Ale takiej kawki tam nie podają
Moja domowa piekarnia - AnaKa
-
Anaka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Kasiu,trudno się mówi
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
Anaka

W mojej kuchni dzisiaj włosko-bałkańskie smaki
Panmarino - chlebek z rozmarynem
przepis Daniela Leder'a
biga:
65 g letniej wody
2g drożdży instant
100g maki pszennej /zwykłej/
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przykryć szczelnie i zostawić w temp.pokojowej na 1 godzinę.Następnie wstawić do lodówki na 8 - 16 godzin/ u mnie stała 17 godzin/.
Ciasto właściwe:
biga
300g letniej wody
5g drożdży instant
500g zwykłej mąki pszennej
65g oliwy z oliwek
10g świeżego rozmarynu
15g soli
Wymieszać wszystkie składniki i wyrabiać ok. 15 minut gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić na 1 1/2 -2 GODZ. aż podwoi objętość.Ciasto podzielić na 2 części, uformować dwa chlebki,przykryć i zostawić do podwojenia objętości na 45-60 minut.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec chlebki 30-40 minut

Ja z jednej części upiekłam chlebek, a z drugiej grissini rosmarino
Czyli drugą część ciasta rozpłaszczyłam na kwadrat grubości 2-3 cm, pocięłam na cienkie paseczki, posmarowałam je wodą i posypałam grubą solą.Odstawiłam przykryte na blasze z papierem na 10 minut.Piekłam w temp. 170 stopni ok.20 minut

Polecam wypieki , bo są łatwe, bardzo smaczne i aromatyczne.No i dla tych, którzy boją się zakwasu
Panmarino - chlebek z rozmarynem
przepis Daniela Leder'a
biga:
65 g letniej wody
2g drożdży instant
100g maki pszennej /zwykłej/
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przykryć szczelnie i zostawić w temp.pokojowej na 1 godzinę.Następnie wstawić do lodówki na 8 - 16 godzin/ u mnie stała 17 godzin/.
Ciasto właściwe:
biga
300g letniej wody
5g drożdży instant
500g zwykłej mąki pszennej
65g oliwy z oliwek
10g świeżego rozmarynu
15g soli
Wymieszać wszystkie składniki i wyrabiać ok. 15 minut gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić na 1 1/2 -2 GODZ. aż podwoi objętość.Ciasto podzielić na 2 części, uformować dwa chlebki,przykryć i zostawić do podwojenia objętości na 45-60 minut.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec chlebki 30-40 minut

Ja z jednej części upiekłam chlebek, a z drugiej grissini rosmarino
Czyli drugą część ciasta rozpłaszczyłam na kwadrat grubości 2-3 cm, pocięłam na cienkie paseczki, posmarowałam je wodą i posypałam grubą solą.Odstawiłam przykryte na blasze z papierem na 10 minut.Piekłam w temp. 170 stopni ok.20 minut

Polecam wypieki , bo są łatwe, bardzo smaczne i aromatyczne.No i dla tych, którzy boją się zakwasu
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
Anaka

Obiad to już z przewagą bałkańskich wpływów, bo
Spanakopia
6 płatów ciasta filo /kupuje w Kuchniach Świata/
1 cebula drobno pokrojona
4 łyżki posiekanej natki
2 jajka
500g świeżego szpinaku/może być mrożony/
200g sera feta
2 łyżki oliwy z oliwek
100g roztopionego masła
sól,pieprz
W głębokiej patelni podsmażyć na oliwie cebulę, dodać opłukany szpinak,podsmażyć.Odparować i odstawić do wystygnięcia.Roztrzepać jajka z solą i pieprzem, fetę pokroić w kostkę, natkę posiekać. Do szpinaku z cebula dodać wszystkie składniki, wymieszać. Formę do zapiekania wysmarować masłem i ułożyć na niej trzy-cztery płaty ciasta filo- każdy posmarować roztopionym masłem.Wyłożyć nadzienie z fety i szpinaku.Przykryć trzema płatami ciasta/ każdy płat znowu posmarowany masłem/.Zapiekać w piekarniku w temp. 200 stopni ok.40 minut.

Podałam do tego pstrągi smażone na maśle i białe wino
[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek

Spanakopia
6 płatów ciasta filo /kupuje w Kuchniach Świata/
1 cebula drobno pokrojona
4 łyżki posiekanej natki
2 jajka
500g świeżego szpinaku/może być mrożony/
200g sera feta
2 łyżki oliwy z oliwek
100g roztopionego masła
sól,pieprz
W głębokiej patelni podsmażyć na oliwie cebulę, dodać opłukany szpinak,podsmażyć.Odparować i odstawić do wystygnięcia.Roztrzepać jajka z solą i pieprzem, fetę pokroić w kostkę, natkę posiekać. Do szpinaku z cebula dodać wszystkie składniki, wymieszać. Formę do zapiekania wysmarować masłem i ułożyć na niej trzy-cztery płaty ciasta filo- każdy posmarować roztopionym masłem.Wyłożyć nadzienie z fety i szpinaku.Przykryć trzema płatami ciasta/ każdy płat znowu posmarowany masłem/.Zapiekać w piekarniku w temp. 200 stopni ok.40 minut.

Podałam do tego pstrągi smażone na maśle i białe wino
[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
Anako siedzę sobie teraz i przeglądam co tam żeś znowu wymodziła dobrego, i niestety mój M podejrzał Twój obiadek..... i co się stało?! Stwierdził: "no to mamy obiad na jutro!" wrrrrrrrrrr normalnie przestanę do Ciebie zaglądać!
Ja nie umiem tak jak TY!!!!! Fakt faktem, że strzeliłaś w jego gusta idealnie. Uwielbia ryby (wędkarz) i szpinak zajada jak szalony. Także stracona jestem przez Ciebie
.... ale wiesz co... nie miałam nawet czasu aby zabrać się za pancakesy.... śnią mi się po nocach normalnie
Cały czas choróbsko mnie trzyma i nie chce odejść wrrrr Chyba zrobię ajerkoniak według Twojego przepisu i je przegonie 
.... ale wiesz co... nie miałam nawet czasu aby zabrać się za pancakesy.... śnią mi się po nocach normalnie
-
Anaka

Gosiu droga, ten wczorajszy obiad naprawdę jest szybki i nieskomplikowany. A pyszny.Dlatego bardzo polecam
Pancakes musisz zrobić , bo inaczej nie poznasz rozkosznego amerykańskiego naleśniczka
A ja smaczne co-nieco przed obiadem sobie zaserwowałam.W ubiegłym tygodniu oglądałam w tv program Nigella ekspresowo i chodziło za mną to Jej Guacamole
składniki:
dojrzałe avocado
papryczka chilli
sok z połowy cytryny
ser pleśniowy typu rochefort /u mnie fourme d'ambert/ - 125 g
2 łyżki gęstej śmietany /dałam jogurt grecki light/
2 dymki
Ser pokruszyć do miski, dodać śmietanę. A avocado wydrążyć miąższ, pokropić sokiem z cytryny /jeszcze lepiej z limonki/,dodać do sera. Rozdrobnić wszystko widelcem. Z papryczki chilli usunąć pestki i pokroić ją drobniutko. Posiekać dymki. Dodać do sera i avocado,wymieszać.
Świetnie smakuje z chipsami z kukurydzy - niesolonymi.
Ja zajadam z grissini rosmarino i uważam to za idealne połączenie

Pancakes musisz zrobić , bo inaczej nie poznasz rozkosznego amerykańskiego naleśniczka
A ja smaczne co-nieco przed obiadem sobie zaserwowałam.W ubiegłym tygodniu oglądałam w tv program Nigella ekspresowo i chodziło za mną to Jej Guacamole
składniki:
dojrzałe avocado
papryczka chilli
sok z połowy cytryny
ser pleśniowy typu rochefort /u mnie fourme d'ambert/ - 125 g
2 łyżki gęstej śmietany /dałam jogurt grecki light/
2 dymki
Ser pokruszyć do miski, dodać śmietanę. A avocado wydrążyć miąższ, pokropić sokiem z cytryny /jeszcze lepiej z limonki/,dodać do sera. Rozdrobnić wszystko widelcem. Z papryczki chilli usunąć pestki i pokroić ją drobniutko. Posiekać dymki. Dodać do sera i avocado,wymieszać.
Świetnie smakuje z chipsami z kukurydzy - niesolonymi.
Ja zajadam z grissini rosmarino i uważam to za idealne połączenie

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
Anaka

Za oknem śnieg pada
, a u nas rozgrzewająca zupa inspirowana smakami Wschodu- rosół orientalny

ładny kawałek młodej wołowiny / u mnie antrykot/
włoszczyzna
kolendra
kawałek korzenia imbiru
dwa ząbki czosnku
płatki papryczki chilli
pieprz w ziarnkach, sól,liść laurowy
Mięso dokładnie myję.W sporym garnku doprowadzam wodę do wrzenia i wkładam mięso.Zagotowuję i zbieram szumowiny.Zmniejszam ogień.Dodaję włoszczyznę ,liść laurowy, pieprz i sól.Wolniutko gotuję aż mięso będzie prawie miękkie.Dodaję czosnek,płatki chilli, sporą łodyżkę kolendry,korzeń imbiru pokrojony w plasterki.Gotuję aż mięso będzie zupełnie miękkie.
Listki kolendry kroję niezbyt drobno. Wyjmuję mięso i kroję je w paski, marchewkę w ukośne plasterki. Na talerze wkładam mięso i marchewkę. Rosół przecedzam przez sito, wlewam na talerze.Posypuję kolendrą.
Smacznego

ładny kawałek młodej wołowiny / u mnie antrykot/
włoszczyzna
kolendra
kawałek korzenia imbiru
dwa ząbki czosnku
płatki papryczki chilli
pieprz w ziarnkach, sól,liść laurowy
Mięso dokładnie myję.W sporym garnku doprowadzam wodę do wrzenia i wkładam mięso.Zagotowuję i zbieram szumowiny.Zmniejszam ogień.Dodaję włoszczyznę ,liść laurowy, pieprz i sól.Wolniutko gotuję aż mięso będzie prawie miękkie.Dodaję czosnek,płatki chilli, sporą łodyżkę kolendry,korzeń imbiru pokrojony w plasterki.Gotuję aż mięso będzie zupełnie miękkie.
Listki kolendry kroję niezbyt drobno. Wyjmuję mięso i kroję je w paski, marchewkę w ukośne plasterki. Na talerze wkładam mięso i marchewkę. Rosół przecedzam przez sito, wlewam na talerze.Posypuję kolendrą.
Smacznego
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
Anaka

Niestety dalej zimowo i wiosna nas nie chce zaszczycić.Przebiśniegi w ogrodzie całkiem śnieg mi zasypał
W kuchni za to ciepłe klimaty
Gnocchi burro salvia
czyli włoskie kopytka.Klasyk.Na obiad
40 dkg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
80 g mąki plus do wysypania stolnicy
żółtko
gałka muszkatołowa,sól
100 g masła, świeża szałwia
parmezan
Ugotowane ziemniaki obrać ze skórki,przepuścić przez praskę.Powinny być suche, dlatego trzeba je dobrze odparować.
Dodać mąkę,żółtko, gałkę i sól.Zagnieść szybko elastyczne ciasto.
Stolnice wysypać mąką, formować wałki z ciasta

Gotować w osolonym wrzątku.Wyjąć jak wypłyną.
Na patelni rozpuścić masło /najlepiej klarowane/ i smażyć listki szałwii na chrupko. Parmezan utrzeć na tarce.
Wyłożyć gnocchi na talerz, polać masłem z szałwią, posypać parmezanem i świeżo mielonym pieprzem
Pokroić na małe kawałeczki i każdy przycisnąć widelcem

I na lekką kolację hiszpańska Paella
dwa woreczki ryżu paraboiled lub na risotto
3 szklanki rosołu drobiowego
1 szklanka białego wina
puszka pomidorów w kawałkach bez skóry
czerwona papryka i kawałek papryczki chilli
cebula i ząbek czosnku
fasolka szparagowa 20 dkg
szklanka zielonego groszku
duże opakowanie mieszanki owoców morza
łyżeczka szafranu
sól,pieprz, natka pietruszki
oliwa
Winem zalewamy szafran i odstawiamy na pół godziny. Owoce morza przelewamy wrzątkiem na sicie.W głębokiej patelni na oliwie szklimy cebulę, wlewamy wino z szafranem i wsypujemy ryć. Mieszamy aż ryż wchłonie cały płyn.Dolewamy szklankę rosołu i znowu mieszamy do wchłonięcia płynu. Dodajemy groszek,fasolkę i paprykę,zalewamy resztą rosołu. Gotujemy na wolnym ogniu.
Dodajemy pomidory,solimy lekko. Kiedy ryż jest prawie miękki dodajemy owoce morza, mieszamy i podgrzewamy ok.5 minut razem.Trzeba dosmaczyć solą i pieprzem.Posypujemy natką i podajemy z białym winem.
Mniam

W kuchni za to ciepłe klimaty
Gnocchi burro salvia
czyli włoskie kopytka.Klasyk.Na obiad
40 dkg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
80 g mąki plus do wysypania stolnicy
żółtko
gałka muszkatołowa,sól
100 g masła, świeża szałwia
parmezan
Ugotowane ziemniaki obrać ze skórki,przepuścić przez praskę.Powinny być suche, dlatego trzeba je dobrze odparować.
Dodać mąkę,żółtko, gałkę i sól.Zagnieść szybko elastyczne ciasto.
Stolnice wysypać mąką, formować wałki z ciasta

Gotować w osolonym wrzątku.Wyjąć jak wypłyną.
Na patelni rozpuścić masło /najlepiej klarowane/ i smażyć listki szałwii na chrupko. Parmezan utrzeć na tarce.
Wyłożyć gnocchi na talerz, polać masłem z szałwią, posypać parmezanem i świeżo mielonym pieprzem
Pokroić na małe kawałeczki i każdy przycisnąć widelcem

I na lekką kolację hiszpańska Paella
dwa woreczki ryżu paraboiled lub na risotto
3 szklanki rosołu drobiowego
1 szklanka białego wina
puszka pomidorów w kawałkach bez skóry
czerwona papryka i kawałek papryczki chilli
cebula i ząbek czosnku
fasolka szparagowa 20 dkg
szklanka zielonego groszku
duże opakowanie mieszanki owoców morza
łyżeczka szafranu
sól,pieprz, natka pietruszki
oliwa
Winem zalewamy szafran i odstawiamy na pół godziny. Owoce morza przelewamy wrzątkiem na sicie.W głębokiej patelni na oliwie szklimy cebulę, wlewamy wino z szafranem i wsypujemy ryć. Mieszamy aż ryż wchłonie cały płyn.Dolewamy szklankę rosołu i znowu mieszamy do wchłonięcia płynu. Dodajemy groszek,fasolkę i paprykę,zalewamy resztą rosołu. Gotujemy na wolnym ogniu.
Dodajemy pomidory,solimy lekko. Kiedy ryż jest prawie miękki dodajemy owoce morza, mieszamy i podgrzewamy ok.5 minut razem.Trzeba dosmaczyć solą i pieprzem.Posypujemy natką i podajemy z białym winem.
Mniam

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- agrazka
- Przyjaciel Forum

- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Kontakt:
takie pyszności o tej godzinie 
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
-
Anaka

Grażyna
100% żytni razowiec z zaparką
Polecam bardzo ten chleb miłośnikom żytniego chleba. Jest bardzo smaczny, ma miękki dziurkowany miąższ i nie jest zbity

Zaparka:
240 g gorącej wody /90 stopni/
60g żytniej mąki razowej
Składniki połączyć, wymieszać pozbywając się grudek.Przykryć i odstawić na 14 godzin w temp. 21 stopni
Zaczyn zakwasowy:
30g aktywnego zakwasu żytniego
85g wody
85g mąki żytniej razowej
Składniki wymieszać,przykryć i odstawić na 14 godzin
Ciasto właściwe:
cały zaczyn
zaparka
100g wody
300g białej mąki żytniej /dałam 720/
8 g soli
Wszystkie składniki połączyć, wyrabiać 5 minut na mokrej stolnicy . /Ja wyrabiałam w misce, bo moje ciasto było bardzo luźne/.Przykryć folią i odstawić na godzinę w temp. 28 stopni.
Po tym czasie luźne ciasto przełożyć do wysmarowanej i wysypanej foremki /ja wysypałam formę płatkami owsianymi i sezamem/.Zostawić do wyrośnięcia na kilka godzin w temperaturze pokojowej aż ciasto wypełni foremkę po brzegi/ u mnie rosło 5 godzin, ale jeżeli zakwas jest młody może rosnąć dłużej/.
Nagrzać piekarnik do 260 stopni i piec chleb 15 minut, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec dalej 40 minut.
Upieczony chleb /postukać w dno/ wyjąć z formy, całkowicie wystudzić i zawinąć w papier do pieczenia lekko posmarowany oliwą. Zostawić do następnego dnia i dopiero wtedy pokroić.

I proszę się częstować.Smacznego
100% żytni razowiec z zaparką
Polecam bardzo ten chleb miłośnikom żytniego chleba. Jest bardzo smaczny, ma miękki dziurkowany miąższ i nie jest zbity

Zaparka:
240 g gorącej wody /90 stopni/
60g żytniej mąki razowej
Składniki połączyć, wymieszać pozbywając się grudek.Przykryć i odstawić na 14 godzin w temp. 21 stopni
Zaczyn zakwasowy:
30g aktywnego zakwasu żytniego
85g wody
85g mąki żytniej razowej
Składniki wymieszać,przykryć i odstawić na 14 godzin
Ciasto właściwe:
cały zaczyn
zaparka
100g wody
300g białej mąki żytniej /dałam 720/
8 g soli
Wszystkie składniki połączyć, wyrabiać 5 minut na mokrej stolnicy . /Ja wyrabiałam w misce, bo moje ciasto było bardzo luźne/.Przykryć folią i odstawić na godzinę w temp. 28 stopni.
Po tym czasie luźne ciasto przełożyć do wysmarowanej i wysypanej foremki /ja wysypałam formę płatkami owsianymi i sezamem/.Zostawić do wyrośnięcia na kilka godzin w temperaturze pokojowej aż ciasto wypełni foremkę po brzegi/ u mnie rosło 5 godzin, ale jeżeli zakwas jest młody może rosnąć dłużej/.
Nagrzać piekarnik do 260 stopni i piec chleb 15 minut, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec dalej 40 minut.
Upieczony chleb /postukać w dno/ wyjąć z formy, całkowicie wystudzić i zawinąć w papier do pieczenia lekko posmarowany oliwą. Zostawić do następnego dnia i dopiero wtedy pokroić.

I proszę się częstować.Smacznego
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
Aż ślinka cieknie i czuje się ten zapach świeżutkiego chlebka
;:94
;:94

Pozdrwaiam Małgosia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=32248" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=32248" onclick="window.open(this.href);return false;
-
Anaka

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
j jak Tu stracić na wadze jeśli ogląda się takie smakołyki
Pozdrwaiam Małgosia
- samanti
- 200p

- Od: 28 mar 2008, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Aniu , jakie wspaniałości
Co tam masz na kolorowym ,dużym talerzu ?
Wygląda bardzo smakowicie ...
Co tam masz na kolorowym ,dużym talerzu ?
Wygląda bardzo smakowicie ...
pozdrawiam - Edyta Moja oranżeria i domowy zieleniec
-
Anaka

Samanti, na kolorowym talerzu kozi serek z zalewy oliwnej /pokazywałam kilka postów wcześniej/ z suszonymi pomidorami 
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki