Moja skromna działka Ada.kj cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Re: Moja skromna działka Ada.kj cz.3

Post »

ada.kj pisze: Jolu - myślę o ścieżkach trawiastych ale przy rabatach kwiatowych, natomiast przy warzywniaku raczej nie , gdyż ten kawałek przekopuję razem ze ścieżkami. Przy nich zastosuję chyba rollbordery położone na ziemi. Później łatwo je zwinąć przed kopaniem.
Dzięki Aduś za pomysła :) Jeszcze kombinuję czym by wyłożyć te ścieżki...
x-d-a

Post »

Krysiu, piękne te białe lilie ;:63
Co do ślimaków, to ponieważ ja z założenia w tym roku nie stosuję chemii w ogrodzie, to i na ślimaki nic nie wysypuję. Czasami jak mi taki już wejdzie pod nogę, to...nie, nie, wyrzucam go za płot :;230 I muszę Ci powiedzieć, że nie mam ich ani mniej, ani więcej jak w zeszłym roku, kiedy sypałam Ślimakol, czy coś w tym rodzaju.I nie boję się, że mi któryś psiak zje to świństwo, i kaski nie wydaję...
Dzisiaj piękna pogoda ;:3
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Daluś. Dzięki, ale to są jasnobeżowe lilie, może we wczorajszym pochmurnym dniu one takie jasne wyglądają. :D
Ja w tym roku zaczęłam walkę ze ślimakami, gdyż nigdy nie miałam pomrowów, a w tym roku jest pełno. W dodatku zjadły mi całkowicie sałatę kruchą - o dziwo nie ruszyły sałaty rzymskiej, pierwszy rzut ogórków, dobrały się do fasolki szparagowej, nie mówiąc o hostach, jezyczkach, itd. A przy tym one są takie wstrętne bleeeee. Dzisiaj piękna pogoda do roboty w ogródku, ale musiałam zostać w domu, gdyż miałam kilka innych spraw na dziś zaplanowanych. :evil: Jutro ruszam od rana.
Wczoraj mimo rannego deszczu było co robić w ogrodzie. Musiałam zrobić trochę porządku z piwoniami - gdyż mimo spódniczek i podwiązania drucikami część kwiatów leżała na ziemi, wiele już przekwitło. W tym roku rośliny mając tak dużo wody są wybitnie wybujałe i kwiatostany mają bardzo ciężkie. Jeszcze jednak sporo piwonii jest w pąkach, więc jeszcze jakiś czas będą cieszyć oczy.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Krysiu, pokażę Ci ścieżki trawiaste. U mnie tylko na razie, ponieważ rabatki kwiatowe powstały w większości tej wiosny. Przedtem był tam trawnik. Nie bardzo mi się podobają i w przyszłości na pewno czymś je zastąpię. Czym? nie wiem jeszcze. Największy problem sprawia wykaszanie trawy, mimo, że kupiłam już elektryczne nożyce.

Obrazek
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
maria5
1000p
1000p
Od: 18 wrz 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

My mamy łatwiej w walce ze ślimakami bo mamy ogrody przy domu ale jak Krysia dojeżdża to musi coś stosować one najbardziej grasują po deszczu i ja też nieźle sobie z nimi radzę bez chemii :lol: Różyczki śliczne i lilie u mnie dopiero smolinosy zakwitły :lol:
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Krysiu,
jak duży kwiat ma Mirato? Zdjęcia w necie nie oddają proporcji. :(
Fajnie prezentuje się lilia jasnobeżowa! :D Też ją posadziłam ale się ociąga z kwitnieniem ;:65
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich wieczorkiem.
Basiu. Mnie się podobają te Twoje ścieżki trawiaste. I nie trzeba ich bez przerwy odchwaszczać. Wydaje mi się, że roboty jednak będzie zdecydowanie mniej i łatwiejszej. Nie wyrabiam już - z jednej strony kończę z drugiej już powinnam robić, nie mówiąc o rabatach, które też bez przerwy zarastają chwastem. Masz takie ładnie zarośnięte te rabaty, aż nie chce się wierzyć, że to w tym roku były zakładane. Na wyłożenie płytkami jakimiś czy kamieniami nie zdecyduję się gdyż wg mnie to za duży koszt. Bardzo mi się podobają ścieżki z kamieni polnych, ale takie można robić przy domu, a nie w ogrodzie działkowym.
Marysiu - masz 100 % racji na temat ślimaków. Ja najczęściej docieram na działkę koło 10-11. O tej porze z reguły już ślimaków nie widać. Gdy pada, nie będę jechać godzinę na działkę by pozbierać ślimaki. W zbieranie można się bawić przy domu, gdzie jest się codziennie.
Ewuś. Mirato jak na różę okrywową ma piękny duży kwiat około 10 cm. Bardzo jestem zadowolona z tych różyczek. Sadziłam je jesienią, pięknie ruszyły teraz wiosną, będzie to chyba zdrowa róża, gdyż jest z ADR.
Dzisiejsze zdjęcia Mirato
Obrazek
I jeszcze inne różyczki, które zaczynają kwitnąć
Obrazek
Alinka
Obrazek

Obrazek
Rumba
Obrazek

Obrazek
Abraham Darby
Obrazek
Westerland
Obrazek

Obrazek
Wiliam Szekspir - kwiaty pod swoim ciężarem opadają w dół
Obrazek
Obrazek
zaczyna kwitnąć Bonica, sadzona wiosną ubiegłego roku, już zajmuje ponad metr, obsypana jest pączkami
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

C.d. Żeby nie było, że tylko róże u mnie kwitną
Obrazek
Zaczynają ostróżki, z tym, że wiele podjadły ślimaki, więc na kwiaty będę musiała poczekać
Obrazek
powojnik bylinowy Bluish Violet
Obrazek
szałwia muszkatołowa
Obrazek
zaczynają kwitnąć goździki - chyba są dwuletnie, gdyż w ubiegłym roku siałam je, a w tym roku porosły krzaki około 80 cm wysokości obsypane pączkami
Obrazek

Obrazek
czosnek niebieski
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu pięknie u Ciebie kwiaty kwitną . Jednak mnie dzisiaj zachwycił powojnik bylinowy Bluih Violet . Jest po prostu PIĘKNY ;:138 . Czy mogłabyś zrobić zdjęcie w całości , jak wysoko rośnie , jakie stanowisko :?: Zauroczył mnie i będę poszukiwała go w Szczecinie ;:108 .
Z tego zdjęcia wnioskuję , że rośnie w kępie :shock: . Krysiu , a może można zebrać nasionka :?: :?: Proszę napisz coś o nim . Jeśli dobrze pamiętam już w ubiegłym roku zwróciłam na niego swoją uwagę , ale jakoś w natłoku zachwytu nad różami zapomniałam o tym ślicznym powojniku .
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuś. Powojnik bylinowy rośnie u mnie na wysokość około 80 cm. Można go puścić jako roślinę zadarniającą, ale ja go mam koło róży, więc wolę, aby był w pionie - więc patyczek i cienki drucik. Spróbuję zebrać nasionka i mogę Ci wysłać. Nie wiem tylko czy wymaga przemrożenia nasion, czy nie. Trzeba będzie popróbować. On na zimę zanika, tak jak wszystkie byliny, wiosną się przycina i wybija na nowo.
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu jeśli będziesz mogła , zbierz nasionka ;:180 - a ja będę tak i tak patrzeć w ogrodniczych czy można będzie kupić :shock: .
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Krysiu, śliczne te Twoje róże, mają tak dużo pąków. Szczególnie podoba mi się Alinka. Mam ją też, ale ledwo odbiła od ziemii. Chyba miejsce jej nie pasuje. I Westerland już zakwitł, mój zmarzł i chyba jeszcze trochę będę musiała poczekać na kwiatki, a to moja ulubiona róża.
Tłustą ostróżką mnie zachwyciłaś, a na szałwię nie mogę się napatrzeć. Jadzia Jakuch już mi obiecała nasionka :tan
Moje trawiaste ścieżki wymagają ciągłego cięcia. Są kręte, a rabatki ograniczają drewniane plastry, więc nawet elektryczne nożyce nie zapewniają bezproblemowego cięcia. Myślałam o żwirku, takim czerwonawym, jaki wysypują pod budowę autostrad. U nas wybiera się go z hałd pogórniczych, więc może nie było by problemu z zakupem i ceną chyba też. Ale na razie to tylko luźny pomysł.
:wit
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Ado ;:196
Piękne Twoje różyce, u mnie dopiero odrastają od korzeni.
Piwonie równie urocze, podoba mi się zwłaszcza ciemna. :D
Goździki fantastyczne, ile rodzajów, te z nasion najpiękniejsze, chyba Chabaud ?
U mnie też plaga ślimaków, obgryzają co się da, aż strach posadzić maleńką rozsadę.
Pozdrawiam serdecznie. :D :D
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

Krysiu- gdzie Ty to wszystko mieścisz? Co zajrzę, to kolejne piękności! Te błękity obłędne. Powojnik trafił na listę do upolowania!
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

No !
Nareszcie kwitną ci te goździki z siewu.
Ale i tak w zeszłym roku były ładniejsze :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”