Niestety dalej zimowo i wiosna nas nie chce zaszczycić.Przebiśniegi w ogrodzie całkiem śnieg mi zasypał
W kuchni za to ciepłe klimaty
Gnocchi burro salvia
czyli włoskie kopytka.Klasyk.Na obiad
40 dkg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
80 g mąki plus do wysypania stolnicy
żółtko
gałka muszkatołowa,sól
100 g masła, świeża szałwia
parmezan
Ugotowane ziemniaki obrać ze skórki,przepuścić przez praskę.Powinny być suche, dlatego trzeba je dobrze odparować.
Dodać mąkę,żółtko, gałkę i sól.Zagnieść szybko elastyczne ciasto.
Stolnice wysypać mąką, formować wałki z ciasta
Gotować w osolonym wrzątku.Wyjąć jak wypłyną.
Na patelni rozpuścić masło /najlepiej klarowane/ i smażyć listki szałwii na chrupko. Parmezan utrzeć na tarce.
Wyłożyć gnocchi na talerz, polać masłem z szałwią, posypać parmezanem i świeżo mielonym pieprzem
Pokroić na małe kawałeczki i każdy przycisnąć widelcem
I na lekką kolację hiszpańska
Paella
dwa woreczki ryżu paraboiled lub na risotto
3 szklanki rosołu drobiowego
1 szklanka białego wina
puszka pomidorów w kawałkach bez skóry
czerwona papryka i kawałek papryczki chilli
cebula i ząbek czosnku
fasolka szparagowa 20 dkg
szklanka zielonego groszku
duże opakowanie mieszanki owoców morza
łyżeczka szafranu
sól,pieprz, natka pietruszki
oliwa
Winem zalewamy szafran i odstawiamy na pół godziny. Owoce morza przelewamy wrzątkiem na sicie.W głębokiej patelni na oliwie szklimy cebulę, wlewamy wino z szafranem i wsypujemy ryć. Mieszamy aż ryż wchłonie cały płyn.Dolewamy szklankę rosołu i znowu mieszamy do wchłonięcia płynu. Dodajemy groszek,fasolkę i paprykę,zalewamy resztą rosołu. Gotujemy na wolnym ogniu.
Dodajemy pomidory,solimy lekko. Kiedy ryż jest prawie miękki dodajemy owoce morza, mieszamy i podgrzewamy ok.5 minut razem.Trzeba dosmaczyć solą i pieprzem.Posypujemy natką i podajemy z białym winem.
Mniam
