Ogródek Gosi cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz.5

Post »

Jolu, ja uwielbiam takie zestawienie. To moje ulubione kolorki. Delikatny róż i mocny fiolet. Polecam ;:108

Małgosiu, ja tak sobie gadam, ale też nie mam siły na totalna przeróbke. Pozmieniam co nieco i na tym koniec. Najgorsze u mnie jest to, że nie umiem pozbywac się roślin, które już przestały mie się podobać, albo bardziej nie pasują do koncepcji.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja powoli powracam do planu, z wyjątkiem rabaty pod dębami, bo tam są "przeszkody naturalne", jak nie wykarczowane pieńki krzaczorów, jakiś pagórek i głazy. No to zrobialm skalniak, choć nie był planowany. I upycham tam różne takie, choć staram się według jakiegoś klucza. Z wiosną i tak część roślin wyemigruje do mojej siostry, ona ma bardzo pojemny ogród, ucieszy się z prezentów! ;:108

Piękny Abrahamek i Acropolis!
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Przy takich widokach to będę miała same różane sny. Chyba będę cichcem musiała zmniejszyć trawniczek na wiosnę :;230 No i posłusznie melduję, że ogród został gruntownie podlany, co prawda potem padało ;:223 ale chyba bardziej na zasadzie, żeby kurz z powietrza spłukać...
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Drzewka i krzaczki to podstawa a potem szalej duszo ....fajnie to ujęłaś już się ich nasadziłam :heja ale teraz jest ich czas na podziwianie bo wiosną nasza uwaga spocznie na cebulowych i bylinach ....Piękne różyczki :D
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agatko, czyli jesteś mądra dziewczynka. :D
Tylko od czasu do czasu jakaś modyfikacja planu nie zaszkodzi.
Bo wiesz, że gusta się zmieniają :roll:

Asiu, ja też podlewałam, ale to i tak chyba mało mimo, że dzisiaj lało u nas porządnie. Podobno następne dni nieciekawe. Taka późna jesień, ale może to i dobrze? Przecież nasze różyce muszą zapaść w sen zimowy.

Beatko, masz rację, że o tej porze roku najważniejsze są sosny, świerki, jodły i inne zimozielone. Nawet bezlistne krzewy tworzą jakąś formę. Potem faktycznie przestaniemy na nie zwracać uwagę. Będą tworzyły tylko tło. Ale nie wyobrażam sobie ogrodu bez nich.

Kolejna różyczka Nicole?
Obrazek

Obrazek

White Cover
Obrazek

Geisha
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U nas też padało. Potrzebny deszczyk i to bardzo, bo już sucho wszędzie było, że aż strach.
Widzę, że i Ty Gosiu wklejasz zdjęcia z sezonu, dla pocieszenia ;) Miło przypomnieć sobie takie widoczki :D
Ja jakoś w ogóle wenę straciłam...ze mnie ciepłolubne stworzenie :lol: Na jesień i zimę zapadam w niemalże "sen zimowy" ;:224 :;230
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Mam podobne rozterki co do roślin, które już rosną :( Nie mam zamiaru nic usuwać, skoro sobie radzi. Szczęście, że zostało dużo miejsca na nowe chciejstwa, wciąż mogę poszaleć :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Witaj Gosiu. Dawno mnie u Ciebie nie było, ale już nadrobiłam straty. Widziałam u Ciebie buka Purple Fountain. Na pewno będziesz zadowolona. To piękne drzewo. Ja mam kilkuletnie, miałam wełnowce i zbierałam je ręką, chemii staram się nie używać. W tym roku na wiosnę opryskałam Promanalem. Nie wiem czy dzięki temu, ale nie było żadnych robali.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, fajnie, że zajrzałaś. Chyba znowu zgubiłam Twój wątek. A może zawiesiłaś działalność na forum? Lecę Cię odszukać.
Ja też jestem ciepłolubna. Dlatego uważam, że taka zima jak teraz mogłaby być do końca, jeśli nie może być wiosna i lato non Stop. Mnie ratuje forum. Tutaj ładuję akumulatory.

Ewo, ja już niestety zaczynam dochodzić do momentu, kiedy trzeba podjąc decyzję, czy coś zostaje, czy wylatuje. Od samego początku sadziłam za gęsto. Teraz trzeba albo rabatę poszerzyć, a to czasami jest niemożliwe, albo ...
Ale zostały mi jeszcze doniczki :D

Asiu, bardzo mi się ten buczek podoba, szczególnie na pokrój. Dużo miejsca nie zajmuje, a jednocześniej zbyt wysoki nie rośnie.
Ja wiosną zazwyczaj zanim jeszcze liście się rozwiną opryskuję rośliny od grzyba i na robale. Chociaż na te ostatnie to bardzo rzadko.
W tym roku prawie nie miałam mszyc. Natomiast mam jakieś inne cholerstwo, które wyżera mi liście. Nie wiem, czy to opuchlaki, ślimaki, czy osówki, czy jak to się nazywa.
Awatar użytkownika
_ninetta_
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 01:19

Post »

Acropolis - potwierdzam, bardzo długo trzyma kwiat i całkiem zdrowa. U mnie zawsze siedzi na niej najwięcej mszyc.

Małgosiu, bardzo chętnie wybiorę się do Rogowa. Umówimy się wiosną :)
Trzeba trafić w koniec kwitnienia magnolii i początek rododendronów, wtedy jest najpiękniej.
Jest tam też dużo gatunków klonów i innych drzew, większość opisana.
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Fiolet z różowym bardzo ładnie się komponuje, podoba mi się także fiolet z białym.
No, ja już nie muszę podlewać, była burza z ulewnym deszczem.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Gosiu, przypomniało mi się, że kiedyś już martwiłam się zżartymi listkami, ale nikt nic nie wiedział:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=17&t=47535 (to irga)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=17&t=45926 (to klon)
tylko na brzozie znalazłam winowajcę - rzucał się w oczy! ;)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7&start=14
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Gosiu,dla ciebie...

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anetko, w takim razie zdaję się na ciebie z ustaleniem najlepszego terminu. Mam nadzieję, że będzie mi pasował.
Także trzeba poczekać do wiosny na konkrety :D

Ja w tym roku nie miałam prawie wcale mszyc. Nie wiem, czy to był efekt wiosennych oprysków?
Te które miałam wystarczyło paluszkami zdjąć.

Gosiu, takie zestawienia kolorystyczne są moimi ulubionymi. Zieleń, róż i do tego fiolet. Biały też pasuje. Powoli te kolory zaczynają dominować w moim ogrodzie. Prawie wszystkie róże są różowe. Do nich dosadzam fioletowe i białe kwiaty. Ciekawe jak to będzie wyglądało jak się wszystko rozrośnie. :roll:

Agatko, myslę, że na pierwszych zdjęciach winowajcą jest inny robal. Jak sama widziałaś te paskudy z ostatniego obgryzają zały liść. My mamy tylko wżery. Ja obstaję przy miniaturowych ślimaczkach, bo takie widywałam i osówkach Czasem mrówki też obgryzają listki. Nie sądzę, że nagle nasze ogrody zaatakował opuchlak.

Gosiu, dziękuję

Kolejna rózyczka. NN kwitnie tylko raz
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18

Post »

Małgoś co porasta pień na ostatnim zdjęciu?
Ślicznie na tym zdjęciu.
Pozdrawiam.
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”