Storczyki platynkowe

ODPOWIEDZ
a-nia251
50p
50p
Od: 14 lip 2008, o 09:21

Prośba o pomoc!!!!!

Post »

Witam
Zapraszam do przeczytania mojego postu: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... c&start=16.
A właściwie to baaaaardzo o to proszę. Platynko, od której strony jest to okno? Widzę, iż Ty swoje cuda trzymasz w większych osłonkach wysypanych keramzytem. Mhm, może to jest metoda!
Przepraszam za kłopot i zawracanie głowy. Uwielbiam storczyki, są takie piękne! Wszystkie, które kupiłam jako prezenty, pięknie rosną a moje....:(((. Kurcze, to chyba nieodwzajemniona miłość:(.
Jesteście moją ostatnią deską ratunku!
Serdecznie pozdrawiam i z góry za wszystko dziękuję!!!!!
Ania
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p
Od: 8 cze 2008, o 22:32

Post »

jak wygląda storczyk przesuszony i co z nim robić?dziś koleżanka dała mi w stanie tragicznym do reanimacji taki storczyk, mówiąc, że on zalany, ale może to przesuszenie? ma mały listek, dwa duże, ale klapnięte, korzenie raczej brązowe,ale kilka zielonych widać...
platynka :)
a-nia251
50p
50p
Od: 14 lip 2008, o 09:21

Post »

Platynko :D
To wiem ;:11 !!!! Akurat dużo czytałam bo ja właśnie tak "załatwiłam" moje pierwsze falki. Gdy liście robią się takie miękkie, zwiotczałe.... ;:98 jest to oznaką tego, że storczyk był zbyt obficie podlewany i miała za mało wilgotności w powietrzu. Ten mój ;:5 podlewałam jak wariatka a stał przez całe lato na parapecie od strony południowo - zachodniej. Wiem, gamon ze mnie :oops: :?
Czytałam o tym tutaj: http://www.swiatorchidei.pl/forum/viewt ... 3de6d8879d oraz tutaj: http://www.storczyki.pl/index.php?pokaz ... dzial=3#80.
Ale może się mylę :? więc niech się wypowiedzą znawcy ;:195

Pozdrawiam :)
Ania
Awatar użytkownika
iwaszam
100p
100p
Od: 24 cze 2008, o 11:51

Post »

myślę ,że jest zalany-objawy ,które podajesz na to wskazują ;:37
Na pewno uda Ci się go uratować ;:147
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam - IWA
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p
Od: 11 kwie 2008, o 12:31

Post »

Platynko oglądam wciąż Twój wątek i dalej zastanawiam się nad Twoją metodą. Opowiedz mi proszę jeszcze raz o tej metodzie....Czy jak kupisz to od razu wkładasz do wody? Jak głęboko jest zanużona doniczka... Jak często zmieniasz wodę itp.....Opowiedz w szczegółach proszę :D
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Platynko podpinam się pod pytanie Ani. Bo mam zamiar tak spróbowac z jednym ze swoich storczyków.
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p

Post »

Dziewczyny, przynoszę storczyk do domu, do osłonki wsypuje keramzyt (1/4 doniczki), zalewam go wodą, wstawiam storczyk. koniec. Gdy wody już nie ma, a keramzyt jest wilgotny, zalewam go nową. I tak bez przerwy... CO WY NA TO?:)
ps. wczoraj dwie godziny gadałam ze swoimi, wiekszość ma now liście, są tez nowe pędy ;)), pąki rozkwitły :) zdjęcia też wstawię.
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Witaj rozumiem,że storczyka w jego doniczce nie podlewasz tylko keramzyt w osłonce?
A tak z ciekawości , wypuszczają korzenie z doniczki do keramzytu :?:
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Platynko a woda jest na równi z keramzytem?
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p

Post »

I czekasz, aż wszystka wyparuje, czy uzupełniasz po troszkę?
Korzenie te na spodzie doniczki nie gniją?? :shock:
Awatar użytkownika
iwaszam
100p
100p
Od: 24 cze 2008, o 11:51

Post »

A....co z nawożeniem?
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam - IWA
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p

Post »

Własnie Platynko ;:154
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p

Post »

nigdy nie nawoziłam i nie mam zamiaru. żadeń korzeń nie włazi do wody, storczyki chyba myslą ;) długie korzenie napowietrzne rozkładają, opieraja na osłonce. Woda natomiast jest nad keramzytem centymetr, dwa, czasem wyżej. Nawet nie wiem dokładnie, bo leję na oko, a dolewam, gdy keramzyt nie jest wyschniety, ale wilgotny.

ja raz kiedyś wsadzilłam pałeczki nawozowe do kwiatów balkonowych i zmarniały wszystkie. od tego momentu nic nie robię, a kwiaty mam zdrowe. storczyki też.

NAPRAWDĘ OD ZAWSZE TAK ROBIĘ, ZNÓW MAM NA PRAWIE KAŻDYM NOWY LISTEK I NOWE PĘDY W NIEKTÓRYCH. Wstawię zdjęcia zaraz. Moja znajoma ma kilka storczyków, próbowala różych metod, a dopiero gdy zaczęła działać po mojemu, powiedziała: "one wreszcie odżyły" :)
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p

Post »

Ale woda w tej osłonce jest czy zwilzasz tylko ten keramzyt? jak często dolewasz wodę?
Tez mam zamiar spróbowac Twojej metody :oops:
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p

Post »

Aniu, nie zwilzam, tylko wlewam butlą wodę, gdzieś tak raz w tygodniu, czasem częściej, w każdym razie - systematycznie. Trochę storczyk pije, trochę wyparuje, już dolewam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”