Parę dni temu wniosłem wszystko na zimowisko, niektóre z kwiatami. Jednak niewielka gromadka spędzi zimę na dworze, Pediocactus, Austrocactus, większość Echinocereusów i niektóre Escobarie:

To ich pierwszy raz, mam nadzieję, że przeżyją.
Napisane,że wytrzymuje do -15*C. W ostatnichm roku tyle nie było, a w przedostatnią zimę u mnie na północno-wschodnim Mazowszu -12*. Trzymam kciukitom_ek pisze:A jakiś miesiąc temu wypuściłem parę roślin na wolność, (...) ale Agava utahensis to inna bajka:
W zeszłą zimę przechowywałam kaktusy w mojej piwnicy w bloku. W tak lekkie zimy, jak są ostatnio, w piwnicy było +18*C. Przezimowaly dobrze, lecz niektóre zaczęły rosnąć mimo totalnych ciemności.leszek2 pisze:Ja Moje muszę trzymać w piwnicy ale zimowisko się sprawdza,bo jest suche,może tem.
trochę wysoka 14-16 stopni,ale nie padają.
Tomku - łupki to skały metamorficzne czyli przekształcone - te które mają wykwity na powierzchni ziemi to zazwyczaj zmienione skały magmowe czyli zazwyczajtom_ek pisze: Ciekawa rzecz, spodziewałem się, że kamień będzie osadowy, tymczasem kwaśny jak zajzajer: 4,5-5, może to zasługa tego, że górkę porastają głównie sosny.