyszłego tarwnika i na tarkę go!
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hej dziewczyny! Widzę,że ranne ptaszki z Was. Co do chwastów to u mnie siła złego na jednego: Mam podagrycznik,skrzyp, chrzan też się trafia, do tego pod drzewami więcej jest mchu niż trawy, a walczę jeszcze z miętą i jeżynami, które też wszędzie wyłażą - koszmar. Masz rację Oranio, że widły amerykany są lepsze w takich przypadkach. ja korzystam z tego i z tego, bo widły mam kiepskie - zostały po poprzedniku. Muszę chyba zainwestować w lepsze bo inaczej to syzyfowa praca. Na domiar złego uaktywniły się u mnie nornice na połowie działki dziura na dziurze. Nawet pies biegający im nie przeszkadza, ani gromady działkowych kotów. W zeszłym roku miałam jakiegoś kreta, ale na szczęście wyniósł się. No dobra - ponarzekałam sobie... A teraz do roboty! :D :D :D
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Co do chwastów to ja lubię podagrycznik, nie mam problemu z wyrwaniem. Nienawidzę mniszków, perzu i szczawiu tępolistnego. :twisted:
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

pozdrawiam
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam!
A cóż to moje panie? To ja lecę z rana z kawą na dzień dobry a Wy śpicie? Przechwaliłyśmy wczoraj pogodę. Od rana znów mam chmury, nawet zdążyło popadać, ale mimo wszystko jest ciepło. Aga! - Tuberoza jest rewelacyjna i ten zapach - musisz koniecznie się na nią skusić.
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U nas pogoda w miarę, tylko trochę duszno
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dalej nikogo nie ma? Czy wszyscy mają dziś wolne od forum? Zapomniałam pochwalić się Wam, że czeka mnie w sobotę małe forumkowe spotkanie. W końcu znalazłam inną ogrodniczkę z Elbląga. Nie wiem jak na Pomorzu, ale u mnie pada i pada. A jutro będę w Gdańsku - ha,ha
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A u mnie ani kropelki. Na południu wszyscy ostro pracują.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p

Post »

Hej Tuja!Fakktycznie cisza...ale nie w ogrodach! Wczoraj zbierając pomidory natknęłam sie na badyl (dosłownie badyl), który jak w masełko wbił mi sie w przedramię.Badyl był suchy więc sie rozdzielił na kilka drzazg. W ogrodzie trzymam wode utleniona więc od razu sobie to oblałam.Z wyciągnięciem drzazg nie było mowy bo wszystko było bardzo brudne. Spakowałam sie i do domu. Jedna taką małą wyjęłam a tę największą ani rusz. Podjechałam do ośrodka zdrowia i pielęgniarka wraz z moją P.doktór pobawiły sie w chirurga.A dziś muszę kupić szczepionkę przeciw tężcowi i się zaszczepić, gdyż drzazga weszła zbyt głęboko.Myślę, że warto mieć na działce oprócz wody utlenionej, również jakiś opatrunek na wypadek , kiedy ze skaleczeniem trzeba pojawić sie u lekarza.Czy miałyście już jakieś skaleczenia w swoich ogrodach?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”