Moje zacisze - miaaa

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dorcia piękny Twój wiciokrzew pamietasz ile ma lat ? i rózyczki też są śliczne musisz o nie walczyć ale wiesz że warto u mnie też wyjątkowo dużo mszycy. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58

Post »

Isiu ten wiciokrzew ma ok 4 -5 lat. Posadzony był z takiej malutkiej zaszczepki :wink:
A co do róż to mszyce mi w tym tygodniu poznikały,. może nie całkiem ale jest ich o wiele mniej :D w tamtym tygodniu spryskałam je ciepłą wodą z octem i kilkoma kroplami ludwika - może to wreszcie zadziałało 8) wcześniej pryskałam je decisem i dwoma innymi środkami i mszyce cały czas wracały :evil: w tym tygodniu kupiłam MOSPILAN a tu się okazało, że mszyc nie ma :lol: :lol:
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ale sobie odpoczęłam, tylko nie wiem jak moje serce to wszystko wytrzyma, takie cudnosci, kolorowo, a magnolie marzenie, a migdałek, gazanie a roże, wiciodrzew, oj, oj, musze tu wrocic, pozdrawiam
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tara w takim razie zapraszam jak najczęściej :P :P :P bardzo miło mi Cię gościć :D
Pozdrawiam serdecznie ;:3
Awatar użytkownika
violetta
500p
500p
Od: 15 kwie 2008, o 20:00

Post »

Masz bardzo ładny wiciokrzew. Ja mam dwa. Jeden rośnie jak szalony, tylko kwiaty nie maja zapachu (zdjęcia wklejałam), a drugi, podobny do twojego, rośnie mi bardzo słabo i kwiatków ma maleńko, ale za to o intensywnym zapachu.
Z wiosną nadzieje rosną. Wiola
Ogród violetty
ogród violetty cz.2
x_B-a
---
Od: 14 lip 2006, o 21:52

Post »

Dorciu piękne te twoje róże, po prostu piękne i ten wiciokrzew. Ja mam trochę inny kolorek. Może się kiedyś powymieniamy ;:113.
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiolu mój wiciokrzew też przez jakiś pierwsze 2 lata troszkę chorował, później ruszył jak szalony :D a zapach ma rzeczywiście dość intensywny :P
Beatko nie ma sprawy :D ja na wymianę zawsze jestem chętna :P

Mam troszkę zaległości, bo narobiłam fotek tydzień temu, a nie miałam czasu ich wstawić :P

Cd. moich róż :D (jakby ktoś się znał na gatunkach to proszę o pomoc w identyfikacji)

1. dosyć trwała, ma bardzo dużo paków, kwiaty średniej wielkości,
Obrazek Obrazek

2. nietrwała, kwiaty bardzo szybko opadają, za to ma piękny kolor i zapach ;)
Obrazek Obrazek

3. zdecydowanie najurodziwsza ;) ma piękne, duże kwiaty, lekki zapach
Obrazek Obrazek Obrazek

4. miniaturka - w tym roku wszystkie listki zabrała plamistość czarna ;/
Obrazek

5. ta ma piekne różowe kwiaty, ciekawie wybarwione, w tym roku rosnie jak szalona, ma b. dużo pączków + piękny zapach

mam jeszcze 5 różyczek ale w tym momencie nie kwitną :P
Udało mi sie pozbyć mszyc :twisted: Dalej walczę z plamistością i mączniakiem na pnącej róży :roll:

mała metamorfoza ;)
Obrazek

gazanie
Obrazek Obrazek Obrazek

i reszta : szałwie, żeniszek

Obrazek Obrazek Obrazek

hortensje:
Krzewiasta i ogrodowa
Obrazek Obrazek

cd. nastąpi ... ;)
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorcia u Ciebie zmiany zawsze na lepsze :D kolorowo, ślicznie, piękne gazanie i różyczki. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko u Ciebie już kwitną hortensje???. Ja przecież mieszkam niedaleko, ale u mnie dopiero pąki.
Różyczki i wiciokrzew super / gdyby tak udało Ci się rozmnożyć.../. Bardzo podoba mi się zestawienie czerwonej szałwii i żółtej gazanii. Kojarzy mi się z barwami płomienia. Chyba się nie pogniewasz, jeśli ściągnę od Ciebie ten pomysł.
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Zielono, kwitnąco i pachnąco ...Nic chyba nie przebije zdjęcia kwitnącej magnolii ale inne kwiatki też zasługują na uwagę , np. gazanie. Co do kłopotów z różami- mam podobne. Mszycę pryskam , po jakimś czasie jest znowu, plamistość -usuwam porażone liście , pryskam , po jakimś czasie jest znowu. Z miniaturki też opadły wszystkie listki :( , nieco ją przycięłam , zasiliłam , już wypuszcza nowe, więc nie martw się , pewnie Twoja też się "wyliże".
Pozdrawiam cieplutko, E.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki dziewczyny za odwiedzinki 8)
Dorotko u mnie hortensje właśnie zaczęły kwitnąć :P tą różową zakupiłam w tym roku, kwitnie u mnie pierwszy raz ;) polowałam już na taką od jakiegoś czasu :lol: wiciokrzew mogę rozmnożyć, nie ma problemu :D dla Ciebie i dla Beatki :P Bardzo się cieszę, że podoba Ci się pomysł z szałwią i gazanią - u nas tam co roku ( od kilku lat) - i oczywiście nie mam nic przeciwko temu, żebyś ściągnęła :lol: wręcz przeciwnie - cieszy mnie to bardzo :P
Ewelinko fajnie, że podoba Ci się u mnie :D ja też muszę się do Ciebie wybrać ;) i zapraszam jak najczęściej :D ja też zbieram porażone listki , nie pryskałam jeszcze :? a Ty jakiego preparatu używasz ???
P.S. moja miniaturka też puściła kilka nowych listków ;)

c.d. zdjęć ;)

nowe rojniki :P
Obrazek Obrazek Obrazek

i "starszy" szykujący się do kwitnienia

Obrazek

i przy okazji nowy skalniaczek - jakiś rozchodnik ( chyba ???)
Obrazek

i rozchodnik ostry w rozkwicie ;)
Obrazek Obrazek

malwy
Obrazek Obrazek

goździki

Obrazek Obrazek

i rabatka, której jeszcze nie pokazywałam (królują to różne odmiany aksamitek>>> na razie rozkwitły niskie rozpierzchłe, w tym roku wsiałam po raz pierwszy odmianę klown i czekam cierpliwie , bo bardzo mi się spodobały kwiaty w paseczki ;) )
Obrazek Obrazek

na koniec firletka omszona ( jedyna która udało się uratować przed kosiarką )
Obrazek
Awatar użytkownika
violetta
500p
500p
Od: 15 kwie 2008, o 20:00

Post »

Zmiany na rabacie jak najbardziej udane. I bardzo fajna rabata aksamitkowa. Ja co roku tez siałam kilka odmian aksamitek, ale w tym roku sobie darowałam.
Z maszycami też ciagle walczymy. Znikają na jednej rosliny i pojawiaja się na innej.
Wczoraj zauwazyłam mszyce czarne na wierzbie mandżurskiej.
Z wiosną nadzieje rosną. Wiola
Ogród violetty
ogród violetty cz.2
x_B-a
---
Od: 14 lip 2006, o 21:52

Post »

Dorotko u ciebie jak w ogrodzie botanicznym. Dziękuję za obietnicę i ja chcę się zrewanżować clematisem. Myślałam, że mnie odwiedzisz i sama uskubiesz co będziesz chciała. Jeśli nie to będę próbować sama, bo przyznam, że go jeszcze nie rozmnażałam i nie mam zielonego pojęcia jak to się robi. No cóż człowiek uczy się całe życie ;:112.
goswi
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 cze 2008, o 12:18

Post »

Cudo ogród-"Moje zacisze"-prawdziwe zacisze. Będę zaglądać często do Twojego ogrodu. Osobiście zaczynam przygodę z ogrodem. Wiele inspiracji będzie pochodziło z "zacisza". Magnolia przypomina mi dzieciństwo- mieszkałam na Dolnym Sląsku, gdzie były w każdym parku. Wiciokrzew mam identyczny tylko mały- wsadzony na wiosnę- krzew z dzieciństwa mojego mężą.
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko jeszcze na wakacjach ?? :D pokaż nam jakies zdjęcia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”