Kuchnia, zioła i przyprawy

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2777
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Joasiu, nie ma się co zastanawiać. Pierożki mają wzięcie. Znikają błyskawicznie. Najtrudniej podjąć pierwszą próbę. Potem już jak po maśle :D
Podaj adres na pw, to Ci wyślę czarnuszkę.

Daga, ale mi się zachciało takich ziemniaczków. Do tego jeszcze szklaneczka zsiadłego mleka albo kefirku. Mniam. Myślę, że również można je grillować w ogrodzie. Dodatkowa atrakcja na ciepłe lato. Jak możesz to wstaw tutaj wizualizację ziołowych ziemniaczków. Może inni też się zachęcą, choć ja i bez fotek poczułam głód na takie smakowitości. Wiem, że trudno przy rodzinie cykać fotki np. ziemniakom (ja to robię po kryjomu :roll: )

Już mam pierwsze konkretne plony w postaci cukini. Postanowiłam ją nadziać. Z racji protestów moich panów i nie stosowania mięsa, trzeba było sobie radzić inaczej i zastąpić je soją. Soja granulowana świetnie się do tego celu nadaje.

Na początek zmiksowałam w blenderze : czosnek, paprykę, cebulę, brokuła. Poddusiłam to wszystko na patelni. Na koniec mieszam uduszone warzywa z ugotowanym ryżem ,nasączoną soją i jednym jajkiem. Doprawiam do smaku solą, pieprzem , curry, ostrą papryką.
Cukinie wydrążam i mikrofaluję z 20 min aby trochę zmiękły. Potem je nadziewam farszem i dalej mikrofaluję ok. 30-40 min. Podaję z sosem pomidorowo paprykowym. Raczej jest to szybkie danie. Można nieco wcześniej przygotować. Można jeść jako główne danie lub przystawkę.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Yoannak
500p
500p
Posty: 607
Od: 2 kwie 2011, o 22:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: prawie Wrocław

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Oj a ja nie mam mikrofalówki :roll:. U mnie niestety mięso musi być, więc ja nadziewam cukinie mięsem i zapiekam w piekarniku. Ale te Twoje wyglądają palce lizać.
Co do pierożków to szykuję się na weekend, żeby zrobić niespodziankę M.
U mnie cukinia w fazie kwiatków - też pyszne do nadziewania i smażenia, ale na razie zaczekam na cukinie :heja.
Joasia
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2777
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Joasiu, w piekarniku jest też bardzo dobrze. Zwykle robiłam w mikrofalówce na funkcji piekarnika, ale coś mi się w niej popsuło i wywala korki w skrzynce na ulicy :wink: Nie ma u mnie gazu ,a mikrofala sprawdzała się latami i nie przewidziałam miejsca w kuchni na dodatkowy piekarnik. Myślałam, że jakby co to kupię drugą taką samą mikrofalę, ale nie ma jej na rynku. Była cód,miód, ale chyba już nadchodzi jej zmierzch :wink:
Joasiu, ja też chetnie zjadłabym z mięsem, ale tylko dla siebie nie chce mi się robić.
Jeżeli chodzi o cukinie, to już się zastanawiam nad następnym daniem, bo powinnam je szybko zagospodarować. Rosną jak szalone.
Z pierożków M powinien być zadowolony :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2777
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Trochę zaniedbałam wątek kuchenny, ale i gotowanie było u mnie ostatnio takie sobie. Mam nadzieję, że znowu zacznę pichcić, bo zrobiłam wymianę mikroweli na nowy model. I już mam znowu termoobieg, a dodatkowo też gotowanie na parze czego w poprzedniej nie miałam :D

Zatem zabrałam się za pieczenie. Od razu wypróbowałam nowy przepis z internetu na ?chleb mnicha?. Co prawda pod tą nazwą kryją się różne przepisy, ale ten wydał się inny, ciekawy. A mianowicie w skład wchodzą : 350g mąki, łyżka cukru, łyżeczka soli, 2 łyżki drożdży (ja dałam 1/3 kostki świeżych), 1 opakowanie przyprawy korzennej (ja dałam po szczypcie kardamonu, cynamonu i goździków),150g suszonych owoców (w mojej wersji ? morele, śliwki, figi, żurawina, to co miałam w domu pod ręką), szklanka ciepłej wody. Dodałam też z dwie duże łyżki oleju, bo zawsze dodaję do chleba. Najpierw trzeba wymieszać suche składniki, potem dodać wodę i zagnieść ciasto. Następnie dodać pokrojone owoce i dokładnie znowu wyrobić. Odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką. Chleb podwoi swą objętość. Następnie przełożyć do formy chlebowej (keksówki) i pozostawić znowu do wyrośnięcia na ok. 45 min. Po upływie tego czasu hop do piekarnika na 30min. Ja daję temperaturę 190*, ale w termoobiegu jest zawsze wyższa niż normalnie (w piekarnikach) o jakieś 20*
Pewnie jeszcze trochę pokombinuję z przepisem, ale i tak wyszedł smaczny chlebek. Trochę przypomina smakiem dawny ?chlebek turecki?.
Drugi chleb już raczej tradycyjny wypiek z dodatkiem ziaren słonecznika. Mój chlebek ?mnicha? jest słodkawy i wyśmienicie nadaje się do podjadania z dżemami lub samym świeżym masłem.
Obrazek Obrazek

?Pozazdrościłam? jednej z naszych formowych koleżanek, zakupu brzoskwiń na przetwory. Ponieważ mieszkamy nie tak daleko siebie, dostałam namiary na brzoskwiniowy sad i ?. Zakupiłam 30 kg dorodnych brzoskwinek. Dwa popołudnia stałam przy garach, aby nie zmarnować tego dobra. Aby nie było zbyt monotonnie, to wymyśliłam sobie różne przepisy. Zrobiłam kilka kompotów z dodatkiem kadramonu, goździków i anyżu gwiaździstego. Następnie blanszowane połówki brzoskwiń w zalewie (też z dodatkami smakowymi). Zrobiłam też musy (zblendowane i przesmażone), brzoskwinie z dodatkiem przemrożonej aronii, itp. Najbardziej jednak przypadł mi do smaku dżem z brzoskwinek z dodatkiem startego imbiru, skórki cytrynowej oraz soku z całej cytryny z dodatkiem ekstraktu migdałowego. Naprawdę interesujące połączenie. Takich dżemów w sklepie nie ma. I właśnie o te niespotykane smaki mi chodzi w całej zabawie w robienie przetworów Obrazek Obrazek

No i oczywii zrobiłam ciasto z owocami (brzoskwinkami) :D Obrazek Obrazek
Fotki : przed pieczeniem i po. Jakby ktoś chciał przpis, to wstawię.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2777
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Oj , zdaje mi się że tylko ja siedzę w kuchni. Ale co zrobić? jeść trzeba. A jeszcze gdy się posadziło w ogrodzie warzywka, to trzeba je jakoś zagospodarować. Posadziłam mieszankę nasion dyń. Część jest niby ozdobna a część konsumpcyjna. Chociaż wyczytałam, że wszystkie dynie są jadalne jeżeli są młode i mają miękką skórkę. Z jedną taką nijaką postanowiłam się rozprawić tak jak z cukinią, czyli nafaszerować. Muszę przyznać, że bardzo wszystkim smakowała z dodatkiem sosu zrobionego na bazie jogurtu ze świeżych ogródkowych pomidorów.

Obrazek
Na farsz składały się duszone warzywa (papryka, marchewka, seler cebula i czosnek) oraz granulat sojowy (w dalszym cigu nie jemy mięsa) i gotowany ryż. ynia była w środku przyprawiona olą i curry a następni zmiekczona w mikrofalówce. Po nadzianiu farszem piekłam 30mn w 180* z mikrofalą 90.
Zjedliśmy po ćwiartce na łepka i tyle zstało na "potem" :D Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
X-j-a
50p
50p
Posty: 61
Od: 16 sie 2012, o 12:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Bardzo apetyczny przepis, u mnie też takie małe dyńki rosną, będę próbować.
Awatar użytkownika
marika2006
200p
200p
Posty: 278
Od: 24 kwie 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Sanok/Podkarpacie
Kontakt:

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Nie mogę się doczekać wykorzystania Twojego przepisu na cukinie :)
Pozdrawiam cieplutko i kolorowo :)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=55916" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Witaj Olu :wit
Wpadłam do Ciebie i siedzę już drugą godzinę :D Oderwać się nie mogę takie tu u Ciebie pyszności :D Szaszłyczki grillowane wyglądają niesamowicie, pasztety że ślinka cieknie, naleśniki szpinakowe będą mi się śnić a choinka z ciasteczek ląduje na pierwszym miejscu listy "konieczności" na najbliższe Święta :D Wspaniały wątek ;:215
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2777
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Dziewczny kochane, dziękuję ;:180 dziękuję ;:180
Trochę zaniedbałam wątek, ale na usprawiedliwienie mam to, że byłam na urlpie. Jadłam tam non stop. Dawali, to i nie było możliwości sobie odmówić. A jakie deserki ;:224 Nawcinam się za wsze czasy. Teraz będę musiała wprowadzić "kuchnię dietetyczną" . Coś mi się stało z ubraniami. Jakoś się pokurczyły (szczególnie w pasie ;:oj ).
Przede mną wielkie dyniowe wyzwania. Dynie rosną i mruczą. Zupka z nich będzie z całą pewnością zrobiona i oczywiście dżem z dodatkiem pomarańczy. Podczas urlopowania podglądałm różne tamtejsze potrawy. Podawali nam dynię w formie surówki. Tak startą jak marchewka na grubych oczkach. Myślę, że do niej można zrobić jakiś sosik co pdniosłoby znacznie jej wartość smakową. Może by dodać zmielonych orzechów włoskich ... Podawana też była na ciepło, krojona w kostkę. Gdby ją doprawić po swojemu też mogłaby uchodzić za ciekawe danie. Przetestuję potrawy z dyni na sobie i opiszę efekty :D
W kolejce czeka także aronia do przetworzenia. Dżemy nie znajdują zrozumienia u moich panów. Leżakują na półce jeszcze zeszłoroczne. Nalewka też nie wykończona ... trochę zostało... Pewnie z tegorocznych zbiorów zrobię sok.

Obiecuję, że choć jedno danie na tydzień tutaj zamieszczę :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2777
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Ostatni tydzień borykam się z przeziębieniem grypopodobnym, co nie zachęca mnie do stania w kuchni. Jednak coś muszę robić z dobrodziejstwem dyniowym, które rośnie na potęgę. Eksperymentuję z potrawami z dyni. Nie wszystko mi bardzo smakuje, ale ... trzeba szukać swego smaku.
Zrobiłam dość prostą potrawę : DYNIA ZAPIEANA Z RYŻEM POD BESZAMELEM:
Dynię utarłam na tarce, cebulę, czosnek , paprykę, pora, pkroiłam w drobną kostkę. Dusiłam całość doprawiając solą, pieprzem i curry. Ryż ugotowałam i ułożyłam go jako pierwszą warstwę w naczyniu żaroodpornym. Drugą warstwą była uduszona dynia z warzywami. Całość polałam beszamelem wymieszanym ze startym żółtym serem. Wszystko do piekarnika na 20min w temp 200*
Synowi smakowało. Ja nie byłam zachwycona. Brakowało mi mięsa :D Obrazek Obrazek

Dzisiaj nstępna próba z wykorzystaniem dyni, czyli DŻEM Z DYNI Z DODATKIEM PIGWOWCA JAPOŃSKIEGO:

1kg dyni obrałam i sarłamna tarce. Dodałam także utarte owoce pigwowca, 0,5kg cukru, wnętrze laski wanilii, 2 laski cynamonu, kilka ziaren kardaonu rozgnieciogo w moździerzu. Całość zgotowałam i utrzymywałam n młym ogniu ok 30-40 min. Następnie dodałam jedną pomarańczową galartkę. Gd się rozpuściła, gotowałam jeszcze kilka min. Następnie włożam do słoiczków. Z tej ilści wyszło mi ich 4 szt. Smak zaskakujący. Pigwowiec nadał specyficzny aromat. Całkiem dobry smak, ale wolę chyba moją pierwszą wersję , czyli dżem dyniowy z pomarańczą. Przepis znajduje się na poprzednich stronach tego wątku. Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2777
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Przetworów z ogrodu ciąg dalszy :

W tym roku wyjątkowo obrodziła Rajska Jabłoń. Kwitła obficie, ale i owoców nie poskąpiła. W zeszłym roku zrobiłam jabłuszka w zalewie octowej. Moi panowi jakoś nie kwapili się do podjadania. Sama zostałam na placu boju. Teraz wyciągnęłam chyba już ostatni słoiczek i o dziwo, wypowiedzili się o owocach tam znajdujących brdzo pochlebnie. Biorę to jako zachętę i jak mi zostanie jeszcze jabłuszek, ponowię ten przepis. Na razie chciałam je wykorzystać w jakiś inny sposób. W necie znalazłam przepis na mus z rajskich jabłuszek. Musiłam go nieco zmodyfikować, bo nie wyszło mi tak jak powinno. W przepisie miałam jabłuszka upiec w piekarniku (powinny nabrć smak pieczonego jabłka), ale nie nabrały. Może podam mój perzerobiony przepis na :

MUS Z RAJSKICH JABŁUSZEK
2kg jabłuszek zagotować wminimalnej ilości wody. Podczas gotowania rozgniatać je. Gdy będą już miękkie przetrzeć przez sito. Ja zopatrzyłam się w przecierak do warzyw, ale pewnie to jakaś niedoróba, bo kiedyś, dawno, dawno temu moja mama miała taki sam i ... dział. Mój niestety nie :( Przecierałam zatem łyżką, bo pałka do ucierania w makutrze gdzieś została zapodziana. Po mozolnym przetarciu owoców, dodwałam stopniowo cukier do odpowiadającej mi słodkości. Gotowałam na małym ogniu z cukrem i laską cynamonu. Potm w słoiczki i zapasteryzowałam. Obrazek
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2777
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Rajskich jabłuszek ciąg dalszy. Zrobiłam konfiturkę , mniam :D Następna z dodatkiem laski cynonu i krojonym imbirem robi się już czwarty dzień. Jutro zpakuję w słoiczki.
Obrazek

Zainspirowana Asi (Asmy) przepisem na wianuszek drożdżowy z kapustą, wykombinowałam inną wersję. A mianowicie:
PIERÓG DROŻDŻOWY NADZIEWANY
Fasz zrobiłam z : cebulki, czosnku, rokuła i ostrej czerwonej ppryczki. Doprawiłam do smaku i udusiłam.
Ciasto drożdżowe : 0,5kg mąki, 4 żółtka, szcypta soli, cukru, przyprawa curry (na kolor, można dodać samej kurkumy odrobinkę), 5dkg drozdży i 1/3 szklanki mleka. Białka przydały się do psmarowania pierogów przed pieczeniem. Jeżeli ktoś wyrazi taką chęć , to napiszę jak przygotować ciasto, ale to w każej ksiżżce kucharskiej taki podstawwy przepis się znajduje. Piekłam perzez 30 min w 190* Może ciut za długo, bo wyszły takie ciemiejsze. Niemniej nie przypaliły się:
Obrazek Obrazek

Ostatnim czasem zacchłysnęłam sięsztuką carvingu w warzywch i owocacg, czyli ich zdbienia przy pomocy "narzędzi". Co prawda zcnam od prostych czynności, ale za jakiś czas może uda mi się coś wystrugać. Na razie jestem na etpie kompletowania różnych akcesoriów. Ksążka także już zamówiona i będę się bawiła. Świąteczne potrawy powinny być w tym roku specjalnie udekorowane :D
Obrazek

Na początek zrobiłam FASZEROWANE ZIEMNIAKI Z PIECZARKAMI

Obrazek Obrazek Obrazek

Wydrążyłam ziemniaki przy pomocy specjalnej sprężynki (drucika). Zkup placowy za 4 zł :D , a ile zabawy :D Po wykrojeniu pozostaje jeszcze sprężynka z wewntrz ziemniaka. Można ją upiec jak frytkę :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

ło matko ;:oj ale Ty zdolna bestia jesteś :D

To ja ci jeszcze podpowiem, że takie ozdóbki, ale robione z twardych jarzyn typu marchewka, można przechować pasteryzując. Ja znam tylko jedną zalewę, którą zastosowałam (tylko raz z resztą) - jak do korniszonów, ozdóbki wrzucasz do słoików, zalewasz, pasteryzujesz i masz pod ręką. O ile dobrze pamiętam to marchewka trochę zmieniła kolor :D

fajna ta spiralka z ziemniaka też
Awatar użytkownika
olgawro
200p
200p
Posty: 236
Od: 21 paź 2011, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wrocław

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Witam super przepisy tylko bardzo pracochłonne lubię takie dania.Ja też dostałam dynię chyba waży z 10 kg na razie leży na balkonie i czeka.Zastanawiam się co z niej zrobić. Pozdrawiam i zapraszam do mojej działeczki :wit
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1349
Od: 1 lis 2008, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

;:63 za pomysły ciekawy wątek ;:180 dla założycielki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”