Moja domowa piekarnia - AnaKa

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Kasiu,trudno się mówi ;:100
Ale takiej kawki tam nie podają :lol:
Zapraszam
Moje wątki
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

W mojej kuchni dzisiaj włosko-bałkańskie smaki :D

Panmarino - chlebek z rozmarynem

przepis Daniela Leder'a

biga:
65 g letniej wody
2g drożdży instant
100g maki pszennej /zwykłej/

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przykryć szczelnie i zostawić w temp.pokojowej na 1 godzinę.Następnie wstawić do lodówki na 8 - 16 godzin/ u mnie stała 17 godzin/.

Ciasto właściwe:
biga
300g letniej wody
5g drożdży instant
500g zwykłej mąki pszennej
65g oliwy z oliwek
10g świeżego rozmarynu
15g soli

Wymieszać wszystkie składniki i wyrabiać ok. 15 minut gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić na 1 1/2 -2 GODZ. aż podwoi objętość.Ciasto podzielić na 2 części, uformować dwa chlebki,przykryć i zostawić do podwojenia objętości na 45-60 minut.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec chlebki 30-40 minut

Obrazek Obrazek


Ja z jednej części upiekłam chlebek, a z drugiej grissini rosmarino

Czyli drugą część ciasta rozpłaszczyłam na kwadrat grubości 2-3 cm, pocięłam na cienkie paseczki, posmarowałam je wodą i posypałam grubą solą.Odstawiłam przykryte na blasze z papierem na 10 minut.Piekłam w temp. 170 stopni ok.20 minut


Obrazek

Polecam wypieki , bo są łatwe, bardzo smaczne i aromatyczne.No i dla tych, którzy boją się zakwasu ;:137
Zapraszam
Moje wątki
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Obiad to już z przewagą bałkańskich wpływów, bo

Spanakopia

6 płatów ciasta filo /kupuje w Kuchniach Świata/
1 cebula drobno pokrojona
4 łyżki posiekanej natki
2 jajka
500g świeżego szpinaku/może być mrożony/
200g sera feta
2 łyżki oliwy z oliwek
100g roztopionego masła
sól,pieprz

W głębokiej patelni podsmażyć na oliwie cebulę, dodać opłukany szpinak,podsmażyć.Odparować i odstawić do wystygnięcia.Roztrzepać jajka z solą i pieprzem, fetę pokroić w kostkę, natkę posiekać. Do szpinaku z cebula dodać wszystkie składniki, wymieszać. Formę do zapiekania wysmarować masłem i ułożyć na niej trzy-cztery płaty ciasta filo- każdy posmarować roztopionym masłem.Wyłożyć nadzienie z fety i szpinaku.Przykryć trzema płatami ciasta/ każdy płat znowu posmarowany masłem/.Zapiekać w piekarniku w temp. 200 stopni ok.40 minut.




Obrazek


Podałam do tego pstrągi smażone na maśle i białe wino :heja

Obrazek [url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek

Obrazek
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Aniu znowu robię się głodna ;:14
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
kaisog1
500p
500p
Posty: 633
Od: 16 cze 2008, o 17:33
Lokalizacja: Warszawa

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Anako siedzę sobie teraz i przeglądam co tam żeś znowu wymodziła dobrego, i niestety mój M podejrzał Twój obiadek..... i co się stało?! Stwierdził: "no to mamy obiad na jutro!" wrrrrrrrrrr normalnie przestanę do Ciebie zaglądać! :;230 Ja nie umiem tak jak TY!!!!! Fakt faktem, że strzeliłaś w jego gusta idealnie. Uwielbia ryby (wędkarz) i szpinak zajada jak szalony. Także stracona jestem przez Ciebie :;230
.... ale wiesz co... nie miałam nawet czasu aby zabrać się za pancakesy.... śnią mi się po nocach normalnie :wink: Cały czas choróbsko mnie trzyma i nie chce odejść wrrrr Chyba zrobię ajerkoniak według Twojego przepisu i je przegonie ;:224
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Gosiu droga, ten wczorajszy obiad naprawdę jest szybki i nieskomplikowany. A pyszny.Dlatego bardzo polecam ;:7
Pancakes musisz zrobić , bo inaczej nie poznasz rozkosznego amerykańskiego naleśniczka :;230


A ja smaczne co-nieco przed obiadem sobie zaserwowałam.W ubiegłym tygodniu oglądałam w tv program Nigella ekspresowo i chodziło za mną to Jej Guacamole

składniki:
dojrzałe avocado
papryczka chilli
sok z połowy cytryny
ser pleśniowy typu rochefort /u mnie fourme d'ambert/ - 125 g
2 łyżki gęstej śmietany /dałam jogurt grecki light/
2 dymki




Ser pokruszyć do miski, dodać śmietanę. A avocado wydrążyć miąższ, pokropić sokiem z cytryny /jeszcze lepiej z limonki/,dodać do sera. Rozdrobnić wszystko widelcem. Z papryczki chilli usunąć pestki i pokroić ją drobniutko. Posiekać dymki. Dodać do sera i avocado,wymieszać.
Świetnie smakuje z chipsami z kukurydzy - niesolonymi.
Ja zajadam z grissini rosmarino i uważam to za idealne połączenie ;:224

Obrazek Obrazek
Zapraszam
Moje wątki
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Za oknem śnieg pada ;:223 , a u nas rozgrzewająca zupa inspirowana smakami Wschodu- rosół orientalny :uszy

Obrazek

ładny kawałek młodej wołowiny / u mnie antrykot/
włoszczyzna
kolendra
kawałek korzenia imbiru
dwa ząbki czosnku
płatki papryczki chilli
pieprz w ziarnkach, sól,liść laurowy

Mięso dokładnie myję.W sporym garnku doprowadzam wodę do wrzenia i wkładam mięso.Zagotowuję i zbieram szumowiny.Zmniejszam ogień.Dodaję włoszczyznę ,liść laurowy, pieprz i sól.Wolniutko gotuję aż mięso będzie prawie miękkie.Dodaję czosnek,płatki chilli, sporą łodyżkę kolendry,korzeń imbiru pokrojony w plasterki.Gotuję aż mięso będzie zupełnie miękkie.
Listki kolendry kroję niezbyt drobno. Wyjmuję mięso i kroję je w paski, marchewkę w ukośne plasterki. Na talerze wkładam mięso i marchewkę. Rosół przecedzam przez sito, wlewam na talerze.Posypuję kolendrą.
Smacznego :wit
Zapraszam
Moje wątki
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Niestety dalej zimowo i wiosna nas nie chce zaszczycić.Przebiśniegi w ogrodzie całkiem śnieg mi zasypał :cry:
W kuchni za to ciepłe klimaty ;:3

Gnocchi burro salvia
czyli włoskie kopytka.Klasyk.Na obiad

40 dkg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
80 g mąki plus do wysypania stolnicy
żółtko
gałka muszkatołowa,sól
100 g masła, świeża szałwia
parmezan

Ugotowane ziemniaki obrać ze skórki,przepuścić przez praskę.Powinny być suche, dlatego trzeba je dobrze odparować.
Dodać mąkę,żółtko, gałkę i sól.Zagnieść szybko elastyczne ciasto.
Stolnice wysypać mąką, formować wałki z ciasta

Obrazek

Gotować w osolonym wrzątku.Wyjąć jak wypłyną.
Na patelni rozpuścić masło /najlepiej klarowane/ i smażyć listki szałwii na chrupko. Parmezan utrzeć na tarce.
Wyłożyć gnocchi na talerz, polać masłem z szałwią, posypać parmezanem i świeżo mielonym pieprzem



Pokroić na małe kawałeczki i każdy przycisnąć widelcem

Obrazek Obrazek



I na lekką kolację hiszpańska Paella

dwa woreczki ryżu paraboiled lub na risotto
3 szklanki rosołu drobiowego
1 szklanka białego wina
puszka pomidorów w kawałkach bez skóry
czerwona papryka i kawałek papryczki chilli
cebula i ząbek czosnku
fasolka szparagowa 20 dkg
szklanka zielonego groszku
duże opakowanie mieszanki owoców morza
łyżeczka szafranu
sól,pieprz, natka pietruszki
oliwa

Winem zalewamy szafran i odstawiamy na pół godziny. Owoce morza przelewamy wrzątkiem na sicie.W głębokiej patelni na oliwie szklimy cebulę, wlewamy wino z szafranem i wsypujemy ryć. Mieszamy aż ryż wchłonie cały płyn.Dolewamy szklankę rosołu i znowu mieszamy do wchłonięcia płynu. Dodajemy groszek,fasolkę i paprykę,zalewamy resztą rosołu. Gotujemy na wolnym ogniu.
Dodajemy pomidory,solimy lekko. Kiedy ryż jest prawie miękki dodajemy owoce morza, mieszamy i podgrzewamy ok.5 minut razem.Trzeba dosmaczyć solą i pieprzem.Posypujemy natką i podajemy z białym winem.
Mniam :!:


Obrazek Obrazek
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 3191
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

takie pyszności o tej godzinie :shock:
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Grażyna ;:7


100% żytni razowiec z zaparką
Polecam bardzo ten chleb miłośnikom żytniego chleba. Jest bardzo smaczny, ma miękki dziurkowany miąższ i nie jest zbity :heja

Obrazek

Zaparka:
240 g gorącej wody /90 stopni/
60g żytniej mąki razowej

Składniki połączyć, wymieszać pozbywając się grudek.Przykryć i odstawić na 14 godzin w temp. 21 stopni

Zaczyn zakwasowy:
30g aktywnego zakwasu żytniego
85g wody
85g mąki żytniej razowej

Składniki wymieszać,przykryć i odstawić na 14 godzin

Ciasto właściwe:
cały zaczyn
zaparka
100g wody
300g białej mąki żytniej /dałam 720/
8 g soli

Wszystkie składniki połączyć, wyrabiać 5 minut na mokrej stolnicy . /Ja wyrabiałam w misce, bo moje ciasto było bardzo luźne/.Przykryć folią i odstawić na godzinę w temp. 28 stopni.
Po tym czasie luźne ciasto przełożyć do wysmarowanej i wysypanej foremki /ja wysypałam formę płatkami owsianymi i sezamem/.Zostawić do wyrośnięcia na kilka godzin w temperaturze pokojowej aż ciasto wypełni foremkę po brzegi/ u mnie rosło 5 godzin, ale jeżeli zakwas jest młody może rosnąć dłużej/.
Nagrzać piekarnik do 260 stopni i piec chleb 15 minut, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec dalej 40 minut.
Upieczony chleb /postukać w dno/ wyjąć z formy, całkowicie wystudzić i zawinąć w papier do pieczenia lekko posmarowany oliwą. Zostawić do następnego dnia i dopiero wtedy pokroić.



Obrazek

I proszę się częstować.Smacznego :tan
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
meg58
100p
100p
Posty: 153
Od: 7 mar 2010, o 19:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Szczytno

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Aż ślinka cieknie i czuje się ten zapach świeżutkiego chlebka
;:94 ;:92
Pozdrwaiam Małgosia

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=32248" onclick="window.open(this.href);return false;
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Meg,i nie można się od niego oderwać.Śniadamy już dość długo ;:224

Obrazek
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
meg58
100p
100p
Posty: 153
Od: 7 mar 2010, o 19:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Szczytno

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Anaka pisze:Meg,i nie można się od niego oderwać.Śniadamy już dość długo ;:224

Obrazek
j jak Tu stracić na wadze jeśli ogląda się takie smakołyki ;:87
Pozdrwaiam Małgosia

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=32248" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
samanti
200p
200p
Posty: 274
Od: 28 mar 2008, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: małopolska
Kontakt:

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Aniu , jakie wspaniałości ;:108
Co tam masz na kolorowym ,dużym talerzu ?
Wygląda bardzo smakowicie ...
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Samanti, na kolorowym talerzu kozi serek z zalewy oliwnej /pokazywałam kilka postów wcześniej/ z suszonymi pomidorami :uszy
Zapraszam
Moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”