Mój pierwszy storczyk, phalaenopsis
- Kamyczek87
- 100p
- Od: 7 cze 2007, o 18:32
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- Od: 29 lis 2007, o 13:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To w takim razie poproś przy następnym zakupie kwiatów także o podłoże. Z reguły na wystawach można je kupić bez problemu, nie jest to wielki koszt, a w nagłym przypadku będziesz miała zapas. Skoro rodzice zgadzają się na zakup storczyka, często dosyć drogiego, to z pewnością parę złotych więcej nie zrobi różnicy. Zakup wytłumacz jako wprost niezbędny, wręcz ratujący życie, a jeszcze lepiej, zaproś rodziców na to forum.
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- miaaa
- Od: 12 lut 2008, o 13:58
Witam
Nie mogłam Ci Storczykowa wcześniej odpisać, bo zwykle na tygodniu mnie nie ma, studiuję w innym mieście i tam niestety nie mam dostępu do netu ;/ przesadzam - bo miał korzenie podgnite od środka a to stare podłoże jakieś podejrzane mi się wydawało ;/ zrobiłam tak: podlałam go dzień wczesniej, obcięłam chore części korzonków, podsypałam węglem drzewnym, przesadziłam do nowego - lekko wilgotnego podłoża (spryskałam je wcześniej) no i tak stoi. serce mi się kroi jak patrze na te listki, bo jeden mały - dolny - zżółkł, w ogóle listki są jeszcze bardziej klapnięte :x kiedy powinno być lepiej ??? co z nim dalej robić???
A z innej beczki - mam nowy- urodzinowy nabytek
Dendrobium typu nobile (jak przypuszczam
)

Nie mogłam Ci Storczykowa wcześniej odpisać, bo zwykle na tygodniu mnie nie ma, studiuję w innym mieście i tam niestety nie mam dostępu do netu ;/ przesadzam - bo miał korzenie podgnite od środka a to stare podłoże jakieś podejrzane mi się wydawało ;/ zrobiłam tak: podlałam go dzień wczesniej, obcięłam chore części korzonków, podsypałam węglem drzewnym, przesadziłam do nowego - lekko wilgotnego podłoża (spryskałam je wcześniej) no i tak stoi. serce mi się kroi jak patrze na te listki, bo jeden mały - dolny - zżółkł, w ogóle listki są jeszcze bardziej klapnięte :x kiedy powinno być lepiej ??? co z nim dalej robić???
A z innej beczki - mam nowy- urodzinowy nabytek

Dendrobium typu nobile (jak przypuszczam

- miaaa
Dzięki
W ogóle byłam w OBI ostatnio i było tyle piękności poprzecenianych na 24,99 : falki (m.in. te z ogromnymi białymi kwiatami), cambrie, miltonie, dendrobia...aż nie mogłam sie napatrzeć :P :P :P chyba z godzinę stałam nad tym stoiskiem i wybierałam
a oprócz tego tydzień wcześniej zamówiłam na allegro ( nie wytrzymałam) też dendrobium typu nobile, tyle, że przekwitnięte i z kolorem kwiatów - niespodzianką
na razie czekam na paczkę i usiłuję reanimować mojego chorującego falka - a propos - rady - co z nim dalej robić - by przeżył - jak najmilej widziane 8)

W ogóle byłam w OBI ostatnio i było tyle piękności poprzecenianych na 24,99 : falki (m.in. te z ogromnymi białymi kwiatami), cambrie, miltonie, dendrobia...aż nie mogłam sie napatrzeć :P :P :P chyba z godzinę stałam nad tym stoiskiem i wybierałam

Witam
od niedawna jestem sczęsliwym posiadaczem 6 storczyków uratowanych ze sklepu
bidule były połamane i zabidzone, spytalam się o przecenę (niewiadomo jaki kolor, połamane liscie) i udało się dostałam przecenę, płaciłam 12 zł za sztukę
kupiłam szybko nowe podłoże, nawóz i zabrałam się do ratowania
jak na razie wszystko idzie w dobrym kierunku, 4 sztuki puściły nowe pędy/łodyki z zawiązkami kwiatów,
będę miała kwiaty koloru bordowego, biały nakrapiany bordem, cały biały taki duży kwiat
i niespodziankę
pozostałe 2 nic na razie nie chcą pokazać, ale liczę że z Waszą pomocą uda mi się rozpoznać cóż to jest 8)
od niedawna jestem sczęsliwym posiadaczem 6 storczyków uratowanych ze sklepu
bidule były połamane i zabidzone, spytalam się o przecenę (niewiadomo jaki kolor, połamane liscie) i udało się dostałam przecenę, płaciłam 12 zł za sztukę
kupiłam szybko nowe podłoże, nawóz i zabrałam się do ratowania
jak na razie wszystko idzie w dobrym kierunku, 4 sztuki puściły nowe pędy/łodyki z zawiązkami kwiatów,
będę miała kwiaty koloru bordowego, biały nakrapiany bordem, cały biały taki duży kwiat

pozostałe 2 nic na razie nie chcą pokazać, ale liczę że z Waszą pomocą uda mi się rozpoznać cóż to jest 8)
- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
Dorociu, anjpierw spóźnione życzenia
Zdrówka, spełnienia storczykowych
marzeń, dużo słoneczka na codzień żebyś nie miała żadnych problemów ze swoimi podopiecznymi
Dendrobium wspaniałe
kurcze chyba czas sie wybrać do OBI (może jutro mi się uda
) niech Ci dłuuuugo kwitnie
Teraz co do reanimowanego falenopsisa...sama nie wiem, też próbuję jednego uratować, miał prawie wszystkie korzenie przegniłe
ten listek co zżółkł to może obetnij
resztę obserwuj. Mój, nie dość że miał klapnięte liście, to jeszcze zaczęły mu się marszczyć i dostały żółtych plam (obcięłam, teraz ma 2 listki
)
I czasem, tak jak Sonia, zastanawiam się czy nie lepiej dla niego by było, jakby przeszedł do krainy wiecznych storczyków
zaoszczędził by mi stresów i zmartwień 

Zdrówka, spełnienia storczykowych

Dendrobium wspaniałe

Teraz co do reanimowanego falenopsisa...sama nie wiem, też próbuję jednego uratować, miał prawie wszystkie korzenie przegniłe

I czasem, tak jak Sonia, zastanawiam się czy nie lepiej dla niego by było, jakby przeszedł do krainy wiecznych storczyków

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- miaaa
Gos witaj w gronie storczykowo zakręconych
takie uratowane storczyki to chyba największa satysfakcja :P zakładaj swój wątek i pokaż nam swoje cudeńka
czekam z niecierpliwością 8)
Soniu to nowe dendrobium jest pachnące
Narine dziękuje za życzonka ( w ogóle wszystkim dziękuję) :P spróbuje uratować tego falka, bo jeden z moich ulubionych :P może jakoś powoli dojdzie do siebie
A spoza tym przyszła mi dziś paczka z nowym(właściwie najnowszym) przekwitniętym dendrobium typu nobile
- kolor niespodzianka - chyba jeszcze długo poczekam aż się ta zagadka rozwikła

Soniu to nowe dendrobium jest pachnące

Narine dziękuje za życzonka ( w ogóle wszystkim dziękuję) :P spróbuje uratować tego falka, bo jeden z moich ulubionych :P może jakoś powoli dojdzie do siebie

A spoza tym przyszła mi dziś paczka z nowym(właściwie najnowszym) przekwitniętym dendrobium typu nobile