Kaktusy darekcn4

Zablokowany
Awatar użytkownika
darekcn42
1000p
1000p
Od: 9 lut 2009, o 18:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kaktusy darekcn4

Post »

Nom świetne jest :). Kupiłem pierwsze w życiu A carpricorne. Senile nie kupowałem jeszcze żadnego. Mam z własnych wysiewów senile i capricorne. Mają już 2 latka.
Pozdrawiam.
:D :D :D
Pozdrawiam, Darek.
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 sty 2009, o 23:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A na przykład u Jaromira Dohnalika dalbym link ale nie chcę dostać ostrzeżenia :idea: :)
Awatar użytkownika
darekcn42
1000p
1000p

Post »

Tak sobie myślę, czy te kilka złotych to aż taki majątek? :roll: :roll: :roll:
A czy koszty ściągnięcia nasionek nie byłyby większe niż ich koszt tutaj w Polsce razem z dostawą?
Nie wiem. Wolę zapłacić złotówkę więcej, niż pół roku czekać na nasiona... Różnie to z tymi przesyłkami bywa...
Takie moje zdanie...
Pozdrawiam, Darek.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Jak masz mało czasu to zamów nasiona u Koehresa. Przesyłkę dostaniesz w 2-3 tygodnie.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
darekcn42
1000p
1000p

Post »

No tak Tomku, ale jak np. potrzebuje nasiona 2 gatunków Turbinicarpus, to nie opłaca mi się ściagać nasion z Niemiec. Wiesz o co mi biega, prawda? :wink:
Pozdrawiam.
Pozdrawiam, Darek.
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

trzeba było się spytać o tego T.valdezianus to byś dostał bo mam parę sztuk a tak po prawdzie to nie bardzo wiem co z nimi zrobić bo są bez lokalizacji :idea: :roll:
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lis 2008, o 01:33

Post »

u dohnalika niezbyt ciekawy wybór kultywarów astro
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

darekcn42 pisze:No tak Tomku, ale jak np. potrzebuje nasiona 2 gatunków Turbinicarpus, to nie opłaca mi się ściagać nasion z Niemiec. Wiesz o co mi biega, prawda? :wink:
Pozdrawiam.
Trochę nie bardzo rozumiem o co tutaj biega. Bo niby skąd takie nasionka dobrej jakości wziąć? Z portalu na A? Wolne żarty. Jedyne wyjście widzę w podpięciu się pod czyjeś zamówienie i dodanie swoich dwóch wymarzonych porcji do całości. Ale i tak wtedy dodatkowe koszty są spore no i trzeba znaleźć jelenia, który na coś takiego pójdzie i załatwi wszelkie formalności.
Wielokrotnie zamawiałem nasiona tylko dlatego, bo interesowała mnie 1 lub 2 pozycje. A resztę zamówienia kompletowałem jak leci, by uzbierało się tego ze 20? czy 30$.
Z drugiej strony co to za sens bawić się w wysiewy tylko 2 porcji? Dla mnie zabawa w kuwetki, parzenie substratu i inne tego typu ceregiele nie ma większego sensu gdy porcji nasion jest mniej niż 20. Inaczej szkoda czasu, bo pewne czynności i tak trzeba wykonać niezależnie od ilości wysianych nasion. Sprawa dodatkowo się komplikuje, gdy wysiew ma miejsce zimą. Na kiego grzyba odpalać mnożarkę dla 2 porcji nasion? A jakie są koszty prądu czy ogrzewania? Przy tak małych wysiewach to właściwe same straty. Moim zdaniem poniżej pewnej ilości nasion siewy zwyczajnie nie mają sensu. A z drugiej strony wysiewać jakąś taką zbieraninę po jednej porcji każda z innego źródła - też mam mieszane uczucia. Z doświadczenia wiem, że jeśli gdzieś przyplącze się jakaś pojedyncza porcja nasion to zawsze z nią więcej problemów niż pożytku. Ani tego nie ma jak sensownie oznaczyć, ani później co z tym robić. Najczęściej traktuję tego typu wybryki po macoszemu i za wiele z takich wysiewów to mi nie wychodzi.
Energii wystarcza mi tylko na pierwszy, porządny rzut wysiewów. I nie ważna czy jest to 20 czy 400 porcji. To co wysiewam 1. kwietnia zawsze ma największe szanse na przeżycie.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
mgr_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2010, o 18:37

Post »

blabla pisze:Jak masz mało czasu to zamów nasiona u Koehresa. Przesyłkę dostaniesz w 2-3 tygodnie.
Przy płatności kartą, w tamtym roku miałem od niego nasiona w ciągu 3 dni. Jeżeli chodzi o szybkość to wg mnie numer 1. Ale zdarzają mu się inne wpadki, gdzieś na już o tym pisałem na tym forum.
Pozdrawiam
Marek
Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne part 1 part 2
Awatar użytkownika
mgr_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

banditoo pisze:u dohnalika niezbyt ciekawy wybór kultywarów astro
U Kohresa macie kilkadziesiąt pozycji, i można sobie zamówić większą ilość nasion. Przy tego rodzaju roślinach myślę, że najlepszą metodą na otrzymanie ciekawych form jest wysiewanie dużej ilości nasion np 1000. Tak robią Japończycy sięją nasiona w ogromnych ilościach i z tego dopiero mają co wybierać.
Trzeba mieć świadomość że z nasion pochodzących z jakiegoś Astro Snowwhite na pewno nie otrzymacie rośliny identycznej z mateczną.
Wysiewanie tych nasion nazwałbym raczej "ciekawe co wyjdzie".
Pozdrawiam
Marek
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co do tej oferty Dohnalika to przyznam się że ja w ogóle się nie orientuję kto ma jaką ofertę astro- dla mnie prostu Astrophytum nie jest uczciwym kaktusem :idea: nie mam jednego astro w kolekcji- te co miałem porozdawałem byle się pozbyć :idea: ale jakby o Echinocereusy, Escobarie itp chodzilo to jestem obcykany w ofertach jak diabli że o Pediocactus i Sclerocactus-które najbardziej cenię nie wspomnę :idea: :)
Awatar użytkownika
darekcn42
1000p
1000p

Post »

Dzięki Marku za info. Już jakiś czas temu zrobiłem listę nasion na zamówienie. także mam w planach zamówienie, tylko gotówka się zbiera w tej chwili :).
Podobnie jak Kolega Banditoo jestem fanem Astrophytum i uważam, że to bardzo ciekawe roślinki. Taki mój gust a o gustach się nie dyskutuje :wink: .
Co więcej planuję zamówienie nasion Uebelmannia. Zobaczymy jak to będzie... Rośliny z numerami polowymi mam już zamówione u Czechów. Nasiona Discocactus już idą do mnie z USA. Pisałem na temat wysiewu tych roślin z Piotrkiem Modrakowskim i udzielił mi kilku rad dotyczących wysiewów tych roślinek. Jeśli nie zaryzykuję wysiewów, to nigdy nie zdobędę doświadczenia. Jasna sprawa. Część siewek na pewno zaszczepię na Pereskiopsis tak dla pewności. W późniejszym czasie zawsze będę mógł je ukorzenić z kawałkiem badyla. Zobaczymy jak potoczą się moje zmagania z tymi roślinkami. nie liczę tutaj szczerze mówiąc na kokosy, ale chciałbym zacząć działać w kwestii wysiewów tych roślinek.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam, Darek.
Awatar użytkownika
mgr_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Będę trzymał kciuki i kibicował, bo faktycznie wybrałeś ciekawe rośliny, ale jednocześnie rzadko spotykane (Uebelmannia i Discocactus), a o wysiewach to prawdę mówiąc nie słyszałem żeby ktoś to siał u nas.
Pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
Sebek87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2010, o 18:11

Post »

Ja również kolego trzymam kciuki żeby były duże "KOKOSY" ;:108
Awatar użytkownika
darekcn42
1000p
1000p

Post »

Dziękuję Wam za wsparcie na duchu Koledzy :).
Pozdrawiam, Darek.
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”