Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.1
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 7 mar 2021, o 08:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie
Oczywiscie, ze to nawóz uniwersalny. Użyłem za dużego skrótu myślowego. Po prostu ten nawóz z powodzeniem był używany przez hodowce w hodowaniu Monster.
Nawóz to: Peters professional allrounder
Nawóz to: Peters professional allrounder
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie
Używam właśnie dokładnie takiego 20:20:20 - raz na 3 tygodnie 1g/litr wody powinien wystarczyć.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 20p - Rozkręcam się...
Dobrze wiedzieć, że mam coś sprawdzonego nie tylko przez jedną osobę. Odnośnie dawkowania. Dokładnie tak zalecał kolega, od którego kupiłem szczepkę.
Poza tym, zasugerował, żeby obserwować oczko. Powinno być większe niż w dniu zakupu. Dzisiaj porównam sobie ze zdjęciem.
Poza tym, zasugerował, żeby obserwować oczko. Powinno być większe niż w dniu zakupu. Dzisiaj porównam sobie ze zdjęciem.
-
- 100p
- Od: 11 mar 2021, o 19:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Proszę o pomoc.
Te liście są już odcięte.

co może być przyczyną takich zmian?
To były dwa najstarsze liście. Pozostałe wyglądają normalnie, pojawiają się też nowe liście.
Jeszcze niedawno roślina wyglądała tak:

Podłoże przepuszczalne, zasilana nawozem mineralnym wieloskładnikowym, doniczka z odpływem, stanowisko południowo-zachodnie, przy samym oknie.
Wyjęłam z doniczki: korzenie w porządku, żadnych śladów gnicia.
Żadnych lokatorów nie widać, roślinom stojącym obok na parapecie też nic nie dolega.
edit:
po dokładnej obserwacji na pozostałych liściach również widać zarys takich samych zmian...
Te liście są już odcięte.

co może być przyczyną takich zmian?
To były dwa najstarsze liście. Pozostałe wyglądają normalnie, pojawiają się też nowe liście.
Jeszcze niedawno roślina wyglądała tak:

Podłoże przepuszczalne, zasilana nawozem mineralnym wieloskładnikowym, doniczka z odpływem, stanowisko południowo-zachodnie, przy samym oknie.
Wyjęłam z doniczki: korzenie w porządku, żadnych śladów gnicia.
Żadnych lokatorów nie widać, roślinom stojącym obok na parapecie też nic nie dolega.
edit:
po dokładnej obserwacji na pozostałych liściach również widać zarys takich samych zmian...
- norbert76
Opcje są trzy - szkodniki, zbyt częste podlewanie albo zbyt chłodne powietrze.
U mnie zdarzyła się dokładnie taka sama sytuacja, musiałem odciąć dwa liście, bo na spodniej stronie zauważyłem pojedyncze osobniki przędziorków. Z tym że musiałem użyć lupy.
Druga możliwość, zbyt długo zalegająca woda w podłożu albo zbyt szybkie kolejne podlanie. I tutaj można znaleźć rozbieżne informacje. Na jednej z zagranicznych stron poświęconych monsterze, można znaleźć informacje że te rośliny w okresie wegetacji w naszym klimacie wymagają obfitego podlewania.
Myślę że po części może to być prawda, chociaż to powinno być uzależnione od temperatury otoczenia. Im cieplej, tym więcej wody i nieco częściej.
Trzecia, wilgotne podłoże i chłodne powietrze.
W każdym razie moja Monstera oprócz tego normalnie rośnie, właśnie wypuściła kolejnego liścia.
U mnie zdarzyła się dokładnie taka sama sytuacja, musiałem odciąć dwa liście, bo na spodniej stronie zauważyłem pojedyncze osobniki przędziorków. Z tym że musiałem użyć lupy.
Druga możliwość, zbyt długo zalegająca woda w podłożu albo zbyt szybkie kolejne podlanie. I tutaj można znaleźć rozbieżne informacje. Na jednej z zagranicznych stron poświęconych monsterze, można znaleźć informacje że te rośliny w okresie wegetacji w naszym klimacie wymagają obfitego podlewania.
Myślę że po części może to być prawda, chociaż to powinno być uzależnione od temperatury otoczenia. Im cieplej, tym więcej wody i nieco częściej.
Trzecia, wilgotne podłoże i chłodne powietrze.
W każdym razie moja Monstera oprócz tego normalnie rośnie, właśnie wypuściła kolejnego liścia.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 100p
Liście obejrzałam lupą - nic nie ma. Chyba, że są wyjątkowo ukryte!
Zbyt chłodne powietrze - na pewno nie.
Dam jej przeschnąć i ograniczę podlewanie.
edit:
ostatnio wszystko było podlane Polysectem, bo ziemiórki, czy to mogło jej zaszkodzić?
Zbyt chłodne powietrze - na pewno nie.
Dam jej przeschnąć i ograniczę podlewanie.
edit:
ostatnio wszystko było podlane Polysectem, bo ziemiórki, czy to mogło jej zaszkodzić?
- norbert76
A masz ziemiórki w tej Monsterze?
No to Polysect może nie pomóc. Tutaj lepszym rozwiązaniem powinien być Nemycel, czyli nicienie.
No to Polysect może nie pomóc. Tutaj lepszym rozwiązaniem powinien być Nemycel, czyli nicienie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 100p
Nicienie odpadają
Ziemiórki mam nie tylko w monsterze. Pojedynczych sztuk nie ścigam, ale ostatnio zrobiło się ich za dużo stąd kuracja Polysectem
Na razie u mnie się sprawdza. Kiedyś docelowo wszystko pójdzie w seramis.

Ziemiórki mam nie tylko w monsterze. Pojedynczych sztuk nie ścigam, ale ostatnio zrobiło się ich za dużo stąd kuracja Polysectem

- norbert76
No to masz odpowiedź. Ziemiórki.
Najlepiej wymienić całkowicie podłoże, jeśli nie masz możliwości użyć Nemycelu. Polysect podobno działa połowicznie i nie wybija całej populacji.
Najlepiej wymienić całkowicie podłoże, jeśli nie masz możliwości użyć Nemycelu. Polysect podobno działa połowicznie i nie wybija całej populacji.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 100p
Za 3 tyg. robię powtórkę, bo taki cykl życia ma ziemiórka.
Zobaczymy, czy wprowadzone zmiany pomogą.
Przełożę ją do seramisu na wszelki wypadek.
Zobaczymy, czy wprowadzone zmiany pomogą.
Przełożę ją do seramisu na wszelki wypadek.
U mnie działa RAID do kontaktu. Przyniosłam ziemiórki razem z roślinką z biedronki. Roślinka już dawno w śmietniku, a ziemiórki miały się dobrze. Włączam jak tylko widzę, że coś lata i mam spokój.
-
- 100p
Ja mam mieszankę ziemi z chipsami kokosowymi, a podobno ziemiórki uwielbiają takie rzeczy.
Polysect w zeszłym roku zapewnił mi spokój na długie miesiące. Już jest redukcja o 90%.
Też nie ścigałam ich, bo czytałam że w małych ilościach nie szkodzą roślinie. Dopiero przy przesuszaniu podłoża larwy mogą dobierać się do roślin.
Martwiłam się, że to może jakieś ukryte wciornastki (podobno tylko w nocy można je zaobserwować), wirus mozaiki albo chloroza...
Polysect w zeszłym roku zapewnił mi spokój na długie miesiące. Już jest redukcja o 90%.
Też nie ścigałam ich, bo czytałam że w małych ilościach nie szkodzą roślinie. Dopiero przy przesuszaniu podłoża larwy mogą dobierać się do roślin.
Martwiłam się, że to może jakieś ukryte wciornastki (podobno tylko w nocy można je zaobserwować), wirus mozaiki albo chloroza...
-
- 20p - Rozkręcam się...
- norbert76
Na tym etapie... to za wcześnie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 kwie 2021, o 16:21
Witam , ostatnio przesadzalam moja monstere i od tego czasu jej liscie zaczely sie zwijac a caly kwiat wyglada jak by byl bez zycia, gleba w doniczce wilgotna slonce tez ma i nie wiem co moze jej delegac :(czy ktos moze pomoc !!!

Ostatnio zmieniony 3 kwie 2021, o 00:32 przez norbert76, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Na tym forum obowiązuje przestrzeganie poprawnej pisowni, a więc proszę używać wszystkich polskich liter.
Powód: Na tym forum obowiązuje przestrzeganie poprawnej pisowni, a więc proszę używać wszystkich polskich liter.