Jacek P.... pisze:Smakowicie ale trochę ubogo, bo u mnie teraz w garnkach dynie, cukinie, papryki - czyli wszystkie jesienne smakowitości. Ale wiem - jak ktoś nie lubi nowości, to się takich rzeczy nie tknie. Dziś na obiad był pasztet z marchwi po szwedzku. Pychota! Jakby komuś się znudziły schabowe albo buraki to zapraszam do mnie
Jacku chętnie poznam nowości! Te lepsze niż buraczki, i!
Dziel się przepisami z nami !!! Nie bądź taki...
Sam gotujesz? wow...
Ja niestety robię pasztety nie po szwedzku ale po staropolsku i podaję na śniadanie do chleba po wiejsku albo na ciepło na kolację.
Podaj przepis na ten pasztet marchewkowy... bo starszliwie jesetm ciekawa jaki skłdnik sprawia, że jest nowością obiadową.
Chętnie też poznam przepisy na nowoczesne potrawy z dyń cukiń papryk, które nie są tak ubogimi daniami jak te, które ja gotuję.
Ale nam się kulinarnie u Joli zrobiło ... no ale w ogródkah o wszystkim się rozmawia
z cukini sa bardzo dobre kotlety cukinię się obiera kroi na plastry grubości ok 1-2cm obtacza w jajku i bułce tartej i na patelnię (można dodać przyprawy różne jeśli ktoś lubi)
A oto przepisy (Jolu mam nadzieję, że się nie pogniewasz?)
placki z cukinii
cukinia
2 łyżki śmietany
2 jaja
4 – 5 łyżek mąki
2 ząbki czosnku
sól Cukinie obrać, wydrążyć środek z pestkami i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, następnie wycisnąć ją jak się da najlepiej. Do tak przygotowanej cukinii dodać jaja, mąkę, śmietanę, czosnek i sól. Ciasto dokładnie wymieszać ( jeśli jest za luźne trzeba dodać jeszcze mąki). Smażyć na złoto – brązowy kolor.
można dodać jeszcze: ser żółty z tych ostrzejszych, czasem natkę z pietruszki.
Placki cukiniowo-ziemniaczane
1/2 kg cukini
1/2 kg ziemniaków
2 sztuki jajek
1 sztuka cebuli
1 sztuka marchewki
1 szklanka mąki przennej
sól
pieprz
Jedną średnią cukinię obrać ze skórki i wydrążyć środek z pestkami. Następnie zetrzeć na tarce na dośc małych oczkach, tak aby powstały cieniutkie wiórki, takie jak na surówkę z marchewki (jeśli dodajemy do naszych placków marchew to zetrzeć ją tak samo). Do ziemniaków i cebuli użyć tarki o tych samych oczkach albo lepiej specjalnej do placków ziemniaczanych. Startej cukini i ziemniaków powinno być mniej więcej tyle samo objętościowo, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby było dużo więcej ziemniaków, to już rzecz gustu. Teraz wystaczy wymieszać warzywa z jajami, mąką i przyprawami. Mąki dodajemy tyle, żeby placki podczas smażenia dały się bez problemu odwracać, ale radzę dosypywać ją z umiarem, bo jeśli przesadzimy, placuszki mogą okazać się za twarde. Jeszcze jedna rada, uważajcie, żeby Waszych placków nie przesolić, bo będziecie musieli utrzeć dodatkową porcję ziemniaków, żeby wchłonęły nadmiar soli. Placki smażymy na większej ilości oleju, na niezbyt dużym ogniu, najlepiej małe i cienkie porcje, takie wychodzą najsmaczniejsze
Pasztet
3 szklanki cukini startej na grubych oczkach
3 cebule pokroić na drobno
1/2 szklanki oleju
1 1/2 szklanki bułki tartej
20 dkg sera żółtego, startego
4 jaja (białka ubić)
garść pietruszki
wegeta,
Etapy przygotowania
1. Wszystkie składniki wymieszać na końcu dodać ubitą pianą z białek. Przełożyć do keksówki i piec około 1 godzine w piekarniku nagrzanym do 150-180stopni średnim ogniu. Na przystawkę i do pieczywa.
Ojejku co tu się dzieje ,do obiadu jeszcze sporo czasu a mi się jeść zachciało ;:8 i co mi pozostało jedynie się oblizywać ! Magduś ja się nie obrażę ,możesz częściej przepisiki podawać .Bo co teraz będziemy robić w zimie o żarciu gadać hi hi i się objadać ,Ja do łazanek dodaję jeszcze pieczarki podsmażane ,też pychota
To jakieś szaleństwo...Łazanki - pycha - dawno nie robiłam, więc muszę to nadrobić koniecznie
Panierowane cukinie u mnie też lubią. A za surówkami i sałatkami wszelkiej maści wszyscy przepadają. Chociaż z tym mam dobrze.