Ogródek KaRo cz.2
Krysieńko,takie cuda nam tu pokazujesz.I zdjęcia prima sort.Mieszkam nie tak daleko od Ciebie, ale moje irysy ledwie w pąkach.
A teraz prozaicznie.Zdradzisz, gdzie nabyłaś kalinę, jaka jest jej ostateczna wysokość, jaki kolor kwiatów?Pewnie znalazłabym w necie,ale od Ciebie pewnie dowiem się więcej.
A teraz prozaicznie.Zdradzisz, gdzie nabyłaś kalinę, jaka jest jej ostateczna wysokość, jaki kolor kwiatów?Pewnie znalazłabym w necie,ale od Ciebie pewnie dowiem się więcej.
- lila31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Krysiu kalinę kupiłaś już taką zagęszczoną czy przycinałaś sama?
W tym roku posadziłam kalinę koralową, ma trzy czy cztery gałązki, już się przyjęła i nie wiem czy już ciąć, czy poczekać do następnej wiosny.
Śliczną masz odmianę wielosiła.
Irysy kwitnące na Twoim zdjęciu to odmiana miniaturowa?
Na powojniki to nawet nie patrzę, na moim wydmuchowisku zwiałoby je razem z podporą, ach a tak mi się podobają u Ciebie.
No i ten fioletowy pierwiosnek...
W tym roku posadziłam kalinę koralową, ma trzy czy cztery gałązki, już się przyjęła i nie wiem czy już ciąć, czy poczekać do następnej wiosny.
Śliczną masz odmianę wielosiła.

Irysy kwitnące na Twoim zdjęciu to odmiana miniaturowa?
Na powojniki to nawet nie patrzę, na moim wydmuchowisku zwiałoby je razem z podporą, ach a tak mi się podobają u Ciebie.

No i ten fioletowy pierwiosnek...
Znalazłam taką nazwę , ale czy to tenEwelina pisze:Piękny jest ten Wielosił- jaka jest jego pełna nazwa? Ja mam błękitnego , ale z zielonymi listkami, Twój jest niezwykle oryginalny.

http://www.gardencrossings.com/index.cf ... ant_id=181
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Mirabilis:
Posłałam Tobie i innym poznaniakom dziasiaj rano trochę chmur deszczowych- więc będzie dobrze ,podleje Twój ogród i zaraz wyjrzy słońce abyśmy mogłi dalej pracować.
Moja truskawka to -Fragaria - truskawka ozdobna o jasnoróżowych kwiatach,która ma owoce nieliczne i małe ale smaczne,bardziej nadaje się do donic jako wisząca .Uprawiam ją w zielniku bardziej dla dekoracji niż z potrzeby konsumpcji. Kwitnie dwukrotnie a czasem częściej .Kwiatki sa bardzo jasno różowe.
Wielosił błękitny rośnie bardzo dobrze na podwyższonej rabacie w słońcu więc ma sucho - podlewany jest wtedy gdy leję inne rosśiny (wężem) nie poświęcam mu więcej uwagi niż innym roślinom .Sądzę,że rośnie wszędzie.
Dziękuję za wskazówki o kalinie- muszę się przyglądać coby mi nie zżarły robale.
Rośnie piękna-tnę bardzo wczesną wiosną- ale ona nie będzie kwitła!!!
Jest to Viburnum opulus "Nanum" ozdobna z liści i kopulastego wyglądu ale i takie rośliny też kocham.
Orliki mam pierwszy raz u siebie ale są boskie - po przekwitnięciu mogę wysłać Tobie nasiona - cały czas mam dług wdzięczności wobec Ciebie- lub kawałek pędu jak wolisz.
Tak dosłownie są średniej wysokości.Urzekł mnie kolor ,intensywnie żółty.
Niebawem żywopłot zmieni warunki u Ciebie - osłoni - wtedy powojniki puść na żywotniki bedzie pieknie w tej szafirkowej alejce.

Moja truskawka to -Fragaria - truskawka ozdobna o jasnoróżowych kwiatach,która ma owoce nieliczne i małe ale smaczne,bardziej nadaje się do donic jako wisząca .Uprawiam ją w zielniku bardziej dla dekoracji niż z potrzeby konsumpcji. Kwitnie dwukrotnie a czasem częściej .Kwiatki sa bardzo jasno różowe.
Wielosił błękitny rośnie bardzo dobrze na podwyższonej rabacie w słońcu więc ma sucho - podlewany jest wtedy gdy leję inne rosśiny (wężem) nie poświęcam mu więcej uwagi niż innym roślinom .Sądzę,że rośnie wszędzie.
Dziękuję za wskazówki o kalinie- muszę się przyglądać coby mi nie zżarły robale.
Rośnie piękna-tnę bardzo wczesną wiosną- ale ona nie będzie kwitła!!!
Jest to Viburnum opulus "Nanum" ozdobna z liści i kopulastego wyglądu ale i takie rośliny też kocham.

Orliki mam pierwszy raz u siebie ale są boskie - po przekwitnięciu mogę wysłać Tobie nasiona - cały czas mam dług wdzięczności wobec Ciebie- lub kawałek pędu jak wolisz.

Pisałam wyżej o niej ,ona nie kwitnie ,nie przekracza 1 m wysokości ale jest ozdobna z liści i kopulastego pokroju.

Irysy natomiast - nie jestem ich miłosniczką

Tak dosłownie są średniej wysokości.Urzekł mnie kolor ,intensywnie żółty.
Niebawem żywopłot zmieni warunki u Ciebie - osłoni - wtedy powojniki puść na żywotniki bedzie pieknie w tej szafirkowej alejce.

- ulina
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 mar 2007, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
KaRo
Zazdroszczę Ci takiej wiedzy o roślinkach.
Ja mam spisane tylko nazwy i wymagania roślinek, które kupowałam na allegro.
Ponieważ mam od niedawna dostęp do Internetu, więc spróbuję nadrobić zaległości w długie zimowe wieczory.
Masz także bardzo dużą kolekcję ciekawych roślin. GRATULUJĘ.

Zazdroszczę Ci takiej wiedzy o roślinkach.
Ja mam spisane tylko nazwy i wymagania roślinek, które kupowałam na allegro.
Ponieważ mam od niedawna dostęp do Internetu, więc spróbuję nadrobić zaległości w długie zimowe wieczory.
Masz także bardzo dużą kolekcję ciekawych roślin. GRATULUJĘ.

Pozdrawiam, Halina
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Kontakt:
Ulino miła
- zapamietaj to :
w przyszłym roku o tej porze też będziesz sypała wiadomościami o roślinach jak z rękawa!
To kwestia czasu jaki spędza się w ogrodzie i w internecie... to skarbnica wiedzy ,której dostarczają tacy
zapaleńcy jak Ty czy ja.
Życzę Ci szybkiego opanowania Twoich własnych zbiorów i poszerzania ich o coraz to nowsze ciekawe egzemplarze.

w przyszłym roku o tej porze też będziesz sypała wiadomościami o roślinach jak z rękawa!
To kwestia czasu jaki spędza się w ogrodzie i w internecie... to skarbnica wiedzy ,której dostarczają tacy
zapaleńcy jak Ty czy ja.
Życzę Ci szybkiego opanowania Twoich własnych zbiorów i poszerzania ich o coraz to nowsze ciekawe egzemplarze.

- akilegna
- Przyjaciel Forum - weteran
- Od: 3 maja 2007, o 09:14
- Kontakt:
Cześć KaRo! Mogę mówić Krysiu? Bardzo mi siępodoba Twój ogród, jest PIĘKNY
;:53
Mam nadzieje, że ja będę mogła się zająć swoim po obronie. To znaczy więcej czasu na niego poświęcić
Musze też jakimś cudem zebrać pieniądze na remont dachu i elewację domu - dopiero wtedy z czystym sumieniem posadzę w najbliżsym otoczeniu ciekawe rośliny (teraz się boję). Zostaje mi warzywnik i część sadownicza
Pozdrowionka! Gratuluję pięknego ogrodu i wiedzy, którą zdobyłaś
---------------------
Angelika
;:53
Mam nadzieje, że ja będę mogła się zająć swoim po obronie. To znaczy więcej czasu na niego poświęcić

Musze też jakimś cudem zebrać pieniądze na remont dachu i elewację domu - dopiero wtedy z czystym sumieniem posadzę w najbliżsym otoczeniu ciekawe rośliny (teraz się boję). Zostaje mi warzywnik i część sadownicza

Pozdrowionka! Gratuluję pięknego ogrodu i wiedzy, którą zdobyłaś

---------------------
Angelika
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Kontakt:
Angeliko - miło mi!
Rozumiem Twoje rozterki ,miewam podobne,równie poważne dylematy .
Będzie dobrze - tylko realizacja planów musi następować po kolei .
Za pewien czas będzie Cię również stać na ekstrawagancje w ogrodzie - sama zobaczysz jak szybko się to wszystko zmieni.
Z przyjemnością będę śledziła Twoje poczynania aczkolwiek w uprawach warzywniczych i sadowniczych nie wiele wiem
-ale na forum mamy świetnych i życzliwych ludzi ,którzy z pewnością będą Cię wspomagać swoja wiedzą a co najważniejsze doświadczeniem bo nierzadko jedno odbiega od drugiego.
Chcę Cię namówić Angeliko na założenie własnego wątku w którym możesz zbierać wszystkie przydatne Ci informacje ,gdzie mogłabyś zadawać pytania na interesujące Cie tematy a także prezentować nam swoje osiągnięcia.Pomyśl nad tym.
Angeliko- kiedy się bronisz ?
Rozumiem Twoje rozterki ,miewam podobne,równie poważne dylematy .
Będzie dobrze - tylko realizacja planów musi następować po kolei .
Za pewien czas będzie Cię również stać na ekstrawagancje w ogrodzie - sama zobaczysz jak szybko się to wszystko zmieni.
Z przyjemnością będę śledziła Twoje poczynania aczkolwiek w uprawach warzywniczych i sadowniczych nie wiele wiem
-ale na forum mamy świetnych i życzliwych ludzi ,którzy z pewnością będą Cię wspomagać swoja wiedzą a co najważniejsze doświadczeniem bo nierzadko jedno odbiega od drugiego.
Chcę Cię namówić Angeliko na założenie własnego wątku w którym możesz zbierać wszystkie przydatne Ci informacje ,gdzie mogłabyś zadawać pytania na interesujące Cie tematy a także prezentować nam swoje osiągnięcia.Pomyśl nad tym.

Angeliko- kiedy się bronisz ?
- Anya
- Przyjaciel Forum
- Od: 5 gru 2006, o 14:54
Znowu przeszłam po Twoim cudnym ogrodzie.
Mam wolne popołudnie i mogłam spokojnie przejrzeć znów od 1 strony.
Jest w nim taka atmosfera, że ciałem to jestem w domu, a duchem u Ciebie.
U mnie też zakwitł ten sam powojnik, ale z nazwą odmiany coś nie tak
Mam etykietę z nazwą "Multi Blue".
Multi, bo ma wiele płatków w środku, takich drobnych wstążkowatych.
No jestem pewna, że to ten sam powojnik. Lubię tę odmianę, bo wytwarza trzy różne typy kwiatów. Pierwszy raz w roku kwitnie pełnymi kwiatami, później są one duże jakby pojedyncze z pomponem w środku, a jeśli jesień jest ciepła i długa, to jest jeszcze trzeci typ kwiatów - same igiełki. Taki jakby powiększony pompon ze środka pełnego kwitnienia.
Piękna odmiana!
Życzę Ci, aby kwitł obficie w każdym typie kwiatów!
I oczywiście czekam na jego fotki, jak w pełni pokaże swoje piękno.
Poprawiam post, aby Cię o coś prosić. Zajrzyj do mojego wątku. Mam tam roślinę o której nic nie wiem, co ona za jedna?
Może Ty ją zidentyfikujesz?
Mam wolne popołudnie i mogłam spokojnie przejrzeć znów od 1 strony.
Jest w nim taka atmosfera, że ciałem to jestem w domu, a duchem u Ciebie.
U mnie też zakwitł ten sam powojnik, ale z nazwą odmiany coś nie tak

Mam etykietę z nazwą "Multi Blue".
Multi, bo ma wiele płatków w środku, takich drobnych wstążkowatych.
No jestem pewna, że to ten sam powojnik. Lubię tę odmianę, bo wytwarza trzy różne typy kwiatów. Pierwszy raz w roku kwitnie pełnymi kwiatami, później są one duże jakby pojedyncze z pomponem w środku, a jeśli jesień jest ciepła i długa, to jest jeszcze trzeci typ kwiatów - same igiełki. Taki jakby powiększony pompon ze środka pełnego kwitnienia.
Piękna odmiana!
Życzę Ci, aby kwitł obficie w każdym typie kwiatów!

I oczywiście czekam na jego fotki, jak w pełni pokaże swoje piękno.
Poprawiam post, aby Cię o coś prosić. Zajrzyj do mojego wątku. Mam tam roślinę o której nic nie wiem, co ona za jedna?
Może Ty ją zidentyfikujesz?
Pozdrawiam, Anna
Wszystko czego potrzebujesz to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów.
- Anya
- Przyjaciel Forum
- Od: 5 gru 2006, o 14:54
Dorko nie martw się, ten kolor to chyba troszkę przekłamanie barwy na zdjęciu.DorkaWD pisze:Multi blue jak nazwa wskazuje powinien być niebieski - czy Twój powojnik jest blue? Może tylko na fotce wyszedł inny kolor??
Barwę niebieską trudno fotografować, bo w zależności od światła na zdjęciach wychodzi fiolet lub jarzący szafir lub błękit.
Znam ten problem, bo nie jestem w stanie pokazać na zdjęciu właściwego koloru Vanda "Siam Ink".
Ten powojnik to może być tylko "Multi blue", wygląd o tym świadczy najlepiej

Ale Anetka zrobiła wspaniałe zdjęcia

Pozdrawiam, Anna
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Kontakt:
Dorka - to jest "Multi Blue" i będzie niebieski ,jestem pewna ,nie stresuj się bo nie ma powodu.
1.Zauważ,że kwiat próbuje dopiero się rozwinąć mimo,że nie ma absolutnie słońca ,jest zimno i pada deszcz.
2.Nie dość,że nie zdążył się nawet całkowicie rozwinąć to nie mógł się również wybarwić bo nie ma słońca a i dni ostatnie są pochmurne więc nie mógł nabrać własciwego koloru.
3.Mimo,że zdjęcia Anety są piękne - przyjrzyj się kwiatom - w każdej fazie jaką ujęła Aneta - na płatkach są mniejsze lub większe ślady koloru lilowego czy różowego czy też szafirowego jak tam go ktos widzi.Ale są .
To znaczy ,że kolor nirebieski jest podstawą i jest do osiągnięcia przez mój clematis.
Potrzebujemy tylko kilku bezdeszczowych i słonecznych dni a również moje kwiaty będą koloru ujętego przez Anetę.
Może nie będę potrafiła wykonać tak artystycznego zdjęcia ale wierz mi stanę na głowie abyś zobaczyła mój kwiat w najbardziej jak to mozliwe realnym wykonaniu.
Proszę zaniechaj na trochę przeżywania koloru "Multi Blue"
- przecież to młodziutki krzew ,daj nam troszkę czasu i nie sugeruj się fotkami dojrzałej wieloletniej rośliny.
Jest boski i będzie niebieski. :P

1.Zauważ,że kwiat próbuje dopiero się rozwinąć mimo,że nie ma absolutnie słońca ,jest zimno i pada deszcz.
2.Nie dość,że nie zdążył się nawet całkowicie rozwinąć to nie mógł się również wybarwić bo nie ma słońca a i dni ostatnie są pochmurne więc nie mógł nabrać własciwego koloru.
3.Mimo,że zdjęcia Anety są piękne - przyjrzyj się kwiatom - w każdej fazie jaką ujęła Aneta - na płatkach są mniejsze lub większe ślady koloru lilowego czy różowego czy też szafirowego jak tam go ktos widzi.Ale są .
To znaczy ,że kolor nirebieski jest podstawą i jest do osiągnięcia przez mój clematis.
Potrzebujemy tylko kilku bezdeszczowych i słonecznych dni a również moje kwiaty będą koloru ujętego przez Anetę.
Może nie będę potrafiła wykonać tak artystycznego zdjęcia ale wierz mi stanę na głowie abyś zobaczyła mój kwiat w najbardziej jak to mozliwe realnym wykonaniu.
Proszę zaniechaj na trochę przeżywania koloru "Multi Blue"

Jest boski i będzie niebieski. :P