Winorośle i winogrona część 8
Re: Winorośle i winogrona część 8
Na topie wśród winiarzy jest nowa węgierska vinifera Messias, ale o sadzonki będzie trudno. http://www.winogrona.org/forum/odmiany/ ... t9570.html
Ja dwa lata robiłem wytrawne z Nero i Eszter. Tygodniowa fermentacja na miazdze daje wino stołowe mocno taniczne. Z owoców zbieranych na początku września taniny w winie są miękkie, gładkie - w ustach aksamitne.
Tabela z uprawianymi w Dani odmianami na wina czerwone:
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/P ... objectonly
Ja dwa lata robiłem wytrawne z Nero i Eszter. Tygodniowa fermentacja na miazdze daje wino stołowe mocno taniczne. Z owoców zbieranych na początku września taniny w winie są miękkie, gładkie - w ustach aksamitne.
Tabela z uprawianymi w Dani odmianami na wina czerwone:
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/P ... objectonly
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 sty 2025, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Marechal Foch niestety sprzed tygodnia bo mnie dopadła choroba
https://i.postimg.cc/0j64n7rM/IMG20250510175221.jpg
Swenson red

Somerset seedless

Timur różowy

Bianca

Agat doński

Marquette

JHD

Piesnia

Isabella

https://i.postimg.cc/0j64n7rM/IMG20250510175221.jpg
Swenson red

Somerset seedless

Timur różowy

Bianca

Agat doński

Marquette

JHD

Piesnia

Isabella

- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Połączyłam posty.
Proszę poznać regulamin forum.
Proszę nie pisać posta za postem tylko korzystać z opcji "Edycja" i kontynuować swoje wpisy.
§ 3.7 Zdjęcia i grafiki wstawiane do postów powinny być związane wyłącznie z treścią merytoryczną wątku.
Maksymalny dopuszczalny rozmiar zdjęć to 900x600 , zalecamy: 640x480 pix lub 800x600.
Karo
Proszę poznać regulamin forum.
Proszę nie pisać posta za postem tylko korzystać z opcji "Edycja" i kontynuować swoje wpisy.
§ 3.7 Zdjęcia i grafiki wstawiane do postów powinny być związane wyłącznie z treścią merytoryczną wątku.
Maksymalny dopuszczalny rozmiar zdjęć to 900x600 , zalecamy: 640x480 pix lub 800x600.
Karo
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
Nigdzie nie mogę znaleźć informacji że na stronie winogrona.org jest błąd dlatego Marechal Foch ma Siostrzaną odmianę - Marechal Joffre Leon Millot , Lucie Kuhlmann .
Będę w weekend porobię zdjęcia. Myślę że u mnie był to problem z brakiem zabezpieczenia przed pleśnią.
Zaopatrzyłem się w trzy preparaty które polecaliście. Nikt jednak nie podaje na opakowaniach dawkowania w przypadku winorośli.
Proszę uprzejmie o podpowiedź, na tym etapie chodzi o oprysk prewencyjny, ale proszę również o dawkowanie w razie oprysku interwencyjnego.
SIGNUM 33 WG - (dawkowanie g/l - oprysk prewencyjny) / (dawkowanie g/l - oprysk interwencyjny)
SWITCH 32.5 WG - (dawkowanie g/l - oprysk prewencyjny) / (dawkowanie g/l - oprysk interwencyjny)
SCORPION 325 S.C. - (dawkowanie g/l - oprysk prewencyjny) / (dawkowanie g/l - oprysk interwencyjny)
Myślę że taka rozpiska będzie przydatna również dla potomnych przeglądających wątek, z góry dziękuję!
Zaopatrzyłem się w trzy preparaty które polecaliście. Nikt jednak nie podaje na opakowaniach dawkowania w przypadku winorośli.
Proszę uprzejmie o podpowiedź, na tym etapie chodzi o oprysk prewencyjny, ale proszę również o dawkowanie w razie oprysku interwencyjnego.
SIGNUM 33 WG - (dawkowanie g/l - oprysk prewencyjny) / (dawkowanie g/l - oprysk interwencyjny)
SWITCH 32.5 WG - (dawkowanie g/l - oprysk prewencyjny) / (dawkowanie g/l - oprysk interwencyjny)
SCORPION 325 S.C. - (dawkowanie g/l - oprysk prewencyjny) / (dawkowanie g/l - oprysk interwencyjny)
Myślę że taka rozpiska będzie przydatna również dla potomnych przeglądających wątek, z góry dziękuję!
- Slomo
- 100p
- Od: 10 sie 2020, o 13:38
Switch 1,5-2g/1L
Signum 2-2,5g/1L
Scorpion 3,5ml/1L
Ja bym to tak dawkował, oczywiście możesz spróbować dać więcej lub mniej.
Interwencyjnie po prostu podbijasz dawki o pół grama lub ML.
Maczniak rzekomy oprysk przed kwitnieniem, szara pleśń w trakcie kwitnienia, mączniak prawdziwy po kwitnieniu i gdy jagody już osiągną wielkość grochu.
Signum 2-2,5g/1L
Scorpion 3,5ml/1L
Maczniak rzekomy oprysk przed kwitnieniem, szara pleśń w trakcie kwitnienia, mączniak prawdziwy po kwitnieniu i gdy jagody już osiągną wielkość grochu.
Bardzo dziękuję!!Slomo pisze: ↑19 maja 2025, o 21:31 Switch 1,5-2g/1L
Signum 2-2,5g/1L
Scorpion 3,5ml/1L
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Jaki jest ciężar nasypowy Signum, tzn. ile ml na gram 

-
Polecam uprawę łączona na działkach winorosli z truskawkami. Bardzo dobrze wzajemnie się tolerują tzw. dobre sąsiedztwo. U mnie przy jednej winorośli ok. 6 krzaczków truskawek.

- Od: 29 sty 2021, o 08:11
A ja nie polecam łączonej uprawy ze względu na opryski.
Kiedy truskawki owocują, to jest czas na oprysk profilaktyczny winorośli przed kwitnieniem. Jak się nie wykonuje w tym okresie oprysków, gdy winorośl jest podatna na patogeny, to potem trzeba używać ciężkiej artylerii, jak pojawiają się objawy chorób.
Ale każdy zrobi, jak uważa.
Kiedy truskawki owocują, to jest czas na oprysk profilaktyczny winorośli przed kwitnieniem. Jak się nie wykonuje w tym okresie oprysków, gdy winorośl jest podatna na patogeny, to potem trzeba używać ciężkiej artylerii, jak pojawiają się objawy chorób.
Ale każdy zrobi, jak uważa.
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Dokładnie z tego powodu nie wdrożyłem takiej uprawy u siebie.
Na tematycznym forum ktoś jeszcze podał argument, że opuchlaki lubią obie te rośliny, więc to nie najlepsze sąsiedztwo.
Na tematycznym forum ktoś jeszcze podał argument, że opuchlaki lubią obie te rośliny, więc to nie najlepsze sąsiedztwo.
Pozdrawiam, Jacek
Moje doświadczenia są całkowicie odmienne. Na małych działkach w suchym mikroklimacie bioróżnorodność upraw jest korzystna.
Mam szpalery winorośli wzdłuż ogrodzeń, a w odległości metra szpalery borówek, kamczatek, truskawek oraz coraz to inne warzywa.
Od siedmiu lat niczym niczego nie pryskam.
Od 2018 roku usunąłem z dziesięc odmian winorośli podatnych na mączniaka rzekomego. Prawdziwy pojawia się prawie co roku tylko na liściach, pleśni na gronach nie miałem, a szpeciele (przywiewane od sąsiada tylko na kilku krzewach) ze spodu liści zmywam gąbką nasączoną mydlinami (po kilku dniach plamy ciemnieją).
Mam szpalery winorośli wzdłuż ogrodzeń, a w odległości metra szpalery borówek, kamczatek, truskawek oraz coraz to inne warzywa.
Od siedmiu lat niczym niczego nie pryskam.
Od 2018 roku usunąłem z dziesięc odmian winorośli podatnych na mączniaka rzekomego. Prawdziwy pojawia się prawie co roku tylko na liściach, pleśni na gronach nie miałem, a szpeciele (przywiewane od sąsiada tylko na kilku krzewach) ze spodu liści zmywam gąbką nasączoną mydlinami (po kilku dniach plamy ciemnieją).
- Dolnoslonzok
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Polecam również sąsiedztwo warzyw jak głównie czosnku i cebuli, no i oczywiście lawendę, która swoimi aromatami odstrasza szkodniki, jak nicienie. To oczywiście rozwiązania, gdy winorośl mamy w ogrodzie, nie w uprawie szpalerowej. Opryski środkami BIO nie szkodzą, zatem możliwa jest również uprawa truskawek, jak u Kolegi na zdjęciu. A jak truskawki, to musi być cebula, która korzystnie wpływa na truskawki, a tu również i na winorośl. 

-
Jeśli ktoś pryska bo musi to faktycznie taka koegzystenacja jest niewskazana. Ja drogą selekcji prowadzę tylko takie odmiany winorośli, których nie trzeba pryskać. Jak na razie się udaje i o obydwu mączniakach czytam tylko w internecie. Jedyne co pryskałem w zeszłym roku to na szpeciela, ale na szczęście nie było go na tych krzewach z truskawkami. W tym roku nie zakładam żadnego oprysku.