Mój pierwszy storczyk, phalaenopsis

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kamyczek87
100p
100p
Od: 7 cze 2007, o 18:32

Post »

A sama sobie nie możesz kupić?. :P
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

Lana pisze:Wybacz Storczykowo, ale chyba nie rozumiem związku twojego wieku ze świeżym podłożem.
:roll: a ja rozumiem :)
W wieku szkolnym nie zawsze (prawie nigdy :wink: ) dysponuje się odpowiednią ilością walorów na zakup wszystkiego :wink: , co młodej osobie do radosnego życia potrzebne :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

nie mogę, bo to rodzice kupują storczyki (zazwyczaj przy mnie, na wystawach).
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To w takim razie poproś przy następnym zakupie kwiatów także o podłoże. Z reguły na wystawach można je kupić bez problemu, nie jest to wielki koszt, a w nagłym przypadku będziesz miała zapas. Skoro rodzice zgadzają się na zakup storczyka, często dosyć drogiego, to z pewnością parę złotych więcej nie zrobi różnicy. Zakup wytłumacz jako wprost niezbędny, wręcz ratujący życie, a jeszcze lepiej, zaproś rodziców na to forum.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

przecudne są te różowe Phalaenopsisy!
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58

Post »

Witam :D
Nie mogłam Ci Storczykowa wcześniej odpisać, bo zwykle na tygodniu mnie nie ma, studiuję w innym mieście i tam niestety nie mam dostępu do netu ;/ przesadzam - bo miał korzenie podgnite od środka a to stare podłoże jakieś podejrzane mi się wydawało ;/ zrobiłam tak: podlałam go dzień wczesniej, obcięłam chore części korzonków, podsypałam węglem drzewnym, przesadziłam do nowego - lekko wilgotnego podłoża (spryskałam je wcześniej) no i tak stoi. serce mi się kroi jak patrze na te listki, bo jeden mały - dolny - zżółkł, w ogóle listki są jeszcze bardziej klapnięte :x kiedy powinno być lepiej ??? co z nim dalej robić???

A z innej beczki - mam nowy- urodzinowy nabytek :twisted:
Dendrobium typu nobile (jak przypuszczam :?: )
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Dorocia - to dendrobium przepiękne :D
I oczywiście wszystkiego najlepszego ;:23 ;:23 ;:23 ;:23 ;:23
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki ;:168
W ogóle byłam w OBI ostatnio i było tyle piękności poprzecenianych na 24,99 : falki (m.in. te z ogromnymi białymi kwiatami), cambrie, miltonie, dendrobia...aż nie mogłam sie napatrzeć :P :P :P chyba z godzinę stałam nad tym stoiskiem i wybierałam :twisted: a oprócz tego tydzień wcześniej zamówiłam na allegro ( nie wytrzymałam) też dendrobium typu nobile, tyle, że przekwitnięte i z kolorem kwiatów - niespodzianką :wink: na razie czekam na paczkę i usiłuję reanimować mojego chorującego falka - a propos - rady - co z nim dalej robić - by przeżył - jak najmilej widziane 8)
gos
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 lip 2007, o 21:36

Post »

Witam

od niedawna jestem sczęsliwym posiadaczem 6 storczyków uratowanych ze sklepu
bidule były połamane i zabidzone, spytalam się o przecenę (niewiadomo jaki kolor, połamane liscie) i udało się dostałam przecenę, płaciłam 12 zł za sztukę

kupiłam szybko nowe podłoże, nawóz i zabrałam się do ratowania
jak na razie wszystko idzie w dobrym kierunku, 4 sztuki puściły nowe pędy/łodyki z zawiązkami kwiatów,
będę miała kwiaty koloru bordowego, biały nakrapiany bordem, cały biały taki duży kwiat :lol: i niespodziankę
pozostałe 2 nic na razie nie chcą pokazać, ale liczę że z Waszą pomocą uda mi się rozpoznać cóż to jest 8)
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Dorocia a czy to piękne dendrobium pachnie, cieszę się razem z Tobą z tego kwiatuszka :tan :heja a co do tego reanimowanego, to cóż życzę wiele cierpliwości, a pewnie zostanie ona nam nagrodzona, sama reanimuję ;:147 i juź nie wiem, co bardziej by mnie cieszyło - ich powrót do zdrowia czy wieczna kraina storczyków ;:171
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Dorociu, anjpierw spóźnione życzenia :lol:
Zdrówka, spełnienia storczykowych :wink: marzeń, dużo słoneczka na codzień żebyś nie miała żadnych problemów ze swoimi podopiecznymi ;:168
Dendrobium wspaniałe ;:111 kurcze chyba czas sie wybrać do OBI (może jutro mi się uda ;:183 ) niech Ci dłuuuugo kwitnie ;:215

Teraz co do reanimowanego falenopsisa...sama nie wiem, też próbuję jednego uratować, miał prawie wszystkie korzenie przegniłe ;:192 ten listek co zżółkł to może obetnij :roll: resztę obserwuj. Mój, nie dość że miał klapnięte liście, to jeszcze zaczęły mu się marszczyć i dostały żółtych plam (obcięłam, teraz ma 2 listki ;:144 )
I czasem, tak jak Sonia, zastanawiam się czy nie lepiej dla niego by było, jakby przeszedł do krainy wiecznych storczyków ;:171 zaoszczędził by mi stresów i zmartwień :roll:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gos witaj w gronie storczykowo zakręconych ;:114 :D takie uratowane storczyki to chyba największa satysfakcja :P zakładaj swój wątek i pokaż nam swoje cudeńka :D czekam z niecierpliwością 8)
;:3
Soniu to nowe dendrobium jest pachnące :twisted:
Narine dziękuje za życzonka ( w ogóle wszystkim dziękuję) :P spróbuje uratować tego falka, bo jeden z moich ulubionych :P może jakoś powoli dojdzie do siebie :roll:
A spoza tym przyszła mi dziś paczka z nowym(właściwie najnowszym) przekwitniętym dendrobium typu nobile :twisted: - kolor niespodzianka - chyba jeszcze długo poczekam aż się ta zagadka rozwikła :D
Obrazek Obrazek Obrazek
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Miaaa powiem, że to twoje nowe Dendrobium wygląda bardzo obiecująco. Ma dużo nowych przyrostów. Poczekaj cierpliwie, a z pewnością mile cię zaskoczy.
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51

Post »

Dendrobium urodzinowe :roll: co tu dużo mówić...wiadomo :wink:
Najnowsze to niezły gigantek. Wygląda zdrowo, ale nie omieszkaj zajrzeć co piszczy w doniczce. Różnie to bywa.
Dorela mi wczoraj napisała, że na kwitnienie czeka się rok :roll: A sprzedawca nie wiedział jaki miało kolor?
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37

Post »

;:114 Wszystkiego dobrego z okazji urodzin. :lol:
Dendrobium piękne - mam takie samo.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”