Ogródek KaRo cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

Krysieńko,takie cuda nam tu pokazujesz.I zdjęcia prima sort.Mieszkam nie tak daleko od Ciebie, ale moje irysy ledwie w pąkach.
A teraz prozaicznie.Zdradzisz, gdzie nabyłaś kalinę, jaka jest jej ostateczna wysokość, jaki kolor kwiatów?Pewnie znalazłabym w necie,ale od Ciebie pewnie dowiem się więcej.
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Krysiu kalinę kupiłaś już taką zagęszczoną czy przycinałaś sama?
W tym roku posadziłam kalinę koralową, ma trzy czy cztery gałązki, już się przyjęła i nie wiem czy już ciąć, czy poczekać do następnej wiosny.
Śliczną masz odmianę wielosiła. :D
Irysy kwitnące na Twoim zdjęciu to odmiana miniaturowa?
Na powojniki to nawet nie patrzę, na moim wydmuchowisku zwiałoby je razem z podporą, ach a tak mi się podobają u Ciebie. :(
No i ten fioletowy pierwiosnek...
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Piękny jest ten Wielosił- jaka jest jego pełna nazwa? Ja mam błękitnego , ale z zielonymi listkami, Twój jest niezwykle oryginalny.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelina pisze:Piękny jest ten Wielosił- jaka jest jego pełna nazwa? Ja mam błękitnego , ale z zielonymi listkami, Twój jest niezwykle oryginalny.
Znalazłam taką nazwę , ale czy to ten :?:

http://www.gardencrossings.com/index.cf ... ant_id=181
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Mirabilis:
:D Posłałam Tobie i innym poznaniakom dziasiaj rano trochę chmur deszczowych- więc będzie dobrze ,podleje Twój ogród i zaraz wyjrzy słońce abyśmy mogłi dalej pracować.

Moja truskawka to -Fragaria - truskawka ozdobna o jasnoróżowych kwiatach,która ma owoce nieliczne i małe ale smaczne,bardziej nadaje się do donic jako wisząca .Uprawiam ją w zielniku bardziej dla dekoracji niż z potrzeby konsumpcji. Kwitnie dwukrotnie a czasem częściej .Kwiatki sa bardzo jasno różowe.

Wielosił błękitny rośnie bardzo dobrze na podwyższonej rabacie w słońcu więc ma sucho - podlewany jest wtedy gdy leję inne rosśiny (wężem) nie poświęcam mu więcej uwagi niż innym roślinom .Sądzę,że rośnie wszędzie.

Dziękuję za wskazówki o kalinie- muszę się przyglądać coby mi nie zżarły robale.
Rośnie piękna-tnę bardzo wczesną wiosną- ale ona nie będzie kwitła!!!
Jest to Viburnum opulus "Nanum" ozdobna z liści i kopulastego wyglądu ale i takie rośliny też kocham. :D

Orliki mam pierwszy raz u siebie ale są boskie - po przekwitnięciu mogę wysłać Tobie nasiona - cały czas mam dług wdzięczności wobec Ciebie- lub kawałek pędu jak wolisz. :D :D :D

Lilu- to wiesz już wszystko o mojej kalinie :D :D :D :D
Irysy natomiast - nie jestem ich miłosniczką :oops: - mam miniaturki(niebieskie) ,mam wysokie, które już mają pąki (granatowe i chyba brązowo-żółty) i te żółte średniego wzrostu.
Tak dosłownie są średniej wysokości.Urzekł mnie kolor ,intensywnie żółty.
Niebawem żywopłot zmieni warunki u Ciebie - osłoni - wtedy powojniki puść na żywotniki bedzie pieknie w tej szafirkowej alejce. :D :D :D

Ewelino - Aneto:
Mój wielosił błekitny to - Polemonium caeruleum "Blanjou" .

Pozdrawiam serdecznie dziewczyny ;:3
Awatar użytkownika
ulina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2007, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

KaRo

Zazdroszczę Ci takiej wiedzy o roślinkach.
Ja mam spisane tylko nazwy i wymagania roślinek, które kupowałam na allegro.
Ponieważ mam od niedawna dostęp do Internetu, więc spróbuję nadrobić zaległości w długie zimowe wieczory.

Masz także bardzo dużą kolekcję ciekawych roślin. GRATULUJĘ. ;:63 ;:63 ;:63
Pozdrawiam, Halina
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Ulino miła :D :D :D - zapamietaj to :
w przyszłym roku o tej porze też będziesz sypała wiadomościami o roślinach jak z rękawa!
To kwestia czasu jaki spędza się w ogrodzie i w internecie... to skarbnica wiedzy ,której dostarczają tacy
zapaleńcy jak Ty czy ja.
Życzę Ci szybkiego opanowania Twoich własnych zbiorów i poszerzania ich o coraz to nowsze ciekawe egzemplarze. :D :wink:
Awatar użytkownika
akilegna
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Od: 3 maja 2007, o 09:14
Kontakt:

Post »

Cześć KaRo! Mogę mówić Krysiu? Bardzo mi siępodoba Twój ogród, jest PIĘKNY
;:53

Mam nadzieje, że ja będę mogła się zająć swoim po obronie. To znaczy więcej czasu na niego poświęcić :D
Musze też jakimś cudem zebrać pieniądze na remont dachu i elewację domu - dopiero wtedy z czystym sumieniem posadzę w najbliżsym otoczeniu ciekawe rośliny (teraz się boję). Zostaje mi warzywnik i część sadownicza :)

Pozdrowionka! Gratuluję pięknego ogrodu i wiedzy, którą zdobyłaś ;:215

---------------------
Angelika
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Angeliko - miło mi!
Rozumiem Twoje rozterki ,miewam podobne,równie poważne dylematy .
Będzie dobrze - tylko realizacja planów musi następować po kolei .
Za pewien czas będzie Cię również stać na ekstrawagancje w ogrodzie - sama zobaczysz jak szybko się to wszystko zmieni.
Z przyjemnością będę śledziła Twoje poczynania aczkolwiek w uprawach warzywniczych i sadowniczych nie wiele wiem
-ale na forum mamy świetnych i życzliwych ludzi ,którzy z pewnością będą Cię wspomagać swoja wiedzą a co najważniejsze doświadczeniem bo nierzadko jedno odbiega od drugiego.
Chcę Cię namówić Angeliko na założenie własnego wątku w którym możesz zbierać wszystkie przydatne Ci informacje ,gdzie mogłabyś zadawać pytania na interesujące Cie tematy a także prezentować nam swoje osiągnięcia.Pomyśl nad tym. :D
Angeliko- kiedy się bronisz ?
Awatar użytkownika
Anya
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 gru 2006, o 14:54

Post »

Znowu przeszłam po Twoim cudnym ogrodzie.
Mam wolne popołudnie i mogłam spokojnie przejrzeć znów od 1 strony.
Jest w nim taka atmosfera, że ciałem to jestem w domu, a duchem u Ciebie.
U mnie też zakwitł ten sam powojnik, ale z nazwą odmiany coś nie tak :? :?:
Mam etykietę z nazwą "Multi Blue".
Multi, bo ma wiele płatków w środku, takich drobnych wstążkowatych.
No jestem pewna, że to ten sam powojnik. Lubię tę odmianę, bo wytwarza trzy różne typy kwiatów. Pierwszy raz w roku kwitnie pełnymi kwiatami, później są one duże jakby pojedyncze z pomponem w środku, a jeśli jesień jest ciepła i długa, to jest jeszcze trzeci typ kwiatów - same igiełki. Taki jakby powiększony pompon ze środka pełnego kwitnienia.
Piękna odmiana!
Życzę Ci, aby kwitł obficie w każdym typie kwiatów! ;:31

I oczywiście czekam na jego fotki, jak w pełni pokaże swoje piękno.

Poprawiam post, aby Cię o coś prosić. Zajrzyj do mojego wątku. Mam tam roślinę o której nic nie wiem, co ona za jedna?
Może Ty ją zidentyfikujesz?
Pozdrawiam, Anna
Wszystko czego potrzebujesz to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów.
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12

Post »

Pozwolę sobie zaprezętować powojnik Multi Blue , jego etapy kwitnienia , jest śliczny ale bardzo wolno przyrasta ,czy u was też :?:

rozwijający się kwiat
Obrazek

w pełni rozwinięty
Obrazek Obrazek

a tak wygląda gdy już przekwita

Obrazek
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lis 2006, o 12:33

Post »

KaRo... bo i ja zaczynam się niepokoić...
Multi blue jak nazwa wskazuje powinien być niebieski - czy Twój powojnik jest blue? Może tylko na fotce wyszedł inny kolor??
Proszę daj odp!!
Swoje powojniki kupowałam w tym samym sklepie i teraz zastanawiam się czy aby na 100% mam to co na etykiecie było.
Awatar użytkownika
Anya
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 gru 2006, o 14:54

Post »

DorkaWD pisze:Multi blue jak nazwa wskazuje powinien być niebieski - czy Twój powojnik jest blue? Może tylko na fotce wyszedł inny kolor??
Dorko nie martw się, ten kolor to chyba troszkę przekłamanie barwy na zdjęciu.
Barwę niebieską trudno fotografować, bo w zależności od światła na zdjęciach wychodzi fiolet lub jarzący szafir lub błękit.
Znam ten problem, bo nie jestem w stanie pokazać na zdjęciu właściwego koloru Vanda "Siam Ink".
Ten powojnik to może być tylko "Multi blue", wygląd o tym świadczy najlepiej ;:32 ;:6

Ale Anetka zrobiła wspaniałe zdjęcia ;:180
Pozdrawiam, Anna
Wszystko czego potrzebujesz to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów.
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lis 2006, o 12:33

Post »

Anyu - OBYŚ miała rację ;-)
KaRo - jeśli kolor jest inny niż na fotce to PROSZĘ opisz go w wolnej chwili!!

O.K. uciekam z tych ogrodów bo znowu na coś zachoruję...
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Dorka - to jest "Multi Blue" i będzie niebieski ,jestem pewna ,nie stresuj się bo nie ma powodu. :shock: :D

1.Zauważ,że kwiat próbuje dopiero się rozwinąć mimo,że nie ma absolutnie słońca ,jest zimno i pada deszcz.

2.Nie dość,że nie zdążył się nawet całkowicie rozwinąć to nie mógł się również wybarwić bo nie ma słońca a i dni ostatnie są pochmurne więc nie mógł nabrać własciwego koloru.

3.Mimo,że zdjęcia Anety są piękne - przyjrzyj się kwiatom - w każdej fazie jaką ujęła Aneta - na płatkach są mniejsze lub większe ślady koloru lilowego czy różowego czy też szafirowego jak tam go ktos widzi.Ale są .

To znaczy ,że kolor nirebieski jest podstawą i jest do osiągnięcia przez mój clematis.
Potrzebujemy tylko kilku bezdeszczowych i słonecznych dni a również moje kwiaty będą koloru ujętego przez Anetę.
Może nie będę potrafiła wykonać tak artystycznego zdjęcia ale wierz mi stanę na głowie abyś zobaczyła mój kwiat w najbardziej jak to mozliwe realnym wykonaniu.
Proszę zaniechaj na trochę przeżywania koloru "Multi Blue" :wink: - przecież to młodziutki krzew ,daj nam troszkę czasu i nie sugeruj się fotkami dojrzałej wieloletniej rośliny. :D
Jest boski i będzie niebieski. :P
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”