Różano-liliowcowy ogród pod dębem cz. 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Różano-liliowcowy ogród pod dębem cz. 6

Post »

Tak Wandziu, to już trzy lata... jak ten czas leci. Tylko ja mam coraz mniej czasu na przyjemnosci :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wandeczko, zapomniałam skomentować Twojego mikołajka nadmorskiego, wielkie krzaki Ci porosły ;:180 . Kupiłam nasionka, ale jeszcze nie posiałam ;:223 , bo ciągle czasu brak na znalezienie kawałka ziemi bez chwastów. Chyba dokończę odchwastowywanie warzywniaka i tam rozsadnik sobie zrobię. Warzyw i tak nie doczekam, a choć kwiatki będę mieć :tan .
Zadam teraz bardzo głupie pytanie :oops: , co robić z przekwitniętymi liliami. Bo chyba nie powinny tracić sił na wytwarzanie nasion. Obciąć im głowy?
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale kontrast między liliowcem i mikołajkiem, nad którym chyba powinnam się zastanowić gdyż nadaje się on chyba do suszonych bukietów? Modrzew ma miłą fryzurkę.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Marzka, pytanie wcale nie głupie. A nawet bardzo rozsądne. Otóż z liliami to jest tak, że trzeba je ścinać po kwitnieniu. Mniej więcej jedną trzecią wysokości. Z tego zielonego badyla, który pozostaje, cebula lilii będzie czerpać aż do jesieni pożywienia.
No i tu właśnie zaczyna się według mnie problem z tymi liliami. Otóż te pozostawione badyle sterczą tak aż do jesieni. Ładne toto nie jest, moim zdaniem szpeci rabaty, a potem, jak ku jesieni zaczynają usychać, to są jeszcze brzydsze. Dlatego lilie najlepiej jest sadzić w tyle rabaty, żeby potem je coś zasłaniało. Najgorzej według mnie wyglądałaby rabata z samych lilii, bo byłyby tam same badyle.

BUfo-BUfo, mikołajek zdecydowanie nadaje się na suche bukiety. Przypomina trochę oset. Żeby zachować niebieską barwę kulek, trzeba by chyba było czymś spryskać. Zdaje się, że robią to lakierem do włosów, ale nie wiem dokładnie.

Lodziu, dziękuję ;:196 Liliowce są w gruncie rzeczy baaadzo fotogeniczne. Tak jak róże :D

Tosiak, witaj nowy gościu w moich progach. Mam nadzieję na następne wizyty i pozdrawiam cię serdecznie. Wieczorkiem zobaczę, co u ciebie :)

Kropelko, zawsze da się znaleźć trochę czasu na przyjemności. Jak dzieci będą starsze, to sobie odbijesz.

Konwalio12, poczekajmy więc cierpliwie, a na razie cieszmy się starszymi roslinami :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

W przetacznikach to się tego lata zakochałam, tyle jest odmian i tak niesamowicie urokliwych ;:167
hutkow
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 16:47

Post »

Witaj Wando!
Dzisiaj szczegółowo studiowałem Twoje ogrodowe wątki i szczególnie zainteresowały mnie fotki wiosenne gdzie ładnie pokazałaś fotki z perspektywą ogrodu a nie tylko same kwiaty.Nie to,że nie lubię kwiatów ale większość forumowiczów je pokazuje bo kto jak kto jak nie właściciel ogrodu powinien mieć ładne kwiaty,bo przecież pieści je aby były piękne.Ponadto zobaczyłem u Ciebie znane mi sympatyczne właścicielki pięknych ogrodów/wirtualnie/np.Aguniada,Małgocha. ;:196
Pozdrowienia Edward :heja
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

April, ja przetaczniki zauwazyłam już w tamtym roku. Wczęsniej miałam tylko jeden zwykły wysoki i jeden niski. Też mi się podobały, ale nie umywają się do nowych odmian.

hutkow, witaj Edwardzie. Wiem, że jesteś zwolennikiem szerokich ujęć. Ja też je oczywiście lubię, ale ponieważ jestem na FO prawie codziennie, musiałabym pokazywać wciąż te same widoki, a to by już było nudne. Pokazuję więc poszczególne rośliny i ich detale, bo w nich także można dostrzec piękno, którego nie widać gołym okiem. Zresztą ja sama dużo się nauczyłam, oglądając u innych forumowiczów konkretne roślinki i pytając o sposób ich uprawy. Tak więc najbardziej lubię wątki, w których są zarówno szersze perspektywy, jak i ujęcia poszczególnych odmian. Czyli dwa w jednym. I w ten sposób staram się prowadzić także i mój wątek, żeby każdy znalazł w nim to, co mu najbardziej odpowiada. Pozdrawiam serdecznie ciebie oraz Zosię. :D :D I specjalnie dla ciebie szersza perspektywa.

Obrazek
Debra
200p
200p
Od: 9 sty 2012, o 15:34

Post »

Szersza perspektywa - też to lubię, bo jak oglądam tylko te kwiatki, cudne oczywiście, to mi wyobraźnia jakoś gorzej działa :D Pieknie i ta Twoja mroczna zieleń...
Ty się dziwisz, że ja sie stale zachwycam Twoim ogrodem - ja nie robię tego często u innych - bo w nim jest coś nieuchwytnego, moze własnie ta prześwietlona zieleń..

Magiczna Siła - i wszystko jasne :;230
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

Przetaczniki śliczne muszę zdobyć a u Kalisiaka była taka fajna szałwia ale cena :roll:
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41

Post »

Wandziu, ja wracam do mikołajka :wink: Jeśli chcesz go uatrakcyjnić to fajnie wyglądałby z trawami, podoba mi się również z firletką mocno różową ;:333 Jeśli róże, to tylko o mocnych kolorach. Uważaj przy przesadzaniu, bo ma palowy długi korzeń i nie lubi tego zabiegu. Ja tak załatwiłam jednego.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

[quote="wanda7"]

Obrazek

Wandziu tyle razy spaceruję po Twoim ogrodzie i dopiero teraz wpadłam na pomysł zmałpować Twoje ścieżki, proszę podpowiedz nieco na czym ułożone są kamienie, po drugie czy dobrze widzę dróżki są kręte wśród roślin - właśnie taki układ ogrodu mam w marzeniach, może dlatego ciągle mój w przebudowie.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Royal....to przetacznik? Fajnie zaczyna kwitnąć ;:167
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Wandziu, dziękuje za imię dzwonka ;:196
Przetacznik cudny. Czy ten różowy ode mnie żyje :?: Pisałaś, że coś słabował ;:218
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

A te przetaczniki to zdobyłaś u Kalisiaka czy szukać gdzie indziej. Nie widziałam takich odmian. E-genia też ma cudo, ale nie zapisałam i muszę wrócić do niej sprawdzić jakie. Mają bardzo nietypowy kształt końcówki pędu i wygladaja orientalnie.
Twoje są przepiękne, szczególnie ten Blue Ulster Dwart. Czy kolory zgodne z naturą czy aparat trochę przekłamuje? Bardziej fiolet czy niebieskie?
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Piękne , kolorowe zakątki pokazujesz no i oczywiście śliczne kwitnące ;:oj śliczna żabka towarzystwa pilnuje , hortensja cudnie się zapowiada :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”