Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
SteniaN
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 kwie 2011, o 18:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Post »

Tula,ja również podzielam opinię wyrażoną przede mną.Tam gdzie mieszkasz jest pięknie ,można poszaleć w ogrodnictwie a jednocześnie rozkoszować się pięknymi widokami.Pozdrawiam. Stenia
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

Tula, jak cudownie w tych Apeninach, wręcz Nostalgicznie ;:226 A jak pięknie Ci pomidory rosną, mi niestety już żółkną liście od dołu, a traktuję je jak gdyby były moim jedynym oczkiem w głowie, a mam jeszcze sporo innych warzyw... Może z powodu tego, że za mało słońca? Sąsiadowi tak orzech podrósł, że w tym roku zakrył cały warzywniak i słoneczko częściowo tylko jest do 16, a później zupełny cień :?
Awatar użytkownika
hancik30
50p
50p
Od: 3 sie 2011, o 11:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W tym roku mam pierwszy raz pomidory w szklarni.Po zbiorach zamierzam zasiać tam jakiś poplon(łubin albo żyto), proszę powiedzcie czy stosujecie jakieś odkażanie gleby przed następnym sezonem? Czy jest to wskazane. U mnie pomidorki będą rosły w tym samym miejscu, na pewno nawiozę tam ziemi pod warzywa (takiej kupionej) oraz mieszanki z kompostownika ale jednak baza pozostanie.
I tak się zastanawiam czy jest wskazane np. posypanie wapnem albo czymś innym i umycie samej szklarenki?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
uki94
200p
200p
Od: 4 mar 2008, o 09:55

Post »

Witam bardzo prosze aby ktoś jeszcze wejrzał na zdjęcia moich pomidorków które umieściłem w poprzednich postach bo na liściach są widoczne żółte plamki.
Lukasz uki94
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

uki94 zapytaj w tym wątku, tam prędzej ktoś na to zerknie fachowym okiem

Maraga pisze:Warunki u Ciebie o niebo lepsze niż u nas,prawda?
Jest cieplej i dużo więcej światła, sezon trwa dłużej. W zamian mamy problemy z suszą i brakiem yyy... potasu albo fosforu, zawsze je mylę. Chodzi o ten związany z zielonym głąbem.

SteniaN pisze:Tam gdzie mieszkasz jest pięknie ,można poszaleć w ogrodnictwie a jednocześnie rozkoszować się pięknymi widokami.
Rzeczywiście jest pięknie, można się rozkoszować widokami. Paradoksalnie podczas brzydkiej pogody bywa najpiękniej, bo to co mgła, chmury i wiatr potrafią stworzyć w górach, to są naprawdę niesamowite rzeczy. Z ogrodnictwem i szaleństwami ogrodowymi jest gorzej. Mamy kawałek "ziemi" przy domu, ale to prawie w pionie jest i już sobie dałam spokój z zakładaniem tam ogrodu. Nakłady finansowe niewspółmierne do efektów. Wystarczy na parę dni zaniedbać i wszystko schnie i zarasta zielskiem. W zimie zsuwający się z góry śnieg zabiera ze sobą wszystko. Żeby utrzymać tam ogródek, to potrzebuję plan od geodety czy tam innego ety, zezwolenie z gminy i porządne tarasy wzmacniane zbrojonym betonem i słupami sięgającymi wgłąb aż do litej skały. I to zrobione przez specjalistów, żeby nie spowodować osuwania się terenu spod drogi, która jest wyżej. Czyli koszty hehehe przekraczające budowę domu. Postawiłam doniczki i tym się zadowalam... bo muszę.

patasko pisze:Tula, jak cudownie w tych Apeninach, wręcz Nostalgicznie ;:226 A jak pięknie Ci pomidory rosną, mi niestety już żółkną liście od dołu, a traktuję je jak gdyby były moim jedynym oczkiem w głowie, a mam jeszcze sporo innych warzyw... Może z powodu tego, że za mało słońca? Sąsiadowi tak orzech podrósł, że w tym roku zakrył cały warzywniak i słoneczko częściowo tylko jest do 16, a później zupełny cień :?
Pomidorasy na tych zdjęciach są zielone, bo szwagier w tym roku codziennie koło nich skacze. Podlewa, pryska, wiąże i chucha. No i miejsce mają dość zaciszne, słoneczne, po tej stronie góry, gdzie mało wieje wiatr. Zaczekaj, na dniach wrzucę fotki z drugiej działki, tej bez oprysków i rzadko podlewanej. Tam ładne są pomidory - owoce, ale już pomidory-krzaki to w większości obraz... no może jeszcze nie nędzy i rozpaczy, ale brakuje im niewiele :;230
Tu w ogóle klimat jest sprzyjający pomidorom. Ale już ogórki... piąty rok nie daję rady. W tym to chociaż tyle się udało, że te kilka ogórków (dosłownie kilka) co zebrałam, nie są gorzkie. Bo w poprzednich latach nie nadawały się do niczego.

PS. W poprzednim poście chciałam o czymś napisać i mi córcia przerwała... i nie pamiętam, co chciałam napisać. Pewnie skłamać chciałam ;:224
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

Tula, czytalam, ze jak ogorki maja za malo wody to sa gorzkie.
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

To prawda, u nas tak jest.. A akurat ogórki to mogłabyś mieć koło domu nawet na tej pionowej ścianie, wystarczy dać sznurki albo siatkę, żeby miały się czego chwycić, tak sobie myślę.
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p
Od: 27 sie 2010, o 11:52

Post »

jak przechowujecie pomidory po zerwaniu, jak są jeszcze niedojrzałe - musiałam sporo zerwać przed opryskiem i teraz zastanawiam się gdzie najszybciej dojrzeją - parapet czy szafka, słonka czy ciemnica? różne wersje krążą, ma ktoś jakąś wypróbowaną?
pozdrawiam
Iwona
Awatar użytkownika
anik
1000p
1000p
Od: 28 maja 2010, o 13:05

Post »

Ja po zerwaniu swoich przed pryskaniem położyłam w ciemnym miejscu. Zrywałam takie zapalone. Po zerwaniu w sobotę dzisiaj większość nadaje się do jedzenia.
Ale poczekaj co napiszą inni. Może ktoś ma również inny sposób.
Pozdrawiam - Ania
Kwiatki u Ani 2
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Leniawka!
Trzymam w kartonie przykryte lekko gazetą codzienną.Ale tutaj czytałam,że szybciej dojrzewają razem z jabłkami(oczywiście zdrowymi).
Pozdrawiam.
11krzych

Post »

leniawka pisze:jak przechowujecie pomidory po zerwaniu, jak są jeszcze niedojrzałe - musiałam sporo zerwać przed opryskiem i teraz zastanawiam się gdzie najszybciej dojrzeją - parapet czy szafka, słonka czy ciemnica? różne wersje krążą, ma ktoś jakąś wypróbowaną?
Myślę, że najlepiej położyć tam, gdzie nikt się o nie nie potknie i nie przydepta;czyli tam gdzie nie będą przeszkadzały. Z postów szanownych koleżanek i kolegów wywnioskowałem, że najlepiej w zamkniętym pudle z jabłkami (bo etylen). Ja osobiście trzymam w torebkach papierowych, torbie plastikowej EKO z supermarketu przykrytej deską, na parapecie w mieszkaniu w bloku, na stoliku na na tarasie na działce(słońce), na szafkach w altance(bez słońca). Wydaje mi się, że wszystko jedno, ale zwracam uwagę, żeby pomidory podejrzane o zarazę nie stykały się ze sobą.
Pozdr:)
Awatar użytkownika
hancik30
50p
50p
Od: 3 sie 2011, o 11:04

Post »

Właśnie suszę pomidory na zimę- są pyszne. Zauważyłam jednak, że niektóre lepiej się suszą a inne wyjątkowo długo i zostaje sama skórka (te które sa bardzo soczyste). Czy możecie polecić swoje sprawdzone odmiany do suszenia na przyszły rok?
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p
Od: 27 sie 2010, o 11:52

Post »

dzięki za podpowiedzi, na dojrzewalnię została przeznaczona osobna półka i część parapetu ;:3
pozdrawiam
Iwona
mousefishyork
200p
200p
Od: 3 maja 2011, o 14:23

Post »

Witam. Mam pytanko co do moich pomidorów. Od miesiąca wszystkie są zielone... pięknie rosną - są już dość duże, twarde jak kamień... ale rosną i rosną a nie zmieniają koloru, jedne w szklarni, drugie w pełnym słońcu. Jeden pomidor to ok. 200gr. Jest kilka takich co mogą mieć ze 250gr albo i więcej !!! Czego im brakuje? Potasu?

... no i podpisuję się do pytania Krzycha - też jestem ciekawa jakie odmiany (aromatyczne) do suszenia?
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

Najlepsza do suszenia odmiana to San Marzano ;:3
Kasia
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”