Ogród zielonej III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej III

Post »

Nie mam już miejsca na czysto białą rabatę ;:145 Taka to potrzebuje wyeksponowania.
Pozostaje mi przłożenie się do biało fioletowej. Fioletowe głównie róże, a białe byliny.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Soniu skoro piszesz, że Kleome radzi sobie sama to jeszcze chętniej ją wysieję. ;:333
Ostatnie zdjęcie bije wszystkie inne na głowę albo i nawet 10 głów. Jednak hortensje są tak majestatyczne, że niewiele innych roślin może im dorównać. Pięknie! Też bym chciała białą rabatę. I nawet miałam taką w zanadrzu. Po wiosennych kolorowych tulipanach miały kwitnąc tam hortensje, trzy białe róże Swany i trawy. Niestety dosadziłam już kilka różowych akcentów i czysto biała znów uleciała w sferę marzeń. ;:224
:oops:
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2010, o 22:25

Post »

Witaj Soni
Przeglądając ogrody trafiłam na Ciebie. Bardzo ładny ogród tworzysz, widzę, że mamy podobny gust jeśli chodzi o dobór roślin. Ja też uwielbiam hortensje a w tym roku zamierzam wzbogacić się o róże. Widzę, że też bawisz się w wyprowadzanie hortensji piennych. Moje już trzeci rok rosną ale wydaje mi się, że jak je oskubuje z przyrostów bocznych to przez to rosną znacznie wolniej niż te, które zostawiam w formie krzewiastej. Nie masz podobnego odczucia? Wszystkiego naj w Nowym Roku!
Paulina
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39

Post »

Dziękuję Soniu za wyjaśnienie, z pewnością runianka zawita w moim ogrodzie na wiosnę. W tym roku też zamierzam założyć białe rabaty przed domem, już nawet zaplanowałam rośliny i policzyłam ile kasy muszę na nie zebrać :D teraz muszę tylko utrzymać się w postanowieniu, bo mam tendencje do zmiany zdania i spontanicznych zakupów w szkółce ;:oj
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Małgosiu dzięki. :) Brakuje bieli za oknem, ale chyba lepiej wspominać ją w ogrodzie. :)

Aniu moje plany na białą rabatę na razie są zdecydowane, ale w ubiegłym roku też takie były, a pojawiły się niebieskości i róż. ;:306 Fioletowe róże, ;:oj chyba muszą mieć trochę ochrony przed słońcem. :?:

Aneczko Dzięki. ;:196 Twoje hortensje też po czterech latach takie będą. Tylko niecierpliwość każe nam widzieć dorodniejsze rośliny u innych. ;:131 Właśnie ciągłe zachcianki na nowe rośliny, wybijają nas z rytmu, który sobie zakładamy na tworzenie rabat. ;:124

Paulinko miło cię witać. ;:196 Pienne hortensje bukietowe zdecydowanie wolniej u mnie sobie radzą. Próbuję tak prowadzić pięć. Niektóre dopiero małe, posadzone wiosną. Najstarsza Limelight ma trzy lata i kwitła pięcioma kwiatami. Wyhodowałam ją z patyczka, więc długo się ukorzeniała. W tym roku mam nadzieję, że nareszcie zbuduje ładną koronę. ;:65 Próbowałam też prowadzić na pniu Anabelki, ale mają zbyt kruche pędy i wiatr je wyłamywał. Latem obcięłam i będą w formie krzewiastej.

Malwinko runianką mogę się podzielić wiosną, bo muszę swoją trochę ograniczyć, za bardzo się rozpanoszyła. Będziemy cię wspierać w tworzeniu białej rabaty. ;:108 Pochwal się listą roślin. :)

Przejrzałam dziś trochę zdjęć, żeby pokazać takie,które sprawiają wrażenie, że ogród zapełniony roślinami. Ciągle w wielu miejscach świeci goła ziemia. ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39

Post »

;:138 Soniu obie łapki podnoszę zgłaszając się po szczepki.
Plan na rabaty ambitny mam szalenie :D
mam da nierówne prostokąty po dwóch stronach furtki więc plan jest taki:
pod płotem rząd jałowców spartan jako tło później po prawej patrząc od domu:
mam już krzew lilaka biały taki wiejski i małą sadzonkę sumaka octowca , przy lilaku chcę jeszcze jeden, bo tam i tak nie wlezę z niczym :lol: bliżej żylistek, przed sumakiem jeszcze świerczek w srebrnym odcieniu jako tło dla 3 krzewów hortensji anabelleprzy furtce w planie pięciornik jako obwódka przechodzący np w żurawki o ciemnych liściach i chciałabym poprzetykać to białymi liliami z tych wysokich. Przy świerczku chciałam jeszcze wepchnąć różę czepną na wąskim trejaży dla rozbicia formy pasa hortensji. Ogólnie taki jest plan, a wszelkie uwagi i sugestie co do odmian i warunków dla roślin chętnie przyjmę :) Miejsce jest od wschodu więc nie jest super słoneczne, choć u mnie cienia szukać ze świecą w lecie :;230
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Sonia, jeśli szukasz fioletowych róż to może warto posadzić Novalisa albo Rhapsody in Blue? Ta ostatnia ładniej wybarwia się w półcieniu, a jak będzie się sprawował Novalis dowiem się dopiero w przyszłym sezonie.. Ale patrząc obiektywnie.. twoja kolorystyka (fioletowy, niebieski, różowy, biały) Co ty na to ;:183 ;:183
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Soniu, to nie goła ziemia świeci między roślinami, to przestrzeń i swoboda.
Zazdroszczę takich prześwitów, byłabym szczęśliwa, żeby u mnie tak zaświeciło gołą ziemią.
Twój ogród jest piękny. Hortensje jak malowane, szałwie, wspaniałe trawy i dorodne kłosowce oraz jeżówki,
ładnie skomponowane tworzą przyjemne widoki.

Fioletowe róże są piękne . Sama zakupiłam jesienią, w tym kolorze, 'Ventilo' oraz 'Minevrę'. Pasuje do nich, cudnie pachnąca 'Clair Mashall' Harknessa. Jest w kolorze chłodnego różu, lekko niebieska. Ładne są też 'Old Port' i 'Heidi Klum', a 'Souvenir du Dr Jamain' przechodzi wszelkie wyobrażenia o pięknie róż. Gdybym miała miejsce, to bym go sobie sprawiła.
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu ale masz piękne białe jeżówki. Aż miło popatrzeć. Ja nie mam szczęścia. Co kupię jakąś o0dmianę to jak zakwitnie znowu purpurowa. ;:223
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Szczęśliwego Nowego Roku
Ale te Twoje hortensje robią wrażenie ;:oj
Muszę koniecznie zadbać o swoje
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Śliczne fotki w moich ulubionych, ogrodowych kolorkach ;:167
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Piękne masz hortensje, Soniu! ;:138
Mnie się ostały tylko dwie po ty wariackim lecie. Będę musiała uzupełnić.
Miłej niedzieli. ;:168
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

Nigdy nie myślałam o jednokolorowej rabacie ;:oj Twoja biała jest cudna ;:304 Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :tan :tan :tan
Awatar użytkownika
Kaszka
100p
100p
Od: 10 paź 2014, o 16:57

Post »

Soniu śliczne hortensje i jak dorodnie kwitły.Moich nie okryłam stroiszem,mają ściółkę z kory,są zeszłoroczne i martwię się czy nie zmarzną.
Pozdrawiam w Nowym Roku :wit
chmielakowo
200p
200p
Od: 11 mar 2015, o 20:32

Post »

Wpadłam złożyć życzenia w Nowym Roku, ostatnio ciągle czAsu mało na wszystko, ale jak miło zajrzeć i nacieszyć oko takimi cudnymi zdjęciami :)
Mi w tym roku nornice niestraszne, pies okazał się większym szkodnikiem i rozkopuje mi rabaty z tulipanami, które to doskonale nadają się na piłkę... zobaczymy wiosną co z tego wyrośnie.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”