Ankowo

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ankowo

Post »

Aniu, ale fajne te powyginane iryski! Czym je potraktowałaś, przez co przeciągnęłaś, że one takie?
A tęcza nad Ankowem piękna!
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zielona_Ania pisze: Obrazek
Super ujęcie :uszy kiedyś próbowałam fotnąć tęczę, ale nie bardzo mi wyszło ;:223
Obrazek
Kosaćce śliczniutkie ;:108
muszu852
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

pokochałem irysy Twoje są takie urokliwe... jak z obrazka :) muszę się na nowo zainteresować iryskami :)
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Dziękuję Stasiu ;:196

Arletko - dziękuję bardzo ;:196 , irysy to moje ulubione kwiaty, choć nie mam wyszukanych odmian.

Aleksandrze-bardzo mi miło że zajrzałeś. Dziękuję za porady dotyczące szkarłatki. Nasiona przetrzymywałam zgodnie z instrukcją wysiewu w lodówce i ładnie wzeszły. Będę pamiętać o tym wycinaniu owocników. Ale odważny jesteś żeby tak próbować jak smakują.

Tajeczko - dziękuję ;:196 U nas też pogorszenie pogody, całą noc padało i poniedziałek pochmurny. Może jednak w Lublinie wyjrzy słońce, żeby trawę skosić :)

Marzanko- tęcza zawsze zachwyca. Irysków to bym chciała jak najwięcej :D

Marto - te irysy to jakaś stara odmiana, mają niewielkie kwiaty, bardzo często ich łodygi skręcają się i wyginają po deszczach. Nie trzeba im w tym pomagać ;:224

Pamelko -dzięki :D To chyba pierwsza tęcza która wyszła mi dość wyraźnie, ale troszkę jeszcze podciągnęłam kontrast, żeby ją uwydatnić. U Ciebie też widać, a jeszcze jakby popracować nad obróbką, to było by całkiem ok.

Michale- koniecznie jakieś irysy zmieść u siebie, może I. pumila - pasowałby do skalnego ogrodu. Kępa syberyjskich na tle Twoich iglastych też by pięknie wglądała :D .
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Cudne iryski. Ja powsadzałam też cebulki kosaćców, ale nie zanosi się na kwitnienie. Może dopiero w przyszlym roku zakwitną?
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izo, faktycznie sadzone wiosną kłącza kosaćców rzadko kiedy wydają kwiaty, ale należy się z tego cieszyć. Bo ten fragment który rodzi kwiat najczęściej jest stary i po kwitnieniu już tylko słabnie, więc lepiej żeby najpierw się rozrósł egzemplarz z młodego kłącza, bo ma większy potencjał.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oto i cała tajemnica :wit a ja bym tak chciała cyknąć po prostu i już :;230
Jak to mówią "jedyne co mi lekko w życiu wyszło to włosy" :;230
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pamelko, bez filtrów to ciężko robić zdjęcia z niebem. Dlatego muszę się nieraz wspomóc i obrobić zdjęcie, inaczej wychodzi szara plama. Jak widzę zdjęcia z lustrzanki z filtrem polaryzacyjnym, to jest po prostu nie do osiągnięcia kompaktową cyfrówką. Ale każde nasze zdjęcie ma wartość- jako dokumentacja bieżących wydarzeń ogrodowych, to jest najważniejsze !
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zielona_Ania pisze:Pamelko, bez filtrów to ciężko robić zdjęcia z niebem. Dlatego muszę się nieraz wspomóc i obrobić zdjęcie, inaczej wychodzi szara plama. Jak widzę zdjęcia z lustrzanki z filtrem polaryzacyjnym, to jest po prostu nie do osiągnięcia kompaktową cyfrówką. Ale każde nasze zdjęcie ma wartość- jako dokumentacja bieżących wydarzeń ogrodowych, to jest najważniejsze !
Właśnie Aniu, ale na obecną chwilę do dokumentowania ogrodu musi wystarczyć taki aparat, jaki mam ;:108
Wybór jest prosty, iglaczek, czy lustrzanka ;:109
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56

Post »

Aneczko, to "coś" to fragment baaaaardzo starego imadła ciesielskiego. Możliwe, że ma to dobrze ponad 100 lat. Mój dziadek miał takie w warsztacie.
Trochę się zmartwiłam informacja o kosaćcach, bo jesienią posadziłam kilka takich dużych fioletowych i brązowych, i już maja kwiaty, czy to znaczy, ze one teraz już będą "marnieć"?

Do kolekcji tęczowej dołączam, zdjęcie telefonem robione, bo aparatu nie mam:
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 15:24

Post »

Aniu iryski masz piękne rozrośnięte kępy ;:63 , a mojego będziesz miała do kolekcji i pod kolor do tamtych - czy lubujesz się w niebieskim kolorze ?
Świetne ujęcie tęczy , mnie też nigdy nie wyjdzie tak fajnie . Siosta i Ty jesteście znakomitymi fotografami . ;:138
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pamelko , wybór dla nas oczywisty :;230

Aniu- no widzisz, a my szukaliśmy takich bardziej rolniczych wyjaśnień :D A to zabytkowe jak już 100 latek ma- dbaj dobrze!
Co do kosaćców, to wszystko zależy jakie duże kłącze, czy miało już widoczny młody przyrost. Widać to doskonale na starych kępach, że one przyrastają na boki, a łysieją od środka- ewidentnie te stare części kłącza zamierają. Jak się dzieli kosaćce, to też nie warto starych części kłączy sadzić. Tak przynajmniej podaje literatura, a stare kępy miałam, dzielenie i przesadzanie kosaćców praktykuję od kilkunastu lat. Co kilka lat trzeba się pobawić w odmładzanie i już.
A fotka z komórki super wyszła! Ekstra kolor tęcza ma na niej!

Adamie- lubię niebieski, działa kojąco :D Twój kosaciec ma pączek, niedługo już pokaże kolorek :) Dziękujemy za miłe słowa ;:196 , bardzo się cieszę że zdjęcia się podobają.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie, właśnie prościzna :uszy
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15

Post »

Aniu przyjrzałem się trochę Twojej roślinności i nie tylko(dinokurczak), muszę powiedzieć że jestem zdziwiony widząc okazały kwitnący bób, czy my mieszkamy w tym samym mieście? U nas ogródek jest prawie łysy, pewnie za późno sialiśmy a deszcze dodatkowo 'pomogły' w nieurodzaju.
Piękne irysy, pięknie sfotografowane, większość kwiatów doskonale prezentuje się w dużych grupach :D

Pozdrawiam Tomek :wit
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu, nie ma co zazdrościć, tam jest zaraz po sąsiedzku autostrada i bardzo ją słychać :( Dom nasz jest ostatnim z linii zabudowy (sąsiadów poniżej wyburzyli).

Igor- umknął mi Twój wpis. Widoki chmur burzowych i kontrasty światła faktycznie są piękne. Jednak ja wolę je na obrazku :D Syberyjskie kosaćce to mistrzowie przystosowania- nawet na tak suchym miejscu rosną, więc je bardzo podziwiam :D

Pamelko- żeby wszystkie wybory były tak łatwe :)

Tomku- ja bób siałam w kilku terminach, a ten kwitnący siany był, jak tylko można było przygotować ziemię. Widziałam u forumków boby już ze strączkami zawiązującymi się- to dopiero błyskawiczne będą zbiory :) U Ciebie faktycznie te późniejsze zasiewy musiały mieć ciężką przeprawę majową. Mam nadzieje że się jednak uda pouzupełniać braki- wiele warzyw można jeszcze z powodzeniem wysiać :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”