Po długiej przerwie różyczki znów zaczynają kwitnąć,jedne są bardziej wyrywne inne mniej,ale coś zaczyna się dziać na rabatach.
Ostatnio zawitała do nas słoneczna pogoda,co mnie cieszy.Planujemy dziś grilla na działce,będzie wesoło
Wczoraj pojechałam z moją mamcią na działkę,wyczyszczony grill,podlane,bo ostatnio nie padało.Zawiozłam napoje,tylko dziś biesiadować
Wczoraj również narodziła się nasza wspólna koncepcja.Razem stwierdziłyśmy,że ten niby skalniaczek nie jest imponujący i przeznaczymy to miejsce na szpaler hortensji.Po pierwsze będzie osłaniał nas od drogi,po drugie będzie widowiskowo i pięknie:)
Tak bardzo spodobał mi się ten pomysł,że już planuję jakie kupić hortensje i jak je połączyć.Na pewno przed zimą plan zostanie jeszcze zrealizowany.Kilka dni temu pojechałam do szkółki po hortensję Phantom,która poleciła mi chyba Iwonka:)
Niestety wszystkie odmiany były,a ta pani wyprzedała jako ostatnią panu leśnikowi.No nic trudno,pomyślałam,że zamówię online.
Jednak wczoraj jadąc na działkę w ostatniej chwili skręciłam do ogrodnictwa,które notabene codziennie mijam po drodze.
Weszłam z ciekawości,a tu nagle pełno hortensji,jakie tylko chcę.Phantoma kupiłam,może nie jakaś wypasiona sadzonka,ale mam GO
Także jedna już jest,a mam zamiar kupić Pinky Winky na pniu.Będzie rosła w sąsiedztwie Vanilie Freise.
Mają dość dobre ceny,więc grzech nie kupić
Jagódka ja to trochę taka przewrotna jestem,wiem,że ta odmiana lubi się pokładać,bo mam w formie krzaczastej.
Jednak ujęły mnie kwiaty i daję jej szansę.Troszkę podwiązałam,bo po podlewaniu kwiaty stają się ciężkie i grozi jej połamanie.
Dzięki za troskę,solidnie na zimę ja zabezpieczę.
Jak jesienią znajdę czas to zrobię
podsumowanko najlepszych i najgorszych róż,które u mnie rosną.
Uważam,że nie ma idealnych róż,takie mogą być tylko sztuczne.Szkodniki je uwielbiają,niestety...
Garden of Roses jest super,ale szybko kwiaty zasychają,tylko ten minus widzę.
Maryna tarczownica to bardzo wdzięczna roślina nad oczko.Liście jak talerze co chwilę nowe się pokazują...
Zapraszam częściej
Iwonka ja mam jedną Vanilkę w formie krzaczastej i niestety moja się pokłada,ale tylko dlatego,że ja wiem co kupowałam.
Kupiłam drobny krzaczek z cienkimi pędami.Troszkę jest w tym mojej winy,bo na wiosnę za słabo ją przycięłam.
Cienkie gałązki powinno się wycinać,a ja ją chyba pominęłam,bo było mi jej żal,że taka drobna.A to chyba błąd zrobiłam.
Wyczytałam,że te drobne powinno się usuwać...
Dziękuję za rady jak z nią postępować,na pewno wiosną więcej czasu jej poświęcę
Iwonka wczoraj w ogrodnictwie kupiłam Phantoma,już się cieszę

Wiesz co coś Ci szepnę....podpatrzyłam u Ciebie kącik hortensjowy i się zakochałam...dziś kupuję Pinky Winky na pniu.Jeszcze dwie dokupię i do tego trawy na miejsce słabego skalniaka.
Dziękuję za inspirację...
Lavender Ice mam dwie i polecam:)
Gosiu Garden of Roses to bezproblemowa różyczka jak dla mnie.Rosenfaszination jest ciekawą różą,ale z czasem pojawiają się drobne kropeczki.Jasne płatki mają do takich zachowań tendencję.Mi to jednak nie przeszkadza.
Eyes For You to malutka róża,rabatówka,a do tego wyjątkowa,jedyna w swoim rodzaju.
Jagna to masz fajne odmiany.Mam nadzieję,że i u mnie będą się spisywały.Mam u siebie kilka hortensji i jestem zadowolona z ich wyglądu i efektu,będę kolejne kupowała
Rosenfaszination w pierwszym roku miał może ze 2 kwiatki,ale teraz to piękne,dorodne krzaczysko,a kwiaty wciąż się nowe pokazują,ta róża nie miała przerwy w kwitnieniu.Ona jest kupiona z zagranicznej szkółki
Kasiuzakątki same się tworzą,ja tylko sadzę,a potem z wypiekami na twarzy obserwuję jak tworzą się obrazy.
Metody prób i błędów.Mój ogród nie jest taki jak w katalogach i przez to jest tylko mój,kocham to
Ciekawe jaka jest Twoja mała hortensja? czekam na foto,teraz ciepło,to pewnie będziesz przebywać na działce
Soniu a ja dziś mam zamiar kupić już gotową pienną,jest w dobrej cenie,a i tak spróbuję przygiąć pęd od matecznej.
Biorę pęd ,wsadzam do doniczki i zakopuję? Jestem zielona w tym temacie
Ja koło Chopina mam floksa,może pomyśl o tym?
Aniu Hot Chocolate ma to do siebie,że najczęściej tworzy bukiety kwiatów.Mrówki potrafią napaskudzić,dobrze,że w porę zauważyłaś
Linki do cebul podam Ci na priv,inna kochana forumka mi poleciła:)
Dostałam meila od L z nową ofertą.Weszłam i chciałam cos zamówić,ale lilii nie mają do września i nic nie wybrałam jak na razie...
Małgosiu właśnie dlatego likwiduję nieciekawy skalniak i mam koncepcję na kącik hortensjowy
Już się cieszę na tę myśl
Dorotko mój też się zregenerował,a ostatnio na niego psioczyłam,a wszyscy go chwalili
Oj te angielki potrafią zaskoczyć pozytywnie.Hot Chocolate ma bardzo oryginalny kolor i nazwa pasuje jak ulał i doskonale oddaje kolor.
Ja tez coś domówię z różanych panien,tak już się utarło.Teraz hortensje mnie zauroczyły,a to wszystko sprawka Iwonki
Garden of Roses
LO się rozkręca
Sophie R jeden kwiatek,ale za to jaki energetyzujący ma kolor
Munstead W
Gertrude Jek w czerwcu mnie oczarowała,a teraz znów próbuje
Chippendale z jeżówką
Rosenfaszination cała w listkach
Anahe opiszę bardziej dokładnie w następnych wpisach...a teraz tylko to powiem cud miód i orzeszki
Limelight najstarsza z towarzystwa hortensji
Pinky Winky
Pupila trzyma się dzielnie
No nic lecę robić cacyki,potem jadę po ziemię i Pinky Winky chyba capnę...
Miłego weekendu kochani