Ogródek ? najpierw balkonowy, potem pełnowartościowy.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Ogródek ? najpierw balkonowy, potem pełnowartościowy.

Post »

@ Sweety ? W sumie siałem mieszankę, więc kolorów powinno być kilka, ale widzę, że dominuje ten ciemnoczerwony? Co do gleby ? no to witaj w klubie? U mnie już cała sterta wykopanych kamieni, odłamków betonu i kawałków cegłówek się piętrzy pod ścianą?

@ Bananowy Kot
? Owszem, ten różowy to też Ipomoea purpurea ? one mają dosyć szeroką gamę barw... Siałem niby jeszcze Ipomoea nil, niektóre z nich też bywają różowe, ale coś na razie nie widzę takowego kolorku...

A poniżej ? na odmianę ? nie fotka kwiatu, ale wspominanego już kilkakrotnie w moich ostatnich postach kaczorka-dziadka (fotkę zrobiła moja Żona).
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ależ przystojniaczek!
baiana
200p
200p
Od: 11 maja 2008, o 15:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ten różowy maczek jest śliczny. Ja jeszcze czekam na moje, dostałam nasiona od mamy - mają być wielkie, różowe pompony :) Rosną sobie powolutku - jak to w Norwegii (no stress ;) )
A co do kaczek...jak byłam mała i jeździłam do dziadka na wakacje to zazwyczaj w tym okresie miał małe kaczątka - biegały za nami jak pieski, bardzo towarzyskie stworzonka :)
Może pozwolą Ci przygarnąć dziadka-kaczorka jak już będziesz miał swój wybieg dla kaczek? Byłaby to dla niego wspaniała i zasłużona emerytura :)
Pozdrawiam, baiana
balkony baiany
Awatar użytkownika
AloesIk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 16:49
Kontakt:

Post »

:wit
Bardzo ładnie Ci kwitną wilce , u mnie nie ma ich w tym roku .
A kaczorek fajny .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Kaczorek rewelacja - choć widać po nim wiek :wink: Albo tylko tak mi sie wydaje :wink:
Nasionka driakwii purpurowej namierzyłam i kupię, bo zawsze coś sobie dosiewam, tak w ramach niespodzianek (bo potem zapomniam co i gdzie posiasałm ;:124 )
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Jak tam prace ogrodowe ?
Dajesz rady ?
Wiem jaka to harówa, więc spokojnie czekam na dalsze wieści z twoich włości. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Iwciach ? Ano przystojniaczek? Chociaż już bardzo starusieńki i cokolwiek zniedołężniały?

@ Baiana ? No jest śliczny. Ja w ogóle maki lekarskie uwielbiam. I cholernie cieszę się, że mieszkam we Francji, gdzie ich uprawa jest całkowicie legalna i można ich nasiona dostać w większości sklepów ogrodniczych ? a nie tak jak w Polsce, gdzie za te piękne ozdobne kwiaty grożą trzy lata więzienia... A co do przygarniania dziadka ? wiem, że zabrzmi to egoistycznie, ale śmierć kaczorków, którymi się z Żoną opiekowaliśmy w parku, była dla nas tak bardzo traumatycznym, tak koszmarnie bolesnym przeżyciem, że chyba nie zdecydowałbym się nie przygarnięcie zwierzaka, któremu pozostało już niewiele życia... Ledwie bym się doń przywiązał, a już musiałbym go żegnać...

@ Aloesik ? Ja tam i tak narzekam i marudzę na niewielką różnorodność wilcowych kwiatów w tym roku ? której powodu nie jestem w stanie wyjaśnić...

@ Sweety ? Ano widać po nim wiek ? w realu jeszcze lepiej niż na fotce... Tak po wyglądzie (maseczkę ma jak przyprószoną śniegiem, a piórka już cokolwiek postrzępione), jak i po zachowaniu (nie interesują go ani kupry samic, ani przepychanki z samcami, porusza się powoli i z wyraźnym wysiłkiem, zdarza mu się potknąć i przewrócić)... A driakiew polecam serdecznie, bo choć na kwiaty czeka się od wysiewu ponad cztery miesiące, to jednak warto ? bo są one względnie duże i bardzo piękne.

@ Kogra ? Po zmontowaniu pergoli (z przygodami ? bo najpierw brakowało dziesięciu śrub, a jak już mi je dosłali, to przy wkopywaniu jednego z ramion trafiłem na jakąś tajemniczą rurę) i posadzeniu ostatnich doniczkowców do gruntu chwilowo prace ustały. Czekam, aż umyślny przyjdzie i uprzątnie ogród po swoim koszeniu i ścinaniu drzew ? wtedy przykryję wszystko czarną folią. I następne prace dopiero jesienią. :-)

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

:wit
Podczytywałam Cię od dawna, i trochę Cię śledzę... :;230... i zazdroszczę nowego domu i ogrodu.
Sama bez wahania wybrałabym dom z ogrodem niż mieszkanie - choć wygodne - w bloku.
Ale niestety... nie mam szans na taką zamianę... pozdrawiam.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hmmm czyżby wśród forumowiczów krył się prawdziwy znawca mrówek :wink: :wink: :wink: Specjalista w myrmekologii ???
http://myrmekologia.prv.pl/
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

No to teraz Loki nam przepadnie a prace ogrodowe się zakończą na dobre............ :;230
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31

Post »

Witaj Loki cieszę się że spełniły się twoje ogrodnicze marzenia ;:138 , a teraz do dzieła ;:214
pozdrawiam Halina

*spis wątków
Awatar użytkownika
Mike22
200p
200p
Od: 6 lis 2010, o 20:57

Post »

Ja w ogóle maki lekarskie uwielbiam. I cholernie cieszę się, że mieszkam we Francji, gdzie ich uprawa jest całkowicie legalna i można ich nasiona dostać w większości sklepów ogrodniczych ? a nie tak jak w Polsce, gdzie za te piękne ozdobne kwiaty grożą trzy lata więzienia...
Loki, to raczej chodzi o uprawy zwarte, maki ozdobne też można u Nas kupić, a jak zbierzesz nasiona zwykłych i zrobisz sobie rabatkę ozdobną koło domu w racjonalnych rozmiarach to też raczej nie będzie kłopotów. Uzasadnione wątpliwości budzić może sytuacja, jak koło domu syf i malaria a klient tłumaczy władzy, że zrobił sobie za domem rabatkę ozdobną i traf chciał, że akurat z maków. :;230
Oczywiście jak się ma wrednych sąsiadów (donosicieli), a pan władza ma gorszy dzień to się może przyczepić i do kilku maków. :wink:
... przy wkopywaniu jednego z ramion trafiłem na jakąś tajemniczą rurę [..] chwilowo prace ustały...
Często odpady budowlane stosowało się i nadal stosuje do utwardzania i niwelacji terenu. Jest to legalne - proces odzysku odpadów budowlanych. Każdy rozumie termin "odpad budowlany" inaczej więc..... na działce można znaleźć wszystko, od cegieł po..... azbest. :shock:
Nowi właściciele swoich domów (i ogrodów) są często zdumieni, że jakoś rośliny nie chcą im rosnąć. A rośliny po prostu muszą przebijać się przez warstwy gruzu, aż dopiero trafią na grunt rodzimy. Dlatego na przykład bez sensowne jest nadmierne nawożenie przez kilka pierwszych lat bo to tylko pogarsza sytuację (zasolenie wierzchniej warstwy "gruntu").
Loki, czy przy projektowaniu ogrodu brałeś pod uwagę tzw media, czyli przeróżne instalacje nad i podziemne?
Jak jest we Francji, czy jest prawnie uregulowane, w jakiej odległości można sadzić od granicy drzewa i krzewy?

PS.
Sama bez wahania wybrałabym dom z ogrodem niż mieszkanie - choć wygodne - w bloku.
Ale niestety... nie mam szans na taką zamianę...
Gabrielo nie pisz, że nie masz szans bo los jest nieprzewidywalny.
Druga sprawa to określenie "wygodne mieszkanie w bloku". Nie dla wszystkich. Dla mnie jest wyjątkowo niewygodne. :wink:
Sweety, a to My już od dawna o tym wiemy, że mamy tutaj specjalistę w tej dziedzinie. :idea:
salud, amor y dinero
Pozdrawiam - Michał
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale ja sama do tego doszłam... Choć hmmm po liceum ostro "zboczyłam" nadal jestem biol.-chem., a dokładnie bardziej biol. i nadal interesuje tym i owym.
A nasz forumowy kolega ma naprawdę imponujące zainteresowania i CV ;:63
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Gabriela ? Nigdy nie mów nigdy. Gdyby mnie ktoś powiedział rok temu, że za rok będę mieszkał w domu, popukałbym mu się wymownie po czole. Ale okazało się, że jeśli tylko się jest gotowym troszkę dalej dojeżdżać codziennie, to można kupić dom z ogrodem za połowę ceny kawalerki, w której się mieszkało do tej pory... No i w efekcie może i mam do Paryża 130 km zamiast 13, ale i tak jestem szczęśliwy jakby mi kto w kieszeń nas**ł... Koniec ze wspólnotą mieszkaniową, której przewodniczący co rusz to wymyślał nowe prace remontowe i inwestycje, na które trzeba było bulić i wsysało to kasę niczym studnia bez dna. Koniec z hałaśliwymi sąsiadami, z imprezami do białego rana, z wyjącymi bachorami, z majsterkowiczami niemogącymi się powstrzymać od pukania w niedzielę o szóstej rano itede itepe... Wreszcie nie mam nikogo ani nade mną, ani pode mną, ani za żadną ze ścian. Cisza. Spokój. A do tego ogród.

@ Sweety ? No tak, to moja, stronka przecież to widać w profilu, nie? :-) A co do CV ? może i wydaje się imponujące, ale na pewno nie imponuje potencjalnym pracodawcom. Znowu wróciłem na studia po roku bezskutecznego szukania roboty... Etologów nikt nie potrzebuje... I w efekcie albo mam zbyt wiele dyplomów na dane stanowisko, albo dyplomy są nieodpowiednie...

@ Kogra ? A niby czemu miałbym przepadać? Przepadnę jak w sierpniu pojadę na dwa tygodnie do Polski... Ale tak poza tym nie zamierzam znikać z forum na dłużej.

@ Eukomis ? Dzięki. Ja też się cieszę. I działam ile wlezie (chociaż trochę trudno wchodzi, nawet jak skaczę po łopacie, LOL).

@ Mike ? Może i można maki lekarskie w Polsce kupić ? albo nielegalnie, albo z zagranicznych sklepów wysyłkowych ? ale na pewno nie jest to działanie zgodne z polskim prawem. Najlepszy dowód: żaden z polskich producentów nasion nie ma ich w ofercie. Można za to zakupić inne maki ozdobne ? jak mak polny, nagołodygowy (zwany również syberyjskim czy islandzkim) czy wschodni. Co do gruzów ? ano pełno ich tu, gdzie właśnie teren jest pochyły. Poza tym ? rośliny i tak nie będą miały łatwo bo jakieś 30-40 cm pod powierzchnią gleby zaczyna się twarda jak skała kredowa glina. Jeśli chodzi o instalacje podziemne ? nie brałem ich pod uwagę przy projektowaniu ogrodu, bo też i nie mam zielonego pojęcia, gdzie się znajdują. Co do prawnej regulacji sadzenia drzew i krzewów ? wiem, że są takowe regulacje, ale nie mam zielonego pojęcia, jak dokładnie wyglądają. Tak czy siak żadnych drzew czy krzewów nie sadzę przy płocie, więc nie powinno być problemów.

A poniżej jeden wilec purpurowy odmiany Carnevale di Venezia, dwa groszki pachnące i kolejna driakiew purpurowa (zwana również wdówką).
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Locutus pisze:@ Gabriela ? Nigdy nie mów nigdy. Gdyby mnie ktoś powiedział rok temu, że za rok będę mieszkał w domu, popukałbym mu się wymownie po czole. Ale okazało się, że jeśli tylko się jest gotowym troszkę dalej dojeżdżać codziennie, to można kupić dom z ogrodem za połowę ceny kawalerki, w której się mieszkało do tej pory... No i w efekcie może i mam do Paryża 130 km zamiast 13, ale i tak jestem szczęśliwy jakby mi kto w kieszeń nas**ł... Koniec ze wspólnotą mieszkaniową, której przewodniczący co rusz to wymyślał nowe prace remontowe i inwestycje, na które trzeba było bulić i wsysało to kasę niczym studnia bez dna. Koniec z hałaśliwymi sąsiadami, z imprezami do białego rana, z wyjącymi bachorami, z majsterkowiczami niemogącymi się powstrzymać od pukania w niedzielę o szóstej rano itede itepe... Wreszcie nie mam nikogo ani nade mną, ani pode mną, ani za żadną ze ścian. Cisza. Spokój. A do tego ogród.

[
Taaa... dobrze się mówi... może we Francji tak jest.
U nas za moje mieszkanie domku bym nie kupiła, chyba że jakąś ruinę która pochłonęłaby wszystkie pieniądze... chyba że pojadę do Ciebie, do Francji.... :;230
Ja do młodych już nie należę.... ;:219 ;:224 a Ty jesteś młody i silny, więc Tobie jest lżej....
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”