Wszystko o pomidorach cz. 17

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 17

Post »

Walka z pleśnią miała być bez chemii ;:124 :;230
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Alberto_Eco
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 mar 2023, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oh choinka,

No fakt - na sam początek sporo wody im tam wlewam, żeby wykiełkowały. Później to jak już się ziemia sucha z wierzchu robi. Czyli mówicie, żeby mniej podlewać? Na tą chwilę - usunąłem wierzchnią, zainfekowaną warstwę ziemi i popryskałem jakimś szuwaksem na grzyby i choroby roślin.

Za tydzień kolejne sadzonki będę siał to spróbuję z mniejszą ilością wody.

Co do wentylacji to faktycznie jest słabo, bo mam tak skonstruowane mieszkanie, że po uchyleniu okna się momentalnie zimno robi, a nic się nie wietrzy ;:223 Ale idą cieplejsze dni, to i częściej można będzie wentylować ;)

Dzięki Wszystkim!
Awatar użytkownika
Rowerzysta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2020, o 20:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zauważyłem, że rozsady które trzymam w chłodnym pomieszczeniu nie maja pleśni mimo tego, że mają wilgotno. To pewnie dlatego, że jest tam bardzo przewiewnie. Na parapetach domowych tak przewiewnie nie jest zwłaszcza za firanką. Podlewanie mniej pomaga, ale przychodzi taki moment, że dostaną trochę więcej wody i pojawia się biały nalot.
marcinbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2015, o 13:22

Post »

OK wysiałem 90 szt. Palava F1, 10szt. Brutusa, i 16 szt. jakiegoś mixa drobnoowocowych. Pozostała część myślę że za kilka dni.
Awatar użytkownika
Rowerzysta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przypomnijcie mi jaka jest minimalna temperatura gleby dla pomidora ? Gdzieś kiedyś czytałem o 12°C. Słońca coraz więcej i pomieszczenie rozsadowe mi się nagrzewa. Dzisiaj w nocy zmierzyłem 11°C. Zastanawiam się kiedy przenieść tam rozsadę pomidorów. Jest tam dużo słońca w dzień, a w nocy roślinki przyzwyczają się do chłodów. Tylko nie chciałbym przechłodzić ziemi, a w takiej małej doniczce to będzie moment.
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20

Post »

;:7
Temperatura gleby, powinna być nieco niższa niż powietrza.
Powinna ona mieścić się w granicach 15–18°C.
Przy temperaturze gleby poniżej 12°C następuje zakłócenie w pobieraniu składników pokarmowych, głównie fosforu.
;:108
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Awatar użytkownika
Rowerzysta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie o to zakłócenie w pobieraniu składników pokarmowych mi chodzi. Więc poczekam jeszcze kilka dni aż temperatura nocna przekroczy 12°C.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

U mnie 12 stopni w nocy bliżej lata a nie wiosny . Zostawiłam rozsadę na noc na kompostowniku gdzie zagrzewam kompost na
ciepłą grządkę . Rano było tam 30 stopni . ;:oj
Awatar użytkownika
Rowerzysta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

anulab bo to jest pomieszczenie murowane przy domu tylko, że bez grzejników. :) Po wczorajszym słonecznym dniu dzisiaj w nocy miałem 12°C. Tak więc idę właśnie zrobić przeprowadzkę rozsad. Przeniosę pomidory i podleje żółtym kristalonem. Zastanawiam się jeszcze nad przenosinami papryki.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Najwyżej zsinieją i zatrzymają się w rozwoju . Jak zauważysz niepokojące objawy to będziesz na bieżąco reagował .
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Podlanie niewiele da. Znacznie lepszym rozwiązaniem będzie oprysk kristalonem.
Awatar użytkownika
Rowerzysta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A próbowałeś już tak ? Robiłeś opryski ze względu na zbyt niską temperaturę gleby i problemy z pobieraniem składników ? Wiele razy się nad tym zastanawiałem czy to pomoże. Swoją drogą jak często można wykonać oprysk kristalonem ? Chętnie spróbuje na wczesnych pomidorach w tunelu.
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Przemek dobrze Ci radzi.
Problemem nie jest brak fosforu w podłożu, a brak możliwości pobrania go przez korzenie pomidora w niskiej temperaturze.
Najskuteczniejsze jest w takiej sytuacji dokarmianie dolistne. Zastosowałbym kristalon żółty w stężeniu 0,3%.
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
Rowerzysta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W takim razie na pewno spróbuję. :) Z jaką częstotliwością mogę taki oprysk zrobić żeby nie popalić ? Producent podaje tylko, że można codziennie podlewać.
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

Alberto_Eco pisze: 14 mar 2023, o 09:37 Mam szybkie pytanie...Kolejny rok z rzędu, przy wysiewie sadzonek, mam problem z pleśnią na ziemi w doniczkach rozsadniczych. ..Możecie proszę coś poradzić? Chciałbym uniknąć środków chemicznych...Będę bardzo wdzięczny za wszelakie porady.
Tomek
Najprościej i bez chemii to często spulchniać i napowietrzać ziemię: patykiem,wykałaczką czy widelcem coś sobie dobierz do wielkości doniczki. Podlewać rzadko ( u mnie co kilka dni, czasami raz w tygodniu) jak już ziemia jest wyraźnie osuszona (doniczka robi się lekka), ale obficiej- tak żeby się cała doniczka do dna nasączyła. Częstotliwość podlewania zależy od wielkości doniczki i wielkości rozsady i temp. otoczenia. Jak możesz to otrzep pomidorki z tej zagrzybionej już ziemi i przesadź do świeżej i dalej j/w. Można doniczkę lekko zgniatać, tak żeby ziemia w środku się rozluźniła. Pomidorkom to nie zaszkodzi , wręcz będą wdzięczne za świeży oddech :) .
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”