Ankowo
Re: Ankowo
Aniu, ale fajne te powyginane iryski! Czym je potraktowałaś, przez co przeciągnęłaś, że one takie?
A tęcza nad Ankowem piękna!
A tęcza nad Ankowem piękna!
- pamelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Super ujęcie

Kosaćce śliczniutkie

-
- 1000p
- Od: 20 kwie 2010, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
pokochałem irysy Twoje są takie urokliwe... jak z obrazka
muszę się na nowo zainteresować iryskami 

A oto mój azyl (link poniżej)
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=33670
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=33670
- Zielona_Ania
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję Stasiu
Arletko - dziękuję bardzo
, irysy to moje ulubione kwiaty, choć nie mam wyszukanych odmian.
Aleksandrze-bardzo mi miło że zajrzałeś. Dziękuję za porady dotyczące szkarłatki. Nasiona przetrzymywałam zgodnie z instrukcją wysiewu w lodówce i ładnie wzeszły. Będę pamiętać o tym wycinaniu owocników. Ale odważny jesteś żeby tak próbować jak smakują.
Tajeczko - dziękuję
U nas też pogorszenie pogody, całą noc padało i poniedziałek pochmurny. Może jednak w Lublinie wyjrzy słońce, żeby trawę skosić
Marzanko- tęcza zawsze zachwyca. Irysków to bym chciała jak najwięcej
Marto - te irysy to jakaś stara odmiana, mają niewielkie kwiaty, bardzo często ich łodygi skręcają się i wyginają po deszczach. Nie trzeba im w tym pomagać
Pamelko -dzięki
To chyba pierwsza tęcza która wyszła mi dość wyraźnie, ale troszkę jeszcze podciągnęłam kontrast, żeby ją uwydatnić. U Ciebie też widać, a jeszcze jakby popracować nad obróbką, to było by całkiem ok.
Michale- koniecznie jakieś irysy zmieść u siebie, może I. pumila - pasowałby do skalnego ogrodu. Kępa syberyjskich na tle Twoich iglastych też by pięknie wglądała
.

Arletko - dziękuję bardzo

Aleksandrze-bardzo mi miło że zajrzałeś. Dziękuję za porady dotyczące szkarłatki. Nasiona przetrzymywałam zgodnie z instrukcją wysiewu w lodówce i ładnie wzeszły. Będę pamiętać o tym wycinaniu owocników. Ale odważny jesteś żeby tak próbować jak smakują.
Tajeczko - dziękuję

Marzanko- tęcza zawsze zachwyca. Irysków to bym chciała jak najwięcej

Marto - te irysy to jakaś stara odmiana, mają niewielkie kwiaty, bardzo często ich łodygi skręcają się i wyginają po deszczach. Nie trzeba im w tym pomagać

Pamelko -dzięki

Michale- koniecznie jakieś irysy zmieść u siebie, może I. pumila - pasowałby do skalnego ogrodu. Kępa syberyjskich na tle Twoich iglastych też by pięknie wglądała

Cudne iryski. Ja powsadzałam też cebulki kosaćców, ale nie zanosi się na kwitnienie. Może dopiero w przyszlym roku zakwitną?
- Zielona_Ania
Izo, faktycznie sadzone wiosną kłącza kosaćców rzadko kiedy wydają kwiaty, ale należy się z tego cieszyć. Bo ten fragment który rodzi kwiat najczęściej jest stary i po kwitnieniu już tylko słabnie, więc lepiej żeby najpierw się rozrósł egzemplarz z młodego kłącza, bo ma większy potencjał.
- pamelka
Oto i cała tajemnica
a ja bym tak chciała cyknąć po prostu i już
Jak to mówią "jedyne co mi lekko w życiu wyszło to włosy"

Jak to mówią "jedyne co mi lekko w życiu wyszło to włosy"

- Zielona_Ania
Pamelko, bez filtrów to ciężko robić zdjęcia z niebem. Dlatego muszę się nieraz wspomóc i obrobić zdjęcie, inaczej wychodzi szara plama. Jak widzę zdjęcia z lustrzanki z filtrem polaryzacyjnym, to jest po prostu nie do osiągnięcia kompaktową cyfrówką. Ale każde nasze zdjęcie ma wartość- jako dokumentacja bieżących wydarzeń ogrodowych, to jest najważniejsze !
- pamelka
Właśnie Aniu, ale na obecną chwilę do dokumentowania ogrodu musi wystarczyć taki aparat, jaki mamZielona_Ania pisze:Pamelko, bez filtrów to ciężko robić zdjęcia z niebem. Dlatego muszę się nieraz wspomóc i obrobić zdjęcie, inaczej wychodzi szara plama. Jak widzę zdjęcia z lustrzanki z filtrem polaryzacyjnym, to jest po prostu nie do osiągnięcia kompaktową cyfrówką. Ale każde nasze zdjęcie ma wartość- jako dokumentacja bieżących wydarzeń ogrodowych, to jest najważniejsze !

Wybór jest prosty, iglaczek, czy lustrzanka

- Andzia1
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
Aneczko, to "coś" to fragment baaaaardzo starego imadła ciesielskiego. Możliwe, że ma to dobrze ponad 100 lat. Mój dziadek miał takie w warsztacie.
Trochę się zmartwiłam informacja o kosaćcach, bo jesienią posadziłam kilka takich dużych fioletowych i brązowych, i już maja kwiaty, czy to znaczy, ze one teraz już będą "marnieć"?
Do kolekcji tęczowej dołączam, zdjęcie telefonem robione, bo aparatu nie mam:

Trochę się zmartwiłam informacja o kosaćcach, bo jesienią posadziłam kilka takich dużych fioletowych i brązowych, i już maja kwiaty, czy to znaczy, ze one teraz już będą "marnieć"?
Do kolekcji tęczowej dołączam, zdjęcie telefonem robione, bo aparatu nie mam:

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
Aniu iryski masz piękne rozrośnięte kępy
, a mojego będziesz miała do kolekcji i pod kolor do tamtych - czy lubujesz się w niebieskim kolorze ?
Świetne ujęcie tęczy , mnie też nigdy nie wyjdzie tak fajnie . Siosta i Ty jesteście znakomitymi fotografami .

Świetne ujęcie tęczy , mnie też nigdy nie wyjdzie tak fajnie . Siosta i Ty jesteście znakomitymi fotografami .

- Zielona_Ania
Pamelko , wybór dla nas oczywisty
Aniu- no widzisz, a my szukaliśmy takich bardziej rolniczych wyjaśnień
A to zabytkowe jak już 100 latek ma- dbaj dobrze!
Co do kosaćców, to wszystko zależy jakie duże kłącze, czy miało już widoczny młody przyrost. Widać to doskonale na starych kępach, że one przyrastają na boki, a łysieją od środka- ewidentnie te stare części kłącza zamierają. Jak się dzieli kosaćce, to też nie warto starych części kłączy sadzić. Tak przynajmniej podaje literatura, a stare kępy miałam, dzielenie i przesadzanie kosaćców praktykuję od kilkunastu lat. Co kilka lat trzeba się pobawić w odmładzanie i już.
A fotka z komórki super wyszła! Ekstra kolor tęcza ma na niej!
Adamie- lubię niebieski, działa kojąco
Twój kosaciec ma pączek, niedługo już pokaże kolorek
Dziękujemy za miłe słowa
, bardzo się cieszę że zdjęcia się podobają.

Aniu- no widzisz, a my szukaliśmy takich bardziej rolniczych wyjaśnień

Co do kosaćców, to wszystko zależy jakie duże kłącze, czy miało już widoczny młody przyrost. Widać to doskonale na starych kępach, że one przyrastają na boki, a łysieją od środka- ewidentnie te stare części kłącza zamierają. Jak się dzieli kosaćce, to też nie warto starych części kłączy sadzić. Tak przynajmniej podaje literatura, a stare kępy miałam, dzielenie i przesadzanie kosaćców praktykuję od kilkunastu lat. Co kilka lat trzeba się pobawić w odmładzanie i już.
A fotka z komórki super wyszła! Ekstra kolor tęcza ma na niej!
Adamie- lubię niebieski, działa kojąco

- pamelka
Właśnie, właśnie prościzna 

- piofigiel
- 1000p
- Od: 11 lis 2009, o 17:15
Aniu przyjrzałem się trochę Twojej roślinności i nie tylko(dinokurczak), muszę powiedzieć że jestem zdziwiony widząc okazały kwitnący bób, czy my mieszkamy w tym samym mieście? U nas ogródek jest prawie łysy, pewnie za późno sialiśmy a deszcze dodatkowo 'pomogły' w nieurodzaju.
Piękne irysy, pięknie sfotografowane, większość kwiatów doskonale prezentuje się w dużych grupach
Pozdrawiam Tomek
Piękne irysy, pięknie sfotografowane, większość kwiatów doskonale prezentuje się w dużych grupach

Pozdrawiam Tomek

- Zielona_Ania
Madziu, nie ma co zazdrościć, tam jest zaraz po sąsiedzku autostrada i bardzo ją słychać
Dom nasz jest ostatnim z linii zabudowy (sąsiadów poniżej wyburzyli).
Igor- umknął mi Twój wpis. Widoki chmur burzowych i kontrasty światła faktycznie są piękne. Jednak ja wolę je na obrazku
Syberyjskie kosaćce to mistrzowie przystosowania- nawet na tak suchym miejscu rosną, więc je bardzo podziwiam 
Pamelko- żeby wszystkie wybory były tak łatwe
Tomku- ja bób siałam w kilku terminach, a ten kwitnący siany był, jak tylko można było przygotować ziemię. Widziałam u forumków boby już ze strączkami zawiązującymi się- to dopiero błyskawiczne będą zbiory
U Ciebie faktycznie te późniejsze zasiewy musiały mieć ciężką przeprawę majową. Mam nadzieje że się jednak uda pouzupełniać braki- wiele warzyw można jeszcze z powodzeniem wysiać 

Igor- umknął mi Twój wpis. Widoki chmur burzowych i kontrasty światła faktycznie są piękne. Jednak ja wolę je na obrazku

Pamelko- żeby wszystkie wybory były tak łatwe

Tomku- ja bób siałam w kilku terminach, a ten kwitnący siany był, jak tylko można było przygotować ziemię. Widziałam u forumków boby już ze strączkami zawiązującymi się- to dopiero błyskawiczne będą zbiory