Tam gdzie róże tam i ja Annes 77 ...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tam gdzie róże tam i ja Annes 77 ...

Post »

Jak dawno mnie nie było! :oops: A ładnie tutaj i miło! ;:63 Fotki świetnie pokazują rośliny i kunszt nasadzeń! Urzekła mnie tarczownica :shock: , mam mocne postanowienie wyciągnąć swoją z ogrodowych czeluści i znaleźć jej bardziej eksponowane miejsce...

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Troszkę się dziwię temu , co piszecie o Vanilee Fraise. U mnie to zupełnie bezproblemowa hortensja. Kwitnie jak oszalała, rzeczywiście odrobinę się pokłada, ale nie tak, żebym kwiaty musiała zbierać z trawnika. Mam ją co prawda otoczoną podporą, ale to właściwie tylko dlatego, że za bardzo się rozpycha na różę Oh Wow! i jeżówkę. Kwitnie różnie. I bardziej chodzi mi tu o wielkość kwiatów, niż ich ilość. W ubiegłym roku były drobniejsze, może spowodowała to susza? A może spróbuj swoją wanilkę inaczej przyciąć wiosną. Wytnij jej wszystkie cienkie gałązki, zostaw tylko te grubsze. I te też przytnij maksymalnie nad trzecim oczkiem. ja tnę nad drugim. Oczywiście ona nie będzie miała pędów tak sztywnych jak Pinki, ale to też jest mocna hortensja. Jeżeli chcesz nową hortensję, to polecam Pfantom. Ma sztywne pędy i ogromne kwiaty. Jest cudna.
Lavender Ice mnie kusi. Może ulegnę jej czarowi?
Masz w swoim ogrodzie cudowne zakątki, Aniu ;:63
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Przy takiej pogodzie musze odszczekać co przy pierwszym kwitnieniu pisałam o Garden
Teraz zrehabilitowała się w 100%
Kwitnie non stop i kwiaty też w miare długo trzyma
W oko wpadła mi Rosenfaszination
czyli Ty musisz przesadzić Oczęta z tych samych powodów co ja
Nie wiem dlaczego myślałam, że ona dorasta do 150 cm
x-ja-a

Post »

Ja też stanę w obronie Vanille Fraise - mam tylko dwie hortnesje, właśnie Vanilkę i Phantoma. Phantom to zeszłoroczniak młody i na dodatek oberwał po wichurze, w tym roku nie zobaczyłam kwiatów. Za to Vanille w tym roku (to trzeci jej sezon u mnie), po wiosennym przycięciu poszła w górę i boki jak dzika. Jest gęsta i piękna. Tyle, że u mnie dopiero połowa krzewu w kwiatach, druga to pąki. O wybarwieniu nie wspomnę, nie wiem czemu się tak grzebie. Ale piękna jest.
Rosenfaszination bardzo mi się podoba, już któryś raz do niego wzdycham. A co, rozrabiał w poprzednich sezonach?
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zdjęcia zauroczyły. Wszystkie! Ileż Ty masz tam pięknych zakątków Aniu! LO z trawami ;:167 . Hortensje ślicznie się przebarwiają.
Jaką mam hortensję? Nie wiem Aniu. Zrobię jej zdjęcie i będę prosiła o pomoc w identyfikacji. Jest maleńka na razie.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu Hot Chocolate z pąkami cudnie wygląda. ;:oj Kolejne różane piękności zagoszczą w ogrodzie. ;:65 Pinki Vinki pięknie się wybarwia. Zakładaj wiosną doniczkę na długi pęd i będziesz szybko mieć ładną pienną. Mojej ubiegłorocznej odkopałam wczoraj korzeń, świetnie od wiosny się ukorzeniła w gruncie. ;:215 To miejsce koło Chopinów jest wyjątkowo gorące. Nie mam pomysłu co obok takich wysokich róż mogłabym posadzić. ;:131
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Aniu, Hot Chocolate ma u Ciebie dużo pąków ;:138 Moja w tym roku słabiutko. Źle przezimowała, a wczoraj odkryłam mrowisko pod korzeniami. Chemia poszła w ruch.
Widziałam dziś w ogrodniczym Indigolettę. Ona ma trupi odcień, czego nie można powiedzieć o Lavender Ice.
Czy masz jakiś sprawdzony sklep na cebule tulipanów :?:
Ciekawe co będzie w tym roku w L. Większość ubiegłorocznych zakupów była udana.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Aniu ochota na więcej hortensji jest już od pewnego czasu, gorzej z więcej miejsca ;:306 Twoje różyczki jak zwykle powalajace ;:215
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Mój Crocus Rose też w tym roku zdrowy. Aż się sama dziwię, bo w zeszłym bidulek bardzo cierpiał na mączniaka.
A Hot Chocolate wiosną dostała nową szansę i nowe miejsce. Chyba jej podpasowało, bo kwiatów ma znacznie więcej i krzaczek trochę zmężniał. Nawet M dostrzegł jej oryginalny kolor. Jak mu powiedziałam jej imię, to nawet nie był zdziwiony. Pasowało mu do koloru :)

A na oku mam kilka ślicznotek od Austina, ale nie tylko. Na razie czekam aż szkółki uzupełnią ofertę jesienną. W koszyku jak na razie dwie panny ;:224
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Po długiej przerwie różyczki znów zaczynają kwitnąć,jedne są bardziej wyrywne inne mniej,ale coś zaczyna się dziać na rabatach.
Ostatnio zawitała do nas słoneczna pogoda,co mnie cieszy.Planujemy dziś grilla na działce,będzie wesoło :heja
Wczoraj pojechałam z moją mamcią na działkę,wyczyszczony grill,podlane,bo ostatnio nie padało.Zawiozłam napoje,tylko dziś biesiadować ;:224
Wczoraj również narodziła się nasza wspólna koncepcja.Razem stwierdziłyśmy,że ten niby skalniaczek nie jest imponujący i przeznaczymy to miejsce na szpaler hortensji.Po pierwsze będzie osłaniał nas od drogi,po drugie będzie widowiskowo i pięknie:)
Tak bardzo spodobał mi się ten pomysł,że już planuję jakie kupić hortensje i jak je połączyć.Na pewno przed zimą plan zostanie jeszcze zrealizowany.Kilka dni temu pojechałam do szkółki po hortensję Phantom,która poleciła mi chyba Iwonka:)
Niestety wszystkie odmiany były,a ta pani wyprzedała jako ostatnią panu leśnikowi.No nic trudno,pomyślałam,że zamówię online.
Jednak wczoraj jadąc na działkę w ostatniej chwili skręciłam do ogrodnictwa,które notabene codziennie mijam po drodze.
Weszłam z ciekawości,a tu nagle pełno hortensji,jakie tylko chcę.Phantoma kupiłam,może nie jakaś wypasiona sadzonka,ale mam GO :D
Także jedna już jest,a mam zamiar kupić Pinky Winky na pniu.Będzie rosła w sąsiedztwie Vanilie Freise.
Mają dość dobre ceny,więc grzech nie kupić ;:303

Jagódka ja to trochę taka przewrotna jestem,wiem,że ta odmiana lubi się pokładać,bo mam w formie krzaczastej.
Jednak ujęły mnie kwiaty i daję jej szansę.Troszkę podwiązałam,bo po podlewaniu kwiaty stają się ciężkie i grozi jej połamanie.
Dzięki za troskę,solidnie na zimę ja zabezpieczę.
Jak jesienią znajdę czas to zrobię podsumowanko najlepszych i najgorszych róż,które u mnie rosną.
Uważam,że nie ma idealnych róż,takie mogą być tylko sztuczne.Szkodniki je uwielbiają,niestety...
Garden of Roses jest super,ale szybko kwiaty zasychają,tylko ten minus widzę.

Maryna tarczownica to bardzo wdzięczna roślina nad oczko.Liście jak talerze co chwilę nowe się pokazują...
Zapraszam częściej ;:108

Iwonka ja mam jedną Vanilkę w formie krzaczastej i niestety moja się pokłada,ale tylko dlatego,że ja wiem co kupowałam.
Kupiłam drobny krzaczek z cienkimi pędami.Troszkę jest w tym mojej winy,bo na wiosnę za słabo ją przycięłam.
Cienkie gałązki powinno się wycinać,a ja ją chyba pominęłam,bo było mi jej żal,że taka drobna.A to chyba błąd zrobiłam.
Wyczytałam,że te drobne powinno się usuwać...
Dziękuję za rady jak z nią postępować,na pewno wiosną więcej czasu jej poświęcę ;:196
Iwonka wczoraj w ogrodnictwie kupiłam Phantoma,już się cieszę ;:333 Wiesz co coś Ci szepnę....podpatrzyłam u Ciebie kącik hortensjowy i się zakochałam...dziś kupuję Pinky Winky na pniu.Jeszcze dwie dokupię i do tego trawy na miejsce słabego skalniaka.
Dziękuję za inspirację...
Lavender Ice mam dwie i polecam:)

Gosiu Garden of Roses to bezproblemowa różyczka jak dla mnie.Rosenfaszination jest ciekawą różą,ale z czasem pojawiają się drobne kropeczki.Jasne płatki mają do takich zachowań tendencję.Mi to jednak nie przeszkadza.
Eyes For You to malutka róża,rabatówka,a do tego wyjątkowa,jedyna w swoim rodzaju.

Jagna to masz fajne odmiany.Mam nadzieję,że i u mnie będą się spisywały.Mam u siebie kilka hortensji i jestem zadowolona z ich wyglądu i efektu,będę kolejne kupowała ;:224
Rosenfaszination w pierwszym roku miał może ze 2 kwiatki,ale teraz to piękne,dorodne krzaczysko,a kwiaty wciąż się nowe pokazują,ta róża nie miała przerwy w kwitnieniu.Ona jest kupiona z zagranicznej szkółki ;:215

Kasiuzakątki same się tworzą,ja tylko sadzę,a potem z wypiekami na twarzy obserwuję jak tworzą się obrazy.
Metody prób i błędów.Mój ogród nie jest taki jak w katalogach i przez to jest tylko mój,kocham to ;:167
Ciekawe jaka jest Twoja mała hortensja? czekam na foto,teraz ciepło,to pewnie będziesz przebywać na działce ;:215

Soniu a ja dziś mam zamiar kupić już gotową pienną,jest w dobrej cenie,a i tak spróbuję przygiąć pęd od matecznej.
Biorę pęd ,wsadzam do doniczki i zakopuję? Jestem zielona w tym temacie :oops:
Ja koło Chopina mam floksa,może pomyśl o tym?

Aniu Hot Chocolate ma to do siebie,że najczęściej tworzy bukiety kwiatów.Mrówki potrafią napaskudzić,dobrze,że w porę zauważyłaś ;:333
Linki do cebul podam Ci na priv,inna kochana forumka mi poleciła:)
Dostałam meila od L z nową ofertą.Weszłam i chciałam cos zamówić,ale lilii nie mają do września i nic nie wybrałam jak na razie...

Małgosiu właśnie dlatego likwiduję nieciekawy skalniak i mam koncepcję na kącik hortensjowy ;:215
Już się cieszę na tę myśl ;:138

Dorotko mój też się zregenerował,a ostatnio na niego psioczyłam,a wszyscy go chwalili ;:224
Oj te angielki potrafią zaskoczyć pozytywnie.Hot Chocolate ma bardzo oryginalny kolor i nazwa pasuje jak ulał i doskonale oddaje kolor.
Ja tez coś domówię z różanych panien,tak już się utarło.Teraz hortensje mnie zauroczyły,a to wszystko sprawka Iwonki ;:303

Garden of Roses

Obrazek

Obrazek

LO się rozkręca

Obrazek

Sophie R jeden kwiatek,ale za to jaki energetyzujący ma kolor

Obrazek

Munstead W

Obrazek

Gertrude Jek w czerwcu mnie oczarowała,a teraz znów próbuje

Obrazek

Chippendale z jeżówką

Obrazek

Rosenfaszination cała w listkach

Obrazek

Anahe opiszę bardziej dokładnie w następnych wpisach...a teraz tylko to powiem cud miód i orzeszki ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Limelight najstarsza z towarzystwa hortensji

Obrazek

Obrazek

Pinky Winky

Obrazek

Pupila trzyma się dzielnie

Obrazek

No nic lecę robić cacyki,potem jadę po ziemię i Pinky Winky chyba capnę... ;:303

Miłego weekendu kochani ;:3
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Pięknie kwitną Ci hortensje. ;:333
Moje po zeszłorocznej suszy jakoś nie mogą przyjść do siebie.
Kwitną ale słabo, może następny rok będzie dla nich lepszy.
Drugie kwitnienie u mnie też już weszło na tapetę, dobrze że one wypełnią lukę po letnich.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Wiesz Aniu ta Twoja nowa pupila, to i tak się sztywno trzyma jak na Vanilkę. Nie sądzisz? A na pewo to jest ta odmiana?
Anahe jest cudna. ;:224 No i Garden of Roses ale to jest oczywista oczywistość. ;:224
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Ania
:D szpaler hortensji, dobry pomysł. Najbardziej mi się podobają ich białe kwiaty.
Anahe, to cukiereczek, jej kolor bardzo mi się podoba. ;:168
I u mnie róże ruszyły, jednak sposób w jaki kwitną pozostawia dużo do życzenia. Kolejny sezon mało udany. :wink:
Zupełnie nie zgrywają się pory kwitnienia. Pastelka ma dopiero pierwsze kwiaty, Chippendale trochę ją wyprzedziły. :;230
Ja ciągle się zastanawiam kiedy wątek nowy otworzysz :;230
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Anusiu hortensjowy szał Cię ogarnął :wink: fajnie jak można z marszu realizować swoje zachciewajki .Gardenka i Anahe obie mnie urzekają ;:167
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Witaj Aniu.
Po dłuższej nieobecności wracam na forum i staram się w miarę możliwości odwiedzać ulubione wątki.
Ślicznie Ci różyczki powtarzają. U mnie jakieś strasznie marne te kolejne kwitnienia. Za to nadrabiają hortensje a Limelight to moja ulubienica :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”