Magiczny zakątek dwostr cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p
Od: 4 paź 2011, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Magiczny zakątek dwostr cz.2

Post »

Danusiu dziękuję za instrukcję co do ukorzeniania hortensji ;:196 . Jadzi też ;:196 Na pewno spróbuję, bo bardzo mi się te moje podobają i nie miałabym nic przeciwko, żeby mieć ich więcej, a przynajmniej po dwie.
Pięknie u Ciebie już i jaki duży pączek na róży ;:138
Pozdrawiam, Kasia {Nie pytaj świata dokąd zmierza, bo nie daj Boże Ci odpowie[...]Co ma przeminąć, to przeminie. A co ma zranić do krwi zrani [...]}
Kawałek zielonego marzenia
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wandziu teraz wiosna wszystkie barwy są takie nasycone,albo po szaro-burej zimie tak je odbieramy :wink: Ta glicynia już mi kwitła jako maleńki krzaczek,później jakoś się ociągała ale tak jej nagadałam ,że w końcu raczyła obsypać się pączkami.Pączki na moich różach pojawiły się tak wcześnie,bo to róże sadzone jeszcze zimą i trzymane na parapecie.
Jadziu wcale Cię nie przeceniam, to dzięki Tobie ;:196 mam te trzy młode różyczki,ja próbowałam rok wcześniej i już myślałam ,że się udało,a tu wiosną -klapa.Tym razem Sukces! ;:138 Zainteresowałaś mnie tym linkiem,w wolniejszym czasie go przestudiuję.Jadziu,to nie Flora ,to marketowa Merlin podpędzana na parapecie od zimy.
Tosiu dziękuję, ale trochę przesadzasz-Ty już dawno masz pięknie i to ja wzdycham do Twoich rozrośniętych roślin ;:180
Dobrze zrobiłaś z kielisznikiem ale to duża donica ,prawda? W przeciwnym razie niedługo powstanie tam wielki kołtun korzeni. Donicę zakop w ziemi i co roku wiosną rozdzielaj, bo bardzo szybko przerasta.
Kasiu,dziękuję za wizytę i miłe słowa, ;:196 Ja takim sposobem ukorzeniłam limelajtkę i różową anabelkę .Ta pierwsza już mi kwitła ,w tym roku okaże się ,czy invisibelle zakwitnie.
Na dobranoc kilka fotek:
Obrazek

Obrazek
Taka energetyczną surfinę sobie dziś zakupiłam...a co :D
Obrazek
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Kurcze a ja myślałam ,że to Danica .No to będziesz sie cieszyć różyczka .Moja też niedługo pokaże kwiat bo mam juz rozchylone płatki .Piękny lilak i ten zapach ,,,,,,,.No to niech sie zdrowo chowają przedszkolaki . ;:180
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

;:138 ;:138 Danusia, kielisznik mi wylazł i obsypany jest pąkami!!!! Jutro go sfocę. Pnie się po siatce!!!! Niestety jest na terenie ogródka, a nie za siatką i ciekawe gdzie jeszcze wylezie. A ja myślałam, że zamarzł :;230 :;230 Tych korzonków było sporo. Kilka posadziłam za siatką, a resztę do donicy. Co ja zrobię, że mi się to podoba? :;230 :tan
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu,przymierzam się wkrótce wysadzić przedszkolaki na miejsce stałe.Przygotowałam im dołki wokół starej ale dosyć luźnej jabłonki,chciałabym aby po niej się wspinały.Jak myślisz dobrze im będzie?
Tosiu mnie również podoba się ten kielisznik,ale jego ekspansywność mnie przeraża.Wyobraź sobie,że po ubiegłej zimie wypuścił kilka rachitycznych pędów ,które w dodatku chorowały i latem szybko zaschły. Byłam przekonana,że padł a on w tym roku rozlazł się po całej rabacie.Muszę go zdyscyplinować.Dobrze,że u Ciebie ma siatkę ,on uwielbia takie podpory.
Wandziu specjalnie dla Ciebie wklejam zdjęcie powojnika Jiska (przepraszam ,że wczoraj tego nie zrobiłam-dopadła mnie jakaś infekcja i nie miałam już siły siedzieć przy komputerze )W rzeczywistości jest on właśnie fioletowy ,mój aparat niestety troszkę przekłamuje niektóre barwy.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na ogródku robi się coraz bardziej kolorowo chociaż niektóre roślinki już przekwitają
Obrazek

Obrazek
Nowo zakupiona biała piwonia drzewiasta niedługo pokaże się w całej krasie,póki co ,w pączku Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Danusiu,piękne widoczki wiosenne.Twój ogród ma taki klimacik super,bardzo go lubię.Piwonia drzewiasta -biała. ;:215 Ciekawa jestem jak wygląda po rozwinięciu.Ja czekam na moją różową czwarty rok.Ma dwa pąki kwiatowe.Nawet M chodzi i zagląda czy już się rozwinęła. :lol:
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja również czekam na kwiaty Itohów i innych. Krzewiasta czerwona posadzona posadzona w ubiegłym roku bez kwiatu .Danusiu oczywiście ,ze będzie im dobrze a jabłonka da im wsparcie jakiego potrzebują .Fajne widoki
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu dzisiaj rozwinęła kwiat piwonia więc szybciutko cyknęłam jej zdjęcie -oto ona:
Obrazek
Ciekawa jestem,czy na drugi rok zaszczyci mnie jakimś kwiatem?
Jadziu,piszesz Itohów ,czyli masz ich wiele,ja dopiero co kupiłam tę jedną a tak się emocjonuję ;:306 Mam jeszcze piwonie bylinowe -najbardziej czekam na kwitnienie różowych- dla mnie najpiękniej pachną właśnie one. Różyczki na razie czekają w przedszkolu,jak trochę podleczę przeziębienie ,to się za nie wezmę.
Z zaciekawieniem czekam też na kwiaty tego rh .Kupiłam go jako maleńką roślinkę (niestety bez nazwy) a teraz wyrósł ,że ho,ho :D
Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Itohów mam szt 3 bo wiosna dokupiłam trzecia sztukę .Śliczna ta piwonia taka nieskazitelna biel.Czekam na kwiaty Shirley Temple to też taka biała .Ja też czekam na kwiaty mojego Rh .Kupiłam go 2 lata temu na wystawie jako miniaturki :wink:Jedna miniaturka to Cunnigham White, a ta druga ma lila pąki i 1m wys.Danusiu czyżby był całkiem ciemno lilowy ;:oj
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Danusiu ,jest prześliczna .Te pofalowane płatki są super.Podobno to kapryśne rośliny ,jak jej się podoba miejsce to będzie kwitła, jak nie bardzo to trzeba będzie poczekać.Moja też nie była święta odstawiała numerki. ;:173
Danusiu te ostatnie zdjęcie z Royalty na wystawę. ;:215
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Danusiu, dziękuję za foto powojnika, ale mój jest troszkę inny. Środek ma zdecydowanie biały, bez domieszki żółtego.
Widoki piękne pokazujesz, taka żywa zieleń u ciebie i gęste nasadzen ia. Bardzo mi się podoba. A piwonią mnie zadziwiłaś. Ja nie wiem, dlaczego u mnie wszystko tak jakoś później. Niby też Mazowsze, a moje róże czy piwonie to jeszcze dużo czasu potrzebują, żeby zakwitnąć. Zresztą mam piwonie po raz pierwszy i już nóżkami przebieram z niecierpliwości. ;:65
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Danusiu, robisz coraz ładniejsze zdjęcia. Tylko dlaczego miniatury wstawiasz?
Pokazuj je w pełnej krasie.
Czy możesz zrobić zdjęcie tej nowej rabaty bardziej ogólne, żebyśmy mogły zobaczyć ogrom pracy jaki zrobiłas i co jeszcze Cie czeka? :wink:
Piszesz, że prac ubywa, a ja mam wrażenie, że końca nie widac. Najgorsze, że w tym roku nie mam czasu na ogród :(
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu ,mój Cunnigham White dopiero w tym roku zakwitł tak,jak trzeba .Do tej pory tylko mnie denerwował -rozwijał po jednym pączku przez całe lato -widowiska nie było a dziś...

Obrazek
Ten nn powojnik ma pąki ciemno bordowe i na razie nie rozwinął żadnego kwiatka.Będziemy identyfikować...

Obrazek

A piwonia Shirley Temple to chińska ,prawda? Mam ją od dwóch lat. W tamtym roku wydała jeden kwiat. Z tego co pamiętam ,był bardzo ciężki . Teraz widzę już pięć pączków. ;:138

Alu,nie strasz mnie jej numerkami :;230 ,przecież ona taka ...niewinna :;230
Spójrz tylko jakich rozmiarów jest jej kwiat!

Obrazek
A tak swoją drogą ,to chyba przesadziłam z tym ukośnym sadzeniem ;:306 .Musiałam nieźle się nagimnastykować ,żeby zrobić to ujęcie..Mam nadzieję ,że sąsiedzi nie widzieli moich póz ;:306

Wandziu,,nie rób sobie wyrzutów-u mnie inne rośliny też dopiero startują.Te,które kwitną ,to tegoroczne zakupy.Róże podpędziłam w domu a piwonię wybierałam z jak największym pąkiem ,żeby mieć 100% pewności, że zakwitnie :D
Wcale się nie dziwię,że nie możesz doczekać się kwitnienia piwonii- są piękne!
Moja różyczka nie garnie się zbyt szybko do kwitnięcia -ciągle w pąku (mam nadzieję ,że w końcu się rozwinie)

Obrazek

Małgoś, mówisz -masz. Wstawiam fotkę (z duszą na ramieniu) bo do ostatecznego (jeśli w ogóle można tak powiedzieć o ogrodzie) kształtu duużo jej brakuje.Ale, tak jak piszesz,mimo,że pracy włożyliśmy już ogrom,to końca nie widać...

Obrazek

A na ogrodzie panowanie przejął złotokap- po ubiegłorocznym leniuchowaniu wziął się ostro do roboty ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Orliki od Halinki też zaczynają kwitnąć
Obrazek
Azalia pontyjska zakwitła tylko dwoma kwiatami-zupełnie nie wiem dlaczego...

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękny kolor azalii taka właśnie by mi pasowała do kącika z lila Rh . Ślicznie wyglądałaby taka kwitnąca parka ;:167 Matulu ,ale masz tego terenu ;:202 możesz się ze mną podzielić :wink: Ciekawe kiedy pokaże się kwiat w pełnym rozkwicie ,żeby zidentyfikować kto to
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Danusiu,pięknie ci kwitnie złotokap.Mój w tym roku strajkuje,nie ma ani jednego kwiatka,azalia tez nie kwitnie.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”