Wszystko o pomidorach cz. 17
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 17
Nie siałem jeszcze krakusa będzie to test, niby na opakowaniu jest że pomidor gruntowy.
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

jest to odmiana średnio wczesna, w smaku bardziej słodki niż kwaśny

Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
- krabik
- 500p
- Od: 28 gru 2021, o 16:35
Pomidor Albenga - zamierzam posiać. Zauważyłam, że obecnie nie jest popularny, czy nie uprawiacie go z konkretnego powodu?
Anna
- Rowerzysta
- Od: 13 maja 2020, o 20:27
Mam Albenge w tym roku. Posiałem ją już w lutym. Aktualnie są to moje największe sadzonki.
Ciekawe co będzie później.

- Mirek19
- 1000p

Ta Albenga docelowo będzie rosła w tunelu/szklarni czy w gruncie ?

Pozdrawiam, Mirek
-
- Od: 24 mar 2015, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja w poniedziałek wysiewam wszystkie odmiany pomidorów z przeznaczeniem do tunelów foliowych. W ubiegłym roku się pośpieszyłem i siałem już w lutym tym razem wstrzymuję się ile tylko mogę. I tak większość trafi do tunelu w połowie maja.
-
- 200p
- Od: 25 mar 2013, o 14:33
A trzymasz je w domu w temperaturze pokojowej czy masz jakieś z niższą temperaturą? Ja w zeszłym roku siałem na przełomie marca i kwietnia i niektóre odmiany były lekko wybiegnięte.
- Rowerzysta
- Od: 13 maja 2020, o 20:27
Mirek19 Albenga będzie do tunelu.
bociankrasna Siewki trzymam w 16°C, ale i tak się wyciągają. Po około 4-5 tygodniach takie siewki pikuję po same liścienie. Później już się tak nie wyciągają.
bociankrasna Siewki trzymam w 16°C, ale i tak się wyciągają. Po około 4-5 tygodniach takie siewki pikuję po same liścienie. Później już się tak nie wyciągają.

Ja co roku mam wybiegnięte ponieważ są w pokoju gdzie nie mają tyle światła ile potrzeba. Pikuje w odpowiednim czasie po same liścienie i dodatkowo podczas sadzenia pod folie obrywam dwa pierwsze liście i też sądzę bardzo głęboko.bociankrasna pisze: ↑12 mar 2023, o 07:49 A trzymasz je w domu w temperaturze pokojowej czy masz jakieś z niższą temperaturą? Ja w zeszłym roku siałem na przełomie marca i kwietnia i niektóre odmiany były lekko wybiegnięte.
Efekt:

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 mar 2023, o 09:27
Cześć,
Mam szybkie pytanie (trochę z lenistwa, bo nie chciało mi się przeglądać kilkuset stron tego wątku i poprzednich jego części)... Kolejny rok z rzędu, przy wysiewie sadzonek, mam problem z pleśnią na ziemi w doniczkach rozsadniczych. Walczę z tym na różne sposoby (cynamon, opryski przeciwgrzybicze itd.), jednak wierzyć mi się nie chce, że "to tak ma być".
Moja technologia była taka, że nasiona najpierw umieszczałem na mokrej ligninie + kaloryfer, a potem do doniczek rozsadniczych. W tym roku, nasina dałem prosto do mokrej ziemi i trzymałem je na parapecie nad kaloryferem. Nadal ten sam problem.
Możecie proszę coś poradzić? Chciałbym uniknąć środków chemicznych, bo w końcu mój syn ma to później jeść.
Będę bardzo wdzięczny za wszelakie porady.
Tomek
Mam szybkie pytanie (trochę z lenistwa, bo nie chciało mi się przeglądać kilkuset stron tego wątku i poprzednich jego części)... Kolejny rok z rzędu, przy wysiewie sadzonek, mam problem z pleśnią na ziemi w doniczkach rozsadniczych. Walczę z tym na różne sposoby (cynamon, opryski przeciwgrzybicze itd.), jednak wierzyć mi się nie chce, że "to tak ma być".
Moja technologia była taka, że nasiona najpierw umieszczałem na mokrej ligninie + kaloryfer, a potem do doniczek rozsadniczych. W tym roku, nasina dałem prosto do mokrej ziemi i trzymałem je na parapecie nad kaloryferem. Nadal ten sam problem.
Możecie proszę coś poradzić? Chciałbym uniknąć środków chemicznych, bo w końcu mój syn ma to później jeść.
Będę bardzo wdzięczny za wszelakie porady.
Tomek
- Karczownik
- 200p
- Od: 1 kwie 2019, o 15:54
Po prostu masz zbyt mokre podłoże (prawdopodobnie torfowe) i za słabo wietrzone pomieszczenie. Torfowe ziemie przed siewem powinno się mieszać z perlitem lub żwirem. I nie przelewać...
- Mirek19
- 1000p

Częstą przyczyną pojawienia się pleśni na ziemi w doniczce jest zbyt intensywne podlewanie, co znacznie zwiększa wilgotność podłoża. Jeżeli do tego temperatura będzie wysoka, a pomieszczenie nie będzie przewietrzane i doświetlone, powstają idealne warunki do rozwoju pleśni na ziemi w doniczce.
Staraj się wyeliminować te szkodliwe czynniki

Pozdrawiam, Mirek
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Podam jeszcze jedną , podobno skuteczną metodę na pleśń w doniczce to podlanie rozpuszczonym
kwasem acetylosalicynowym . Wcześniej trzeba spróbować zdjąć pleśń z ziemi .
kwasem acetylosalicynowym . Wcześniej trzeba spróbować zdjąć pleśń z ziemi .