Pod Jesionem

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pod Jesionem

Post »

Agnieszko! ;:196 Piwonie są w pełnym rozkwicie! :heja A pięknie... tylko wybiórcze zdjęcia wstawiam :;230
Karolinko! Spokojnie! Ja naprawdę piwoniom staram się nie przeszkadzać i poza podwiązaniem i oberwaniem przekwitłych kwiatów nic nie robię! Raz, no góra dwa razy w sezonie opielę w ich okolicy i to wszystko! Nie nawożę, nie pryskam (czasem H czym pryśnie tak bardziej przypadkiem) więc to totalne ,,hardkory" ;:172 Wodę podbierają warzywkom, bo rosną obok no i mają słonka do woli, bo to jedyne miejsce na mojej działce, gdzie ;:3 jest cały dzień (jeśli jest :twisted: ). jak kilka lat temu je tam sadziłam, to nie wszystkie nawet kwitły, a jak jedna miała 5 kwiatków, to szalałam z radości (jak to niewiele człowiekowi potrzeba ;:306 ).
Marysiu! U mnie tych juk sześć kępek (różnej wielkości) plus jedna żółta, więc u Ciebie wynik i tak dużo lepszy. Bardzo jestem ciekawa czy ta żółta ładnie kwitnie.
Hosta w wersji mini jest naprawdę maleńka i co śmieszne nie mam pojęcia skąd się wzięła, czasem coś kupię czy dostanę i z braku pomysłu ląduje w doniczce na dłuższy czas, czasem zbieram jakieś dziwne nasionka... ;:219
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu! :wit Bardzo mi miło! ;:196 Ja buszowałam u Ciebie już jakiś czas temu, ale nie zawsze mogę się wpisywać, bo korzystanie z tabletu mnie przerasta (brak mi cierpliwości) ;:223
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2011, o 13:50

Post »

Renatko, pokaz, pokaż ;:65 ;:65
Awatar użytkownika
sosna1
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

mamafrania pisze:Renatko, pokaz, pokaż ;:65 ;:65
No właśnie, masz tyle ładnych roślin ;:65

Co do szerszeni; miałam kiedyś gniazdo w szczycie dachu , małe dzieci i totalną panikę, a mój M uważał, że to takie spokojne owady. Kiedyś była spora wichura i miały problemy z dotarciem do gniazda. Ten wiatr zatrzymywał je przed naszym oknem. Wiecie co? Każdy :!: trzymał w "łapach", że nie powiem w szponach, pszczołę. Poza tym jak to osy - drapieżniki - siadają na padlinie np. Moja kuzynka przez miesiąc leżała w szpitalu z nogą do góry po jednym ukąszeniu. Może i są dość spokojne, ale ostatnio jeden mnie wyraźnie atakował. A jak powiedziałam o tym M, stwierdził, że jego też. Trudno, jak słyszę szerszenia serce mam w gardle.

A co do pracy w niedzielę; wiem, że ludziom się to nie podoba, ale wychodzę z założenia, że niedziela jest dla mnie. Mam posprzątane, ugotowane, do pracy i na zakupy nie idę. Mam wolne i robię w tym czasie to, co lubię najbardziej :;230
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu! Pokażę :;230 , ale najpierw muszę posadzić ;:223 Zakupione roślinki stoją w doniczkach, ledwo co posadziłam wczoraj jedną dalię, bo prawie trzy godziny trwało podlewanie ogrodu.
Sukcesem jet fakt, że wyszłam i tyrałam, a ponieważ padł mi wczoraj internet to i położyłam się spać przed polnocą, co przy pobudce ok 5 rano jest bardzo wskazane.
Zosiu! Roślinek mam troszkę, ale chwilowo mało mnie cieszy mój ogródek, bo słabo się wyrabiam. Na dzień dzisiejszy 15:3 dla chwastów. ;:223
Co do Szerszeni, to mój kolega pszczelarz amator (ma tylko ok 20 uli ;:224 ), jak słyszy hasło Szerszeń to czerwienieje i robi się lekko agresywny, bo kilka razy miał spore straty dzięki tym ,,miłym" stworzonkom. :twisted:
Wiem jedno! Nie jeden raz mnie atakowały i ja ich nie polubię! ;:124
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczorajsze trzygodzinne podlewanie ogrodu (i zapewne wysłanie ślubnego na jutrzejsze spotkanie szkolne) podziałało pozytywnie na H, bo stare nawodnienia zostały rozłożone we wszelkich możliwych miejscach i będzie można dokupić tylko potrzebną ilość ;:224
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To dobrze Renatko, zostanie więcej funduszu na żurawki :tan
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu! Obawiam się, że po wczorajszym podlewaniu H zakupi taśmy nawadniającej jeszcze więcej, bo biedny był załamany, że tu leja, tam leje, a nadal nawet do połowy nie doszedł. ;:306 Tak czy siak rozłożył te stare i części nie trzeba już indywidualnie podlewać, a to spora ulga. :uszy
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój dziadek zmądzał i założył pompę przy studni.Do tej pory żurawiem wodę sięgali ;:224 .Więc dziś Ania zrobiła prysznic swoim kwiatkom :;230 i to taki pozadny.Dzieciaki mnie zagadały za mocno to im przez przypadek domek i zjezdzalnię umyłam ;:306 ale mieli miny :;230 :;230 Jakbym miała wiaderkiem nosić wodę to dziękuję bardzo....Moje plecki by zastrajkowały ;:174 Też chyba obią mi wysiadkę ;:223
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie pompa jest od początku, ale jeśli mam tyle miejsc do podlania, to nawet podlewanie częściowo usprawnione nie pomada (no pomijając kwestię setek doniczek i doniczulek z czymś tam, które stoją chyba wszędzie).
Te nawodnienie jest świetne, to taka czarna taśm - H podpina do niej wąż z wodą i kapie sobie spokojnie. Roślin nie wymywa, pozwala nasiąknąć pomalutku. No ma zaletę - nie jest droga. Takich dodatków sporo, ale i tak wydać 200-250 zł to nie kilka- kilkanaście tysięcy na profesjonalne nawadnianie.
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jakoś trzeba sobie radzić.Jak sięma roślinki , to zal ich nie podlać żeby się zmarnowały.Dobrze że masz takiego spoko męza który Ci pomaga ;:215
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jest cierpliwy i zdaje sobie sprawę z mojej choroby. Nie powinnam chwalić, ale nie jest źle. ;:306
Ja nie powinnam nawet pięciolitrowej konewki brać w ręce, o dwóch już nie mówiąc. Czasem nawet nie chodzę, choć innym razem mykam w szpilkach. ;:224
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja zostawiam wiaderka i już zmykam an bialą salę.Dobrej nocki :wit
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje plany co do prac ogrodniczych zostały dziś skorygowane. Mój nadworny mistrz sztuk wszelkich (niezastąpiony i jedyny w swoim rodzaju Tatuś) przyjechał robić mi jednak ogrodzenie kompostu! ;:180 ;:180 ;:180
Jestem zatem młodszym pomocnikiem, tyle, że głownie przeszkadzam ;:224 a robić swojego nie mogę. :;230
Tak czy siak jestem zadowolona, bo jednak robota ruszyła już na poważnie. Mieliśmy drobne problemy logistyczne, ale szczęśliwie zostały czasowo rozwiązane i praca wre (tzn Tatuś pracuje, a ja FO) ;:223 Wracam więc pielić!
Wynik dla chwastów 17:1 znaczy zarosła mi kolejna przestrzeń.
H złośliwie stwierdził wczoraj, ze jako ekonomista powinnam zdawać sobie sprawę, że działalność w zakresie produkcji roślin (sadzonki) podlega już rejestracji w Urzędzie Gminy i US, bo nikt nie uwierzy, że te wszystkie doniczki są na własny użytek!
No to muszę poczytać na ten temat i może jakieś dotacje sobie załatwię.... ;:224
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

@ Renzal ? całe gniazdo możesz mi wysłać, nie ma problemu. Ale pojedynczych robotnic niekoniecznie ? biedactwo nie przetrwa odcięte od kolonii macierzystej. :;230

Pozdrawiam!
LOKI
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”