Jeszcze raz od początku

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jeszcze raz od początku

Post »

;:3

Ewuś - tak trzymaj! ;:63
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Podoba mi się określenie ;:333
Dla osoby "nastawiającej" nalewkę drożdżowo-cukrową jakie proponujesz ? Byle nie "bimbrownik" - proszę :;230
Aaaaa, wiecie jaki mamy w tej chwili miesiąc ? lipcopad :;230
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Piękny łuk mu wyszedł,fajnie mu to wyszło- jakby stawiał takie grilo-wędzarnie całe życie :)
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pięknie, a miejscowi byli przekonani, że to ..... kapliczka :shock: I co teraz? M mówi, że się nada, nawet bardzo ;:224
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny cz.3
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No jak będziesz wędzić to przyjdą się modlić żeby prędzej się uwędziło ;:180 ;:7
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Heleno dobry dzień ;:196 ;:167
..."jutro będzie lepiej" :)
...radość o poranku zapewniona...
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przez tę kapliczkę, która okazała się grillowędzarnią, straciliśmy dobre notowania we wsi ;:174 Trzeba będzie na wędzonkę zaprosić dla poprawienia stosunków międzysąsiedzkich. ;:224

Wczoraj, z racji nadwyrężonego wyrywaniem chwastów organizmu, nie miałam siły wstawić kilku fotek. Robię osobisty ranking różyczek pod kątem długości kwitnienia, chorób, wytrzymałości na deszcz.

Oczywiście I miejsce bezapelacyjnie przypada Grootendorst Obrazek

Myślę o jej rozmnożeniu, bo mam takie miejsca w ogrodzie, gdzie aż się prosi, żeby taką różę posadzić. Powinnam ją wyłączyć z rankingu, przecież to mieszaniec Rosa rugosa, ale nie zasłużyła na takie wyłączenie. :wink:

Nad II miejscem mocno się zastanawiałam. Pretendowały do niego Sahara i Planten un Blomen. Obie kwitną jak na razie bez przerwy, deszcz jest im obojętny, chorób (odpukać) też nie widać, kwiaty są długotrwałe. Nie mogę się zdecydować. Dla obu ex aequo II miejsce. :lol:

Obrazek Obrazek

III miejsce Ingrid Bergman (wielkokwiatowa) - cały czas prezentuje się okazale, długo kwitnie. Obrazek

Na razie wystarczy. Czas pokaże, które są naprawdę świetne.

Moje mieczyki zaczynają kwitnąć :tan Obrazek

A to parawan utkany przeze mnie dla osłonięcia od słońca rabaty z hostami. Obrazek

Obrazek Kwitną moje kanny Indici.

Dojrzewają jabłuszka :wink: Obrazek

Moje największe zaskoczenie w tym roku - róże miniaturki, kupione w Biedronce na początku roku. Przesadzanie ich na rabatę dodało im skrzydeł ;:173
Kwitną non stop, moc kwiatów. Zdrowotność celująca. I chyba przestały być miniaturkami :shock:

Obrazek

Obrazek masa pąków

Obrazek

Czy uda się im przetrwać zimę? ;:174
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Heleno Twoje róże dodały blasku moim oczom...szczęściara z Ciebie że tak pięknie kwitną róże miniaturki,
choć są w ziemi ,moje w doniczkach i nie narzekałam ale teraz od 3dni coś mi się nie podobają..barwa liści troszkę zmieniona... Zosia pisała że po przeniesieniu do ziemi to jej padły...tak że masz farta i już...
nie mówię o piękności jaka jest dla mnie Sahara...
...a co do sąsiadów no trudno..parapetówka musi być :;230
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

Ja też jestem ciekawa, czy te różyczki z Biedronki przetrwają, bo ja tutaj w czystolandii wysadziłam jedną z doniczki do ziemi i zastanawiam się, czy opłaca się ją zabrać w podróż ;:224 oto ona Obrazek na razie jest w ziemi, ale wiesz wcale w niej nie musi być tutaj oczywiście ;:131...ma kolor różowy.
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Heleno, bardzo jestem Ci wdzięczna za tak pożyteczny ranking róż...zwłaszcza że żadnej z tych róż nie mam... :lol:
Co do miniaturek - w zeszłym roku kupiłam dwie kremowe i jedną ciemnoczerwoną, również wysadziłam do ziemi i...przezimowały! Ale ponieważ wszyscy mnie ostrzegali przed taką operacją, to oprócz kopczyków zostały tez przykryte gałązkami drzew iglastych. I teraz również nie są już miniaturkami.
Zachęcona tym eksperymentem nabyłam w tym roku kolejne :D na razie są w doniczkach, ale jesienią też je przesadzę.
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
beata68
1000p
1000p
Od: 13 lut 2011, o 17:15

Post »

:wit Helenko.
Twój Grootendorst pobił wszelkie rekordy, jest zachwycający. Mój jakoś wystrzelił jedną gałęzią w górę,wprawdzie obsypana kwiatami, ale do Twojego tomu jeszcze daleko. Saharę zostawiłabym razem z Grootendorst na pierwszym. Na pewno na jesieni ją kupię, a zakochałam się w niej dzięki Tobie. ;:196
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Misiu może pokuszę się o zestawienie NN-ek. Są autentycznie przecudne. Część z nich kupiona w dobrych szkółkach, ale nie zachowałam etykiet, stąd NN. Kilka kupiłam od sprzedawcy róż z zagłębia różanego. Sprzedawczyni dołącza karteczkę z nazwami, ale zapomniałam i są NN.
Miniaturki to wielkie zaskoczenie ale jakie wspaniałe! ;:111

Bogusiu - Nie potrafię doradzić. Czy jej to kolejne przesadzanie się spodoba? Można zostawić, nie wiem jakie tam są zimy, bo pewnie nikt o nią nie zadba. ;:174

Ewuś i Beatko - będę te obie róże pilnie obserwować i zamieszczać zdjęcia. Planten un Blomen jest przepiękna ale nijak nie mogę jej zrobić zdjęcia, które oddawało by jej urok. Ona jest biało-czerwona, a raczej czerwono - biała i chyba to powoduje zlewanie się kolorów na fotce. Do tego nie mam żadnego doświadczenia w robieniu zdjęć. :?

Dzisiaj podczas moich harców w chwastach okrutnie pocięły mnie komary. Nadzieja w tym, że jutro uda się wreszcie kupić specyfik i spryskać moje królestwo.

Władziu - może się wreszcie uda Obrazek
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Zanotowane w kajeciku - Dzięki Helenko
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariolu, masz na myśli Bitwę pod Grunwaldem? :roll:

Siedzę równolegle w biurach podróży i staram się znaleźć biuro, które nie upadnie, kiedy my będziemy na środku pustyni ;:oj
Znacie takie biuro??? To poproszę. ;:173

Dzięki mojej "niewyrywności" o włos uniknęliśmy straty pieniędzy. Biuro było wybrane - oczywiście Sky Klub, wycieczka też. Gdyby nie to, że wyjazd planujemy w II połowie września (po zbiorze plonów), to bylibyśmy ugotowani.
No i teraz nie wiem co zrobić. ;:218 Najchętniej bym w ogóle nie pojechała ale M już jest jedną nogą w Ziemi Świętej. ;:65

Dobre pomysły mile widziane ;:108
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Te Twoje miniaturowe róże kwitną jak szalone ;:138 . Moja jedna miniaturka zimę przetrwała. Potem ją coś wzięło...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”