Ulubione storczyki Art :) cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ulubione storczyki Art :) cz.2

Post »

Wow...ale widok :shock:
Czekam na więcej foteczek...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

No to kontynuuję :)

Skończę o Promenei. Otóż b. ważne jest to, w jakim jest posadzona podłożu.
Najlepiej sprawdziła się dosyć gruba kora z niewielkimi przestrzeniami powietrznymi wewnątrz. Dodałam też kilka małych kępek sphagnum,
a na dnie doniczki warstwa drenażu (u mnie styropian).
Podłoże musi mieć zdolność szybkiego przesychania, aby roślinę można było częściej nawadniać.
Ja czasem moczę ją ok. 15 min. (dodając co jakiś czas parę kropli wyciągu z grejpfruta), a czasem tylko przelewam podłoże miękką wodą.
Nawożę b. ostrożnie, co drugie lub co trzecie podlewanie. Stanowisko ma na oknie północno - wschodnim.
Agita pisze:Asiu Gratuluję kolejnego kwitnienia na lycaste a., mi wydaje się trudnym storczykiem, ten brak liści jakoś mnie przeraża, więc tym bardziej jestem pod wrażeniem kwiatków...

P.S. A czemu nowa schilleriana, czy z poprzednią coś się stało (nie kojarzę, ale może mi się już wszystko miesza- taki tu ogrom informacji)..?
Agnieszko, przekopiowałam spostrzeżenie dotyczące Lycaste aromatica z poprzedniego postu. Dziś już mogę pokazać fotkę rośliny z liśćmi.
Taki właśnie ma cykl rozwoju - najpierw kwitną kwiaty, a przyrościk powolutku sobie rośnie, by 'rozwinąć skrzydła' po przekwitnięciu kwiatów.

Obrazek Obrazek

Pytasz też o moją 'Schillerianę'. Jak widzisz na zdjęciu - mizerotka z niej. Na 3 liście, dwa starzeją się, a najmłodszy jest w porządku. Rosną też nowe korzonki.
Jednak w całości nie wygląda na okaz zdrowia. Mam do nich słabość :wink:

Cdn.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki, Asiu, wszystko jasne ;) [Nie jest jeszcze tak źle z moją pamięcią, uff!]
Rzeczywiście, trochę bida z niej, ale może się jeszcze weźmie w garść (tfu, raczej w liść? :D)- trzymam kciuki!

Lycaste z liśćmi jak nie lycaste, od razu mi lepiej ;)

A promenea niesamowita, ależ będzie soczysty widok! ;:63 Czekamy..!
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Phragboy pisze:Asiu i znowu zakupy, czyżbyś rozciągała parapety :D Szkoda że nie dałem rady być na wystawie, no ale do pracy też trzeba chodzić ;:98
Przemku, Madzia wspominała mi, że Twój przyjazd uzależniony był od pracy. Pozostaje czekać na następną Wystawę :)
A co do parapetów, coś tam wywiozłam do pracy, coś dostała Sąsiadka i miejsce się znalazło. W akwarium natomiast mam jeszcze luz.
A dziś również dla Ciebie mam zdjęcia - jak rozwija się ten mini-kawałeczek Brassavoli perinii od Ciebie:

Obrazek Obrazek

Korzonek wije się jak wąż. Jak widzisz nie zmarnowałam szansy, jest nawet nowy przyrost. Ale kwiatów doczekam...no, może do 80-tki ;:191
Średnica doniczki póki co, 6 cm. Może przez lato trochę podrośnie :)

Teraz dwie z moich hybryd Phalaenopsis. Pokażę dwupędowce, bo w moich kwitnieniach to niezbyt częste zjawisko.

Obrazek Ten po roku odpoczynku tworzy wszystko naraz: 2 pędy, młody liść i mnóstwo korzonków.

Obrazek Obrazek

U tego drugiego udało mi się zwalczyć grzyba Cercospore (środkiem Dithane ultra). Jedna z pozostałości po grzybie, to ta pomazana kropka z obwódką
na środkowym liściu. Roślina zaatakowana grzybem miała zastój w rozwoju. Teraz, podobnie jak u poprzedniej hybrydy - rośnie nowy liść, korzenie
i dwa pędy (drugi na razie zaklinowany - widać na zdj. z prawej)

Cdn.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I na koniec zdjęcie kolejnej łodyżki kwiatowej na Masdevalii Sunset Jaguar. To moja jedyna roślina na podkładce.
I chociaż rośnie na niej b.ładnie (oprócz pączka pojawiają się też kolejne przyrosty), to po kwitnieniu przesadzę ją do podłoża.

Zdjęcie z prawej, to aktualny stan mojego ukorzenionego liścia katlejki (eksperyment w słoiku z wodą).
Młody listeczek ładnie rośnie. Pojawił się też zaczątek kolejnego, co bardzo mnie cieszy :heja

Obrazek Obrazek

Lucynko - Zuzulec, dla Ciebie i uroczego Wojtusia ;:167 ;:167
Baaaardzo ucieszył mnie Twój wpis - znak życia. Czekam cierpliwie na maila. A może w międzyczasie sama do Ciebie napiszę :)
Zaglądaj do nas (nie tylko do mnie). Na pewno się uśmiechniesz ;:196
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14

Post »

Art pisze:Obrazek
Rozszyfrowałaś ją Asiu, jak nic!
Czuję, że moja Promenea (z dwoma pędami i trzema kwiatami) ze wstydu się zarumieni :roll:

Pozdrawiam,
Ewelina
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Art pisze:
Oto zdjęcie pączków Promenei.

Tak jest naookoło. Jak rozkwitnie, będzie ładne ;:3
Ładnie!!! Cóż za skromność ;:224 będzie pięknie ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30

Post »

;:138 ;:138 dla dwupędowców ładnie przyrastają najwidoczniej dobrze im u Ciebie reszta też ładnie rośnie ;:224 ;:224
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Asiu,opis w Twoim stylu, ;:138

A Promenea!,podpisuję się pod Mambą. ;:108
Skoro nawet Ewelinkę zawstydziłaś!!!...
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Henryku, to NIE Ewelinkę zawstydziłam, tylko - jak napisała - Jej Promeneę :)
Moja na początku uprawy tak mi działała na nerwy (że nie wiem o co jej chodzi???), że chciałam się jej pozbyć.
Może się wystraszyła (ha,ha - podobnie jak moja hoja, która już została obiecana Cioci i wtedy po 9 latach bezkwiatowych zechciała nagle zakwitnąć :twisted: )
Tak więc różne są sposoby na kwitnienie, a ja tam o jakichś warunkach uprawy piszę... ;:191

Ewelino, Mambo, Julitko, Henryku - dziękuję :)
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Asiu- u Ciebie cudnie znowu... Promenei zazdroszczę. Moja się aklimatyzuje, ale zgubiła kilka liści.

Dwupędowe falki wyglądają niesamowicie. Ależ będzie widok, jak zakwitną...

Katlejka -reanimka nieźle sobie radzi. Widać wiosna pobudziła ją, może zdązy wypuścić kolejną psb. Ściskam za nią kciuki ;)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
akwarybka
500p
500p
Od: 23 maja 2010, o 01:00

Post »

Ale się tu dzieje... Będzie mnóstwo kwiatuszków! :tan Czekam niecierpliwie! ;:65
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Asiu tak dawno mnie tu nie było i tak dawno tu nie pisałam... ale jak zobaczyłam zapączkowaną Promeneę to jak tu nie zostawić śladu?? ;:109 Czy zaczęła już otwierać kwiatuszki?? znając Ciebie to pewnie potrzymasz nas w niepewności do otwarcia wszystkich kwiatków.. a my chcemy już ! stopniowo! :D Bo jak pokażesz nagle całą rozkwitniętą to będziesz odpowiedzialna za kilka zawałów serca, w tym mojego też ;:106 ;:112
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko, Basiu, Moniu, dziękuję Wam za odwiedziny :)
Zabka_Monis pisze:Asiu ... ale jak zobaczyłam zapączkowaną Promeneę to jak tu nie zostawić śladu?? ;:109 Czy zaczęła już otwierać kwiatuszki?? znając Ciebie to pewnie potrzymasz nas w niepewności do otwarcia wszystkich kwiatków.. a my chcemy już ! stopniowo! :D Bo jak pokażesz nagle całą rozkwitniętą to będziesz odpowiedzialna za kilka zawałów serca, w tym mojego też ;:106 ;:112
Ojejjj, nie pomyślałam o tym w kontekście 'zawałowym' ;:24 (na wszelki wypadek lekarz w pogotowiu ;:16 ) :D
A tak na poważnie, to najczęściej nie czekam na pełny efekt, tylko prozaicznie - brak mi czasu na częste uaktualnianie fotek.
A Promenea przy tej zimnicy otworzyła zaledwie jeden kwiatuszek, a reszta nawet specjalnie nie rośnie. Pewnie pąki czekaja na ;:3
Prędzej rozkwitną pąki cambrii 'Geyser Gold' :)
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

To czekamy cierpliwie, co robić ;:65 Widzę, że u Ciebie przyszedł czas na "żółtaski" :)

Asiu, a jak ma się Twój chorowitek z plamami na listkach? Nie piszesz- mam nadzieję, że to oznacza dobre wieści?
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”