Pomidory - choroby i szkodniki - cz.2
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.2
Zauważyłem ,że jeśli kilka nocy jest koło zera ,to potrzebują pomidory tygodnia ,żeby doszły do siebie. A gdy mają owoce to należy starać się ,aby temperatura nie spadła poniżej 8 oC
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
W mojej szkarence gdzie teraz stoją, dodatnia temperatura utrzymuje się gdy na zewnątrz temperatura spada do - 10 stopni, nie sądzę by były jeszcze taki niskie temperatury.NITKA pisze:A chronisz je jakoś przed ewentualnymi przymrozkami?
Gdy zapowiadają przymrozki, to na noc w szkarence zapalam dwa znicze, by im było cieplej mimo ogrzewania wodnego.
Uprawiając pomidory w nieogrzewanej dużej szklarni zdarzyło mi się już że w maju ( chyba trzy czy cztery lata temu ) u nas było w nocy - 6 stopni. Przygotowując się do tak niskiej temperatury, w szklarni z włókniny ( a mam jej dużo) na palikach i poprzeczkach dodatkowo zrobiłem drugi , niski tunel ( boki też z włókniny). Po mroźnej nocy z posadzonych ( ok. 20 kwietnia) około 140 sadzonek padło mi ( głównie od strony ścian) około 30 sadzonek.
W tej chwili mam przygotowane 160 sadzonek + 20 sadzonek szczepionych , z tego miejsca w tunelu jest na 120- 130 sadzonek. Te 40- 50 sadzonek rozdaję znajomym ale dopiero po 15 maja, gdy mam już pewność że nie będą mi potrzebne.
Pamiętnego maja , zapasowe sadzonki się przydały, oby się taka sytuacja nie powtórzyła w przyszłości, ale na "zimne trzeba chuchać".
Z kolei z moich doświadczeń to jak temp. koło 10 jest to zaczynają fioletowieć i to już zły omen jest , jeśli temperaturę gleby uda się otrzymać koło 12 stopni to pół biedy
O zerze to nawet nie wspominam 

Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Wczoraj sadząc ogórki zmierzyłem temperaturę gleby ,miała 14 stopni , ale po włączeniu ogrzewania dzisiaj już podniosła do 19 stopni w glebie,a więc gdy nawet gdyby temperatura powietrza spadła to i tak w ziemi jest dostatecznie wysoka.
pozdrawiam Ludwik
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie mam szklarni niestety. Posiane w lutym pomidory od prawie tygodnia trzymam w tunelu pod dodatkową, zrobioną jak Ty Tadeuszu z włókniny. Póki co mają się dobrze, nóżki nie są fioletowe, sadzonki zmężniały. Jakby coś, mogę przynieść je z powrotem do domu. Druga partia była posiana w marcu i tych maluchów, boję się jeszcze zostawiać na noc w tunelu, a może niesłusznie>? 

pozdrawiam, Anita
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
słuchajcie..
a jak zapowiada się chłodniejsza noc np
To dobrze jest podlać ziemie zęby oddawała ciepło parując.. czy to marny pomysł..
Pytam bo tak robiłam sałacie
a jak zapowiada się chłodniejsza noc np
To dobrze jest podlać ziemie zęby oddawała ciepło parując.. czy to marny pomysł..
Pytam bo tak robiłam sałacie
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To jest znana sprawa. Zraszanie roślin w obawie przed przymrozkiem. Woda zamarzając oddaje ciepło do otoczenia. Ilość ciepła oddana przy zamarzaniu jest identyczna z ciepłem potrzebnym do roztopienia lodu. To z fizyki.
POzdrawiam
POzdrawiam
-
- 100p
- Od: 20 lip 2008, o 17:56
Witam chcę pokazać moje sadzonki,dzisiaj nie jest dobra pogoda i zdięcia nie są za dobre,
Uploaded with ImageShack.us
.Te największe to są Atut siane 21.01 pikowane25.02,przed sadzeniem do donic obrywam dolne liście by wsadzić jak najgłębiej.Były zasilane 2 razy nawozem Floramix oraz były kropione preperatem Bioalgen S90

Pozdrawiam Marian
------------------
------------------
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Pierwsza informacja z netu jaka mi wpadła w "ręce" :forumowicz pisze: Co za pomysł z ta ziemią kreta ?
"Ziemię z usypanych kopców kreta wykorzystuje się do doniczek. Jest ona wypchana z niższych, nie skażonych warstw gleby i zazwyczaj nie ma w niej bakterii chorobotwórczych ani groźnych grzybów. Idealnie nadaje się więc na rozsady"
http://ogrody-grajewo.ovh.org/index.php ... 3&Itemid=1
Wiele razy wcześniej spotkałam się z cytowaną opinią. Wiele razy na naszym forum spotkałam się z tym, że ludzie wykorzystują ziemię z kopców krata...
- aguskac
Hmmm... ja sama kompostuję to co się nadaje, więc trudno mi powiedzieć jaka ona fachowo powinna być, pewnie u każdego ogrodnika ma trochę inny skład.KasiaPuk pisze:A tak ogółem, to jak wygląda ziemia kompostowa w Pl obecnie? Bo jakoś nie mogę uwierzyć że ziemia kompostowa jest ciężka i zamulająca...chyba że definicja kompostu jest inna niż mnie uczono...
- KasiaPuk
- 200p
- Od: 17 sty 2011, o 21:25
aga, mnie chodziło o tę "sklepową". Ja na swój własny kompost jeszcze czekam, ale ten kupiony mimo obaw był super ;) i nie zamieniłabym na żadne inne ziemie "specjalnie do". Jak ma wyrosnąć, to wyrośnie;D
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
- aguskac
Tak myślałam
Prysnęłam dziś swoje pomidory Asahi, może to je wspomoże.

Prysnęłam dziś swoje pomidory Asahi, może to je wspomoże.
Próbuj pryskać, ale Asahi wydaje mi sie dziala na rosliny przeciwstresowo i oprysk byłby uzasadniony, ale gdyby przyczyna byla nagła zmiana warunków uprawy/ np przed wystawieniem do hartowania / Zrobisz oczywiscie jak zechcesz i co uznasz za stosowne. Ja osobiscie natychmiast przesadziłbym te pomidory w inne podłoże takie, które posiada dobre warunki powietrzne dla korzeni. Odżałuj 8 zł i kup podłoze do wysiewu z włóknem kokosowym Biovity. Jest naprawde do pomidorów i papryki doskonałe. Wsadż do niego kilka krzaków tych swoich pomidorów i przekonasz sie gdzie popełniłas bład.
życzę udanych eksperymentów.

życzę udanych eksperymentów.

Nie wiecie jak firmy robią ziemie ko0mpostową w większości przypadków ?? 
Z części organicznych z naszych śmieci
ot cała tajemnica
po prostu kompostuje się śmieci i coś tam jeszcze

Z części organicznych z naszych śmieci

Paweł _____________________________________________________________________________
Co Ty weteran ?
Tu na forum sa sami optymiści. Ziemie ktoś fałszuje ?.
Jakies kiełbasy, szynki z niemieckiej wieprzowiny z dioksynami , pyzy z 26- letnim miesem ze Szwecji- to co innego, ale żeby ziemię do rozsady ? w życiu
Tu na forum sa sami optymiści. Ziemie ktoś fałszuje ?.
Jakies kiełbasy, szynki z niemieckiej wieprzowiny z dioksynami , pyzy z 26- letnim miesem ze Szwecji- to co innego, ale żeby ziemię do rozsady ? w życiu