Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 6

Post »

Beatko, miałam go już w ubiegłym sezonie, więc smak znam, z nasionkami nie ma problemu.
Najwcześniejszego nie miałam.
Magduś, nie smutaj, u Ciebie też dojrzeją. :D

Gieniu, w tym roku wysiewałam z własnoręcznie pozyskanych nasion, rok wcześniej dostałam nasionka od Beatki besi.

Pozdrawiam Irena
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

:wit Irenko. RAF od Ciebie nadal zachowuje się niekonwencjonalnie . Główny pęd zakończył się parasolem kwiatów , wokół którego wyrosło 3 pędy boczne. Zostawiłem jeden i jeden poniżej. Ciekawe czy zachowają się tak samo jak główny?

Obrazek
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

whitedame dziękuję za odp ;:136
Jrka tylko pozazdrościć ;:215
kaLo u mnie podobnie zachowują się niektóre w foliaku :D Po środku kwiatostan i od 4 do pięć rozstrzepień. Robię mały eksperyment.Pozostawiłam te rozszczepione ale jednego prowadzę dalej na wysokość a nastepnym obcięłam stożki ponad kwiatostanem. Zobaczymy czy dadzą radę się wykarmić.
Cieszę się że i inni chwalą się swoimi pomidorkami bo u mnie dopiero zaczyna się pierwsze kwitnięcie a w foliaku drugie kwitnięcie. Jakoś pogoda w tym roku długo moje pomidorki nie rozpieszczała. Będę piszczeć z radości jak doczekam się kiedyś pierwszego do konsumpcji. ;:173
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

U mnie najlepiej w gruncie wiąże Pikuś od Aimme. W gronie około 6 -8 szt średniej wielkości pomidorów. Ciekawa jakie będą w samku.
Asia
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Jolu, dziękuję :D

Janusz, ten Raf to jakiś odmieniec jest, a miały być takie extra nasionka, zagramaniczne. :D
Z ciekawości obejrzałam swoje, mój gruntowy też jest samokończący, a chyba nie powinny być takie. :shock:
Posadziłam na rabatce z kwiatkami, nieźle rośnie, ja najczęściej prowadzę na dwa pędy, drugi pęd też jest samokończący.

Obrazek

Obrazek

Tunelowy sprawuje się o wiele gorzej,, jest z rozsady wysianej o miesiąc wcześniej, niekończącego wzrostu, ale owocki mniejsze, niż można by się spodziewać, ma tam iście hiszpańskie upały, więc powinien zacząć dojrzewać, w końcu wczesny ma być.

Obrazek

Ciekawe, jak się sprawuje u innych, chyba Witek faworyt więcej ich posadził.

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
elaos
500p
500p
Od: 10 kwie 2016, o 17:03

Post »

elaos pisze:Jakie macie doświadczenia z pomidorem Aussi z własnych nasion? W tamtym roku miałam kupione nasiona i byłam bardzo zadowolona z tej odmiany. Zebrałam nasiona, w tym roku wysiałam i coś mi się nie bardzo krzaki podobają. Niektóre są niskie, inne wysokie, owoce jakby drobniejące i bardzo dużo kwiatów. Z oryginalnych nasion Aussi były najdorodniejszymi krzakami a teraz należą do mniejszych.
Nikt nie ma Aussi z własnych nasion?
Pozdrawiam-Ela

Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
marek69
200p
200p
Od: 8 lip 2008, o 13:39

Post »

No dobrze przyznam się. Ja wysiewałem odmianę Aussi otrzymaną z AWN. Zebrałem nasiona z owocu i w kolejnych dwóch latach wysiewałem tą odmianę. Wszystkie rośliny, które otrzymałem były jednakowe, silne krępe i z dużymi owocami. Mają u mnie pewne miejsce w tunelu, choć akurat w tym roku ich nie wysiałem, gdyż miałem dużo nowych odmian i eksperymentuje z nimi.
Pozdrawiam Jarek
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Mój RAF F1 nie jest samokończący. Nie należy do jakiś super wczesnych, bo dopiero zawiązał owoce na pierwszym gronie. Niektóre inne grunciaki mają już po 2-3 grona powiązane i powoli zaczynają dojrzewać.
Obrazek
Gdzieś mam jeszcze jeden krzaczek, ale muszę go poszukać (przy tylu odmianach ciężko konkretnego zlikalizować :wink: ) i sprawdzić jak tamten się sprawuje.

elaos, Elu ja miałam w zeszłym roku Aussie z własnych nasion i krzaki były solidne, a owoce duże.
Awatar użytkownika
elaos
500p
500p

Post »

Dziękuję za zainteresowanie :D Może za bardzo się niecierpliwię, zobaczymy jak będzie dalej. Dam znać co wyszło z tych moich Aussi.
Pozdrawiam-Ela

kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Obrazek megagroniasty od legina

Obrazek megagroniasty od wojtek I

Obrazek "megagroniasty" malinowy od krynka. Albo rozszczepienie albo skundlony.

Obrazek ałtajski od qrka zachował się podobnie jak RAF od rzepka.Zakończył główny pęd parasolem z kwiatów.

Obrazek jakaś stara odmiana, nasiona ponad 10 letnie od qrka. Krzaczysko solidne, ciekawe co urodzi.

Obrazek stara odmiana od A.Młynar. Wypisał się, pozostała tylko pamiątka.

Obrazek RAF F3 ze styczniowego siewu, ukorzeniony czubek.

Obrazek pomidorek Frodo. Nasiona sklepowe. Polecany do konserwowania w całości. Wygląda b. fajnie bo jako jedyny ma grona co 1 liść! Jeśli będzie dobry do suszenia to może być poważnym konkurentem dla NN Iran.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Aussie w tym roku nie mam bo wybrałam krzyżówki. W zeszłym roku był ogromnym krzaczorem i w foliaku i w gruncie z ogromnymi owocami po kilka w gronach. Grono średnio ważyło około 4 kg, więc krzak musiał być solidny aby to unieść.
Co do RAFa to ja mam je w folii. Nie są na pewno samokończace: F1 od Irenki
Obrazek
i F3 od Janusza
Obrazek
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
docentandrzej
Przyjaciel Forum - silver
Od: 6 sty 2013, o 00:06

Post »

Ja też mam RAFA. 4 krzaki. 2 w tunelu i 2 w gruncie. Jeden w gruncie zakończył pęd gronem. Wyprowadziłem z niego 2 wilki.
Muszę zrobić jakieś zdjęcia i sprawdzić od kogo mam nasiona. Pochodzą z AWN.
Zobaczymy jaki będzie w smaku, bo jak na razie ta odmiana plasuje się u mnie w czołówce, jeżeli chodzi o bezproblemowość w uprawie.
Aussie. Mhm :? 4 krzaki w gruncie. Bydlaki straszne. Łodygi jak "sztyl od łopaty", liście powykręcane, krzaki niezbyt wysokie. Jeden dopiero kwitnie, drugi zrzucił sporo kwiatów, 2 pozostałe jako tako wiążą, ale owoców mają póki co mało. Wszystkie z tego samego terminu siewu i wysadzone na równi. Za dużo azotu :?: Obok rośnie Pudovik, russian Orange, i inne tak samo traktowane, a wyglądają na niedożywione.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56

Post »

:wit
Aussie może i mają niewiele owoców, ale waga jednego może przekraczać kilogram.
Ewa
Awatar użytkownika
elaos
500p
500p

Post »

W tamtym roku właśnie takie były moje Aussi, mocne, duże krzaczory, kilka olbrzymich pomidorów w jednym gronie. Cieszyłam się, że nie dałam ich 2na1. W tym roku wyraźnie są mniejsze, ale z tego co piszecie, to nie kwesta własnych nasion, tylko przygotowanie gleby zawiodło.
Pudowik u mnie też jest zdechlakiem, wygląda jakby jutra miał nie doczekać, ale pierwszy zawiązał owoce

Obrazek
Pozdrawiam-Ela

docentandrzej
Od: 6 sty 2013, o 00:06

Post »

Mam nadzieję, że Aussie dorówna Brutusowi. Obrazek.
Elaos U mnie Pudowik też ma już ładne owoce.
Zauważyłem, że najbiedniej wyglądające odmiany mają najmniejsze problemy z zawiązywaniem owoców. Np. Aurija, wspomniany Pudowik, Budionovka, Cream Sauseage, Malinowy Rodeo.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”